ASUS N53JG

Iako će većini pažnju prvo privući moćne komponente, snaga ASUS N53 laptopa leži u dva elementa koja obično ne pišu u specifikacijama. Prvi je kućište od aluminijuma, a drugi je sjajan audio podsistem koji krase Bang&Olufsen zvučnici. Ovaj model ima mnogo toga da ponudi ljubiteljima multimedije.  

 

ASUS N53 laptop

 

Jedna od retkih stvari koja napreduje sitnim koracima, bar kada govorimo o laptopovima, jeste zvuk. Težnja ka sve tanjim i lakšim laptopovima je dovela do hroničnog nedostatka prostora za smeštanje iole ozbiljnijih zvučnika. ASUS je baš tu video svoju šansu, pa je nova generacija njihove N serije fokusirana upravo na taj segment. Naravno, to ne znači da su drugi elementi zapostavljeni, pa ćemo, kao i obično, krenuti redom – od spoljašnost.

 

ASUS N53 notebook

 

Čim je reč o kvalitetnijoj izradi kućišta, plastika ispada iz kombinacije, a u ovom slučaju zamenjuje je aluminijum. Tvrđi, otporniji na udarce i ogrebotine a pritom lagan, brušeni aluminijum predstavlja odličan izbor. On daje ovom laptopu elegantan i primamljiv izgled, pri čemu je i čvrstina konstrukcije primetno iznad proseka. Posebno je zanimljiv deo blizu spoja osnovnog kućišta i poklopca, koji svojim talasastim oblikom sledi osnovnu ideju Wave dizajna. ASUS N53 zaslužuje veoma visoku ocenu i za dizajn i za kvalitet izrade. Ovo je pravi trenutak da se pojasnimo sličnosti između modela unutar ove serije. Ako u prodavnicama potražite N53, možete naići na više modela, koji se poprilično razlikuju u performansama. Tu važnu ulogu imaju drugi i treći deo oznake. Puna oznaka ima oblik ASUS N53JG-SX115V. Ulaženje u detalje označavanja bi oduzelo previše mesta i vremena, ali je najbitnije da zapamtite par osnovnih stvari. SVI modeli iz N53 serije (ASUS N53JN, N53JG, N53JQ…) imaju kućište istog oblika i kvaliteta, a razlike mogu biti samo u boji oslonca za dlanove. Pored toga, zajedničko za sve modele je i rešenje audio podsistema, zasnovano na Sonic Master tehnologiji i Bang&Olufsen ICEpower zvučnicima.
ASUS N53JG ima pomalo neuobičajen raspored konektora. U poslednje vreme smo navikli da viđamo sve konektore na bočnim stranama, ali u ovom slučaju se sa zadnje strane nalaze VGA port i strujni priključak. Sa leve strane se nalaze HDMI port, LAN priključak, čitač kartica, eSATA/USB kombo i jedan USB 3.0 port. Sa desne su audio izlaz i ulaz za mikrofon, dva USB-a, DVD uređaj i dugmence za isključivanje wireless modula i bluetooth-a. Nedostaje samo Express Card slot, pa da sve bude na sve bude na broju.

 

ASUS N53JG
 
ASUS N53 right

 

ASUS je jedan od retkih proizvođača koji trenutno forsira USB 3.0 port, što je šteta jer bi voleli češće da ga viđamo. Da podsetimo, USB 3.0 u praksi donosi oko tri puta veće brzine prenosa podataka uodnosu na USB 2.0. To znači da možete imati eksterni disk sa koga ćete brže učitavati podatke nego sa većine internih diskova koji se ugrađuju u laptopove. O USB-u 3.0 bi se moglo naširoko govoriti, kako podržava jaču struju, za kraće vreme puni baterije raznih uređaja, kako ima razne režime rada itd. Mi ćemo pomenuti još samo činjenicu da USB 2.0 živi već nekih desetak godina i da je zaslužio penziju u koju može otići srećan jer je dobio dostojnog naslednika.
Tastatura je pune veličine, sa numeričkim delom, a krajnja ocena je solidna. Tasteri su dovoljno veliki i njihov hod je pristojan, ali je prisutno ugibanje. Još nekoliko sitnica koje bi eventualno mogle da prođu kao zamerke su Enter dugme koje nije pune veličine i to što kursorski tasteri upadaju u numerički sa desne i glavni deo sa leve strane, pa se može desiti da umesto desnog Shift-a pritisnete gornju strelicu, kao što se nama dešavalo. Takve greške nestaju posle izvesnog perioda navikanja. Ceo laptop odaje odličan utisak, ali ako bi neki deo mogli da poboljšamo, to bi bila tastatura.

 

ASUS N53 tastatura

 

Elan tačped je elegantno uklopljen u ostatak oslonca za dlanove, a površina osetljiva na dodir je dovoljne veličine i prst se preko nje kreće sa lakoćom. Tasteri su spojeni u jedan, što nama nije baš omiljeno rešenje, ali su zato precizni i nisu previše bučni. Tačped poseduje multitouch mogućnosti, a ocena je nešto bolja nego za tastaturu.

 

N53 touchpad

 

Ekran je dijagonale 15,6 inča, sa standardnom rezolucijom 1366×768 piksela. Displej je glare tipa i refleksija postoji, uglovi gledanja su nešto iznad proseka a boje su veoma žive i jasne. Treba napomenuti da je maksimalni ugao otvaranja poklopca mogao biti i malo veći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *