Laptop testovi

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: Laptop za studenticu arhitekture  (Read 29751 times)

Tinkerbell

• Newbie
  • *
Laptop za studenticu arhitekture
« on: February 29, 2016, 02:07:06 AM »

Dragi drugari,

Treba mi vaša pomoć.
Naime,ja sam studentica arhitekture i planiram da si kupim novi laptop i to mi stvara veliku muku,pošto je izbor veliki,a ja baš i ne znam na koje specifikacije treba posebno da obratim pažnju.
Želje koje imam su krajnje jednostavne: da mi novi laptop ne zadaje muke,da nije usporen i da u meni ne budi želju da ga bacim kroz prozor u sred procesa renderovanja.
Moj budžet je između 800 i 1200 eura.
Voljela bih da čujem vaše prijedloge.

Unapred se zahvaljujem  ;)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
Re: Laptop za studenticu arhitekture
« Reply #1 on: March 01, 2016, 12:22:58 AM »

Prvo trebas odluciti koju velicinu ekrana zelis. Ako ces koristiti eksterni monitor, onda je 15,6" sasvim dovoljno, ali ako ces raditi samo na ekranu laptopa,onda vredi razmisliti i o 17,3", s tim sto ce ti onda biti tesko nositi ga naokolo.
Od specifikacija su za tebe najvazniji procesor i memorija. Treba ti Intel Core procesor (po mogucstvu i7 sa cetiri jezgra) i bar 8 GB RAM memorije. Ne znam odakle si, pa ne mogu pogledati sta se nudi u tvom kraju za budzet koji imas.

Tinkerbell

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: March 03, 2016, 08:31:44 PM »

Hvala puno na savjetima :)
Inače,radim samo na ekranu laptopa,tako da ću onda imati ovu 17,3" opciju u vidu,mada bih voljela da čujem i neki prijedlog za ekran od 15,6",jer ipak laptop nosim svuda sa sobom,pa čisto da vidim i ''lakše'' varijante.
U NS živim,tako da su Tehnomanija i Dr Techno jedine prodavnice koje mi trenutno padaju na pamet.
Kog proizvođača da imam u vidu? HP,Lenovo,Dell,Acer,Asus?
I koje je vaše mišlejnje o Mac-u?
Budžet koji sam navela je okviran i mogla bih da izdvojim i više novca,negdje do 1500 eura.

Hvala unaprijed na odgovoru i prijedlozima.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: March 03, 2016, 10:21:56 PM »

Ako se ne varam u Novom Sadu i Gigatron ima prodavnicu, a mozes naruciti i preko proverenih online shopova,kao sto je BC Group.
Da govorimo o najjeftinijim modelima, razlike izmedju proizvodjaca bi bile veoma male. U ovom segmentu koji ti gledas bih prednost dao ASUS, HP i Lenovo laptopovima. O Mac-u mislim sve najbolje, ali je, po mom misljenju, dobar izbor za dve grupe korisnika. Prvu cine profesionalci koji zaraduju veliki novac radeci na laptopu, a drugu sminkeri puni para, koji sebi mogu da dozvole taj luksuz. Za sve ostaje je Mac preskupa igracka. Evo par predloga:
17,3" ekran
ASUS N751JX-T4027D - Dobre performanse, odlicna izrada, fenomenalan zvuk...

15,6" ekran
Lenovo IdeaPad Y50-70 59444858 - DObar laptop. Najveca prednost mu je veliki i brzi SSD
Lenovo IdeaPad Y50-70 59446159 - Veoma slican prethodnom, samo sto nema SSD, ali zato ima dosta nizu cenu
ASUS N551VW-FI206D - slican onom 17,3" ASUS modelu sa pocetka liste, samo sa jos brzim procesorom i SSD-om
Asus N551JX-CN040D - za nijansu slabiji od prethodnog modela, ali zato i jeftiniji
HP Pavilion 15-15-ak053nm - T1M74EA - Veoma zanimljiv i dobar HP-ov model

h5n1

• Sr. Member
« Reply #4 on: March 10, 2016, 09:50:06 PM »

ako daje novac ovoliki za PC a ne zaradjuje, moze da ga da i na Mac, za koji sam ja vise nego za neki PC laptop ...
moze da se nadje i dobar MacBook Pro polovan za te novce koje se daju za novi laptop ...

po meni je hardver koji ide u Apple masine, sama masina kako je napravljena i izdizajnirana, sve 100 svetlosnih godina ispred PCja
Mac OS X je tek druga prica, parce softvera koje idealno "naleze" i dopunjuje hardver ... windoze tu nema sta da trazi

od kada sam presao na Mac, PC pipam samo kad moram...

achimil

• Newbie
  • *
Laptop do 85000 dinara
« Reply #5 on: May 24, 2016, 04:42:50 PM »

Postovani,
Takodje me zanimaju savjeti vezano za izbor laptopa s tim da je meni budzet znatno manji (imam 85 000). gledam da jurim i ove varijante iz madjarske i najbolje sto sam nasla je:

1) lenovo z51-70 i5-5200U.
i5 (2x 2.2 GHz/ 2.7 turbo, 3MB Cache), 16gb ddr3 1600mhz, 1000gb sata 5400rpm + 8gb ssh, amd radeon r9 m370x 4gb

Ono sto me malo brine kod je ekran koji jeste full hd ali su neki reviewi naglasili da iz pojedinih uglova nije dobra vidljivost

2) lenovo 500-15 i5 6200U (2x 2.3/ 2.8 turbo 3mb cache), 8gb ddr3 1600mhz, 1000gb sata + 8 sshd, radeon r7 m360 4gb

otvorena sam i za druge predloge i komentare i zaista bi mi znacilo ako bi neko pomogao na kakav god nacin.

prvo sam imala talas odusevljenja sto za taj novac mogu dobiti istovremeno jak procesor i grafiku iako mislim da bih, ako bi to nekako bilo moguce bila srecnija sa varijantom procesora i7, a geforce grafike od 2gb.
sinoc me je posle odusevljenja lenovo z51 lapom, preplavio talas zbunjujucih reviewa koji variraju od najboljih do teskog pljuvanja.

treba da naglasim da nisam ni gledala hp koje sam odmah eliminisala zbog loseg iskustva sa pregrijavanjem, ali ni acer obzirom da posjedujem jedan sad i mogu reci da se posle vec godinu dana osjetilo koliko je oslabio cak i kada je u pitanju neko medium modelovanje/rendering.

o msi i dell ne znam puno a nasla sam neke primamljive konfiguracije u tom cjenovnom rangu, tako da sam, ako iskustva i cinjenice pokazu da su pouzdani koliko toliko, otvorena i za to, ali i za asus koji mi se cini da ima dosta dobar odnos cijena-kvalitet.

Kao i koleginica koja je otvorila temu, zivim u Novom Sadu, ali mi nije problem da se pocimam koliko god/gdjegod treba. Ono sto bi mi pomoglo su konkretni predlozi sa REALNIM reviewom obzirom na to da laptop moram uzeti u narednih par dana.

Hvala svima unaprijed, ako ste makar i procitali :)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #6 on: May 24, 2016, 09:44:52 PM »

Za pocetak jedna molba: Ubuduce ostavljaj linkove ka proizvodima koji te interesuju jer date oznake nisu potpune. Ustedeces mi i vreme i zivce :)
Sto se tice pouzdanosti, moracu da ponovim ono sto sam vec pisao - svi se kvare, samo je razlika u procentu kvarova. Mozes kupiti najpouzdaniju seriju, pa da te potera maler i da se pokvari. Pored toga, jedan proizvodjac moze imati sjajnu jednu,a losu drugu seriju.
Elem, MSI bih preskocio jer se ne prodaje kod nas zvanicnim kanalima, pa je eventualno servisiranje veoma problematicno. Acer mogu ponekad da preporucim u najnizoj cenovnoj klasi, ali u ovom koji ti gledas ima boljih proizvodjaca, pre svega mislim na Lenovo i ASUS.
Razliciti komentari u testovima ne treba da te bune. Prvo, u okviru jedne serije se mogu naci razlicite komponente (ukljucujuci i razlicite proizvodjace i modele ekrana, bez obzira sto imaju istu rezoluciju), a i mnogo toga je stvar subjektivnog utiska. Drugo, rezolucija je samo jedna od karakteristika ekrana. Ako je TN panel (a za te pare verovatno jeste), onda ce imati losije uglove vidljivosti i prikaz boja od IPS panela. Da nije tako niko ne bi kupovao laptopove od 1500 EUR :)

Pored modela koje si ti navela, obrati paznju i na ovaj ASUS K550JX-DM175D. Ima brzi i procesor i graficku kartu od oba ova Lenovo modela. S obzirom da cifra koju planiras da das nije mala, predlazem da uzivo pogledas modele koji ti se dopadaju i da na osnovu tog utiska prelomis kome da das prednost. Udobnost tastature je prilicno subjektivna stvar, a bitna.

achimil

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: May 25, 2016, 06:49:14 PM »

Hvala na odogovoru! Linkovi nisu bili tu jer sam uglavnom kontaktirala dobavljace preko neta, odnosno ovi koji donose iz madjarske po nizoj cijeni. sad u obzir dolaze pored ovih jos ovi:

1.ASUS N750JK-T4052D              (700 EUR)
17,3" / 1920x1080 / i7 / 12GB / 1000GB / GeForce /
Procesor   Intel i7 – 4700HQ 2.40GHz-3.4 GHz, RAM 12GB, max 16GB, HDD 1TB 7200rpm + 24GB SSD keš memorije, DVD-RW, Dijagonala ekrana 17.3” , Grafika NVIDIA GeForce GTX850M 4GB + Intel® HD 4600 (Dual Graphics), 1xHDMI, 1xmini DisplayPort, 4xUSB 3.0, 1XLAN, SD card, 1mpix HD kamera,   Bang & Olufsen zvučnici+subwoofer Težina 3,4kg
link:
http://www.kupujemprodajem.com/ASUS-i7-laptopovi-30-popusta-33880273-oglas.htm?filter_id=3809649

2. 79 990 RSD
ASUS K555LF-XX168D
------------------------------------
15.6" HD LED backlight, glare
Rezolucija: 1366 x 768 piksela
   Intel® Core™ i7 Dual Core Processor 5500U
Brzina: 2.4GHz (Turbo do 3.0GHz)
Keš memorija: 4MB
Nvidia 930M  2GB DDR3 sopstvene memorije
8GB (4GB + 4GB) DDR3L 1600MHz SDRAM, 1 x SODIMM socket maksimalno 12GB SDRAM (4GB na ploci integrisano i ne moze se menjati)
1TB HDD 5400 RPM...
   HDMI VGA USB 3,0 x2, USB 2, x1... web kamera wifi, bluetooth 4,0

3. 70 000 RSD
ASUS F555LN-XX110D
-------------------------------------------------------
INTEL CORE I7 4510U 2.0GHZ (TURBO DO 3.1GHZ)
 6 GB RAM DDRIII 1600 Mhz
1TB HDD 5400 RPM
1366 X 768  HD, LED BACKLIGHT
NVIDIA GEFORCE 840M SA 2GB DDR3 VRAM-A
1 X VGA PORT/MINI D-SUB, 1 X HDMI, 2 X USB 3.0, 1 X USB 2.0, SD ČITAČ KARTICA, BLUETOOTH 4,0, WEB camera Boja šapanj crna

do sjutra bih trebala da odlucim za neki od od ponudjenih, pa ako bih bila zahvalna ako bi mi neko rekao koji bi bio njegov izbor za namjenu koja meni treba i zasto

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #8 on: May 25, 2016, 10:33:43 PM »

N750JK je za klasu bolji od preostala dva modela. Izrada, ekran, performanse... ma sve je bolje. U stvari, toliko je bolji da mi je cena sumnjivo niska. Ako je nov i nekoriscen (da nije refurbished) i ako ima dvogodisnju garanciju onda je apsolutni best buy, samo imaj u vidu da je veci i tezi od drugih, pa nije bas lagan za nosenje naokolo.

achimil

• Newbie
  • *
« Reply #9 on: May 25, 2016, 11:13:18 PM »

pa ima garanciju godinu dana u ovlastenaom servisu. na oglasu pise da su nekoristeni, sto cu sjutra i da provjerim koja je varijanta, odnosno da li osoba posjeduje racun kad i gdje je kupljen. pretpostavljam da jeste refurbished.. iz tog razloga iskljucujem dostavu, tacnije posla bih licno da pogledam lap prije nego ga uzmem.
ono sto me zanima je koliko je sigurna kupovina refurbished robe? nikad ranije nisam kupila nista slicno. uvjek sam kupovala novu tehniku regularnim tokovima (uglavnom gigatron i winwin).
da li neko ima iskustva sa kupovinom tehnike preko kupujem-prodajem? dobrodosli su svi savjeti.
za slucaj da eliminisem taj model asusa, rekla bih da su preostala dva asusa bolji nego lenovo koje sam navela kao prve opcije. koliko je ok, po vasem misljenju, ono sto dobijam u ovoj varijanti 79 990 i koliko bi takav lap mogao da ispuni potrebe koje sam navela u prvom postu?
« Last Edit: May 26, 2016, 01:11:20 AM by achimil »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #10 on: May 26, 2016, 08:13:32 PM »

Ne znam koja je tacno cena pomenutih Lenovo modela i koliku garanciju imaju. Onaj prvi uopste nije los i prednost mu je sto ima FHD ekran.
Sto se tice refurbished modela, stvari stoje svakojako. Uglavnom, mogu da rade kao i ovi novi, godinama bez ikakvih problema.
Ono na sta treba obratiti paznju je baterija jer ona ume da strada od predugog stajanja. Ostalim komponentama godine ne skode toliko, kad laptop ne radi.
« Last Edit: May 26, 2016, 09:05:38 PM by Panta »

achimil

• Newbie
  • *
« Reply #11 on: May 27, 2016, 01:13:35 PM »

1) lenovo z51-70 i5-5200U, 700e
2) ASUS N750JK-T4052D (700 EUR)
3) ASUS F555LN-XX110D 70 000 RSD
   + http://www.eponuda.com/monitori/acer-v226hqlbbd-monitor-cena-252253 ovako nesto jer bi to mogla da ukplopim u budzet, a da nadomjestim losiju rezoluciju na dobar nacin

to neke finalne opcije i morala bih sto prije da odlucim koju od tih. svakako je 2.najprimamljivija ali se malo bojim sta sve moze da se desi jer garancija za njega nije pismena, vec samo na osnovu serijskog br.
sta biste vi naveli kao prednosti/mane svake odnosno koju biste opciju uzeli da uzimate za sebe?

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #12 on: May 28, 2016, 09:33:53 PM »

1. Prednosti su FHD ekran i nesto brzi HDD od konkurencije
2. U svemu je bolji od druga dva modela, osim po pitanju garancije
3. Prednost mu je sto je najjeftiniji u ovoj konkurenciji

Kada bih sebi kupovao, prvo bih iskreno priznao sta mi je stvarno bitno a sta je "lepo imati". Na primer, FHD ekran je dobra stvar, ne samo zbog rezolucije, nego i zbog toga sto takvi ekrani obicnu imaju neke druge karakteristike bolje u odnosu na HD Ready. Sa druge strane, ako ce laptop vecinu vremena provesi na jednom mest, kao zamena za desktop, onda je jeftiniji laptop + veliki monitor mnogo bolji izbor. Drugo, ako ces u narednih par godina krenuti ozbiljne projekte da radis na racunaru, onda se isplati ici na duplo brzi procesor, kao sto je ovaj u N750. Ako ces samo uciti i pomalo raditi u zahtevnim programima, onda mozes izabrati slabiji laptop sa duzom garancijom.
Kao sto mozes videti, izbor zavisi od onoga sta tebi stvarno treba.

achimil

• Newbie
  • *
« Reply #13 on: May 29, 2016, 01:23:18 PM »

pa ono sto mi treba je mix svega toga. treba mi da mi lap izdrzi recimo 2, max 3 godine a da mogu raditi na njemu dok ne zaradim za drugi. u sustini sam na kraju faxa (samo diplomski) ali radim u struci neko vrijeme. softveri koje koristim su adobe paket-illustrator,ps, autocad, revit, rhino, archicad, 3ds max, sketchup. ono sto mi treba je da moze da izgura pristojan render i da mogu da radim.
najvise radim kuci, ali povremeno mi treba i za negdje drugo ili da odnesem na fax i tako...
« Last Edit: May 29, 2016, 01:31:56 PM by achimil »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #14 on: May 29, 2016, 10:59:27 PM »

Ako zaradjujes novac radeci na racunaru ili ako ces poceti da zaradjujes relativno uskoro, onda kupi najbrzu masinu, N750. Omogucice ti da budes efikasnija, a samim tim i da zaradis vise ili bar da ostavis sebi vise slobodnog vremena.
Samo ne zaboravi da on ima 17,3" ekran i da nije bas lagan.
Pages: [1] 2   Go Up