TEST ACER EXTENSA 5635G LAPTOPA

Pozicionirana na pola puta između poslovne TravelMate i Aspire serije koja je namenjena kućnim korisnicima, Acer Extensa serija laptopova kod nas nikad nije doživela veliki uspeh. O razlozima malog tržišnog udela bi se moglo dugo raspravljati, ali jedno je sigurno – to nije bilo zbog nekvaliteta. Da li se Extensa danas može meriti sa modelima od pre godinu dana pokušali smo da odgonetnemo testirajući Acer Extensa 5635G laptop.

 

Acer Extensa 5635G

 

Ruku na srce, Acer Extensa 5635G je vizuelno prilično neinspirativan model, što će vam pomoći da ostanete neupadljivi, ako vam je to cilj. U odnosu na Extensu 5630G koju smo testirali pre skoro godinu dana promene u dizajnu su očigledne, a ovo se naročito odnosi na tastaturu koja je izgubila prepoznatljivi blago zakrivljeni oblik. Od sedam dodatnih tastera koje smo videli na starijem modelu, na 5635G su ostala samo dva – za Bluetooth i wireless karticu. Možemo reći da je, po našem subjektivnom mišljenju, napravljen mali korak unazad kada je dizajn u pitanju, mada se konzervativni poslovni korisnici verovatno neće složiti sa ovom ocenom. Ceo laptop je izrađen od tamno sive (skoro crne) plastike sa mat završnom obradom i sem Acer logoa na poklopcu nema nikakvih ukrasnih detalja. Možda vam izgled ovog laptopa neće ulivati previše poverenja, ali jedan detalj treba pomenuti. Igrom slučaja je test Extense 5635G potrajao skoro mesec dana, a ni nakon tog perioda se na kućištu nisu uočavale nikakve ogrebotine niti druga oštećenja, iako smo ga nosili tamo-vamo i koristili u raznim situacijama.
Kako se nije insistiralo na kompaktnosti po svaku cenu, poklopac na Extensi 5635G ima mogućnost otvaranja punih 180 stepeni, što vam omogućava da u svakoj situaciji nađete povoljan položaj. Ekran ima nešto veći ugao gledanja od proseka, a LED pozadinsko osvetljenje obezbeđuje uniformnost prikaza. Odsjaj je prisutan, kao i na svim "glare" ekrana, a proporcije stranica su trendovske – 16:9.

 

Extensa 5635G

 

Tastatura je lokalizovana za naše tržište, a poseduje i numerički set tastera. Kursorski tasteri su blago izdvojeni, što olakšava njihovo nalaženje ukoliko radite u zamračenoj prostoriji. Prostor koji je time dobijen Acer je iskoristio za ubacivanje tastera sa oznakama za dolar i evro, što je diskutabilno rešenje. Možda bi bilo bolje da je ostavljen prazan prostor, čime bi kursorski tasteri postali još uočljiviji. Uz levu ivicu kućišta ugibanja gotovo da nema, ali kako se približavamo desnom delu tastature ono postaje izraženije, pri čemu maksimum postiže iznad optičkog uređaja, što je uobičajena pojava. I pored toga se može reći da je tastatura sasvim solidnog kvaliteta.
Touchpad je dugačak i relativno uzak, ali mu je preciznost na visokom nivou. Poseduje i osnovne multi-gesture mogućnosti (zoom i beskonačni skrol) koje mogu da olakšaju i ubrzaju rad. Tasteri ispod touchpada su, kao i kod modela Aspire One 751h, uski pa će korisnici debljih prstiju morati da budu pažljiviji i precizniji da bi taster svaki put odreagovao na komandu.
Zvučnici su smešteni iznad tastature i lepo pokrivaju srednji i visoki opseg, dok niskih tonova naravno nema. Za klasu poslovnih prenosnih računara sasvim odgovarajući zvučnici. Web kamera ima malu rezoluciju (0,3 MP) ali daje veoma jasnu sliku i sasvim solidan "framerate", pa u potpunosti zadovoljava potrebe korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *