ACER ASPIRE TIMELINE U M5

Sa globalnim zaokretom u poslovoj politici, Acer prebacuje fokus na prenosne računare višeg cenovnog ranga, o čemu govori i podatak da su bili zvanični NVIDIA partner ovogodišnjeg predstavljanja nove generacije mobilne GeForce grafike (28-nm Kepler jezgro). Acer je napravio odličnu saradnju i sa Intelom, jer su predstavili nekolicinu ultrabook modela sa Ivy Bridge procesorima. U tu priču se savršeno uklapa i Acer Aspire Timeline U M5, koji se našao na našem testu.

 

Acer Aspire Timeline U M5 ultrabook

Pojava Acer Timeline U M3 modela je napravila popriličan šok, jer je u pitanju ultrabook koji ima GT640 diskretnu grafiku i optički uređaj, stvari koje ultrabook ne bi trebao da ima. Bar je tako izgledalo u početku ultrabook ere. Acer Aspire Timeline U M5-481TG, koji ovog puta predstavljamo, nastavlja istim putem.
Cela Timeline U serija ima pomenuta optički uređaj i diskretnu grafiku, a ispunjava ultrabook standarde: tu su ULV Intel CPU, SSD koji omogućava veoma brzo podizanje sistema, kako “od nule”, tako i iz “sleep” moda, i veoma tanko kućište koje ispunjava propisane dimenzije.

 

 

Acer Aspire Timeline U M5 laptop

Acer M5-481TG je definisan ekranom dijagonale 14 inča. Radi se o veoma elegantnom računaru, koji vizuelno može da se uklopi kako u poslovno, tako i u bilo koje drugo okruženje. Korišćena je ista dizajnerska platforma kao kod M3, pa su ovi modeli na prvi pogled veoma slični. Tanki poklopac je izrađen od legure aluminijuma i magnezijuma i poprilično je savitljiv, mada to defirmisanje, za divno čudo, ne utiče na sliku, što je pohvalno. Treba pohvaliti i mogućnost da se poklopac otvori do skoro 180 stepeni. Ovaj poklopac krije neobičan ekran. Po svemu sudeći u pitanju je LG Shuriken ekran, koji se odlikuje veoma tankim okvirom. U plastični okvir umetnut je zaštitni (refleksivni) sloj, ispod kojeg se nalazi ekran. Inicijalno ćete biti razočarani kada shvatite da se ekran ne prostire od ivice do ivice ovog sloja, pa ćete imati okvir unutar okvira u kojem se nalazi ekran.
Ekran je dijagonale pomenutih 14 inča, rezolucije 1366×786 piksela, osrednjih karakteristika. Slika je jasna, glare premaz nije strašan, ali su uglovi, kako horizontalni, tako i vertikalni ispod proseka. Ovo smo primetili i kod M3, ali smo se nadali da će kod narednih modela biti ispravljeno. Nažalost to se nije desilo, ali je verovatno razlog za to činjenica da Acer zarad dobre cene štedi na nekim elementima – u ovom slučaju na ekranu.
Još da napomenemo da je u okvir ekrana umetnuta i HD kamera, sposobna da obezbedi 720p video snimak, ali zbog malog broja sličica u sekundi mi ipak preporučujemo nešto nižu rezoluciju, koja daje “tečniji” prikaz.
Model dijagonale ekrana 15 inča ima i numerički deo jer je nešto većih dimenzija, a kod ove tastature je taj element izostao. Ostatak je na nivou. Tastatura je chiclet tipa, a okvir je izrađen iz jednog dela i obuhvata i touchpad, što deluje zaista lepo. Tasteri imaju odmeren hod, dovoljno su razdvojeni, a samo će korišćenje kursorskih strelica zahtevati malo privikavanja jer su nešto manjih dimenzija, ali srećom jasno izdvojene. Prečice su raspoređene po celoj tastaturi, kako one standardne, tako i dodatne, multimedijalne, čime je prisustvo zasebnih tastera eliminisano. Ovo nam se svidelo jer je izgled minimalistički, “čist”, bez nepotrebnih elemenata. Napomenućemo da smo mi dobili test primerak, koji se do finalne verzije može razlikovati, ali nam je levi deo tastature ostao u lošem sećanju, jer su prilikom kucanja tasteri imali dodatni zvuk – kao da se ispod njih prazno, pa pritiskanjem dolazi do manjeg odzvanjanja. Naravno, ne mora da znači da će ovoga biti u finalnoj verziji, ali vredi proveriti ukoliko se odlučite za kupovinu.
Touchpad je “Windows 8 ready” model, sa tasterima integrisanim u površinu osetljivu na dodir. Preciznost je na nivou, multitouch mogućnosti se podrazumevaju, a izostanak fizičkih tastera je stvar na koju se treba naviknuti.

 

 

Acer Timeline U M5
 Acer Timeline U M5
 

Svi bitni konektori su pomereni na zadnju stranu, pa ćete tako na levom boku naći samo slim DVD-RW, na desnoj čitač kartica i audio in+out. Sa zadnje strane su postavljeni (redom): kensington bravica, LAN, HDMI, dva USB 3.0 porta (jedan sa podrškom za USB Charge) i konektor napajanja. Odmah do desne šarke koja omogućava zglob ekranu nalaze se i otvori rashladnog sistema. Taster za uključivanje je, zajedno sa signalnim diodama pomeren na čeonu stranu, bliže desnoj ivici, što je rešenje koje se veoma retko viđa.

Acer Aspire Timeline Ultra M5

Pomenuti rashladni sistem ima još nekoliko otvora sa donje strane, a i centralni deo je prošaran rupicama, pa je prostora za uzimanje i izbacivanje vazduha prilično.
Sa donje strane, skoro na ivici prednjeg dela smešteni su otvori veoma kvalitetnog stereo zvučnog sistema. Kako jačinom, ovaj sistem se može pohvaliti i odličnim kvalitetom, s obzirom da ima samo dva drajvera u malenom kućištu. Acer je napravio rezonantne kutije velikim koliko je mogao, a kako su pozicinirani na dole, najbolje se čuju kada stoje na stolu pa se zvuk reflektuje od ravne površine. Ovo će omogućiti da bez problema uživate u filmovima, i to u društvu, jer će ovi zvučnici bez problema biti dovoljni da celu sobu “opreme” dovoljno jakom i jasnom zvučnom slikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *