TEST ACER eMACHINES E510 LAPTOPA

Ljudima je računar potreban iz mnogo razloga, ali ga većina koristi za elementarne stvari. Za takve osobe kupovina može da se pretvori u noćnu moru. Nepoznavanje materije, veliki izbor i često kontradiktorni saveti mogu lako zbuniti kupca, pa ga čak i navesti da potroši nepotrebno veliku sumu novca. U Aceru su odlučili da im pomognu u izboru, ponudivši seriju jeftinih modela. Kompanija Acer je postala druga u svetu po broju prodatih laptopova, pa su odlučili da Acer brend podignu na viši nivo. Zato su pribegli stvaranju novog brenda za proizvode iz niže klase – eMachines. Reč je o vrlo pristupačnim prenosnim računarima koji ne osvajaju lepotom, niti vanserijskim performansama, ali će i kao takvi odgovarati mnogima. Model koji smo testirali, eMachines E510-301G12Mi je sa cenom od samo 350 evra jeftiniji čak i od nekih netbookova koji se prodaju kod nas.

 

Acer eMachines E510 laptop

 

Kada se gledaju samo konture, eMachines E510 podseća na Aspire 5520 modele sa Gemstone dizajnom, pa je očigledno da je za izradu korišćen isti kalup. Međutim, kod oblika prestaje svaka sličnost. Kvalitet izrade, dizajn i sveukupni utisak se ne mogu meriti. Ovom laptopu nedostaju detalji koji čine Aspire Gemstone seriju vizuelno privlačnom. E510 je izrađen od crne plastike, koja izgleda prilično jeftino. Nije toliki problem u otpornosti plastike, koliko u ne baš prijatnom osećaju na dodir. Kada je čvrstina u pitanju, situacija nije loša. Krutost poklopca je na sasvim pristojnom nivou, a ni jak pritisak sa spoljne strane nije izazvao bitnije deformacije displeja. I ovde se srećemo sa sličnim efektom kao kod Toshibe L300 (samo u manjem obimu), pa je reč “krutost” primerenija opisu konstrukcije nego “čvrstina”.

Acer eMachines E510 notebook

Karakteristike ekrana “glare” tipa su očekivane. Standardna rezolucija, nešto manji uglovi gledanja, primetno probijanje pozadinskog osvetljenja uz donju ivicu… Srećom, ništa što bi se opisalo kao neprihvatljiva mana.
Iako je ugibanje tastature uočljivo, ipak je manje nego što smo očekivali, pa čak i manje nego na nekim Aspire modelima srednje klase.
Performanse su na nivou onih koje srećemo i kod drugih jeftinih laptopova. Celeron procesor (ali na lepih 2,13 GHz), nešto sporiji hard disk, 1 GB memorije… S obzirom da govorimo o modelu namenjenom nezahtevnim korisnicima, može se reći da je snaga mašine dovoljna.

 

Acer eMachines E510 laptop

 

Većina pomenutih stvari važi za najveći broj pristupačnih laptopova, pa bi se na osnovu do sada iznetog teško moglo zaključiti otkud baš tako niska cena. Sve postaje mnogo jasnije kada pređemo na opremljenost. Izostavljeno je gotovo sve što nije neophodno sa osnovni rad. Ne sećamo se kada smo videli laptop koji nema ni PCMCIA ili Express Card slot. Ovde nećete naći ni modem, ni web kamericu, a eMachines E510 poseduje jedan jedini dodatni taster koji služi za aktivaciju wireless adaptera. Srećom, tu su 3 USB porta, pa je sve te nedostatke moguće nadomestiti eksternim komponentama. Spisak završavaju konektori za mrežni kabal, mikrofon i slušalice.

 

Acer eMachines E510 lap top

 

Ruku na srce, iako je subjektivni doživljaj ovog laptopa na osrednjem nivou, moramo priznati da u radu nije bilo nikakvih problema. Nekako nam se čini da će mnogi primerci eMachines-a naći svoje mesto daleko od šire javnosti, radeći svoj posao tiho i bez pompe. Za kupce koji gledaju svaki dinar, a uzgred i ne traže previše, zaključak se može svesti na dve reči – Ispravan, radi.

 Rezultati testova – Acer eMachines E510-301G12Mi

PC MARK05  2.614
3D MARK06  332
HD Tach Average (MB/s)  42,8
Battery Test  2h 05' 48”
  
 Specifikacije – Acer eMachines E510-301G12Mi

Procesor Intel Celeron M560 na 2,13 GHz
Čipset Intel 960GL
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 120
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter IntelX3100
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 3xUSB, VGA, Wireless 802.11a/b/g
Težina (kg) 2,85
Cena (€) 350
Kontakt: Laptop Centar
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *