KAKO FORMIRATI I ODRŽAVATI BATERIJU LAPTOPA

Održavanje

Li-ion baterija je generalno dizajnirana da bude „maintenance free“, drugim rečima nije joj potrebno skoro nikakvo održavanje od strane korisnika. Prvo da razbijemo jedan čuveni mit: Li-ion baterija ne zahteva formiranje u onom klasičnom obliku, kakav se obično podrazumeva kada se koristi ovaj termin (tri uzastopna pražnjenja i punjenja od po 12-15 sati). Ove baterije dolaze iz fabrike napola napunjene (cca 40%, ali o tome nešto kasnije), i na korisniku je samo da je eventualno napuni do kraja i dalje koristi prema svom ličnom nahođenju. Inače, većina proizvođača laptopova sugeriše da je najbolje novu bateriju isprazniti, a potom napuniti do kraja. Ovaj postupak treba uraditi samo jednom, a punjenje treba da traje do trenutka u kome se baterija napuni do maksimane vrednosti, pa nema potrebe posle toga držali laptop na punjaču.
Hemijski procesi u li-ion ćelijama, se odvijaju (doduše sa smanjenim intenzitetom) i kada se ona ne koristi. Drugim rečima baterija počinje sa „trošenjem“ onog momenta kada izađe iz fabrike. Ovo trebaju imati na umu svi oni koji kupuju drugu bateriju, misleći da će tako obe baterije zajedno trajati dvostruko duže. Takođe ovo znači i da obavezno treba pogledati i datum proizvodnje pri eventualnoj kupovini nove baterije.
Li-ion ćelije imaju nekoliko ograničenja o kojima treba voditi računa pri njihovoj eksploataciji:
Toplota je veliki neprijatelj li-ion ćelije. Ovo znači da laptop ako ni zbog čega drugog, onda zbog baterije, nije mudro duže vreme ostavljati na direktnom suncu ili bilo kom mestu na kom će on biti izložen značajno povišenoj temperaturi. Nažalost većina laptopa (pogotovo kućni modeli) često nema posebno kvalitetno rešeno hlađenje, tako da će sama toplota komponenti zagrevati bateriju.
Održavanje na maksimalnom kapacitetu u dužim vremenskim intervalima, kao što je dugotrajno napajanje preko adaptera (pri čemu stepen napunjenosti baterije najčešće osciluje između 95 i 100%), smanjuje životni vek baterije. Uticaj temperature i stepena napunjenosti može se videti na slici.

Uticaj temperature i stepena napunjenosti baterije na opadanje kapaciteta sa vremenom

Praznjenje baterije na laptopu
(preuzeto sa http://www.batteryuniversity.com )

Iskustvo je pokazalo da li-ion ćelija najsporije gubi svoj kapacitet kada je napunjena na oko 40%, pa se ona u tom stanju i skladišti. Ovo znači da bi baterija teoretski imala maksimalni radni vek kada bi se pri svakom priključenju laptopa na punjač, napunila na 40%, izvadila iz laptopa i ostavila na hladno mesto. Jedina mana ovog postupka je što u slučaju nestanka struje gubite svojevrsni „UPS“, koji baterija predstavlja kada se laptop napaja iz adaptera. Nažalost mnogi korisnici nisu u mogućnosti da se striktno pridržavaju pomenutog pravila iz razloga što npr. nisu sigurni kada će im zatrebati napajanje iz baterije, a tada najčešće nemaju previše vremena da bateriju napune do kraja.
Li-ion ćelija ima na raspolaganju ograničen broj ciklusa punjenja/pražnjenja (obično oko 300-500), pri čemu se delimično pražnjenje, kao što je već rečeno, ne smatra jednim ciklusom. Li-ion ćelijama više gode delimična pražnjenja nego „duboka“, što znači da bez preke potrebe nije uputno često prazniti bateriju do kraja. Izuzetak od ovog pravila je kalibracija baterije. Naime, kada smo nabrojali sve dobre osobine „SMART“ baterija, nismo pomenuli i jednu lošu osobinu. Upravo zbog osobine da se bateriji vremenom smanjuje ukupni kapacitet, merač kapaciteta u bateriji će vremenom gubiti tačnost i prikazivati da je bateriji ostalo nešto više vremena rada nego što je to u stvarnosti. Kada ovo primetite potrebno je obaviti kalibraciju baterije, koja se obično svodi na jedno punjenje do maksimuma, praćeno potpunim pražnjenjem. Detaljnije o kalibraciji ćete naći u uputstvu za svoj laptop.
Bitno je napomenuti još i da ni u kom slučaju nije uputno ostavljati praznu li-ion bateriju duži vremenski period (nekoliko sedmica ili meseci), iz razloga što će elektronika u bateriji nakon pada napona neke od ćelija ispod minimalne deklarisane vrednosti (zbog samopražnjenja) sprečiti svako dalje punjenje baterije.

Originalna, zamenska ili reparirana baterija

Bez obzira na sav trud oko ispravnog korišćenja i održavanja, svaka li-ion baterija će pre ili kasnije doći do kraja svog radnog veka, koji u zavisnosti od načina njene upotrebe iznosi između 2 i 3 godine (mereno od datuma njene proizvodnje). Tada se postavlja pitanje njene zamene novom. U poslednje vreme se javilo dosta proizvođača koji sa većim ili manjim uspehom prave zamenske baterije za laptope. Kupovina ovakve baterije može biti određena novčana ušteda, uz jedan problem: Upotrebom zamenske baterije najčešće ćete poništiti proizvođačku garanciju na laptop.
Ukoliko posedujete nešto stariji laptop ili je on „izašao“ iz garancije, nešto bolja varijanta može biti i kvalitetna reparacija. Naime, prilikom „otkaza“ baterije najčešće se dešava samo to da elektronika u bateriji smatra da jedna ili eventualno dve ćelije u bateriji više ne ispunjavaju kriterijume za ispravan rad. Šansa da su sve ćelije u takvoj bateriji neispravne, skoro je ravna nuli. Reparacija se, kao što naslućujete, sastoji u zameni neispravne (ili neispravnih) ćelija novim. Jedini problem, osim teškoća pri nabavci novih ćelija, može biti potreba reseta elektronike kod nekih laptopova, što kod pojedinih modela zna da bude izuzetno teško.
Detaljnije o postupku reparacije baterije na: http://www.electronics-lab.com/articles/Li_Ion_reconstruct/

Nenad Bošnjak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *