TEST ACER ASPIRE ONE A110 NETBOOK LAPTOPA

Još jedan od velikih igrača se uključio u borbu za kupce na brzorastućem tržištu malih prenosnih računara. Acer-ov adut je Aspire One, a model na našem testu ima oznaku A110-Ab. U želji da napravi jasnu razliku između ovih mališana i klasičnih laptopova (notebook-ova), Intel forsira upotrebu novog termina – NETBOOK. U skladu sa tim, najprecizniji naziv uređaja na testu bi bio "Acer Aspire One A100-Ab netbook", mada ni termin mini laptop nije pogrešan.

Acer Aspire One A110 netbook laptop

Svesni da svoj model predstavljaju sa zakašnjenjem u odnosu na konkurenciju, u Aceru su odlučili da kupce pridobiju atraktivnom cenom i dizajnerskim rešenjima koja se razlikuju od konkurentskih. S obzirom da gotovi svi novi netbook-ovi koriste istu hardversku platformu, jasno je da na tom polju nema puno manevarskog prostora. Zato je pažnja usmerena na pokušaj da se Acer Aspire One učini vizuelno drugačijim. U tome su definitivno uspeli, ali se postavlja pitanje koliko će tržište prihvatiti takva rešenja.

Acer Aspire One A110 netbook beli i plavi

Acer Aspire One A110 netbook plavi i beli

 U Srbiji se trenutno Aspire One A110 netbook može naći u dve boje – beloj (Seashell White) i plavoj (Sapphire Blue). Kako smo se sa belim varijantama netbook-ova već sretali, odlučili smo da testiramo plavi model. U pitanju je tamno plava boja koja izgleda dovoljno ozbiljno da može predstavljati solidnu alternativu podrazumevanoj crnoj, za one koji žele netbook nešto poslovnijeg izgleda. Uprkos glasinama koje su kolale po Internetu, kvalitet izrade je na zadovoljavajućem nivou i na tom polju Aspire One ne zaostaje za konkurencijom. Kućište je čvrsto, a ekran dobro zaštićen poklopcem koji se ne ugiba.

Acer Aspire One A110 netbook spreda

 Koplja se lome oko ocene ekrana. U pitanju je “glare” tip, pa su boje primetno lepše nego na matiranim ekranima koje imaju Eee PC i Wind, ali je na suncu, zbog refleksije, nešto slabija vidljivost. Ima LED pozadinsko osvetljenje, pa je štedljiv po pitanju potrošnje energije.

Acer Aspire One A110 netbook mini

 Acer Aspire One A110 netbook ima nešto veće dimenzije u odnosu na konkurenciju iste dijagonale ekrana. To se najlakše da uočiti po primetno širem okviru oko ekrana. Pozitivna stvar u celoj priči je što se ovakvim rešenjem dobilo dosta više prostora za tastaturu. Zato je tastatura možda i najjači adut ovog netbook-a. Taster Enter konačno ima punu veličinu, a sa ovim dimenzijama tastatura na A110 je negde između onih na Eee i Wind modelima sa 8,9 i 10 inča. Cena velike i dobre tastature je plaćena kod touch pada, koji je mali i ima nesvakidašnji raspored svoja dva tastera. Umesto ispod, tasteri se nalaze pored touch pada i prilično se čuju pri upotrebi. Ovakav raspored će smetati onima koji imaju iskustvo sa laptopovima, dok će se početnici lakše uklopiti. Touchpad ima glatku površinu koja generalno vrlo dobro obavlja svoj posao. Tokom testiranja se dešavalo da se preciznost neznatno smanji ukoliko se zbog vrućine oznoje prsti.

Acer Aspire One A110 netbook

 Operativni sistem je prilagođeni Linpus Linux Lite. Osnovni ekran je podeljen u četiri dela, a u svakom od njih se nalaze po tri ikonice i strelica kojom se prelazi na ekran gde su preostale ikone iz te grupe. U prvom delu su ikonice kojima se pokreću aplikacije vezane za internet, a pokrivene su sve oblasti korišćenja, od surfovanja, preko chat-ovanja do e-maila. U drugom kvadrantu su ikonice kojima se pokreću poslovne aplikacije, a osnovu čini Open Office. Treći segment je namenjen zabavi, pa su tu igre i programi za multimediju. Četvrti deo nosi naziv “Files” i obuhvata softver za manipulaciju fajlovima. Očekivano, kompletan interfejs je vrlo intuitivan i čak ni početnici neće imati većih problema u snalaženju. Na Aspire One A110 se bez problema može instalirati Windows XP, a drajvere možete naći na Acer-ovom sajtu.

Kao što smo pomenuli, Aspire One A110 netbook ima isto “srce” kao i većina drugi netbook-ova. To znači da ga pokreće Intel Atom procesor na 1,6 GHz. I pored relativno velikog nominalnog takta, od ovog mališe ne treba očekivati čuda. Dovoljno je snažan da reprodukuje HD video materijal bez seckanja, ali nije za neke zahtevne aplikacije, što je i normalno, jer je ceo netbook koncept drugačije zamišljen. Zagrevanje je primetno, ali je Aspire One A110 i po tom pitanju u rangu sa Eee PC konkurencijom. Ugrađenih 512 MB memorije jeste dovoljno za Linux, ali ako instalirate Windows možda ćete poželeti da je proširite. Tu operaciju, nažalost, možete izvršiti samo u ovlašćenom servisu, pa to valja imati na umu. Za skladištenje podataka služi SSD od 8 GB, a za jednostavno proširenje kapaciteta služi “Storage Expansion” slot, koji se nalazi sa leve strane uređaja i u koji se stavljaju SD kartice.


Acer Aspire One A110 netbook left
Acer Aspire One A110 netbook right

Jedan od načina na koji je Acer postigao nižu cenu je i izbacivanje nekih, po njima, ne toliko bitnih delova, pa tako testirani laptop nema Bluetooth modul. Sa druge strane, neka iskustva su očigledno preneta sa većih laptopova ovog proizvođača, pa A110 ima odličan prijem wireless signala. Još jedan detalj po kome pamtimo Acer laptopove je “preslikan” na ovog mališu – integrisana kamera kvalitetom odskače od onih na drugim netbook-ovima.

Acer Aspire One A110 netbook notebook

 Sa skromnom baterijom od tri ćelije, Aspire One A110 može da “izgura” i do tri sata rada, što je lep rezultat. Veliki adut ovog netbook-a je cena, jer trenutno na našem tržištu nema modela slične cene, sa istom dijagonalom ekrana. Naravno, skuplji netbook-ovi nude veći disk, više memorije i bolju bateriju, ali se nama čini da će se izbor ipak svesti na to da li vam se dopadaju ekran i touchpad.


 Rezultati testova – Acer Aspire One A110-Ab

HD Tach Average (MB/s) 34,3
Battery Test 2h 57' 56”
  
 Specifikacije – Acer Aspire One A110-Ab

Procesor Intel Atom N270 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GME
Memorija 512 MB DDR2
SSD (GB) 8
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 950
Ekran (“) 8,9 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g, čitač kartica
Težina(kg) 1
Cena (€) 290
Kontakt: BC GROUP
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *