TEST ACER EXTENSA 5630G LAPTOPA

Jedan od trenutno najzanimljivijih laptopova na našem tržištu je svakako Acer Extensa 5630G. U toj cenovnoj kategoriji je teško naći model koji predstavlja tako zaokruženu celinu, sa osobinama koje će zadovoljiti potrebe najšireg kruga korisnika. Brz procesor, neintegrisana grafička karta, veliki hard disk, brojni konektori… Ukoliko nemate specifične zahteve, Extensa 5630G predstavlja vrlo dobar izbor.
Extensa po Acerovoj klasifikaciji spada u poslovne prenosne računare, ali bi se po njenim osobinama moglo reći i da vešto flertuje sa kućnim korisnicima koji traže univerzalnu multimedijalnu mašinu.

 

Acer Extensa 5630g lap top
 
Acer Extensa 5630g tastatura

 Extensa 5630G se odlikuje konvencionalnim dizajnom, a izrađena je od tamnosive plastike. Od TravelMate serije je preuzeta prepoznatljiva zakrivljena tastatura, a od zanimljivih detalja vredi još izdvojiti i dodatne tastere koji su podeljeni u dve grupe od po tri tastera. U pitanju su „Productivity keys“ i „Easy-launch buttons“, a smešteni su levo od tastature. Iznad njih se nalazi "Empowering key" koji je postao zaštitni znak Acer laptopova. Oznake na tasterima su prilagođene našem tržištu, a dobroj oceni tastature je doprinelo i odsustvo ugibanja. Standardno za Acer, neposredno uz ivicu kućišta se nalaze piktogrami koji obeležavaju pozicije raznih konektora.

 

Acer Extensa 5630g
 

 Tasteri kod touchpada se pomalo neobično ponašaju u radu. Ukoliko ih pritiskate u donjim spoljnim uglovima (to su ujedno i najzaobljeniji uglovi), tasteri su gotovo nečujni, ali ako ih pritiskate u bilo kom drugom delu, čuje se prilično glasno KLIK.
Kvalitet izrade je na sasvim pristojnom nivou, pa je i utisak o čvrstini konstrukcije zadovoljavajući. Pritisak na poklopac ekrana je deo našeg standardnog testa čvrstine, a ovaj laptop je pružao solidan otpor. Zanimljivo je da su se, usled snažnog pritiska sa zadnje strane poklopca, na displeju pojavile vertikalne deformacije, umesto uobičajenih koncentričnih. Ekran je tipičan predstavnik niže klase i ni po čemu se ne izdvaja od onih na konkurentskim modelima. Poveći odsjaj, karakterističan za „glare“ displeje, može bitno uticati na vidljivost pri sunčanom danu.

 

Acer Extensa 5630g laptop
 

Sa čeone strane se nalaze audio konektori, čitač kartica i dva prekidača – za wireless i bluetooth. S obzirom da testirani model nije imao Bluetooth, drugi prekidač u našem slučaju nije imao nikakvu funkciju. Sa desne strane se nalazi samo optički uređaj i šteta je što tu nije smešten bar jedan USB port. Leva strana ovog laptopa je neuporedivo brojnija konektorima. Vredi izdvojiti postojanje i Express Card i PCMCIA slotova, a poslovne korisnike će obradovati i postojanje konektora za docking station. Kada već pominjemo konektore, Acer Extensa 5630G zaslužuje pohvale po tom pitanju. U ovoj cenovnoj kategoriji nije lako naći model koji ima više konektora. Sa zadnje strane se nalaze modemski priključak i dva USB porta (jedan je deljen sa eSATA portom). Na web kamere koje Acer koristi u svojim laptopovima gotovo da više i ne treba trošiti reči. U pitanju su sigurno jedne od najkvalitetnijih web kamera, pa tako i ova na Extensi 5630G daje odličnu sliku.
Iako ne pripada najnovijoj generaciji, Core 2 Duo T5800 ipak spada u brze procesore, tako da vam procesorske snage neće zafaliti. Grafička karta spada u nižu srednju klasu i zadovoljiće potrebe povremenih igrača. Možda će se nekome 2 GB memorije učiniti malo, ali mišljenja smo da ovako koncipiranom laptopu više i ne treba. Ako baš želite, vrlo lako možete dodati još jedan modul. Western Digital hard disk velikog kapaciteta i solidne brzine je DASP (Disk Anti-Shock Protection) sistemom zaštićen od pogubnog uticaja snažnih udara.

 

Acer Extensa 5630g notebook

 

XP vs VISTA

S obzirom da se uz Acer Extensu 5630G isporučuju drajveri i za Vistu i za XP, odlučili smo da izvršimo malo poređenje performansi pod ova dva operativna sistema. Nešto bolji rezultati se postižu pod XP-om, a u svim testovima se primećuje bolji rad hard diska. Razlike u autonomiji rada su minimalne, što predstavlja malo iznenađenje jer se obično smatra da je Vista veći potrošač. Sva testiranja su vršena na sveže instaliranim operativnim sistemima Windows XP SP3 i Windows Vista SP1, bez ikakvih dodatnih optimizacija i podešavanja.
Zagrevanje laptopa je sasvim prihvatljivo. Sa gornje strane, na koju se oslanjaju dlanovi, gotovo je neprimetno, dok je sa donje leve strane temperatura nešto viša.
Od stvari koje nam nedostaju, izdvojili bismo samo Bluetooth. Ukoliko vam je potreban laptop opšte namene, a planirate da potrošite 500-600 evra, Acer Extensa 5630G ima našu toplu preporuku.

 

 Rezultati testova – Acer Extensa 5630G-582G32Mn

  Windows XP SP3 Windows Vista SP1
PC MARK05 4.369 4.03
3D MARK03 4.657 4.390
3D MARK06 2.037 2.009
HD Tach Average (MB/s) 55 53,6
Battery Eater MIN / MAX 56' / 2h 59' 54' / 2h 52'
 
Specifikacije – Acer Extensa 5630G-582G32Mn

Procesor Intel Core 2 Duo T5800 na 2 GHz
Čipset Intel PM45
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 320
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter ATI Radeon HD3470 sa 256 MB DDR2
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 4xUSB, VGA, HDMI, eSATA (deljen sa jednim USB), Express card, PCMCIA, EasyPort, Wireless 802.11b/g/N, čitač kartica
Težina (kg) 2,9
Cena (€) 550
Kontakt: www.laptopcentar.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *