TEST ACER ASPIRE 6920G GEMSTONE BLUE LAPTOPA

Nedavno najavljeni novi modeli Acer Aspire prenosnih računara sa Gemstone Blue dizajnom su već na našem tržištu. Prvi iz serije koji se našao na našem testu je Aspire 6920G. Atraktivan dizajn, dobre performanse i par do sada neviđenih idejnih rešenja, učinili su da ovaj laptop podigne mnogo prašine na tržištu. Po onome što smo mi videli, medijska pažnja koja mu je posvećena je sasvim zaslužena.

Acer Aspire 6920G

 Crni poklopac urađen u "piano" finišu izgleda elegantno, ali je nama prva asocijacija bila na otiske prstiju koji mrljaju ovu sjajnu površinu. Iako je to ekstremno subjektivno, nakon dodatnih konsultacije, zaključili smo se da su otisci ipak manje vidljivi nego na drugim laptopovima koji su imali sličnu završnu obradu. Na sredini poklopca se nalazi Acer logo koji svetli kada je laptop uključen.

Acer Aspire 6920G notebook

 Već na prvi pogled se primećuje da Acer Aspire 6920G odskače od svega do sada viđenog. Pre svega, ekran deluje izduženo, što i nije neobično, s obzirom da zaista ima neobične proporcije i veličinu. Dijagonala mu je, do sada neviđenih, 16 inča, a rezolucija je 1366×768, pa je odnos stranica 16:9. Naravno, ovakav odnos izuzetno prija pri gledanju filmova, jer je prilagođeniji bioskopskom formatu. U prethodnim testovima smo pominjali da je kvalitet ekrana na Aspire seriji počeo da zaostaje za konkurencijom, pa smo s pravom očekivali poboljšanja po tom pitanju. Iako Aspire 6920G nema savršen ekran (često pominjani vertikalni ugao gledanja bi mogao biti malkice veći) napredak je svakako primetan. S obzirom da ovaj model ne spada u preterano skupe, naročito kada se pogledaju specifikacije, možemo biti više nego zadovoljni ekranom. Poklopac latopa se može otvoriti otprilike 140 stepeni, što nas nije baš obradovalo. Zbog neobične dijagonale ekrana, morate biti oprezni prilikom kupovine torbe za laptop. Mi smo test primerak uspeli da uguramo u torbu predviđenu za modele sa ekranom od 15,4 inča, ali preporučujemo da kupite neku veću.

CINEDASH 

CineDash – ime koje će se sigurno često pominjati u narednom periodu, odnosi se na multimedijalno orjentisan interfejs osetljiv na dodir. Iako smo komande osetljive na dodir već susretali, one nikad nisu bile ovoliko naglašene i bogate opcijama. I samom veličinom CineDash-a naglašava se želja da se Acer Aspire 6920G pozicionira kao centar kućne zabave.

CineDash na Acer Aspire 6920G laptopu 

Acer Aspire 6920G Cine Dash

 Zauzima poveću površinu levo od tastature i olakšava kontrolu multimedijalnih sadržaja, ali i kretanje kroz menije, regulaciju jačine zvuka… Njegova sjajna crna površina je glatka, a pod prstima se jedva primetno osećaju samo "crtice", koje pomažu u lociranju komandi bez prevelikog zagledanja. Trenutna jačina zvuka se lako očitava jer je odgovarajući aktivni deo CineDash-a osvetljen plavičastom bojom. CineDash na komande reaguje sa malim kašnjenjem, koje nije toliko da bi pokvarilo uživanje u radu. Preciznost je na zadovoljavajućem nivou. Pri pažljivom korišćenju nije bilo nikakvih problema, dok se pri nonšalantnijoj upotrebi dešavalo da ne odreaguje na svaki dodir. U svakom slučaju, nije reč o masovnoj pojavi koja bi vas naterala da odustanete od upotrebe CineDash-a. Ukoliko se bojite da ćete pri kucanju ili nekom drugom ozbiljnom radu, nehotičnim pokretima praviti sebi problem, postoji "taster" za isključivanje CineDash-a. U Acer-u su očigledno veliku pažnju poklonili problemu sa zamazivanjem i prljanjem sjajnih površina laptopa, pa treba reći da taj problem ni izbliza nije toliko izražen koliko smo očekivali na prvi pogled.

 Nema dobre zabave bez kvalitetnog zvuka. I na tom polju je došlo do izmena, i to na bolje. Aspire 6920G ima sistem zvučnika, koji daje neočekivano kvalitetan i pre svega jak zvuk. Slobodno možemo tvrditi da je rame uz rame, ako ne i bolji od čuvenih Toshiba laptopova sa harman/kardon zvučnicima. Pored dva standardna zvučnika, posebne zasluge za dobar zvuk pripadaju Acer Tuba CineBass booster-u, koji je zadužen za reprodukciju niskih tonova. Snaga ovog subwoofera je 10W, što je za laptopove odlična vrednost. Za one najzahtevnije tu je i 5.1 izlaz koji omogućava povezivanje sa eksternim zvučnicima i uživanje u punom surround zvuku.

Acer Aspire 6920G Tuba

Gemstone blue se odlikuje diskretnijim bojama nego prethodna verzija. Radna površina je podeljena u tri dela. Deo iznad tastature je crne boje i jedino se na levoj strani izdvaja metalik srebrni taster za paljenje računara. Na desnom kraju je taster za brzo pokretanje "Acer Empowering Technology" skupa programa, koji nije napadno upadljiv kao ranije i tamne je boje (ranije je bio plave ili zelene boje, u zavisnosti od modela).

Acer Aspire 6920G prenosni racunar

 Centralni deo zauzimaju tastatura i CineDash, koji su takođe crno obojeni. Tasteri su sjajni, ali srećom bez izražene sklonosti ka "sakupljanju" otisaka prstiju. Pored lepog izgleda, tastatura se odlikuje i kvalitetom, pa je utisak pri kucanju sasvim korektan. Zadržan je prepoznatljivi izgled Space i desnog Alt tastera.

Posebno je zanimljiv touchpad koji je sjajno uklopljen u ostatak kućišta i na prvi pogled izgleda kao ulegnuće u delu za oslanjanje dlanova (slično kao kod HP 530 serije, ali mnogo lepše i kvalitetnije izvedeno). Uostalom, pogledajte sliku pa će vam sve biti mnogo jasnije.

Acer Aspire 6920G touchpad

 Touchpad i cela površina oko njega su srebrne boje i odlikuju se finom teksturom koja razbija uobičajenu vizuelnu monotoniju. Jedina stvar koja se nama nije dopala kod touchpada je odsustvo gornje ivice, pa se dešava da prst "zaluta". Između njegova dva tastera je smešten i čitač otiska prsta.

Gornja površina laptopa (deo gde su tastatura i CineDash) malo štrči po širini u odnosu na donji deo kućišta što je donelo sitne poteškoće. Gotovo svi konektori su sa strane i uvučeni su, pa im je pristup malo otežan. Nije strašno, ali ako želite vizuelno locirati neki port morate dobrano nakriviti glavu (ili laptop, kako vam je lakše).

Acer Aspire 6920G konektori
 
Acer_Aspire_6920G_6A2G25Mn

 Acer Cristal Eye web kamera je prevazišla sva naša očekivanja. Odlična slika i dobar "framerate", čak i u uslovima slabog osvetljenja, zadovoljiće sve standardne potrebe. Ako vam ne smeta njena statičnost, možete je koristiti i za snimanje video zapisa, a dobijeni snimak će biti dobrog kvaliteta. Za snimanje zvuka poslužiće integrisani mikrofoni, a zanimljivo je da ih na ovom modelu ima dva.

PERFORMANSE 

Pored nekih dobro poznatih komponenti, kao što su Intel PM965 čipset i Core 2 Duo procesor na 2 GHz, Acer Aspire 6920G-6A2G25Mn donosi i neke novitete. Grafička karta je Nvidia GeForce 9500M GS i ima 512 MB sopstvene memorije. Po prvi put se srećemo sa predstavnikom GeForce 9500 serije na prenosnim računarima, pa nas je posebno zanimalo kakve su performanse u poređenju sa prethodnom generacijom. Da ne okolišamo previše. Rezultati pokazuju da je 9500M GS gotovo identična sa 8600M GT, kada su gaming testovi u pitanju. Razlika između ove dve karte postoji, a ogleda se u Nvidia PureVideo HD tehnologiji, koja omogućava rasterećenje procesora prilikom dekodinga HD video materijala. U svakom slučaju, kada je naše tržište u pitanju, ova grafička spada u dobar izbor ako planirate da se igrate na laptopu. Hard disk ima veliki kapacitet, a i brzina mu je sasvim solidna. Treba napomenuti da je zagrevanje laptopa prilikom opterećenja bilo malo. Sav ovaj hardver pokreće Windows Vista Home Premium.

DOBAR NASLEDNIK 

Acer Aspire 6920G laptop, kao predvodnik nove, Gemstone Blue, serije laptopova zaslužuje pohvale. Atraktivan dizajn i dobre performanse predstavljaju zgodnu kombinaciju. Zbog svojih dimenzija teško da će biti izbor onih kojima je mobilnost na prvom mestu, ali će zasigurno sa ponosom zauzeti počasno mesto u kućnom multimedijalnom okruženju.

 

 Rezultati testova – Acer Aspire 6920G – 6A2G25Mn

PC MARK05 4.677
3D MARK03 10.154
3D MARK05 5.062
3D MARK06 3.618
HD Tach Average 47,5 MB/s
Battery Test 2h 02' 36”
  
 Specifikacije – Acer Aspire 6920G – 6A2G25Mn

Procesor Intel Core 2 Duo T5750 na 2 GHz
Čipset Intel 965PM
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj DVD +-RW
Grafički adapter nVidia GeForce 9500M GS
Ekran (“) 16 (1366×768)
Konektori 4xUSB, VGA, Express card, HDMI, Wireless 802.11a/b/g/n, Bluetooth, čitač kartica (6-u-1)
Cena (€) 960
Kontakt: Laptop Centar
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *