Uputstvo za instalaciju Windowsa XP na SATA disk

Prošlo je nekoliko godina, otkako su se na tržištu pojavile i u međuvremenu ustalile matične ploče sa SATA priključcima. Ubrzo su ih sledili i laptopovi. Kao standard, SATA nije doneo ništa posebno novo u pogledu povećanja performansi. Naime, moderni SATAII hard diskovi u najvećem delu duguju svoje ubrzanje u odnosu na (P)ATA prethodnike, povećanju internog keša na danas čestih 16, pa i 32 MB, kao i raznim optimizacijama u pogledu gustine pakovanja. Ono što je SATA standard neosporno doneo su uži kablovi za povezivanje i problemi sa tadašnjim aktuelnim operativnim sistemima. Nijedna verzija Microsoft Windows operativnih sistema (prije Viste), pa tako ni Windows XP, kao ni njegove nadogradnje u vidu servisnih pack-ova, jednostavno ne poseduju ugrađenu podršku za SATA kontrolere, što znači da se, bez dodatne intervencije, ovi operativni sistemi ne mogu instalirati na HDD koji radi u „punom“, tzv. „native“ SATA modu. Ovaj problem je neko vreme „rešavan“ (bolje reći zaobilažen), tako što su matične ploče u desktop i laptop računarima, uglavnom, dolazile sa isključenom  AHCI (Advanced Host Control Interface) opcijom u BIOS-u, odnosno sa SATA kontrolerom koji je radio u tzv „compatibility“ (IDE) modu. Detaljnije o AHCI, možete pročitati na http://www.intel.com/technology/serialata/ahci.htm . Sa pojavom Viste, sve više laptopova dolazi sa preinstaliranim upravo ovim sistemom ili sa isključivom podrškom za njega. Proizvođači jednostavno u BIOS-u ostavljaju SATA u „native“ modu iz razloga što Vista nema problema sa SATA kontrolerima. Korisnici koji pokušaju na laptop sa preistaliranom Vistom instalirati Windows XP, suočavaju se sa neprepoznavanjem hard diska od strane instalacije. Postoji nekoliko načina zaobilaženja ili rešavanja ovog problema i svi su uglavnom primenjivi i na desktop i na laptop računare. Iako su često primenjivi i na 64-bitnu ediciju Windowsa XP, ona neće biti posebno pominjana iz razloga što je podrška za ovaj sistem od proizvođača laptopa izuzetno retka, pa bi SATA drajver u ovom slučaju bio najmanji problem.

Prvi način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Ovaj način se zasniva na isključenju AHCI, odnosno  isključenju „native“ SATA moda u BIOS-u laptopa. Koja će od ove dve opcije biti navedena u BIOS-u i gde će se nalaziti, zavisi od konkretnog proizvođača laptopa, a nekad i od samog modela. Tačnu lokaciju i naziv najbolje je naći u uputstvu koje ste dobili uz svoj laptop. Ovaj metod ima dva nedostatka. Prvi je u tome što postoji izvestan broj laptopa koji u BIOS-u uopšte nemaju pomenutu mogućnost. Drugi je u tome što će vam HDD raditi u „starom“ IDE modu, bez AHCI i NCQ (http://en.wikipedia.org/wiki/Native_Command_Queuing) opcija, znači nešto malo sporije.

Drugi način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Pre početka, pretpostavlja se da je AHCI ovaj put uključen u BIOS-u, odnosno da SATA kontroler radi u „native“ modu. Radi se o poznatom „F6+floppy“ postupku, koji je detaljnije objašnjen na http://support.microsoft.com/kb/314859/ . Sastoji se u pritisku na tipku F6 u momentu na početku instalacije Windowsa XP, kada ona na trenutak zastane sa porukom „Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver…“, u statusnoj liniji. Pri tome, naravno, treba imati i spremnu disketu sa SATA/RAID drajverima koju ćete ubaciti kada je instalacija zatraži. Često sam proizvođač laptopa nudi ove drajvere ili eventualno alatku koja pravi pomenutu disketu. Ako ovo nije slučaj, neki od linkova na kojima se mogu naći pomenuti drajveri, u zavisnosti čiji čipset imate u laptopu su:

Intel čipset:
DOWNLOAD LINK

ATI/AMD čipset:
http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=xp/integratedip-xp Potreban je samo „South Bridge Driver“, a kada se on raspakuje (instalacija se pokrene, pa se zatim prekine nakon raspakivanja), potrebno je samo sadržaj RAID foldera smestiti na disketu.

Nvidia čipset:
http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_winxp32_8.26_11.09.html Nakon raspakivanja (sa Winrar-om), potrebno je sadržaj MCPxxIDEWinXPSATARAID foldera smestiti na disketu. Pri tome se „xx“ u MCPxx, odnosi na čipset koji vaš laptop posjeduje.
Bitno je napomenuti da se u svim slučajevima u folderu čiji sadržaj kopiramo, nalazi fajl „txtsetup.oem“. Već verovatno vidite u čemu se sastoji nedostatak ovog načina. Danas već dosta desktop računara dolazi bez floppy drajva, a na laptopovima je on odavno prošlost. Problem se delimično rešava upotrebom USB floppy drajva, ali ovaj metod ne radi uvek, iz razloga što BIOS pojedinih laptopova ne odrađuje ispravno USB-floppy emulaciju, pa takav „floppy“ instalacija Windowsa XP jednostavno neće videti.

Treći način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Ovaj način zapravo predstavlja integraciju drajvera za SATA kontrolere direktno u instalaciju Windowsa XP, tačnije u njen tekstualni deo. U ovom postupku upotrebljava se (već poznati) program pod nazivom Nlite, koji možete skinuti sa http://www.nliteos.com/. Pre postupka (kompletan) sadržaj instalacionog CD-a Windows-a XP treba kopirati u folder na HDD-u. CD može sadržavati i originalni Windows XP ali i verziju sa integrisanim SP1 ili SP2 (preporučljivo). Takođe, u ovom postupku će nam trebati i drajveri, koji su već pomenuti u prethodnom načinu (i koje smo tada kopirali na disketu). Naravno, biće nam potrebni samo folderi sa pomenutim drajverima (folderi koji sadrže „txtsetup.oem“), ne i sama disketa. U slučaju Intel čipseta, potreban će biti sadržaj diskete. Nakon instalacije, pokretanja Nlite i klika na „Next“, dočekaće nas sledeći prozor:

Instalacija Windowsa XP na SATA hard disk

 
Kliknite na „Browse“ i nađite folder gde ste prethodno iskopirali sadržaj instalacionog CD-a. Nakon toga kliknite na „Next“. Na sledećem prozoru opet kliknite na „Next“. Dolazimo do prozora na slici:

Windows XP na SATA disk

 Označite opciju 3. („Integrate Drivers“) i zadnju („Create Bootable ISO“). Sad je prilika i za instalaciju Service Pack-a 2 za Windows XP (ako već nije integrisan, označite prvu opciju, „Integrate Service Pack“). Kliknite na „Next“. Ako ste na prethodnom prozoru označili opciju „Integrate Service Pack“, sada unesite putanju do instalacije SP1 ili SP2. Kliknite „Next“. Ako ste preskočili instalaciju service pack-ova, stižete direktno na sledeći prozor:

Windows XP na SATA hard na laptopu

 Kliknite na „Insert“ i odaberite „Single Driver“. Unesite putanju do foldera gde su smešteni ranije pomenuti SATA/RAID drajveri (folder sa fajlom „txtsetup.oem“) i kliknite na bilo koji od .inf fajlova u njemu, osim u slučaju AMD čipseta, gde je potrebno odabrati direktorijum RAID/i386 i .inf fajl u njemu. Pojaviće se prozor kao na slici:

Windows XP na notebook sa SATA hard diskom

U primeru su korišćeni drajveri za Intel čipset

U gornjem delu prozora kao „Mode“ mora biti označen „Textmode driver“. U delu „Textmode integration options“ označite drajver za kontroler koji je ugrađen u vaš laptop. Ako niste sigurni o kom se kontroleru radi, držite CTRL i označite ih redom sve. Kliknite na „OK“, pa na „Next“. Kliknite na „Yes“ na dijalogu „Apply changes“. Kada program završi sa integracijom (što može potrajati, ako ste prethodno odabrali i integraciju service pack-ova), kliknite na „Next“. Pojaviće se prozor:

nLite ubacivanje drajvera

 Kliknite na „Make ISO“, na sledećem dijalogu unesite lokaciju gde želite da .ISO bude snimljen i kliknite na „Save“. Kada program završi sa pravljenjem .iso fajla, kliknite na „Next“ i potom na „Finish“. Dobijeni .iso, potrebno je narezati sa Nero-om ili sličnim programom na CD, kao image fajl.

Bitno je napomenuti da je pre instalacije Windowsa XP, sa ovako integrisanim instalacionim CD-om, potrebno obavezno u BIOS-u uključiti AHCI, odnosno „Native“ SATA, inače ceo postupak neće imati smisla.

Nenad Bošnjak  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *