TEST ACER ASPIRE 5920G LAPTOPA

    Poklopac se odlikuje neobičnim, holografskim 3D završnim slojem. Zahvaljujući tome imate utisak providnosti koja omogućava pogled u dubinu poklopca. Efekat nije spektakularan, ali je u svakom slučaju simpatičan i zanimljiv.

Na slikama se jedva može naslutiti neobičan dizajn poklopca

Poklopac Acer Aspire 5920G laptopa

 Poklopac na Acer Aspire 5920G notebooku

    Svetla (ali ne bela) tastatura nije nešto čemu će se svi obradovati, ali mi posle dve nedelje testiranja nismo primetili tragove zaprljanosti. Raspored tastera i njihova veličina su odlični, izuzev tastera Space. Dizajnerski jako lep, ovaj taster se savršeno uklapa se sa desnim Alt-om, ali mu je donekle umanjena funkcionalnost.

 Tasteri SPACE i ALT neobičnog oblika

Tastatura neobicnog oblika na Acer Aspire 5920G laptopu

    Prilikom kucanja se čuje pomalo zveckav zvuk, ali je rad udoban. Sa obe strane tastature se nalaze dodatni tasteri. Da budemo precizni, sa desne strane su senzori koji reaguju na dodir i namenjeni su radu sa multimedijom. Sa leve su tasteri za kontrolu wireless i bluetooth adaptera, kao i za pokretanje Internet Explorera i Windows Maila. Oba seta su izvedena jako lepo i pored praktične imaju i važnu estetsku ulogu. Simpatičan detalj predstavljaju i mali simboli za USB portove koji se nalaze uz sami kraj tastature, tako da bez zavirivanja sa strane tačno znate gde se portovi nalaze.

U punom sjaju – Acer Aspire 5920G
Acer Aspire 5920G laptop

ČVRSTINA

    Posle dizajna, pažnju će vam privući neuporedivo čvršća konstrukcija i bolja izrada nego na prethodnim modelima iz Aspire serije. Iako to nije u rangu vrhunskih (i neuporedivo skupljih) laptopova, ipak smo prilično zadovoljni unapređenjima. Bez obzira na zavidan kvalitet izrade, ne dopada nam se ideja da se poklopac otvara uvijanjem dela oko kamere. Nismo sigurni koliko će ovaj mehanizam trajati u rukama malo grubljih korisnika. Sledeći nedostatak je takođe vezan za poklopac koji se ne može otvoriti do punih 180, već otprilike 150 stepeni.

Kamera i deo za otvaranje

Kamera i deo za otvaranje laptopa Aspire 5920

    Rezolucija ekrana nije velika ali je zahvaljujući tome moguće igrati igre u "native" rezoluciji, što obezbeđuje kvalitetniji prikaz. Odsjaj na ekranu pri jakom dnevnom svetlu je priličan, a ni uglovi gledanja nisu impresivni. Zato je prikaz boja neuporedivo bolji nego na matiranim ekranima.
    Za generisanje slike je zadužena nVidia GeForce Go 8600M GT grafička karta, što će sigurno obradovati sve ljubitelje igara. Ovo je prvi laptop sa DX 10 grafičkom kartom koji smo testirali. Performanse su jako dobre, a verovatno bi bile još bolje da se umesto Viste dobija Windows XP. Ipak, verujemo da će sa svakom narednom revizijom drajvera performanse rasti. Visokoj oceni za multimedijalne mogućnosti doprinosi i jako dobar set zvučnika koji obuhvata i subwoofer.
    Prijatno nas je iznenadila integrisana kamera. Iako nema veliku rezoluciju, slika je najbolja do sada viđena u ovoj klasi. Čak i pri lošem osvetljenju oštrina je bila vrlo dobra. Možemo reći da je sa postignutim “frame rate-om” i kvalitetom slike ovo prva istinski upotrebljiva kamera u svim uslovima, na laptopovima.

RADI LI TURBO?

    Kako je testirani model bio opremljen sa 1 GB dodatne flash memorije, bili smo u prilici da isprobamo Intel Turbo Memory tehnologiju, koja nas nije impresionirala. Da budemo precizni, efekte gotovo da nismo ni primetili. Ukoliko se dvoumite između modela sa većim hard diskom i onog sa dodatnom flash memorijom, odaberite onaj prvi. Naravno, dileme između modela sa više RAM-a, sa jedne strane, i modela sa manje RAM-a i flash memorijom, sa druge strane, zapravo i nema. Ni testovi na netu ne pokazuju ništa više simpatija za Turbo Memory. Doduše, možda bi ova tehnologija i donela neki napredak u performansama kada bi se koristila na sistemima sa malo RAM-a. Međutim, tu postoji problem jer je za njeno funcionisanje neophodna Windows Vista, koja je sama po sebi memorijski zahtevna, a ako već imate para za Vistu i dodatnu flash memoriju, onda sigurno imate i za bar 1 GB osnovne memorije. Sa 2 GB memorije jednostavno nemate potrebe da eksperimentišete sa Turbo Memory. Jedna od retkih prednosti je nešto duža autonomija, a i to samo ako se računar ne optereti sa više programa odjednom. Do dužeg trajanja baterije dolazi usled manjeg korišćenja hard diska, čime se smanjuje potrošnja sistema.

Pogled sa prednje i bočnih strana
Prednja strana sa citacem kartica i potenciometrom za zvuk
Bocna strana laptopa
Strana sa konektorima
Strana sa konektorima na Acer Aspire 5920 G laptopu

    Trud koji je Acer uložio u unapređenje Aspire serije je evidentan i možemo konstatovati da je model 5920G jako dobar izbor za sve koji žele kvalitetan i brz multimedijalni laptop.

Žarko Kovačević 

 Rezultati testova – Acer Aspire 5920G – 302G16

PC MARK05 4327
3D MARK03 8904
3D MARK05 5610
3D MARK06 3271
SANDRA 2007
Procesor 18691/12623
Multimedija 110203/60017
Memorija 4305/4298
Battery Test 3h 06' 17”
  
 Specifikacije – Acer Aspire 5920G – 302G16

Procesor Intel Core 2 Duo T7300 na 2 GHz
Čipset Intel i965PM
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW DL
Grafički adapter nVidia GeForce 8600M GT
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 4xUSB, VGA, Express card, HDMI, S-video, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartica
Cena (€) 1160
Kontakt: Stevaco, 011/344-51-98
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *