TEST ACER ASPIRE ONE 751h NETBOOKA

Proizvođači netbook računara odavno ne haju za davno propisane smernice kojih se treba pridržavati, pa ne čudi što smo u prilici da testiramo netbook čiji je ekran dijagonale 11,6 inča. U pitanju je Acer Aspire One 751h koji se od većine drugih netbookova, osim ekranom, razlikuje i po drugim bitnim komponentama.
Najbolje je da odmah na početku definišemo ciljnu grupu ovog mališe. Ukoliko vam je imperativ da svoj netbook nosite u džepu jakne, onda AO 751h nije za vas. Namenjen je ljudima koji žele veću rezoluciju i tastaturu koja omogućava udobnije kucanje, nego što je to slučaj na netbook-ovima standardnih dimenzija. Sa te strane Aspire One 751h nudi zaista mnogo, ali to ne znači da je bez slabih tačaka. Ima ih, ali su skrivene od pogleda i mogu se uočiti tek pri intenzivnom radu. Krenimo ipak od osnovnih stvari.

 

Acer Aspire One 751h netbook

 

Veći ekran je neminovno doveo do povećanja ukupnih dimenzija, ali srećom ne i debljine, pa ovaj netbook spada u tanje. Toliko je tanak da su VGA i LAN konektori smešteni na fizički jedinu moguću poziciju, sasvim uz gornju ivicu, u neposrednu blizinu poklopca. Ovaj deo bočnih stranica je i zakošen u odnosu na ostatak, zbog čega nam je u početku sve izgledalo pomalo neprirodno. Dobra strana male debljine je i težina, pa je Aspire One 751h težak 1,4 kg, što je samo 50 grama više nego model Aspire One D150, koji ima ekran dijagonale 10,1 inč.

 

Acer Aspire One 751h

 

Od nekoliko varijanti koje se nalaze u prodaji (Ruby red, Seashell white, Sapphire blue i Diamond black), mi smo na test dobili plavu. Poklopac je od tamno plave plastike visokog sjaja, dok je unutrašnji deo oko tastature u istoj nijansi, samo u mat varijanti. Kvalitet izrade je prosečan, ali i ujednačen, pa nema stvari koje "bodu oči" i previše smetaju. Velika šestoćelijska baterija je zaslužna za izuzetnu autonomiju, ali nije baš adekvatno pozicionirana. Prilično štrči sa zadnje strane i ruži uređaj, ali zato može da posluži kao dobar oslonac ukoliko AO751 držite jednom rukom dok drugom kucate ili koristite touchpad u stojećem položaju. Broj i raspored konektora je standardan, a piktogrami kojima su svi obeleženi olakšavaju nalaženje i upotrebu.

 

Acer Aspire One 751h baterija

 

Već smo pomenuli da je glavna prednost ovog netbooka ekran većih dimenzija, a u skladu sa tim i rezolucije koja iznosi 1366×768 piksela. Pored rezolucije, ovaj displej "glare" tipa sa LED osvetljenjem nema mnogo toga da ponudi jer su mu ostale karakteristike prosečne.
Jedno od obeležja ovog netbooka je FineTip tastatura čije su dimenzije skoro kao kod desktop računara (bez numeričkog dela, naravno). Osnovni tasteri su neobično veliki, čak veći nego na 14-inčnom Aspire Timeline laptopu, pa izgledaju neprirodno veliki na ovako malom uređaju. Ugibanje je neznatno, a tasteri imaju plitak hod, na koji se ubrzo naviknete. Nakon samo par sati korišćenja, tastatura nam se toliko dopala da je ubrajamo među najbolje u netbook kategoriji.

 

Acer Aspire One 751h tasteri

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *