TEST ACER EMACHINES G520 I G620 LAPTOPOVA

O prednostima koje laptopovi imaju nad desktop računarima smo pisali više puta. Najveću prepreku prelaska na prenosne računare predstavlja cena, pa smo odlučili da vam predstavimo dva modela koji u velikoj meri uklanjaju i tu prepreku. S obzirom da je veličina ekrana bitan faktor kod laptopova koji zamenjuju desktop računar, izbor je pao na modele dijagonale ekrana 17 inča – Acer eMachines G620 i G520.

 

Acer eMachines G520 G620 laptop

 Da li smo se vremenom navikli ili je u pitanju nešto drugo, tek pri našem drugom susretu, Acer eMachines laptopovi nisu ostavili onako negativan utisak kada je dizajn u pitanju kao prvi put. Još uvek su to jednostavni crni modeli, od plastike prosečnog kvaliteta, ali zato i ubedljivo najniže cene u svojoj kategoriji. O jednostavnosti dizajna možda najbolje govori podatak da postoji jedan jedini dodatni taster – za wireless adapter. Oba modela imaju identično kućište, pa se razlikuju samo po nalepnicama koje govore o komponentama koje se nalaze unutra. Oko Power tastera se nalazi prsten koji u radu svetli žutom svetlošću (sa blagom zelenkastom nijansom). Sličan efekat je primenjen i kod tastera za wireless, s tim što je u ovom slučaju reč o narandžastoj svetlosti.

 

Acer eMachines G620 laptop

 

Sa leve i desne strane se nalaze po dva USB-a, označeni piktogramima sa gornje strane kućišta. Da se štedelo maksimalno, govori i broj raspoloživih konektora, kao i dodatna oprema. Ovi laptopovi nemaju modem, čitač kartica, ali ni Express Card slot. Da budemo iskreni, sve ovo mnogo lošije zvuči nego što je zaista velika mana. Iako bi bilo lepo imati sve to objedinjeno, svi ovi nedostaci se mogu ispraviti jednostavnim dokupljivanjem potrebne opreme. Činjenica je da dodatna oprema košta, ali je takođe činjenica i da ogroman procenat vlasnika laptopova nikad ne upotrebi PCMCIA ili Express Card slot, a mnogi već i poseduju eksterni čitač kartica. Sa druge strane, neobično je što ovako jeftini modeli imaju S/PDIF, koji omogućava da ih povežete na 5.1 sistem zvučnika i dobijete pravi surround efekat. S obzirom na prosečan kvalitet ugrađenih zvučnika, ovo je vrlo korisna mogućnost.

 

Acer eMachines G520 laptop

 

Poklopac ne može da se otvori punih 180 stepeni, ali je otklon ipak zadovoljavajuće veliki. Kako je reč o veoma jeftinim laptopovima, iluzorno bi bilo očekivati vanserijski kvalitet displeja. Vertikalni ugao gledanja je ispod proseka, a premaz koji obezbeđuje vernije boje ujedno obezbeđuje i odraz na ekranu, kako vašeg lika, tako i obližnjih predmeta, ali to smo već viđali i na drugim modelima koji imaju "glossy" displej.
Tastatura ima neobično veliki Enter, što je pohvalno. U središnjem delu postoji ugibanje tastature, ali ne preterano. U suštini, reč je o sasvim korektnoj tastaturi. Touch pad ima veliku površinu, a nije podbacio ni po pitanju osetljivosti.
Kamera je izuzetno kvalitetna. Pored toga što ima odličnu sliku, dobar joj je i frame rate, pa možemo slobodno reći da je ovo najbolja kamera koju smo videli na laptopovima. Jedina mana je neobična, ali srećom retka, pojava blago testerastih ivica, ali samo na pojedinim objektima.

Acer eMachines G520

Jeftiniji od ova dva modela ima novi Intel čipset sa X4500 integrisanom grafikom i Celeron procesor na 2 GHz. Po tom pitanju predstavlja donji tržišni segment i jedino su netbook računari sporiji od ove kombinacije. Celeroni ne menjaju frekvenciju u toku rada, po čemu se razlikuju od svih drugih procesora namenjenih laptopovima. Kod modela G520 se u BIOS-u može podešavati količina video memorije (32 do 128 MB), ali ma šta vi izabrali, performanse u igrama ostaju iste. Ista opcija postoji i na modelu G620, ali su i efekti isti – nikakvi. Postoji opcija za podešavanje moda rada hard diska (IDE ili AHCI), pa se i Windows XP može instalirati bez problema i petljanja sa integracijom drajvera u instalacioni CD.

Acer eMachines G620

Nešto skuplji G620 ima AMD Athlon X2 procesor i Nvidia čipset sa integrisanom GeForce 9100M grafičkom kartom. Prednosti dvojezgarnog procesora su lako uočljive, pa ovaj laptop ima neuporedivo bolje performanse od G520. Zahvaljujući Nvidia grafičkoj karti, performanse u igrama su dovoljne za starije naslove sa nižim nivoom detalja. Intelov čipset na G520 je pokazao bolje performanse u radu sa hard diskom, ali su razlike previše male da bi se osetile u svakodnevnim zadacima.
Zagrevanje je kod oba modela gotovo neprimetno, što je i očekivano, s obzirom na prostrano kućište i integrisane grafičke karte.
Oba modela dolaze sa Windows Vista Basic operativnim sistemom, što je prijatno iznenađenje, jer se u ovoj cenovnoj kategoriji obično isporučuju Linux i FreeDOS operativni sistemi. Skrivena particija na hard disku krije "image" operativnog sistema s pratećim softverom, pa se vraćanje sistema u prvobitno stanje obavlja u par lakih koraka. Obratite pažnju da se ovim postupkom gube svi podaci koje ste imali na C particiji. Srećom, disk je u startu podeljen na dve particije, pa preporučujemo da sve bitne podatke držite na D particiji.
Acer Emachines G520 i G620 vam omogućavaju da postanete vlasnik prenosnog računara ne praveći preveliku rupu u budžetu, a dobra stvar je što se većina njihovih hardverskih nedostataka može naknadno nadomestiti. Možda tako dobijeno rešenje neće biti elegantno, ali ovde estetika i nije u prvom planu. Iako razlika u ceni nije zanemarljiva, G620 predstavlja bolju kupovinu, jer će vam pre ili kasnije dobro doći njegov dvojezgarni procesor.

 Rezultati testova – Acer eMachines G520 i G620

   G520-572G16Mi  G620-602G16Mi
PC MARK05  2.839  3.379
3D MARK06  593  954
HD Tach Av. (MB/s)  54  52
Battery Eater MIN/ MAX  1h 22' / 3h 06'  56' / 3h 01'
  
 Specifikacije – Acer eMachines G520 i G620

  G520-572G16Mi G620-602G16Mi
Procesor Intel Celeron M 575 na 2 GHz AMD Athlon X2 QL-60 na 1,9 GHz
Čipset Intel GL40 Nvidia GeForce 9100M G
Memorija 2 GB DDR2 2 GB DDR2
HDD (GB) 160 160
Optički uređaj DVD+-RW DVD+-RW
Grafički adapter Intel X4500MHD Nvidia GeForce 9100M G
Ekran (“) 17 (1440×900) 17 (1440×900)
Konektori 4xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g 4xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g
Težina (kg) 3,5 3,5
Cena (€) 425 470
Kontakt: www.laptopcentar.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *