ASUS K53SV

Verovatno će mnogi biti iznenađeni, ali ASUS je nedavno postao broj 1 u Srbiji, kada je prodaja prenosnih uređaja u pitanju. Najveći udeo u prodaji čini K52 serija, a da bi ostali na vodećoj poziciji u ASUS-u su se potrudili da isprave neke od uočenih nedostataka. Testirali smo jedan od najzanimljivijih modela iz nove K serije, ASUS K53SV.

 

ASUS K53 laptop

 

U okviru K53 serije ASUS ima zaista mnogo modela, pa je kupcima ponekad teško da se snađu. Probaćemo da pomognemo sa par osnovnih informacija. K53E, K53SJ i K53SV su modeli sa Intel procesorima, a K53BY i K53U imaju AMD procesore. U okviru jednog modela se mogu naći različiti procesori, količina memorije i veličina hard diska, ali par stvari je zajedničko. Konkretno, svi ASUS K53E modeli imaju Intel integrisanu grafičku kartu, K53SJ imaju GeForce GT520M, a K53SV, koji smo imali na testu, ima GeForce GT 540M grafičku kartu. Sva tri modela imaju kućište istog oblika i kvaliteta, a samo se boja može razlikovati.
Kod modela sa AMD procesorom podela  je sledeća: K53BY ima AMD HD 6470 grafiku, a K53U integrisanu kartu (HD6250 ili HD6310 – u zavisnosti od procesora u koji je integrisana).
Dodatnu zabunu kod kupaca može izazvati činjenica da se u prodaji mogu naći i modeli kod kojih se razlikuje samo prvo slovo u oznaci, pa tako postoje K53E i A53E. Jedina razlika između ova dva modela može biti u boji (mada ima i modela koji izgledaju identično). Kvalitet izrade, oblik i dimenzije su isti, tako da se ne morate previše opterećivati da li kupujete K53 ili A53, jer je slovo posle broja 53 mnogo bitnije, kao što smo već objasnili.

 

ASUS K53 notebook

 

Testirani ASUS K53SV ima neobičnu braon boju, koju bi najlakše definisali kao boju kafe. Nama se dopala, kako zbog samog utiska koji ostavlja, tako i zbog činjenice da doprinosi raznovrsnosti na tržištu. Poklopac je izrađen od veoma čvrste matirane plastike sa finim reckicama, koje u prirodi izgledaju lepše nego na slikama. Zahvaljujući ovakvoj završnoj obradi otisci prstiju nisu previše uočljivi, a ceo uređaj ostavlja utisak više klase. Cela ASUS K53 serija je za 15% tanja od K52, što je dostignuće vredno pažnje. Ekran je glare tipa sa lepim bojama i uglovima gledanja za nijansu većim od proseka. Pogled na tastaturu i oslonac za dlanove otkriva još jednu veliku razliku i unapređenje koje donosi K53 u odnosu na prethodnu seriju. Naime, oslonac za dlanove je izrađen od aluminijuma, čime se K53 po kvalitetu približio skupljoj N53 seriji. Prednosti aluminijuma su višestruke: čvršći je od plastike, lakše se održava i teže oštećuje.

 

ASUS K53

 

Iako je K52 serija sasvim solidna, mnogo je onih koji nisu bili zadovoljni tastaturom koja se primetno ugibala. Izgleda da je ASUS čuo primedbe i svojski se potrudio da otkloni nedostatke. Rezultat je jasan – tastatura na K53 seriji je neuporedivo bolja nego na staroj K52. Chiclet je tipa, što znači da su tasteri jasno izdvojeni, a ugibanja nema. Na osnovni deo tastature nemamo gotovo nikakvu primedbu. Numerički tasteri su nešto uži, ali ne preterano, a da ne bude kako je sve savršeno, pomenućemo da je desni kursorski taster na mestu gde bi očekivali nulu. U svakom slučaju, visoka ocena sa tastaturu.
I tačped je doživeo izmene, pa mu je površina sad za 20% veća nego na starijim K serijama. Ovo je posebno zgodno ako se ima u vidu da poseduje multitouch funkcije, koje je lakše koristiti na ovako velikoj površini. Preciznost je vrlo dobra, a tasteri ispod touchpada dobijaju osrednju ocenu jer su mogli biti i nešto tiši u radu. Dopada nam se i što su sada u pitanju dva fizički odvojena tastera, a ne jedan kao ranije.

 

ASUS K53 lap top

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *