ASUS EEE PC POD WINDOWSOM XP I OVERKLOKOVANJE

Broj prodatih primeraka Asus Eee PC 701 laptopa govori da je i na našim prostorima doživeo veliku popularnost. Prilikom testa Asus Eee PC-ja (možete ga pročitati OVDE), naglasak smo stavili na njegovo prirodno okruženje – Linux. U međuvremenu se javilo dosta vas sa željom da kažemo nešto više o radu pod Windowsom XP. Pored samog opisa otišli smo i korak dalje, pa vam pokazujemo kako jednostavno overklokovati ovaj laptop.

ASUS se potrudio, pa je uz EEE PC dostavio i knjižicu koja dosta pomaže u samoj instalaciji XP-a. Pored detaljnog opisa same procedure instaliranja XP-a, tu se nalazi i mini upustvo koje će vam pomoći pri podešavanju ovog uređaja. Tu se pre svega misli na isključivanje za većinu nepotrebnih Windows servisa, koji bespotrebno zauzimaju mesto na SSD-u od 4 GB (npr. “System Restore” servis). Prosečna instalacija WinXP Pro SP2 bi trebalo da zauzima oko 1,5 GB, tj. toliko je zauzela naša instalacija ovog OS-a. Istini za volju, ona može biti i manja ako se koristi više puta pominjani nLite program. Za potrebe instalacije XP-a neophodno je naći neki eksterni CD/DVD uređaj, koji se “kači” na EEE PC putem USB interfejsa. Ono što prvo upada u oči posle instaliranja drajvera (koji dolaze u paketu, a instaliraju se “OneClick” rutinom, što je pohvalno), je brzina dizanja OS-a. Sve se odvija veoma brzo. Korisnici koji su malo bolje upućeni u problematiku optimizacije WinXP-a postići će još bolje rezultate u ovom segmentu. Odmah smo instalirali Office 2003, a očekivano je bilo da će se Eee pokazati kao veoma brz u aplikacijama kao što su Excel, Word, PowerPoint i sl. Najveći problem ASUS Eee PC-a, pored malog hard diska (koji se zahvaljujući ceni i kapacitetima SD kartica može prevazići), je upravo rezolucija ekrana. 800×480 piksela je više nego dovoljno za “ispomoć”, ali ne i za neki normalan i lagodan rad. Iako sam EEE poseduje D-Sub konektor, pa se kao takav može priključiti na neki klasičan monitor, to vam neće pomoći u radu na terenu, jer se time gubi na mobilnosti i smislu jednog ovakvog uređaja. Rešenje ipak postoji. Potrebno je u drajverima podesiti da vam grafički čip EEE-a ponudi i veće rezolucije od onih koje displej može fizički da prikaže. Mi smo setovali virtuelnu rezoluciju od 1024×768 piksela. U praksi to izgleda ovako. Vidi se samo jedan deo tako izabrane rezolucije, a kako kursorom miša dotaknete ivicu ekrana dolazi do horizontalnog ili vertikalnog skrolovanja, odnosno pomeranja ka željenom delu virtuelnog displeja. To znači da imate daleko veću radnu površinu i ne morate da “jurite“ klizače. Najviše profita od takvog setovanja imali smo u Photoshopu. Zbog lagodnosti u radu potrebno je da njegove brojne palete budu u prvom planu. Po instaliranju video kodeka probali smo par DivX i DVD naslova i sve je radilo savršeno. Ekran od 7 inča se nije više činio tako malim i skučenim kada smo se “zadubili u film”.

Kada smo prikačili naš test LCD TV dijagonale 37” i rezolucije 1366×768, dobili smo jednu funkcionalnu mašinu za surf, slušanje muzike, gledanje filmova i sl. Pravi mali multimedijalni centar. Ipak, za puni ugođaj na tolikoj dijagonali bilo je potrebno da probamo i neki HD film. Pošto smo unapred znali da jedan 1080P film jednostavno neće raditi kako treba (zbog slabašnog procesora), pokušali smo sa 720P video materijalom. Film koji smo pustili je “seckao”, što nas nije obradovalo. U ranijem testu smo pomenuli da naš EEE PC radi na 630 a ne 900 MHz, na koliko je Intel Celeron M353 procesor fabrički sertifikovan.

 

Asus Eee PC na default taktu

 

ASUS je očigledno underclock-ovao (obrnuto od overkloka) ovaj CPU zbog same potrošnje i veće autonomije baterje, ali i manje disipacije toplote. To sve ima smisla kada je laptop u pokretu, međutim, ako je već prikačen na električnu mrežu, onda bi trebalo da radi na punih 900 MHz, a samim tim i da rad na njemu bude brži. Ubrzo smo došli do zaključka da čak ne postoji ni opcija u samom BIOS-u koja bi nam omogućila vraćanje na standardni takt ovog procesora. Pribegli smo triku koji se zove “clock generator“ matične ploče. Uspešno smo overklokovali CPU na stabilnih 950 MHz i 720P video materijal je “poleteo“, tj. radio baš kako treba. Dobili smo “ultra-prenosivi“ multimedijalni plejer, a ASUS EEE novu dimenziju korišćenja. Zanimljivo je da se tako overklokovani Eee u "full load" režimu rada grejao samo 3 stepena Celzijusa više nego kada je radio na 630 MHz, tj FSB-u od 70 MHz, što je pohvalno.

 

Overklokovani Asus Eee PC

 Kucanje na EEE PC-u je prihvatljivo kada se stepen privikavanja na malu tastaturu poveća. Par dana smo u rancu nosili EEE, tj. nismo se odvajali od ovog malog laptopa, a zaključak je sledeći: Setićete se samo trenutka kada ste stavili EEE u ranac ili kad ste ga izvadili iz istog. Bukvalno ni jednog momenta nismo razmišljali o njegovoj težini, niti o dimenzijama, kao ni o tome kako bi bilo dobro da se kupi neki ranac sa mekšim kaiševima kako bi nas ramena i leđa manje bolela. Imali smo totalnu slobodu kretanja, čak i pri trčanju, koje može biti pogubno po standardni laptop, odnosno njegov HDD. Ako ste se prepoznali u prethodnim redovima, EEE je savršena stvar za vas. Ono što je činjenica jeste to da ovaj mališa ne može da bude primarni računar. Kao sekundarni, jedan je od najboljih izbora za osobe koje se mnogo kreću, a pritom imaju potrebu da stalno imaju prednost pravog PC-a po ceni jednog tek dobrog PDA uređaja.

OVERKLOKING ASUS EEE PC LAPTOPA

 Svaka matična ploča ima svoj clock generator čip, pa je to bio slučaj i sa pločom ugrađenom u EEE PC-u. Clock generator je čip na matičnoj ploči sa kojim BIOS komunicira ukoliko hoćete da overklokujete ili underclock-ujete vaše komponente, kao što su CPU i RAM. Postoje programi kao što su “Clockgen“ i „SetFSB“ koji odabirom pravog clock generatora omogućavaju OC iz samog operativnog sistema, što je, priznaćete, veoma korisno. Iako generalno gledano nema mnogo smisla overklokovati laptop, u slučaju EEE PC-a se pokazalo korisnim, što ste i sami mogli da pročitate. Sve funkcioniše krajnje jednostavno. Svaki clock generator čip ima svoju oznaku, koja je u slučaju EEE sledeća: ICS9LPRS906CGLF. Podesite iz samog SetFSB-a ili ClockGena odgovarajuću oznaku klok generator čipa i VOILA! Dobijate klizač kojim se može setovati željeni FSB. Pomenuti programi se lako daju naći na Google pretraživaču.

 

SetFSB

 Promenu kloka pratite sa upaljenim CPU-Z programom. Naravno, uvek je potrebno proveriti da li je tako setovan CPU stabilan. Koristite Prime95 i njegove derivate, odnosno podverzije. Ono što je dobro je to što ne morate da se “igrate“ sa naponima, tj. isti je podešen i ostaće na nominalnoj vrednosti, tako da nema bojazni oko preteranog pregrevanja CPU-a. Na vama je samo da proverite do koje mere je moguće OC-ovati CPU, a da on bude stabilan. Isto tako je moguće i underclock-ovati CPU kako bi se uštedela baterija, što može biti korisno svima onima koji dosta putuju, a pritom imaju potrebe za kucanjem teksta. Primera radi, Word će biti krajnje operativan i na 200 MHz, a autonomija će se drastično povećati.

Ako vam je kojim slučajem SetFSB  ili ClockGen komplikovan, postoji usko specijalizovan softver koji je napravljen za EEE PC, a radi sličnu stvar. Program se zove “eeeclock.” Po pokretanju, program će sve vreme stajati u system tray-u, a moguće je setovati tri profila overclocka: 70 MHz kao Stock, 85 MHz kao Medium ili 100 MHz kao Full režim rada FSB-a procesora. Jednostavno i efektno, nema šta.

eeeclock

  

Dušan Srbljak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *