ACER ASPIRE V5-531G

Iako Ultrabook računari prodajom nisu ispunili očekivanja svojih promotera, itekako su uticali na razvoj novih generacija prenosnih računara. Polako se u svim novim generacijama, bez obzira na cenovnu kategoriju, vide obrisi ultrabook dizajna. Iako je svojom Aspire V5 serijom Acer uspešno promovisao AMD pandan ultrabook konceptu – “Ultrathin” računare, na našem testu se našla Intel varijanta ove serije – Acer Aspire V5-531G.

 

Acer Aspire V5

 

Naravno, postojeći dizajn je veoma dobar pa nije čudo što je iskorišćen i kao platforma za nešto pristupačniju Intel platformu, što je i slučaj sa modelom sa testa. U isto kućište Acer pakuje i V5 modele bazirane na novim AMD APU-ovima, pa je logičan potez predstaviti i Intel alternativu sličnog cenovnog ranga. Da bi se uklopili u ciljani budžet koji gravitira oko cifre od 400 €, alternativa AMD APU-u je morao biti dvojezgarni Intel Pentium 987, Sandy Bridge generacije. U paketu sa 4 GB radne memorije ovaj CPU daje solidne performanse, koje su tik ispod Core i3 pandana, a u klasi sa AMD A6 APU-ovima što je sasvim dovoljno za ne preterano zahtevne poslove i kao podrška pri igranju igara. Za razliku od integrisane grafike APU-a koja moćno odgovara na GPU intenzivne poslove, nejaka Intel HD grafika je tu da se izbori sa HD video materijalom i ne mnogo više od toga. Stoga je Acer u kombinaciju ubacio i NVIDIA GeForce GT620 sa 1 GB zasebne DDR3 memorije, kako bi pomalo izjednačio stvari. Hard disk je solidni Hitachi kapaciteta 500 GB i vrti se na 5400 obrtaja u minutu. Zarad niže cene model koji smo mi dobili na test dolazi sa besplatnom Linux distribucijom, pa se korisniku ostavlja na volju ukoliko želi da instalira neki Microsoft OS.

Dizajn i kvalitet izrade kućišta

Kada je dizajn u pitanju, Acer još od M3 serije ima prepoznatljiv dizajn koji je preneo i na V5 modele. U tanko kućište svedenih linija Acer pakuje moćan hardver, a prepoznatljivo je i prisustvo optičkog drajva, nekarakteristično za ovako tanke prenosnike.

 

Acer Aspire V5

 

Plastično metalik-sivo kućište pored lepog izgleda može da se pohvali i činjenicom da je otporno na otiske prstiju. Svi delovi su lepo uklopljeni, pa je donji deo kućišta veoma čvrst i ne pokazuje nikakve znake ugibanja pod pritiskom, iako je korišćena plastika. Sa kućištem ekrana je priča malo drugačija, pre svega jer je prilično tanko, pa je naš savet da ga bez preke potrebe ne izlažete jačem pritisku.

Ekran

Kućište ekrana krije displej dijagonale 15,6 inča očekivane 1366×768 rezolucije i diskutabilnih uglova gledanja. Naime, iako po horizontali nema prevelikih distorzija, po vertikali su veoma primetne. Namerno smo rekli “diskutabilni uglovi gledanja”, jer je vertikalne uglove gledanja jednostavno ispraviti pomeranjem ekrana u željeni položaj. Ono što još ne ide u korist ovog modela je nešto veći piksel, pa je mreža piksela vidljiva, posebno kada imate lagane prelaze između boja, gde slika deluje zrnasto. Takođe, ni prikaz boja nije na najvišem nivou, pa celokupna slika ostavlja utisak “ispranog” prikaza. U prevodu, ekran nije najsjajnija tačka ovog modela.

Tastatura, touchpad i raspored konektora

Kako se radi o modelu koji košta oko 400 € moramo priznati da nikako nismo očekivali pozadinsko osvetljenje tastature koje nas je veoma prijatno iznenadilo. Ovo je uglavnom bila stavka rezervisana za mnogo skuplje modele, pa nam je drago što se Acer odlučio da pozadinsko osvetljenje implementira u dosta niži cenovno segment. Tastatura je prostrana i poseduje solidan razmak između tastera, na šta nas je Acer navikao u poslednjih nekoliko godina. Našlo se mesta i za numerički deo pune veličine, a tu je i veliki broj prečica koje će vam u kombinaciji sa “Fn” tasterom znatno olakšati kontrolu velikog broja stvari koje često koristite. Jedina manja zamerka koju imamo na tastaturu se odnosi na ugibanje “rešetke” tj. okvira u kojem stoji. Za one koji malo brže, odnosno jače kucaju, ovo ume da zasmeta, jer pritisak jednog tastera utiče i na ugibanje njegove okoline.
Windows 8 logo na jednom od tastera jasno govori da je sve prilagođeno novom Microsoft OS-u, pa je i touchpad izrađen u skladu sa zahtevima novog operativnog sistema. U pitanju je prostrani touchpad sa integrisanim tasterima i malim prelazom u odnosu na ivice okvira, pa će kontrole gestovima biti veoma jednostavne i prirodne.

 

Acer Aspire V5 konektori
 
Acer Aspire V5 konektor

 

Desna bočna strana je rezervisana za optički drajv, dok su svi ostali konektori, sem Kensington bravice i čeono postavljenog čitača kartica, smešteni na levi bok uređaja. Pored tri USB porta, od kojih je jedan treće generacije, mesta se našlo samo za combo audio konektor, HDMI i konektor adaptera koji nosi LAN i VGA portove na sebi, a koji dolazi u paketu. Iako nam se svidelo elegantno rešenje sa LAN i VGA konektorima, guranje svih portova na jednu stranu ume da bude prilično nezgodno, posebno ako su vam kablovi od HDMI-ja ili USB fleševi široki, pa može doći do zaklanjanja susednog porta.

Kamera i zvučnici

S obzirom da smo od Acera navikli na solidne kamere ni ovoga puta nismo ostali razočarani. Sa prepoznatljivom Acer Crystal Eye HD kamerom i senzorom od 1,3 MP moći ćete da snimate 720p video, a što je još bitnije da imate odličnu sliku kod sagovornika prilikom online video poziva. Prijatno su nas iznenadile i mogućnosti pri slabijem osvetljenju, a primetili smo da je prilagođavanje na svetlosne uslove prilično brzo, kao i da je ugrađeni mikrofon dobro pozicioniran i sasvim solidno osetljiv.
Stereo zvučnici su postavljeni sa donje strane, bliže čeonom delu i daju veoma glasan zvuk, sa očekivanim izostankom niskih i srednjih tonova i prenaglašenim visokim spektrom. Za prvu pomoć pri gledanju multimedije ovi zvučnici će poslužiti, ali nam se čini da Dolby sertifikat Virtualnog surround zvuka više odmaže nego što pomaže, jer su distorzije itekako primetne kada su zvučnici pojačani na maksimum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *