ACER ASPIRE 5755G

Već neko vreme Acer u svom portfoliju ima nekoliko modela prenosnih računara koji po osetno nižoj ceni od konkurencije nude hardverski vrlo jake mašine. Kompromis na koji je Acer u ovim situacijama spreman uglavnom je bio vezan za nešto lošiji kvalitet izrade i siromašniji softverski paket. Ne treba biti vidovit i primetiti da su u vreme kada se posledice ekonomske krize itekako osećaju ovi modeli na tržištima poput našeg postali itekako popularni. Aktuelna generacija Acer prenosnika među velikim brojem svojih modela krije i 5755G, predstavnika Aspire serije.

 

Acer Aspire 5755G

 

On se savršeno uklapa u gorepomenutu priču. Jaka hardverska konfiguracija, pre svega okrenuta igračima je bila primarna kod ovog modela. Best buy mobilna diskretna grafika – GT540M, dosta RAM-a, dovoljno jak CPU, prostran HDD i osnovne bežične konekcije čine okosnicu ovog računara. Sa ovakvom platformom, retke su igre koje nećete moći da pokrenete u pristojnom broju frejmova.
Naravno, moralo se negde i uštedeti, a prvo na udaru bilo je kućište. Na aluminijumske elemente, legure magnezijuma i slične skupe materijale zaboravite. Plastika je reč koju ovde tražite. Naravno, nije svaka plastika ista, pa ni ovo nije samo po sebi negativna stvar. Acer je već dugo u ovom poslu, te je tip plastike koji je korišćen veoma kvalitetan i izdržljiv. Drugo, ovim je cena izrade znatno snižena, pa su retki model koji su u cenovnom rangu sa 5755G, a da imaju ovakvu hardversku osnovu. Treće, korišćena plastika je tako dobro uklopljena da ćete teško moći da se požalite u bilo kom trenutku da nešto krcka, škripi ili se uvija pod pritiskom.

 

Aspire 5755G

 

Iako se radi o plastičnom kućištu, slobodno možemo reći da je Acer Aspire 5755G, spolja gledano, jedan od lepših Acer prenosnika sa kojima smo se susreli. Piano završnica na spoljnem i unutrašnjem delu ekrana, posebno diskretno išarani poklopac deluje stvarno lepo, ali je veoma nezahvalna za održavanje, jer je kao magnet za otiske i prašinu čineći da vam laptop većinu vremena izgleda “musavo”. Otvaranjem poklopca otkriva se unutrašnjost koja nije ostavila jak utisak na nas, mada ima simpatičnih detalja. Prepoznatljiv izgled koji karakteriše Aspire seriju diskretno je unapređen, a kombinacije pojedinih elemenata deluju kao pun pogodak. Primera radi, tastatura je “spuštena” u odnosu na odmorište za dlanove dovoljno da tasteri svojom visinom dolaze u nivo gornje površine. “Kadica” u kojoj se nalazi tastatura nema oštre prelaze ka višim delovima, već se spaja preko veoma lepo uklopljenih krivih površina.

 

Acer Aspire 5755G notebook

 

Nasuprot njima, bočne stranice imaju čvrstu lajsnu na ivici, koja je oštra ka unutra, a obla ka spolja čime se postiže utisak da je laptop tanji nego što stvarno jeste. Tik iznad tastature, celom širinom se prostire pravougani deo sa rupicama koji krije zvučnike osrednjeg kvaliteta i udomljava power taster. Kombinacija sive i crne jeste elegantna, ali nam se ova siva boja unutrašnjih površina nije posebno dopala.
Touchpad je pomeren ulevo, ali mislimo da bi mogao biti malo veći, naročito po visini. Vrlo je precizan i responzivan, a softver koji dolazi u paketu omogućava veliki broj načina korišćenja njegovih multitouch mogućnosti. Slično je i sa pripadajućim tasterom izvedenom u klackalica formatu. Iako poseduje mrtvu zonu na sredini ima mali i vrlo precizan hod, veoma je tih i pravo je zadovoljstvo koristiti ga.
Da se na trenutak vratimo na tastaturu. Prepoznatljiv Acer dizajn je izostao i prešlo se na chiclet rešenje koji danas koristi najveći broj proizvođača. Na kućištu čiju širinu diktira ekran dijagonale 15,6 inča našlo se mesta za pun numerički deo bez preteranih umanjivanja ostatka tastera. Ugibanja, jedne od najčešćih mana tastatura, ovde praktično i nema. Iz nekog razloga Acer smatra da su desni “Shift” i “Enter” veoma značajni te da treba da budu bar četiri puta veći od drugih tastera. Ovo može biti korisno, ali bismo više voleli da su pomenuti tasteri za nijansu manji, te da “ž” nije fizički spojeno sa “Enter”, tj. da levi “Shift” nema sijamskog blizanca u vidu “<> tastera”. No sve su ovo stvari koje zahtevaju malo navike, a tastatura na kraju dobija prelaznu ocenu.
Ekran na koji se Acer odlučio je prosečnog kvaliteta. Ne blista ni u jednoj kategoriji. Uglovi gledanja su mu odlični po horizontali, a osrednji po vertikali. Zahvaljujući glare premazu boje su izražene, ali je ista situacija i sa refleksijom. Standardna rezolucija od 1366×768 piksela je očekivana, a time se i garantuje da će GT540 uspeti da izađe na kraj i sa zahtevnijim naslovima.
Ni bočne strane ne kriju iznenađenja. Pored VGA i HDMI porta, mesta se našlo za obavezne LAN i audio portove, a jedan od tri USB-a podržava 3.0 standard. Tu je i čeono postavljeni čitač kartica, a od ostatka vredi pomenuti solidnu kameru rezolucije 1,3 MP, WiFi po n standardu i optički uređaj. Primetićete da je izostao Bluetooth, a sve u cilju snižavanja ukupne cene koštanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *