ACER ASPIRE 4752G

Smešteni između veoma popularnih kategorija laptopova sa ekranima od 13,3 i 15,6 inča, modeli koju su imali ekran dijagonale 14 inča nisu uspeli da se izbore za veliki tržini udeo. Ova dijagonala je uglavnom bila rezervisana za poslovne, prilično skupe modele. Napredak u razvoju, pre svega, okvira ekrana, omogućio je da laptopovi sa ekranom dijagonale 14 inča budu istih (ili gotovo istih) dimenzija kao i modeli sa ekranom od 13,3", pa je i popularnost ove "zapostavljene" klase porasla. Jedan od zanimljivijih i cenovno pristupačnijih modela sa ekranom od 14 inča je Acer Aspire 4752G.
Acer je poznat kao proizvođač koji voli da unosi pometnju u ponudu konkurencije, pre svega niskom cenom, pa ne čudi što ova pristupačna 14-ica dolazi baš iz njihovih pogona.

 

Acer Aspire 4752G

 

Priznajemo da nam se ovaj “form factor” baš sviđa. Dovoljno je veći od 11’’ ili 12’’ da bi moglo udobno da se radi na njemu, a opet osetno manji od petnaest zarez nešto inča da ga možete nositi sa sobom, a da ne predstavlja preveliki teret. Ruku na srce, ovaj model ne spada među najtanje, a sa svojih 2,25 kg ni među najlakše 14-ice, ali je razlika u odnosu na većinu 15,6" modela ipak primetna.

 

Acer Aspire 4752G Purple laptop

 

Aspire serije je ponovo redizajnirana, ali promena nije toliko drastična, pa su Acer modeli ove serije i dalje lako prepoznatljivi. Model koji smo mi dobili na test (Acer Aspire 4752G-2334G50MNuu Purple) ima kućište nesvakidašnje boje, koju Acer zove “Romantic purple”, koja je kao stvorena za žensku populaciju. Muškarcima preporučujemo da se odluče za Espresso (braon) ili neku drugu boju, i time izbegnu šale na račun muževne boje laptopa. Naravno, ova boja je odlična u slučaju kupovine za lepšu polovinu povodom predstojećih praznika.

 

Acer Aspire 4752G multicolor

 

Osnovna boja prošarana je nepravilnim talasastim belim linijama što uspešno ubija monotoniju jednolično obojenih kućišta. Interesantno je i da šara sa unutrašnje strane prelazi i preko touchpada iako je on napravljen od sasvim drugog materijala. Simpatičan detalj je reljefni Aspire logo desno od touchpada.
Ugao otvaranja poklopca je iznenađujuće veliki, što vam može značiti kada tražite idealan položaj za radili gledanje filmova. Poklopac nije preterano čvrst, pa izbegavajte jači pritisak jer će se pojaviti deformacije slike. Na ostatak kućišta nemamo primedbi, kada je kvalitet izrade u pitanju.

 

Acer Aspire 4752G purple

 

Veliki, metalni Acer znak na sredini poklopca lepo se uklapa uz polusjajnu završnicu kućišta. Isti materijal od kojeg je izrađen poklopac uokviruje tastaturu, koja u kombinaciji sa power tasterom i zvučnicima svojom mat crnom bojom pravi odličan kontrast. Dva zvučnika spakovana su u minijaturne kutije u uglovima iznad tastature, ali je zarad boljeg vizuelnog utiska mrežasti deo postavljen celom širinom laptopa. Od njih ne očekujte ništa više od prve pomoći, jer iako poseduju “Virtual Surround Sound” oznaku, formiraju vrlo slabu zvučnu sliku, pa će u iole bučnom okruženju bez problema biti nadjačani. Čak i u tihoj atmosferi nećete previše uživati u zvuku jer su dominantni visoki tonovi. Power taster se nalazi u gornjem levom uglu i poseduje plavu lampicu, iste nijanse kao i tri indikatora na čeonoj strani levo od touchpada (radno stanje, baterija, HDD), dok je četvrta lampice narandžasta i označava aktivnost bežičnih konekcija.

 

Acer Aspire 4752G Purple

 

Standardna Acer chiclet tastatura nije doživela značajne promene i to nam se svidelo. Jednostavno, kada se naviknete na rad sa njom, teško ćete drage volje preći na neku drugu, jer je gotovo bez ugibanja, tiha, sa dobro oblikovanim tasterima, dovoljno prostora između njih i adekvatnim hodom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *