TEST ACER ASPIRE TIMELINE 4810TG LAPTOPA

Predstavljamo vam Acer Aspire Timeline 4810TG, laptop koji kvalitetom i primenjenim rešenjima postavlja nove standarde. Odavno nismo testirali laptop koji je ostavio ovako dobar utisak na nas, a da mu cena nije astronomska. Budimo iskreni, bilo je laptopova sa vanserijski dobrim performansama, ali je ovog puta reč o drugačijem pristupu, o kombinaciji mobilnosti, sjajne autonomije i prijatnih hardverskih iznenađenja.

 

Acer Aspire Timeline 4810TG laptop

 

Moramo priznati da smo iznenađeni odlukom Acera da novu seriju laptopova promoviše kao pod-seriju Aspire-a. Iako nam se ime Acer Timeline čini logičnijim, puno ime nove serije je Acer Aspire Timeline. Konfuzija je još veća ako se uzme u obzir da je sam Acer proizvode pod Aspire brendom namenio kućnim korisnicima, dok je Aspire Timeline namenjen pre svega poslovnim korisnicima. To ni u kom slučaju ne umanjuje kvalitet ove serije.
Acer Aspire Timeline 4810TG je laptop dijagonale ekrana 14 inča i težine 2,1 kg. U poređenju sa drugim modelima iste dijagonale koje smo testirali spada među lakše (MSI EX400X teži 2,2 kg, Toshiba Tecra R10 – 1,9 kg, a HP EliteBook 6930p – 2,4 kg).

 

Acer 4810T

 

Poklopac od brušenog aluminijuma čini da Timeline izgleda elegantno, pouzdano i kvalitetno. Iako aluminijumski poklopac dobro izgleda, relativno je tanak pa je čvrstina osrednja. Ipak, i kao takav je bolji nego većina plastičnih poklopaca. Sivo kućište i crna tastatura predstavljaju neutralnu i opšteprihvaćenu kombinaciju. Cela konstrukcija je dobra i kvalitetna, pa nismo primetili nikakvo škripanje ili loše uklopljene elemente. Timeline 4810T spada u tanke laptopove i to je ono što ga čini još atraktivnijim. Mala debljina i velika autonomija obično ne idu zajedno, ali su u Aceru uspeli sve da uklope tako da šestoćelijska baterija ne štrči, pa nije narušen sklad linija.

 

Acer Aspire Timeline 4810TG

 

Tastatura je odlična i tiha, sa neznatnim ugibanjem u levo delu. Pripada novom talasu tastatura koje smo videli na HP ProBook 4510s, Asus 1004DN i MSI X320 laptopovima.  Acer ovaj tip tastatura naziva "FineTip", a dodaje joj i pridev "plivajuća". Odlikuje se većim tasterima i prilično drugačijim utiskom pri radu, a mi možemo samo da kažemo da nam se novi trend dopada. Test primerak je imao lokalizovane tastere, veliki Enter i izdvojene kursorske tastere. Aspire Timeline 4810T ima Multi touch touchpad, koji omogućava zoom korišćenjem dva prsta, beskonačni vertikalni skrol kružnim pokretom prsta i prebacivanje na sledeću ili prethodnu stavku u Play listi jednostavnim pomeranjem dva prsta levo ili desno. Poslednja opcija radi u Windows Media Player-u, dok se u WinAmp-u, na primer, dobija isti efekat kao da pritiskate levi ili desni kursorski taster, što u prevodu znači da horizontalnim skrolovanjem sa dva prsta "premotavate" pesmu za po pet sekundi napred-nazad.

 

Acer Timeline 4810T

 

Tasteri kod touchpada su spojeni u jedan, a "mrtva" zona u sredini je srećom mala. Ovaj taster ima stepenast oblik, plitak hod i veoma je precizan, pa je upotreba laka. Odmah pored touchpada se nalazi i maleni taster za njegovo zaključavanje, kako ne bi greškom pomerali kursor prilikom kucanja.
Iznad tastature se nalazi nekoliko dodatnih tastera. Sasvim levo je Power taster, a skroz desno je taster za otvaranje DVD pisača (Eject). Ova pozicija je neuporedivo bolja od klasične, na samom uređaju, kod koje se upotreba često svodila na napipavanje "na slepo". Između ova dva krajnja tastera su senzorski taster za wireless karticu, taster za pokretanje "Acer Backup manager" aplikacije i Acer Smart Power taster. Ovaj poslednji je ključ koji otvara vrata koja vode ka velikoj autonomiji o čemu će kasnije biti više reči.

 

senzorski tasteri

 

Uz ivicu kućišta se nalaze piktogrami (sličice koje simbolizuju određene vrste konekcije), ali su samo za tri konektora sa gornje strane i jasno uočljivi, dok su ostali bočno. Ugao otvaranja ekrana bi mogao biti veći i to je jedna od retkih primedbi na konstrukciji ovog laptopa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *