TEST ACER ASPIRE ONE D150 NETBOOKA

Era netbookova je počela sa modelima čiji je ekran bio dijagonale samo 7 inča. Ubrzo se to pokazalo nedovoljnim pa su primat preuzeli modeli sa dijagonaloma 8,9 i 10 inča. Acer je dugo odlagao predstavljanje 10-inčnog modela, ali je ovo izgleda prava godina za tranziciju. Podsetimo se da je Asus najavio prestanak proizvodnje Eee PC-ja sa ekranom od 8,9 inča. Tako se na našem testu našao Acer Aspire One D150, nova Acerova netbook perjanica.

Acer Aspire One D150 netbook

 

Iako je mnogima i prvi Aspire One bio među najlepšim netbookovima, Aspire One D150 je vizuelno još  dopadljiviji od prethodnika. Površina oko tastature i touchpada ima teksturu brušenog aluminijuma, pa se stiče utisak da je uređaj iz skuplje kategorije. Uz sve to, na ovakvoj površini se ne vide otisci prstiju. AO D150 se proizvodi u četiri boje – Sapphire Blue, Seashell White, Diamond Black i Ruby Red. Naš primerak je imao neobičnu Ruby Red boju, koja se odlično slaže sa crnom tastaturom i predstavlja lepu alternativu uobičajenim varijantama.

Acer Aspire One D150

 

Neki detalji na kućištu su posebno lepo odrađeni, a to se pre svega odnosi na deo pored šarki monitora, koji je u obliku kapljice. Estetiku narušava samo baterija koja znatno štrči sa zadnje strane (kao kod Toshiba NB100 netbooka). Naš primerak je imao šestoćelijsku bateriju, što objašnjava njene poveće dimenzije. Osim što narušava estetiku, velika baterija donekle ograničava i otvaranje poklopca, što otežava pronalaženje optimalne pozicije za gledanje, naročito u skučenom prostoru raznih prevoznih sredstava.

 

Acer Aspire One D150

 

I pored svega toga, iako postoji model sa troćelijskom baterijom, koji je nešto jeftiniji i izgleda malo elegantnije (baterija ne štrči), toplo vam preporučujemo da se opredelite za varijantu sa šestoćelijskom baterijom. Sve se nabrojane mane lako zaborave uz sjajnu sedmočasovnu autonomiju. S obzirom da je A150 imao poveći okvir oko ekrana, prelazak na veću dijagonalu ekrana nije uslovio preveliko uvećanje kućišta. Aspire One D150 je 1 cm duži i isto toliko širi, ali i par milimetara tanji od A150. Kućište je dobro uklopljeno pa nema krckanja, a i čvrstina je zavidnom nivou. Poklopac je takođe prilično otporan na deformacije, pa je konačna ocena kvaliteta izrade vrlo dobra.  
LED ekran je kvalitetan, a za većinu ključnih karakteristika zaslužuje visoku ocenu. Nešto slabija tačka mu je vertikalni ugao gledanja, naročito ako gledate malo "odozdo" (recimo kad je poklopac skroz otvoren). Ima rezoluciju 1024×600 piksela, ali i glare premaz koji pravi refleksiju koja vam može zasmetati pri jakom izvoru svetlosti. Na tasterima su oznake za naša slova, a primećuje se malo ugibanje tastature na sredini. Iznad tastature su Power taster (na desnom kraju) i taster za Bluetooth (na levom delu), pored koga su i indikatori rada hard diska, kao i za Caps Lock i Num Lock. Sa čeone strane se nalazi "slide" prekidač za wireless adapter. Touchpad ima prilično malu površinu, a velika promena u odnosu na Aspire One A150 je pozicija pratećih tastera. Umesto sa strane, oni su sada ispod touchpada. Preciznost je na solidnom nivou, mada smo viđali i bolje. Raspored konektora je korektan i bez iznenađenja – dva USB-a su sa desne strane, a svi ostali konektori sa leve.

 

Acer Aspire One D150 Ruby Red

 

Novitet na tržištu netbookova je Intel Atom N280 procesor, koji radi na 1,66 GHz. U odnosu na stariji N270 primetne razlike u radu nema, što i nije iznenađenje s obzirom na minimalnu razliku u radnom taktu (samo 60 MHz). Ubrzanje je očekivano ne samo na osnovu radnog takta, već možda i više zbog činjenice da je FSB ubrzan sa 533 na 667 MHz. Da budemo iskreni, pojedini testovi (kao što je recimo rendering), pokazuju ubrzanje, ali u onome što je prevashodna namena ovog mališe razlike nema. S obzirom da je ovo prvi netbook sa Atom N280 procesorom, teško je donositi zaključke, ali činjenica je da D150 ima manju potrošnju od drugih netbookova. S obzirom da je procesor samo jedan od potrošača, sačekaćemo da vidimo da li N280 pored veće brzine donosi i manju potrošnju. Šta god da je uzrok, Aspire One D150-1Br ima odličnu autonomiju, delom zbog baterije velikog kapaciteta, delom i zbog već pomenute male potrošnje.
D150 se odlikuje tihim radom, a nakon dužeg vremena kućište sa donje strane postaje zagrejano, ali ne u meri koja bi smetala.
Iako smo navikli da o kamerama na Acer prenosnim računarima pričamo u superlativima, ovog puta je situacija bitno drugačija – D150 ima sasvim prosečnu web kameru.
Acer Aspire One D150-1Br ima sve što se očekuje od dobrog netbooka – veliki displej dobrih karakteristika, Windows XP, Bluetooth, najveći hard disk koji je moguće dobiti u ovoj kategoriji, veliku autonomiju… Za klasične laptopove je 1 GB radne memorije malo, ali smatramo da je za netbookove to dovoljno.
Kao što smo i očekivali od Acera, Aspire One D150 ima povoljnu cenu, a po kvalitetu i opremljenosti spada među najbolje netbook računare na našem tržištu. Ovo su više nego dovoljni razlozi da vam bude u samom vrhu liste pri izboru pravog netbooka za vas.


 Rezultati testova – Acer Aspire One D150-1Br Ruby Red netbook

HD Tach Average (MB/s)  52,7
Autonomija min / max  4h 24` / 7h 26` *
* autonomija izmerena pri maksimalnom i minimalnom opterećenju računara 
 
 Specifikacije – Acer Aspire One D150-1Br Ruby Red netbook

Procesor Intel Atom N280 na 1,66 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 950
Ekran (“) 10,1 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, čitač kartica
Težina (kg) 1,35
Cena (€) 350
Kontakt: Laptop Centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *