TEST ACER ASPIRE 7520G LAPTOPA

Kao i druge modele iz nove Aspire serije i Acer Aspire sa oznakom 7520G odlikuje novi Gemstone dizajn, koga karakteriše nežna forma i sofisticirana završna obrada. Kreirani da bi ispunili potrebe kućnih korisnika sa visokim multimedijalnim prohtevima, Acer je ove modele opremio ozbiljnijim grafičkim akceleratorima koji pogone 17-inčne CrystalBrite widescreen TFT ekrane. Rešili smo da isprobamo jedan od reprezentativnijih modela iz ove Aspire serije i na test uzeli 7520G-502G32Mi notebook.

 

Acer Aspire 7520G notebook

 

Model koji testiramo ovom prilikom ima dosta fizičke sličnosti sa modelima Aspire 5920G i Aspire 5520G, pa predlažemo da pročitate i njihove testove klikom OVDE (5920G) i OVDE (5520G). Laptop pleni pažnju, kako svojim gabaritima, tako i futurističkim dizajnom. Popriličnih 3,7 kilograma težine (sa baterijom od 6 ćelija), uobličeno je u kućištu dimenzija 404x298x43 mm. Potpuno opremljena, višefunkcionalna tastatura u radu se pokazala prilično krutom, no tasteri su skladno razmaknuti što olakšava njihovu upotrebu. Čini se da je Touchpad mogao biti malo više pomeren udesno i da bi njegova osetljivost mogla biti malo bolja, no zato funkcija 4-way scrool funkcioniše odlično.

Ispod fino obrađenog plastičnog poklopca krije se vrlo moćna hardverska konfiguracija. Na ploči, zasnovanoj na NVIDIA nForce 630M čipsetu, nalazi se 64-bitni DualCore AMD Turion X2 na 2 GHz koji na sebi ima 512 KB L2 keša. Pohvale je vredna i memorija kapaciteta 2 GB, a posebno se ističe Hitachi SATA set diskova 2×160 GB, koji je vrlo tih. Ova dva diska su podeljena na tri particije, odnosno, prvi disk je podeljen na dve particije, a drugi je ceo jedna particija. Memorijski kapacitet grafičkog adaptera NVIDIA GeForce 8400M G se sa 256 MB GDDR2 TurboCache tehnologijom (deljenjem sistemske memorije) može proširiti na 1 GB. Ova mogućnost je čist marketinški trik i ne treba je koristiti. Performanse ove grafičke karte su prosečne i njenih 256 MB memorije joj je sasvim dovoljno.

 

 Acer Aspire 7520G notebook – prepoznatljiv Gemstone dizajn

Acer Aspire 7520G laptop

 

Zahvaljujući CrystalBrite tehnologiji, slika koju ovaj ekran na maksimalnih 1440×900 piksela reprodukuje vernih je boja i oštrih detalja. Efekat refleksije je prilično umanjen, ali je i pri visokom stepenu osvetljenja i kontrasta, primetan relativno mali ugao vidljivosti, po horizontali 150, a po vertikali samo 120 stepeni. Acer Aspire 7520G-502G32Mi notebook podržava DualView prikaz, a poseduje VGA i DVI priključke, kao i klasičan S-Video izlaz. Multimedijalnost laptopa zaokružuje integrisani digitalni (DVB-T) TV-tjuner sa optimizacijom MPEG-2 stream encodinga. Za njegovu upotrebu je predviđen sistemski softverski paket Acer Arcade Deluxe. Ova programska nadgradnja Windows Media Centra objedinjuje rešenja: VideoMagician (obrada multimedijalnih zapisa), TV Joy (gledanje i snimanje TV sadržaja), SportsCap (interaktivni pregled snimaka), DV Wizard (uvoz materijala sa DV kamere, njegova konverzija i snimanje na DVD) i DVDivine (kreiranje DVD-jeva mešovitog sadržaja). Na žalost, TV tjuner modela koji smo imali na testu hardverski nije bio opremljen za prijem analognog signala, te je isti za pregled "zemaljske" televizije bio neupotrebljiv.

Fabrički instalirani Microsoft Windows Vista Home Media Center (32-bitni) na ovom Aspire-u notebooku deluje ubedljivo i snažno. Acerov softverski arsenal korisniku omogućava totalnu kontrolu nad mašinom, a isti je objedinjen u paketu Acer Empowering Technology. U okviru njega nalaze se segmenti za kontrolu integriteta mreže, optimizaciju potrošnje baterije, zaštitu itd. Inače, za pristup ovom komandom panelu, može se koristiti i specijalni „e“ taster koji se nalazi u gornjem desnom delu tastature.

 

Acer Aspire 7520G prenosni racunar

 

 Ne treba zaboraviti ni Acer Arcade, višenamenski multimedijalni player kojim se izuzetno lako upravlja daljinskim upravljačem koji dolazi uz Aspire 7520G-502G32Mi. Kontrola toka reprodukcije, snimanja, pregleda televizijskog i teletext sadržaja veoma je intuitivna, a IR prijemnik se nalazi sa desne strane prednjeg dela kućišta. Iznad ekranskog dela, Acer je integrisao Web kameru male rezolucije od 0,3 MPixela uz koji dolazi i Acer Video Conference Manager. Iako program automatski podiže nivo osvetljenja i kontrasta izvlačeći iz slike maksimum, prava je šteta što proizvođač nije upotrebio CCD veće rezolucije.

Acer 7520G nije veliki štediša struje. Zahtevne hardverske komponente umeju prilično brzo da iscede električne ćelije, pa tako u normalnom Office radu laptop omogućava nezavisan rad do 2 sata, dok će aktivnija upotreba HDD i DVD jedinice prepoloviti ovo vreme. Naravno, igranje zahtevnijih 3D igri besmisleno je bez konstantnog izvora napajanja, pri čemu možemo uočiti popriličan temperaturni skok kako leve strane laptopa, tako i samog napajanja. Vredi pomenuti da će nakon sat-dva punjač dostići prilično visoku temperaturu (preko 60C), pa je preporučljivo da se isti nakon punjenja baterije gasi.

Acer Aspire 7520G-502G32Mi je moćan notebook koji će potpuno zadovoljiti potrebe za kombinovanom office/multimedia upotrebom. Iako ga nešto slabija grafička karta delimično ograničava u igračkom segmentu, potpuno zaokružen sistem multimedije korisniku omogućava uvoz digitalnog i analognog signala, njegovu produkciju i izvoz.

 

Goran Kujundžić

 

Rezultati testova – Acer Aspire 7520G

PC MARK05 3637
3D MARK05 1788
3D MARK06 1022
Battery Test 1h 12' 54”

 
Specifikacije – Acer Aspire 7520G 

Procesor AMD Turion64 X2 TL-60 na 2 GHz
Čipset nVidia nForce 630M
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 320 (2×160)
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter nVidia GeForce 8400M G
Ekran (“) 14 (1440×900)
Konektori 4xUSB, VGA, DVI, S-Video, Express card, Bluetooth, CIR, 802.11a/b/g, FireWire, čitač kartica (5in1)
Cena (€) 990
Kontakt: Laptop Centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *