ASUS U53JC BAMBOO LAPTOP

Nije šala, zaista postoji laptop napravljen od bambusa. Mora se priznati da je Asus u nekim stvarima išao daleko ispred trendova. Pre nekoliko godina, kada nisu svima bila puna usta "Green IT-ja" Asus je predstavio prve modele iz Bamboo serije laptopova, ali tržište očigledno nije bilo spremno da prihvati takve proizvode. Svedoci smo novog pokušaja, a model koji vam ovog puta predstavljamo nosi oznaku Asus U53Jc i predstavnik je nove generacije Bamboo prenosnika.

 

Asus U53Jc Bamboo laptop

 

Iako bambus nije drvo već vrsta trave, nekome se seča bambusa i korišćenje za izradu laptopova možda ne čini kao nešto čime bi se ekološki nastrojena firma mogla hvaliti. Stvar je ipak sasvim logična. Bambus spada u najbrže rastuće biljke, a zabeleženo je da pojedine vrste mogu porasti oko jednog metra za samo 24 časa. Pored toga, bambus se smatra spremnim za korišćenje već posle tri do pet godina rasta, pa je ciklus obnavljanja veoma kratak i ne utiče na ekološku ravnotežu.

 

Asus U53Jc Bamboo

 

Naravno, nije bilo moguće napraviti ceolaptopod bambusa, ali veliki deo ipak jeste. U skladu sa imenom kolekcije, poklopac, oslonac za dlanove i touchpad su izrađeni od bambusa i tamnosmeđe su boje. Osećaj pri dodiru je fin i očekivano dosta prijatniji nego kada je u pitanju plastika. Deo kućišta oko tastature je od brušenog aluminijuma koji se koloritom sjajno uklapa u ostatak. Tanak metalni okvir oko poklopca i tela kućišta daje elegantnu notu, pa Asus U53Jc odiše stilom.

 

U53 Bamboo

 

Okvir oko ekrana je od sjajne crne plastike i to je jedini detalj koji malo odskače od osnovne dizajnerske linije. Gledajući slike možda će vam se učiniti da je struktura bambusa previše izražena, pa moramo naglasiti da je uživo to mnogo neupadljivije i da laptop izgleda lepše i diskretnije. Pretpostavljamo da sa bambusom to nije bilo lako izvesti kao sa plastikom, ali sve je lepo uklopljeno i veoma kvalitetno.
Tastatura spada među čvršće, sa malim ugibanjem u sredini. Kvalitet joj je na visokom nivou, ali i dalje bi više voleli da vidimo nešto drugačiji raspored pojedinih tastera (pre svega desnog kursorskog tastera).
Osetljivost touchpada u gornjem levom uglu je nešto manja nego na sredini, što se može pripisati činjenici da smo testirali radnu, a ne finalnu verziju proizvoda. Na jednodelni taster ispod touchpada nemamo primedbe.

 

Asus U53Jc

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *