Laptopovi dijagonale ekrana od 13,3 inča su prava retkost, o čemu svedoči i kompletna ponuda u ovoj kategoriji na našem tržištu, koja je prilično siromašna. Proizvođači se očigledno ne slažu sa tvrdnjama mnogih korisnika da laptopovi sa ekranom od 13,3 inča imaju najbolji odnos prenosivosti i funkcionalnosti. Jedini ko snažno potencira dijagonalu 13,3 inča je Apple sa svojom MacBook serijom. Ostali poznati proizvođači imaju tek po jedan-dva modela u klasi. Ovog puta predstavljamo Toshiba Satellite U300-153 laptop koji je baš taj “jedan od dva“ modela.

Toshiba Satellite U300-153 laptop

 Kada bismo ocenjivali samo dizajn, U300 bi se svrstao negde u zlatnu sredinu. Već viđena rešenja i igranje na sigurnu kartu su mu osnovne odlike. Jedini zanimljiviji detalj (inače već viđen na većim modelima Satellite serije) je neobična boja poklopca. Sve dok ga ne iznesete na jako svetlo, imaćete utisak da je poklopac crn. Ipak, iako je teško tačno definisati nijansu, ona je bliža tamnoplavoj nego crnoj boji. Na levom delu čeone strane se nalazi Satellite logo koji svetli plavom bojom. Očekivano, kao i kod 15,4 inča modela i ovde se pomenuti logo može isključiti u BIOS-u. Kvalitet izrade je u skladu sa renomeom firme, ali i cenovnom kategorijom. To znači da nema neprijatnih iznenađenja i nedorađenosti, ali i da nije realno očekivati neke izuzetne karakteristike i čvrstinu.
Toshiba Satellite U300-153 notebook

 Ekran je solidan, mada je naš kriterijum možda i previše strog, jer smo očekivali kvalitet u rangu onog na modelu L40, sa našeg uporednog testa pristupačnih modela. Otvaranjem poklopca ukazuje se unutrašnjost srebrna boje. Na prvi pogled tastatura dobija dobre ocene. Svi bitni tasteri su na pravim mestima, a ni na njihovu veličinu nemamo zamerki. Ocena pada nakon kontakta sa tastaturom. Ugibanje je primetno, pa kucanje nije sasvim ugodno. Touchpad je precizan pa se time kompenzuje njegova mala visina.

Toshiba Satellite U300-153

 S obzirom da se Satellite U300-153 isporučuje sa Windows Vista Home Premium operativnim sistemom, 1 GB memorije je minimum za udoban rad. I dok se procesor relativno lako bori sa zahtevima korisnika, hard disk ne stiže baš uvek da “uhvati“ priključak. Čak i ako bismo ga ubacili u konkurenciju sa testa jeftinih laptopova, opet bi se našao pri dnu lestvice, iako se ploče diska vrte brzinom od 5400 o/min. Još jedan problem je izražen kod ovog prenosnog računara. U pitanju je primetno zagrevanje levog dela. Iako nije u pitanju neizdrživa temperatura, ipak ume da smeta, naročito ako na sebi imate tanje pantalone. Napominjemo da u vreme testa spoljna temperatura nije prelazila 25 stepeni. Možemo samo da zamislimo kako će sve to izgledati leti.

Toshiba Satellite U300-153 levo
 
Toshiba Satellite U300-153 desno

 Postoji i par manje bitnih detalja, na kojima Toshiba Satellite U300 dobija pozitivne poene. Integrisana kamera rezolucije 1,3 MP ima solidnu sliku, sa tek nešto više kolornog šuma u uslovima slabijeg osvetljenja. Sa leve strane kućišta se nalazi potenciometar za regulaciju jačine zvuka. Nazovite nas staromodnim, ali i pored prečica na tastaturi, nama se mnogo više dopada upotreba ovog potenciometra. Kod skupih investicija, a laptop to svakako jeste, bitna je i dužina garancije. Ovaj model ima garanciju koja traje dve godine, što će vam omogućiti miran san na duže vreme.

Toshiba Satellite U300-153 multimedija

 Mali ekran i integrisana grafika nisu veliki potrošači, ali autonomija i pored toga nije jača strana ovog laptopa. Razlog je u bateriji skromnih karakteristika

 Generalno, reč koja možda najbolje opisuje ovaj laptop je osrednjost. Tu leži ključ nešto bleđeg utiska koji je ostavio na nas. U današnje vreme i na našem tržištu osrednjost ne prolazi baš najbolje. Nijedna od navedenih mana nije prevelika, ali ih ima više nego što smo očekivali. Iako košta oko 700 evra, Toshiba Satellite U300-153 spada među jeftinije u svojoj klasi. To je ujedno i njeno najveće oružje, jer ako želite laptop sa ekranom dijagonale 13,3 inča, izbor vam nije preveliki. Ipak, ukoliko vam, iz ko zna kojih razloga, nije neophodan laptop baš ovih dimenzija, smatramo da svoj novac možete i pametnije uložiti. Na sreću Toshibe i svih koji žele mali laptop, naslednih u vidu modela Satellite U400 se ovih dana pojavio u prodaji.

 Rezultati testova - Toshiba Satellite U300-153

PC MARK053.550
3D MARK031.358
3D MARK05713
3D MARK06408
HD Tach Average (MB/s)38,8
Battery Test1h 52' 34”
  
 Specifikacije - Toshiba Satellite U300-153

ProcesorIntel Pentium Dual Core T2370 na 1,73 GHz
ČipsetIntel 960GL
Memorija1 GB DDR2
HDD (GB)200
Optički uređajDVD+-RW
Grafički adapterIntel X3100
Ekran (“)13,3 (1280x800)
Konektori3xUSB, VGA, Express card, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartica
Težina (kg)2,1
Cena (€)690
Kontakt:Laptop Centar
 

Comments (17)

  1. Julia

Such a good post. I must say that i am very interested in your article. I will very happy if you can let me know more about your articles. Thanks for this post. nail polish boxes online buy

  Attachments
 
  1. ronie

I am interested in this topic and would like to find out some more information as my friend need information on this topic. Do you have any other articles about this?
ارقام تصليح ثلاجات الكويت

  Attachments
 
  1. amy

It is a very profitable post for me. I’ve enjoyed reading the post. It is very informative and useful post. I would like to visit the post once more its valuable content.
pvc tarpaulin

  Attachments
 
  1. das

I read your excellent post. After reading this post, i really appreciate your effort and my request is to please share us more post in future. Keep it up.
فني ستلايت جنوب السرة

  Attachments
 
  1. Imby

Great work,its a nice content. It generates for me lots of pleasure and interest. Awesome job and keep on sharing.thanks for this post please share more post like this.
Bi directional solar

  Attachments
 
  1. angey

I am interested in this topic and would like to find out some more information as my friend need information on this topic. Do you have any other articles about this?
dental transparent braces

  Attachments
 
  1. Imy

Great post,It is really very informative post for young people and hope they will enjoy well after reading this post. Thanks for sharing.Thanks for this post.
rubber roofing for sale in uk

  Attachments
 
  1. Sam

This is an knowledgeable post. I like it so much and impressed your work. I want more similar topics about this post for increase our knowledge, i hope you will soon share your next post about this discussion. Thanks a lot!
top supplier for...

This is an knowledgeable post. I like it so much and impressed your work. I want more similar topics about this post for increase our knowledge, i hope you will soon share your next post about this discussion. Thanks a lot!
top supplier for garage shelving

Read More
  Attachments
 
  1. smiths

Useful knowledge about test Toshiba satellite U300 Laptop. I have just visited this post through google and after visiting your stuff i am very happy.
http://www.londonbricks-uk.co.uk/

  Attachments
 
  1. sarty

Great work,its a nice content. It generates for me lots of pleasure and interest. Awesome job and keep on sharing.thanks for this post please share more post like this.
mls brampton real estate listings

  Attachments
 
There are no comments posted here yet
Load More

Leave your comments

Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location