TEST ACER TRAVELMATE 6592G LAPTOPA

Ovog puta na test smo uzeli model iz druge popularne Acer serije – TravelMate. Za razliku od Aspire prenosnih računara, TravelMate modeli su namenjeni pre svega poslovnim korisnicima, a razlike se uočavaju već na prvi pogled. Acer TravelMate 6592G-302G16Mn, kako glasi puno ime laptopa koji smo testirali, ima neuporedivo konvencionalniji dizajn od Aspire Gemstone serije, prilagođen poslovnim korisnicima. Reč je o izuzetnom laptopu koji je osvojio naše simpatije. 

Za poslovne korisnike – Acer TravelMate 6592G

Acer TravelMate 6592G notebook

 Poklopac je sive boje, dok je ostatak laptopa crn. Dimenzije su mu poprilične, kao i težina koja iznosi puna tri kilograma. Konstrukcija je izuzetno čvrsta (korišćena je legura magnezijuma), a sitničari će primetiti nešto mekšu plastiku oko tastature i touch pada. To ni na koji način ne utiče na konačnu ocenu kvaliteta jer Acer nije jedini koji tako konstruiše laptopove. Naime, istraživanja su pokazala da laptopovi u ogromnom broju slučajeva trpe udare po poklopcu ili sa donje strane pri eventualnom padu. Situacije u kojima laptop udara u čvrst predmet predelom oko tastature su izuzetno retke, pa je i opasnost od oštećivanja mala.

Acer TravelMate 6592G laptop

 TravelMate serija je prepoznatljiva po svojoj zakrivljenoj tastaturi, pa ni 6592G ne odstupa od te koncepcije. Kucanje je udobno, tasteri su precizni, a za odličnu ocenu nedostaje samo veći Enter taster. Kako se kod poslovnih korisnika sve vrti oko novca, postoje i posebni tasteri sa oznakama za dolar i evro, a nalaze se neposredno uz kursorske tastere.

Iznad i ispod touch pada se nalaze po dva tastera, a između donjih se nalazi četvorosmerni skrol taster. U želji da zadovolji potrebe što šireg kruga korisnika, Acer je na TM6592G, pored touch pada, ugradio i point stick (koji se u Acerovom slučaju zove FineTrack). Ako se prvi put srećete sa ovim terminom, FineTrack je najlakše opisati kao maleni džojstik smešten u sredini tastature i koji služi za upravljanje kursorom. Sa njim u kompletu su i dva tastera koji se nalaze neposredno iznad touch pada. Između ovih tastera se nalazi čitač otiska prsta, nezaobilazni detalj kada su poslovni laptopovi u pitanju.

Pogled na Acer TravelMate 6592G sa bočnih i zadnje strane 

Acer TravelMate 6592G prenosni racunar
 
Acer TravelMate 6592G
 
Acer TravelMate 6592G konektori

 U poplavi šljaštećih displeja, pravo je zadovoljstvo videti matiran ekran. Slika nije ispranih boja kao kod jeftinih matiranih ekrana, a uglovi gledanja su neuporedivo bolji. Jedina, uslovno rečeno, mana je rezolucija ekrana; zahtevniji korisnici bi možda poželeli veću.

Očekivano, testirani model u potpunosti ispunjava Centrino Pro specifikaciju, sa svim prednostima koje to donosi poslovnim korisnicima. Performanse su na zavidnom nivou i sa te strane ovaj laptop nema slabu tačku. Grafička karta će vam omogućiti zabavu čak i uz video igre novijeg datuma (naravno sa nešto skromnijim podešavanjima nivoa detalja i rezolucije). Moderno poslovanje uključuje potrebu za raznim vrstama komunikacije, a testirani model na tom polju ima dva jaka aduta. Prvi je web kamera jako dobrih performansi, čak i u uslovima slabijeg osvetljenja, a drugi adut je sklop za bežičnu komunikaciju. Acer je i dalje neprikosnoven po pitanju kvaliteta signala wireless kartice. Da budemo precizni, ovde manju ulogu igra sama kartica, a mnogo veću konstrukcija i pozicija integrisane antene (Acer ugrađuje dve antene pri vrhu poklopca, koji predstavlja najvišu tačku uređaja u radu).

SKRIVENE PREDNOSTI

Glavne prednosti prenosnog računara TravelMate 6592G nisu vidljive na prvi pogled, niti kroz standardne specifikacije. Najbitnija i najvrednija stvar svakog poslovnog korisnika su podaci, pa je i najveći trud pri konstrukciji ovog laptopa uložen u zaštitu istih. Potencijalna slaba tačka je hard disk (zato SSD postaje sve popularniji). Acer je u ovom modelu primenio unapređeni DASP (Disk Anti-Shock Protection) sistem. Prosto rečeno, disk je obložen gumenim "oklopom" koji amortizuje udare i smanjuje šanse za oštećenje. Za ovaj laptop čak ni prosipanje manje količine tečnosti na tastaturu ne predstavlja problem. Sigurnost od krađe i zloupotrebe podataka pruža čitač otiska prsta u kombinaciji sa TPM-om (Trusted Platform Module). Savremeno poslovanje je neraskidivo povezano sa e-bankingom, a TM 6592G je jedan od retkih laptopova koji poseduje integrisani čitač Smart kartica, koji pored toga možete koristiti i za sigurnosnu proveru prilikom logovanja. Ako se dobro opremite (dokupite odgovarajuću opremu), nespremne vas neće dočekati ni naizgled nerešivi problemi. Acer TravelMate 6592G omogućava da se u bilo kom trenutku, bez gašenja, izvadi optički uređaj i umesto njega stavi dodatni hard disk ili druga baterija.

Sve u svemu, u pitanju je odličan uređaj prihvatljive cene. Jedno je sigurno, uz njega vas neće boleti glava, ali za rame na kome ga nosite nismo sigurni. Prava prilika da se malo razgibate.

 Rezultati testova – Acer TravelMate 6592G-302G16Mn

PC MARK05 3835
3D MARK05 3233
3D MARK06 1703
SANDRA 2007
Procesor 16914/12816
Multimedija 110013/57927
Memorija 4115/4106
Battery Test 2h 20' 17”
  
 Specifikacije – Acer TravelMate 6592G-302G16Mn

Procesor Intel Core 2 Duo T7300 na 2 GHz
Čipset Intel i965PM
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW DL
Grafički adapter ATI Radeon HD2400XT
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 3xUSB, VGA, DVI, S-video, Express card, PCMCIA, serial port, Wireless 802.11a/b/g/n, Bluetooth, Infrared, FireWire, čitač kartica (5 u 1), čitač Smart kartica
Cena (€) 995
Kontakt: Laptop Centar
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *