TEST ACER TRAVELMATE 5320 LAPTOPA

Iako ne spada u grupu Acer laptopova sa CrystalBrite-om, TravelMate 5320 poseduje ekran koji ima određenu (doduše nešto manju) dozu refleksije (što će nekima smetati), veličine 15,4'', WXGA rezolucije (1280×800) i prilično loše vertikalne uglove gledanja. Izgleda da se „sweet spot“ za gledanje nalazi nešto malo ispod ose normalne na monitor, što znači da se monitor gleda blago „odozdo“. Pri takvim uslovima slika je dobrog kontrasta i toplih boja, čak i pri manjim vrednostima osvetljenja. Horizontalni uglovi su nešto bolji i neće vam se desiti da se zbog malog pomeranja na stolici slika značajnije promeni. Nisu primetna probijanja osvetljenja na ivicama ekrana, ali je zato prisutna blaga neuniformnost pozadinskog osvetljenja, koja se vidi samo na tamnom (i uniformnom) sadržaju.

Acer TravelMate 5320 notebook

 
Čvrstoća kućišta je (s obzirom na cenu) na zavidnom nivou. Osim na „standardnom“ mestu iznad tastature, teško je primetiti veće uvijanje plastike pod pritiskom. Poklopac ekrana, iako prilično tanak, ne ispoljava ništa veće uvijanje, nego bilo koji drugi ekran bez unutrašnjih ojačanja. Završna obrada je urađena u blagoj „mat“ tehnici, što znači da na laptopu neće ostajati otisci prstiju. Tastatura je blago lučnog oblika (uobičajeno za TravelMate seriju), neznatno manjih tastera nego što je to uobičajeno i generalno solidnog kvaliteta. Primetno je i blago „spužvasto“ ponašanje tastature, pri jačem pritisku tastera, koje je izraženije u sredini tastature. Hod tastera je kratak, a sama tastatura je jako tiha pri kucanju. Touchpad je udoban i urađen u istom nivou sa kućištem, što ostavlja subjektivan osećaj većih dimenzija. Nalazimo mu dve blage zamerke. Prva je da nema dedicated „scroll“ dela, ali je zato između levog i desnog tastera prisutan taster za skrolovanje u 4 smera. Druga zamerka je to da tasteri pri pritisku ispuštaju prilično glasan zvuk, što je šteta, s obzirom na tihu tastaturu. Sa leve strane tastature se nalazi 7 tastera za često korišćene funcije, od kojih je jedna poznata „e“ tipka. Prisutan je firewire, S-Video, kao i IC-port, koji je ovdje verovatno zamena za nepostojeći Bluetooth. Priključci su po našem mišljenju mogli biti raspoređeni i bolje, ali ih zato neće nedostajati. Većina je smeštena na levoj strani: LAN, VGA, S-Video, 1 USB priključak, firewire i PCMCIA slot. Na prednjoj strani je smešten čitač kartica (SD, MMC, MS PRO, XD), IC-port, četiri signalne LE diode, priključak za slušalice, mikrofon (laptop, naravno, poseduje i ugrađeni mikrofon), i Line-In, kao i tasteri za Aktiviranje Bluetooth-a (koji naravno ne funkcioniše jer pomenuti nije ugrađen) i Wireless-a. Pomenuti tasteri su klizni i izgledaju prilično krhko, a takav je osećaj i pri njihovom korištenju. Sa desne strane je samo optički uređaj, a sa zadnje priključak za napajanje, 3 USB priključka, priključak za modem i otvor za hlađenje.

 Leva strana

Acer TravelMate 5320 leva strana

  Desna strana

Acer TravelMate 5320 desna strana

  Prednja strana

Acer TravelMate 5320 prednja strana

Zadnja strana
Acer TravelMate 5320 zadnja strana 

Ovaj model takođe posjeduje nešto što Acer naziva DASP, a što u suštini predstavlja mehaničku zaštitu HDD-a od potresa i služi kao jeftina zamena za skuplje akcelerometarske zaštite. Wireless adapter je Broadcom bez 802.11a mogućnosti, znači samo po standardu 802.11g (što automatski uključuje i podršku za „b“ standard). Ugrađeni optički uređaj je LiteOn-ov dual layer DVD  rezač DS8A1P, sa podrškom za sve aktuelne formate. Hard disk je Hitachijev, sa oznakom HTS541680J9SA00, iz koje saznajemo da se radi o disku kapaciteta 80GB, čije se ploče obrću brzinom od 5400 RPM i koji poseduje 8 MB bafera. Iako ima malen kapacitet (po današnjim merilima), poseduje performanse koje su sasvim u skladu sa ostatkom laptopa i delimično je zaslužan za generalno dobar odziv koji ovaj model ispoljava u svakodnevnom radu. Laptop poseduje jedan modul kapaciteta 512 MB DDR2 memorije i s obzirom na trenutne cene DDR2 memorija, ovo predstavlja nedostatak koji se lako i relativno jeftino ispravlja dodavanjem jos jednog modula.

Softver:

O preinstaliranom softveru se nema šta puno reći, iz razloga što ovaj model dolazi sa instaliranim Linux-om. Za potrebe testa instaliran je Windows XP Professional, a Acer osim za Windows XP nudi drajvere i za 32-bitne i 64-bitne edicije Viste.

Benchmark:

Na početku treba napomenuti da je pri testiranju, pod većim opterećenjem, bilo prisutno blago do srednje zagrevanje gornje površine iznad tastature i u donjem levom uglu u blizini touchpada, kao i na donjoj strani otprilike na sredini laptopa. Tastatura je takođe bila blago mlaka u levom delu. Laptop je u radu izuzetno tih. Mada je iz otvora za hlađenje izlazio nešto topliji vazduh, ventilator za vreme testiranja nije puno ubrzavao. Laptop nije ispoljio preteranu autonomiju čemu je vjerovatno najviše „zaslužan“ procesor, koji iako ima 64-bitne mogućnosti, nema Intel „speed step“ mogućnosti. Zvučnici, s obzirom na svoju veličinu, solidno obavljaju svoj posao.

Šta reći na kraju. Poduži niz zamerki (od kojih nijedna nije preozbiljna) vrlo brzo pada u vodu, kada se pogleda cena ovog modela, koja iznosi nepunih 500 €. Kada se ovaj model posmatra u svojoj cenovnoj kategoriji, smatramo da generalno predstavlja dobru kupovinu, za korisnike kojima ne trebaju performanse Dual-Core procesora.

Nenad Bošnjak  

Laptop na test ustupila firma Desk d.o.o. Banjaluka.

REZULTATI TESTOVA – ACER TRAVELMATE 5320 LAPTOP
PC MARK05
2280
3D MARK03
950
Sandra XII
Procesor
8037/5543
Multimedija
47547/25721
Memorija
3008/3025
Battery Test
1h 58'

  

  SPECIFIKACIJA – ACER TRAVELMATE 5320 LAPTOP

Procesor Intel Celeron 530 na 1.73 GHz
Čipset Intel GL960
Memorija 512 MB DDR2
HDD (GB) 80
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel X3100
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 4xUSB, PCMCIA, VGA, S-Video, 802.11b/g, firewire, čitač kartica, InfraRed
Cena (€) 500
Kontakt:

Desk d.o.o. Jovana Dučića 25, Banjaluka, tel: 051/214-388; www.desk.ba

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *