ASUS N56

Samo nekoliko dana nakon svetske promocije u prilici smo da testiramo laptop sa novim Intel Core i7 procesorom treće generacije, poznatim i pod kodnim imenom Ivy Bridge. Reč je o modelu ASUS N56VM i slobodno možemo reći da je u pitanju najkompletniji i najbolji multimedijalni laptop koji se može naći kod nas. Iako je reč o potpuno novoj platformi, krenućemo uobičajenim redom, od opisa izgleda laptop, a uskoro ćete saznati da taj deo nije ništa manje zanimljiv od ugrađenih komponenti.
Prethodna ASUS N serija, koju su činili modeli N55 i N75 nije baš naišla na preterano dobar prijem na tržištu. Iako su u pitanju bili nesumnjivo dobri laptopovi, kućište od plastike visokog sjaja nije bilo po ukusu većine. ASUS je osluškivao tržište i unapređenja koja donose N56 i N76 su definitivno po ukusu i najzahtevnijih kupaca.

 

ASUS N56 notebook

 

Prvo unapređenje je najočiglednije. Kućište je izrađeno od aluminijuma, što ga čini veoma čvrstim i otpornim na habanje. Poklopac je od tamnog (gotovo crnog) brušenog aluminijuma, a izdvaja se samo svetleći ASUS logo. Iako nismo preveliki ljubitelji svetlećih elemenata, priznajemo da je to ovde izvedeno veoma elegantno, pa je i utisak veoma pozitivan. Otisci prstiju se gotovo i ne primećuju, a ceo uređaj odaje utisak pouzdanosti i robusnosti.
Otvaranjem poklopca ukazuje se unutrašnjost koja donekle predstavlja kontrast spoljašnjem delu. Iako je i ovde korišćen aluminijum, ostavljena je njegova prirodna, svetla boja. Dizajn je minimalistički, a iznad tastature se nalaze samo dva dodatna tastera. Najupečatljiviji deo su svakako brojne (ASUS kaže oko 20.000) sitne rupice, koje pomažu da zvuk koji dopire iz zvučnika smeštenih ispod na najbolji način dopre do slušalaca. Rupice su poređane u koncentrične krugove koji simbolizuju prostiranje zvučnih talasa. O zvučnicima ćemo nešto kasnije reći više, jer zaslužuju posebnu pažnju. Zanimljiv je i podatak da se deo kućišta oko tastature formira iz čak osam prolaza na odgovarajućoj mašini.

 

ASUS N56VM tastatura

 

Da bi vam bolje predočili kolika je razlika između N56 i mase drugih laptopova na tržištu koji imaju slične specifikacije, ukazaćemo i na jedan detalj, na koji većina ne obrati pažnju prilikom kupovine, a koji mnogo utiče na trajnost kućišta. Reč je o šarkama koje povezuju poklopac i telo laptopa, a koje su kod N56 izrađene od metala, pa samim tim i mnogo izdržljivije od uobičajenih plastičnih šarki.
Ako se za kvalitetno kućište može reći da je prvi adut ASUS N56 laptopa, onda je ekran sigurno drugi jak adut. U pitanju je mat ekran, bez odsjaja, tako redak na tržištu laptopova za kućne korisnike. Test model je imao ekran dijagonale 15,6 inča, pune HD rezolucije (1920×1080 piksela). Slika je neverovatno oštra, a veliki plus su odlični uglovi vidljivosti, kakve odavno nismo sreli na laptopovima u ovoj klasi. Možda će neki pomisliti da je Full HD 1080p prevelika rezolucija za ovu dijagonalu i da će sve na ekranu biti sitno, ali takvi verovatno ne znaju ili zaboravljaju da se kod modernih operativnih sistema veoma lako podešavaju i veličina fonta i ikona. Onima koji ipak ne žele veliku rezoluciju (ili žele malo da uštede), ASUS nudi i ekran standardne HD Ready 1366×768 rezolucije. Bitno je napomenuti da i taj ekran ima matiran površinski sloj i odlične uglove vidljivosti. Da bi sve bio u skladu, kod N56 je i okvir oko ekrana od mat plastike.
Evo i zanimljivog filmića koji će vam dočarati svu lepotu ASUS N56 laptopa:

{youtube}5TD8yW3UXPc{/youtube}

Došli smo i do trećeg velikog aduta nove ASUS N serije, a to je tastatura. Jasno izdvojeni tasteri, odličan osećaj prilikom kucanja i odsustvo bilo kakvog ugibanja su bili naši prvi utisci. Sve nabrojano je još značajniji kada se uzme u obzir da je ugibanje tastature dugo bila slaba tačka ASUS-ovih laptopova. Ipak, najvažniju stvar još nismo pomenuli. Tastatura na ASUS N56 laptopu ima pozadinsko osvetljenje, što ga svrstava u veoma malu grupu koja se može podičiti ovom mogućnošću. Jačina bele svetlosti koja dopire kroz oznake na tasterima se može podešavati, a o udobnosti u radu koju donosi pozadinsko osvetljenje ne treba trošiti puno reči. Jednostavno, jednom kad probate pitaćete se kako ste mogli bez toga.

 

ASUS N56 touchpad

 

Touchpad je veoma veliki i izuzetno precizan, za šta je zaslužna i pod prstima jedva primetna fina tekstura. Da budemo iskreni, koncept u kome je ceo tačped, sa sve pripadajućim tasterima, jedna celina zahteva izvestan period navikavanja. Kada smo se prvi put susreli sa ovakvim tipom tačpeda nismo bili oduševljeni, ali priznajemo da je u međuvremenu tehnologija dosta "ispeglana", pa je korišćenje mnogo lagodnije. Sve u svemu i tačped zaslužuje visoku ocenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *