TEST ACER ASPIRE 8730G LAPTOPA

Sigurni smo da većina ljudi ne mašta o laptopu koga krase atributi “velik” i “težak”, ali verujemo da bi i pored toga mnogi od vas želeli da imaju laptop kao što je Acer Aspire 8730G. Ako vam multimedijalne karakteristike znače više od puke mobilnosti, onda svakako treba da obratite pažnju na ovog simpatičnog džina. Nemojte da vas ovaj početak uplaši. Iako su mu dimenzije zaista pozamašne, težina mu jedva prelazi 4 kg, što za laptop dijagonale ekrana 18,4 inča i nije tako puno.

 

Acer Aspire 8730G laptop

 Već smo mnogo puta ponovili da sjajna plastika ima i svoju lošu stranu, koja se ogleda u otežanom održavanju, ali moramo priznati da Acer Aspire 8730G ima veoma dopadljiv izgled. Od pomenute sjajne crne plastike su izrađeni poklopac i okviri oko tastature i ekrana. Pojas iznad tastature je sav u sitnim rupicama, što je jedan od načina da se otisci učine manje upadljivim.
Tastatura je solidna, sa neznatnim ugibanjem koje je izraženije u levom delu. Naša slova su adekvatno obeležena na tasterima, a postoji i numerički deo. Desno od tastature je Acer Media Touch, odnosno senzori za kontrolu multimedijalnih sadržaja, regulaciju jačine zvuka, pokretanje Arcade Deluxe skupa aplikacija, a tu je i senzor za isključivanje celog senzorskog područja.

 

Acer Media Touch

 

Sa leve strane su tasteri za wireless adapter, internet browser, mail klijent i bluetooth (koji inače nije ugrađen u ovaj model), a iako se prvo stiče utisak da su i oni senzorski, reč je o običnim tasterima kojima su oznake pored, a ne na samim tasterima.

 

Dodatni tasteri

 

Konstrukcija laptopa je pristojne čvrstine, a nešto savitljiviji je desni deo kućišta iznad tastature. Oslonac za dlanove je od tamnosive plastike i, na svu sreću, na njemu ne ostaju otisci prstiju. Cela površina je sa blagim reckama, a ista tekstura je i na touchpadu.

 

touchpad

 

Nakon uključivanja laptopa, pored slike impresivnih dimenzija, primetićete i izuzetno “žive” boje. Ekran je pune HD rezolucije (1920×1080), odnosa stranica 16:9, pa je pravo zadovoljstvo gledati HD filmove. S obzirom na multimedijalnu koncepciju, glare displej je očekivani izbor. Gledanje filmova na ovom laptopu predstavlja zaista lepo iskustvo. Mogućnost da laptop približite na rastojanje koje vam najviše odgovara omogućava iskustvo blisko bioskopskom, uprkos činjenici da se ekran laptopa svojom veličinom ne može porediti sa bioskopskim platnom. Iako su integrisani zvučnici dobri (poseduju i subwoofer), prava stvar je povezati Aspire 8730G sa kompletom dobrih zvučnika pomoću optičkog S/PDIF-a. Na taj način stvarate pravi mali kućni bioskop.
Možda će se nekima učiniti da je rezolucija prevelika za svakodnevni rad, ali ne treba zaboraviti da Aspire 8730G ima ekran dijagonale čak 18,4 inča. Autor teksta lično preferira nešto niže rezolucije na laptopovima, ali ovog puta zaista nije bilo zamerki na komfor u radu.
Podatak da GeForce 9600M GT grafička karta u laptopu ima čak 1 GB sopstvene memorije zvuči impresivno, ali bi za performanse u igrama više značilo da je u pitanju DDR3 memorija, pa makar i samo 512 MB. Ovako dobijate računar koji se može nositi i sa novim igrama, ali ne sa maksimalnim nivoom detalja. S obzirom da je rezolucija monitora izuzetno velika, verovatno ćete se igrati u nešto nižim rezolucijama, što će malo degradirati kvalitet prikaza.
Aspire 8730G predstavlja zamenu za desktop računar, a tu mesta na hard disku nikad dovoljno. Ukoliko popunite svih 500 GB na osnovnom disku, možete bez većih problema ubaciti drugi disk, jer postoji za to predviđeno mesto. U kategoriji laptopova, hard disk u ovom Aceru spada među najveće, ali i najbrže, pa je zahvaljujući tome ceo sistem prilično "živahan".

 

Acer Aspire 8730G

 

Zagrevanje je manje nego što smo očekivali, a to je, pre svega, zasluga velike disipacione površine. Naime, kod većine laptopova se jasno uočava relativno mala površina na kojoj je temperatura znatno viša nego u okolini. Kod ovog modela je gotovo trećina kućišta uz levu ivicu blago zagrejana, ali nigde nema pregrejanih tačaka. Lepa stvar je što nije previše bučan čak ni pri maksimalnom opterećenju.
Aspire 8730G se prodaje sa Windows Vista Home Premium operativnim sistemom, a sastavni deo ovog laptopa je i Acer InstantON Arcade. U osnovi ovoga se krije Windows XP, ali se njegovo korišćenje svodi na gledanje filmova, slušanje muzike i pregled slika. U našem slučaju Acer Arcade nije prepoznavao određene fajlove, kao što su na primer oni sa mkv ekstenzijom. Web kamera je odlična. Nema mnogo opcija za podešavanje, kao ni pratećih efekata, ali zato svoju osnovnu ulogu obavlja savršeno.
Kada ugledate ovako veliki laptop, uz to i opremljen snažnom grafičkom kartom, poslednja stvar koju očekujete je velika autonomija. Iako su šanse da Aspire 8730G koristite daleko od izvora električne energije realno veoma male, moramo istaći da mu njegova osmoćelijska baterija omogućava nesmetan višečasovni rad. Kako većina drugih proizvođača štedi na baterijama kod desktop replacement laptopova, moramo pohvaliti Acerovu izdašnost.

 

Power taster

 

Situacija je ovde prilično jasna i sve se vrti oko veličine ekrana. Ili će vam se dopasti na prvi pogled ili ćete ga zaobići i potražiti nešto manje. Ako se odlučite za Acer Aspire 8730G, pritisnite Power taster i zabava može da počne.

 

 Rezultati testova – Acer Aspire 8730G-644G50Mn

PC MARK05 5.145
3D MARK03 12.450
3D MARK06 3.977
HD Tach Average (MB/s) 65,9
Battery Eater MIN/MAX 1h 35`/ 3h 50'
 
Specifikacije – Acer Aspire 8730G-644G50Mn

Procesor Intel Core 2 Duo T6400 na 2 GHz
Čipset Intel PM45
Memorija 4 GB DDR2
HDD (GB) 500
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Nvidia GeForce 9600M GT sa 1 GB DDR2 memorije
Ekran (“) 18,4 (1920×1080)
Konektori

4xUSB, VGA, HDMI, Express card, Wireless 802.11b/g/N, čitač kartica

Težina (kg) 4,1
Cena (€) 1000
Kontakt: www.laptopcentar.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *