TEST ACER EMACHINES E720 LAPTOPA

Kako se krizi ne nazire kraj, tako i pitanje cene postaje još dominantnije pri kupovini. A kad se priča o pristupačnim laptopovima, onda se mora pomenuti Acer eMachines serija. Zato vam predstavljamo još jednog dobrog kandidata za kupovinu u ekonomskoj klasi – Acer eMachines E720. Sudeći po trenutnom stanju na tržištu, ovo je ubedljivo najjeftiniji laptop sa Intel Dual Core procesorom, a već smo više puta napominjali da se danas ne isplati kupovati modele koji imaju procesor sa jednim jezgrom.

 

Acer eMachines E720

 

Ako ste čitali neki od prethodnih naših testova Acer eMachines laptopova, onda već možete naslutiti o kakvom prenosnom računaru ćemo ovog puta pisati. Acer eMachines E720 ima crno kućište jednostavnog oblika i bez suvišnih detalja. Toliko je jednostavan dizajn da nema čak ni onih sitnih svetlećih detalje oko Power i wireless tastera, koje smo videli kod modela G520 i G620. Pozitivna strana materijala od koga je napravljeno kućište je što ne ostaju vidljivi otisci prstiju. No, ostavimo dizajn za trenutak po strani i pogledajno kakav je E720 u radu.

 

Acer eMachines E720

 

Tastatura je iznenađujuće dobra, za ovu cenovnu kategoriju. Dugačak hod tastera, kao i dobar raspored omogućavaju brzo kucanje, a gotovo svi bitni tasteri imaju više nego pristojnu veličinu. Tastatura je lokalizovana, što znači da odgovarajući tasteri imaju oznake naših slova. Površina touchpad je u obliku pravougaonika sastavljenog od niza sitnih rupica, što je koncept koji smo videli još na prvim modelima HP-ove serije 500. Neobična konstrukcija nije negativno uticala na funkcionalnost, pa je i touchpad zadovoljio naše kriterijume. Kamera je onakva kakvu očekujemo na Acer laptopovima – odlična.

 

Acer eMachines E720

 

Ekran ima glare (refleksivni) premaz, ali su uglovi gledanja bolji od proseka, što nas je prijatno iznenadilo. Video materijal se u punoj HD rezoluciji (1080p) reprodukuje bez problema, ostavljajući dovoljno procesorske snage čak i za neke lakše zadatke u pozadini. Možda će nekome ovo zvučati kao beznačajna informacija, ali jednojezgarni Celeron procesori nisu uvek u mogućnosti da pruže zadovoljavajuće performanse u ovakvim situacijama, što je dodatni plus za eMachines E720. Integrisana grafika isključuje mogućnost igranja novijih igara, ali su prednosti ovakvog rešenja zanemarljivo zagrevanje računara, kao i duža autonomija.
Već smo pominjali, ali red je da ponovimo kako je postignuta niska cena ovih laptopova. Broj adaptera i odgovarajućih konektora je svedena na minimum, pa ćemo ih ovom prilikom sve nabrojati. Pored VGA porta kojim možete laptop povezati sa eksternim monitorom, tu su još dva USB-a (oba sa leve strane kućišta), LAN priključak i audio konektori (line in, line out i mikrofon). To znači da nema modema, express card slota i čitača kartica. Po našem mišljenju bolja je varijanta kad se štedi na ovakvim stvarima nego na kvalitetu osnovnih komponenti. S obzirom da se eMachines laptopovi prodaju kod nas već nekoliko meseci, potencijalne kupce će obradovati podatak da po forumima nema primedbi korisnika, što znači da i pored niske cene imaju zadovoljavajući kvalitet.
Acer eMachines E720 se isporučuje bez operativnog sistema, a na pratećem DVD se nalaze drajveri za Vistu i XP. U svojoj cenovnoj kategoriji, ovaj laptop nema konkurenciju, bar kada su performanse u pitanju. Ako niste od onih kojima je dizajn presudan faktor, nećete imati veće primedbe na eMachines E720. Za te pare predstavlja vrlo dobru kupovinu.

 Rezultati testova – Acer eMachines E720-422G25Mi

PC MARK05  3.941
3D MARK06  614
HD Tach Average (MB/s)  48,4
Battery Eater MIN/MAX  1h 28' / 4h 04'
  
 Specifikacije – Acer eMachines E720-422G25Mi

Procesor Intel Pentium Dual Core T4200 na 2 GHz
Čipset Intel GL40
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel X4500M
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 2xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g
Težina (kg) 2,6
Cena (€) 390
Kontakt: Laptop Centar
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *