TEST ACER ASPIRE 7738G LAPTOPA

Netbookovi su mali i slatki, ali vama treba nešto VEĆE i moćnije? Nema problema, predstavljamo vam Acer Aspire 7738G, laptop odličnih multimedijalnih mogućnosti koji će lako zameniti vaš desktop računar. Velika dijagonala ekrana, snažan procesor, veoma brza grafička karta i natprosečno kvalitetni zvučnici su glavne odlike ovog laptopa. Kada na sve to dodamo i korektnu cenu, dobija se veoma zanimljiva kombinacija.

 

Acer Aspire 7738G laptop

 

Acer Aspire 7738G je prilično čvrst laptop, a delovi su lepo uklopljeni pa nema škripanja ni uvijanja. Što se konstrukcije tiče, zamerka ide prilično malom uglu otklona ekrana, što će vam smetati ukoliko laptop držite u krilu, mada će to, realno gledano, biti retka situacija jer ovako veliki laptop generalno nije zgodan za takav način upotrebe. Iako je reč o velikom laptopu, ne može se reći da je debeo, pa je i težina, za ovu dijagonalu, prihvatljivih 3,5 kg.

 

Acer Aspire 7738G poklopac

 

Izgledom dosta podseća na Aspire 8730G koji smo predstavili pre nekoliko meseci (Test tog laptopa možete pročitati OVDE) i ima odlike Gemstone Blue dizajna. Na tamno plavom poklopcu od plastike visokog sjaja izdvaja se samo Acer logo. Unutrašnji deo je atraktivno dizajniran, sa nekoliko zanimljivih ali i funkcionalnih detalja. Oslonac za dlanove i touchpad su izrađeni kao celina, od mat sive plastike sa sitnim reckama. Osim što lepo izgleda, ovako teksturisana plastike se pokazala i zahvalnom za održavanje. Levo i desno od tastature se nalaze setovi dodatnih tastera. Desno se nalazi multimedijalni touch panel, a preciznost i osetljivost tastera su prosečni, pa je potreban izvestan period uvežbavanja da bi se stekao pravi osećaj za pritisak i brzinu pokreta. U gornjem desnom uglu, iznad tastature, smešten je Acer Power Smart Key koji vam omogućava da jednim pokretom pređete u režim štednje energije.

 

Acer Aspire 7738G media

 

Uz levu ivicu laptopa su tri klasična tastera koji služe za Wireless, Bluetooth i bekap. Iznad njih je Power taster koji je oivičen LE diodom plave boje.
Acer Aspire 7738G ima tastaturu na kojoj bi mu pozavideli i mnogo skuplji modeli. Spada u novu generaciju kod koje su tasteri blago razmaknuti i jasno izdvojeni.

 

Acer Aspire 7738G tastatura

 

Ugibanja gotovo da nema, a osećaj pri kucanju je vrlo dobar. Oznake na tasterima su prilagođene našem pismu, a jedina mana ove tastature je veoma mali levi Shift taster.

 

Acer Aspire 7738G

 

Touchpad je precizan i ima veoma veliku radnu površinu, što će vam posebno dobro doći prilikom korišćenja njegovih multi-gesture mogućnosti. Taster za isključivanje touchpada se nalazi odmah pored. Čitač otiska prsta je pomalo neočekivan detalj u ovoj klasi, ali od viška glava ne boli. Smešten je između tastera touchpada, što je uslovilo drugačiju konstrukciju pomenutih tastera. Naime, deo tastera oko čitača predstavlja "mrtvu zonu", i širine je oko centimetra, sa obe strane, čime je primetno umanjena efektivna površina tastera.
S obzirom da se Aspire 7738G promoviše kao multimedijalni prenosni računar, sa naglaskom na optimizovanost za filmove, ne čudi što je displej natprosečnog kvaliteta. Boje su jasne i intenzivne, a vertikalni ugao gledanja (najčešća boljka "glare" ekrana) je vrlo dobar. Dijagonala je nestandardnih 17,3 inča, a rezolucija 1600×900 piksela omogućava da i najsitniji detalji budu verno prikazani, bez naprezanja očiju. Zahvaljujući 16:9 odnosu strana, ekran je pri gledanju filmova maksimalno iskorišćen. Čak i minimalno osvetljenje ekrana je dovoljno za većinu aktivnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *