TEST ACER ASPIRE 5530G LAPTOPA

Iako je Acer sa Gemstone dizajnom napravio veliki uspeh, postojao je priličan broj korisnika kojima nije odgovarala svetla boja koja je korišćena za unutrašnju stranu laptopa. Konačno su uslišene njihove molbe i u prodaji su se pojavili laptopovi koji su izrađeni od crne i tamnosive plastike. Prvi takav model koji se našao na našem testu je Acer Aspire 5530G-702G32Mi. Mada se na prvi pogled čini da se razlika u dizajnu svodi na boju, to ipak nije tačno.

Acer Aspire 5530G laptop

 

Osnovna nit Gemstone dizajna je zadržana, ali su neki elementi izbačeni, dok su drugi postavljeni na nove pozicije. Iako je naslednik modela 5520G, Aspire 5530G ima raspored dodatnih tastera kao skuplji 5920G, što znači da se oni nalaze levo i desno od osnovne tastature, a ne iznad. Da podsetimo, levu grupu sačinjavaju tasteri za kontrolu softvera i komponenti za komunikaciju, dok su sa desne strane tasteri u obliku senzora koji reaguju na dodir. Uz same ivice kućišta se nalaze korisni piktogrami koji olakšavaju nalaženje USB portova.

Prepoznatljivi elementi Gemstone dizajna

Acer Aspire 5530G Gemstone

 

Izostavljen je i mali četvorostrani taster kod touchpada, pa su tu sad samo osnovna dva. Preciznost touchpada je vrlo dobra, ali je tastatura pomalo "zveckava" i sa primetnim ugibanjem, pa kao takva predstavlja jednu od slabijih tačaka ovog laptopa. Na tastaturi su obeležena naša slova, što će pogodovati korisnicima koji ne znaju „slepo“ kucanje. USB portovi su lepo raspoređeni, a sa leve strane se pored 2 USB-a nalaze i audio konektori, kao i uvek praktični potenciometar za regulaciju jačine zvuka. Aspire 5530G poseduje i HDMI port, što će posebno obradovati vlasnike velikih LCD televizora.
Poklopac je crne boje, urađen u piano završnoj obradi, a na sredini se ističe svetleći Acer logo. Unutrašnje površine su izrađene od matirane plastike simpatične sive boje, a otisci prstiju su neuporedivo neprimetniji nego na poklopcu. Oko Power tastera se nalazi prsten koji plavom bojom signalizira da je laptop uključen. Acer Aspire 5530G je zadržao još par osobina prethodnika, a to su poveća debljina i težina koja iznosi tačno tri kilograma.
Sa hardverske strane Aspire 5530G donosi vrlo zanimljivo rešenje. Po prvi put smo u prilici da testiramo laptop sa dve grafičke karte, zasnovan na AMD Puma platformi. Ovo u teoriji donosi značajne prednosti. Povezivanjem integrisane i „diskretne“ grafičke karte u CrossFire mod, moguće je značajno unaprediti 3D performanse sistema, a isključivanjem „diskretne“ grafike moguće je znatno smanjiti potrošnju i produžiti autonomiju.
Iako je u teoriji sve to lepo, praksa, kao i obično, malo odstupa. ATI-jev upravljački panel pod imenom "Catalyst Control Center" ima opciju za regulisanje CrossFire moda i njenim menjanjem se koriste ili obe ili samo neintegrisana grafika. Međutim, glavna prednost Puma platforme se ogleda u tome da je moguće isključiti upravo tu, „diskretnu“ grafičku kartu. Nažalost, testirani model nije posedovao tu opciju, a nezvanična informacija koju smo dobili od Acera kaže da će to biti  ispravljeno u nekoj od narednih revizija BIOS-a. Nadamo se da će tom prilikom biti ubačena i odgovarajuća opcija u prateći softver, jer u AMD-u tvrde da prebacivanje sa jedne na drugu grafičku ne zahteva restartovanje laptopa. Dok se to ne sredi, ostaje konstatacija da ovaj laptop ima nešto slabiju autonomiju. Iako nismo uspeli da pokrenemo uobičajeni test program za merenje autonomije (PC Mark 2002), to ne treba da brine prosečnog korisnika, jer je najverovatnije u pitanju neki sitni konflikt drajvera i ovog, prilično starog programa, koji će biti uskoro rešen. U nedostatku ovog testa, iskoristili smo program „Battery Eater“, sa kojim smo prilično zadovoljni, pa će možda uskoro postati i standardni deo testiranja. Battery Eater nudi par modova testiranja, od kojih jedan maksimalno opterećuje sistem, dok drugi simulira najjednostavniju operaciju – čitanje teksta. Na taj način je moguće odrediti maksimalno i minimalno vreme koje laptop može raditi crpeći energiju iz baterije. U slučaju modela Acer Aspire 5530G-702G32Mi, rezultat se kretao od 50 minuta pri maksimalnom opterećenju, do 2 sata i 8 minuta pri testu čitanja.

 

Acer Aspire 5530G lap top

 Rashladni sistem je efikasan, pa se laptop ne greje previše, ali je zato pri dužem maksimalnom opterećenju nivo buke nešto viši. Kamera je očekivano dobra, pa natpis na kućištu "Webcam optimized for low-light video chatting" (kamera optimizovana za video chat u uslovima slabijeg osvetljenja) zaista nije marketinški trik. Zvučnici su vrlo dobri, a pristojno reprodukuju čak i nešto niže tonove.
Jedna od većih novina je i prisustvo Easyport IV konektora za "docking station". Ova vrsta priključaka se obično sreće na poslovnim laptopovima srednje i više klase, pa smo prijatno iznenađeni njegovim postojanjem i na ovom modelu.
Uz primerak koji smo mi testirali se ne dobija Windows operativni sistem, ali se na pratećem disku nalaze drajveri za XP i Vistu. U međuvremenu su se u prodaji pojavili i modeli sa fabrički preinstaliranom Windows Vistom. Sa dobro odmerenom cenom, Acer Aspire 5530G predstavlja solidnu kupovinu, koja će dodatno dobiti na vrednosti kada se ispravi nedostatak vezan za (ne)isključivanje diskretne grafičke karte.

 Rezultati testova – Acer Aspire 5530G-702G32Mi

PC MARK05  3.711
3D MARK03 (HD3470/Crossfire)  4.305 / 4.663
3D MARK05 (HD3470/Crossfire)  3.579 / 3.902
3D MARK06 (HD3470/Crossfire)  1.966 / 2.307
HD Tach Average (MB/s)  49,1
Battery Test  N/A
  
 Specifikacije – Acer Aspire 5530G-702G32Mi

Procesor AMD Turion X2 RM-70 na 2 GHz
Čipset AMD M780G
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 320
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter ATI Radeon HD3200 + HD3470
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 4xUSB, VGA, HDMI, Express card, EasyPort, Wireless 802.11b/g, čitač kartica
Težina (kg) 3
Cena (€) 570
Kontakt: www.comtradeshop.com
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *