Jedan od uobičajenih načina za privlačenje kupaca je i povremeno redizajniranje proizvoda. Ovog puta, red je bio na Toshiba Satellite seriju laptopova, a mi smo testirali model Satellite A300D-125. Slovo D u oznaci ukazuje na AMD procesor, ali se kompletna priča o spoljašnjem izgledu može primeniti i na Intel varijantu. Najkraći opis bi bio - blještavilo na sve strane. Ne samo da je poklopac delimično nalik ogledalu, već je i kompletna tastatura urađena u sjajnom crnom, takozvanom, piano finišu.

 

Toshiba Satellite A300D notebook

 

Laptop izgleda moćno, ali je prosto magnet za prašinu i otiske prstiju. Zvuči šašavo, ali se stiče utisak da se otisci manje primećuju kada ispipate celu površinu. Ne možemo se oteti utisku da je u pitanju isti trend kao i kod Acer Aspire Gemstone Blue serije. U svakom slučaju, s obzirom na nove trendove, idu teški dani za najpedantnije korisnike prenosnih računara. Poklopac i kućište oko tastature su tamne boje, sa srebrno-sivim prugama. Kućište je zaobljeno, modernih linija i sveukupno gledano veoma lepo izgleda. Kao što rekosmo, jedini je problem što sve to više pristaje uređaju koji ne treba držati u rukama, recimo televizoru. Kao i na sve, čovek se vremenom navikne i na "musavo" kućište, pa sve to ne smeta toliko kao na početku. Vratimo se novitetima u dizajnu.

 

Toshiba Satellite A300D touchpad

 Touch pad je gotovo u ravni sa naslonom za dlanove, a od okoline se izdvaja po blago hrapavoj površini. Vredi istaći njegovu veliku preciznost u radu. Na gornjoj strani touch pada se nalazi bela svetleća LED traka koja ga vizuelno oivičava, što olakšava snalaženje u uslovima slabijeg osvetljenja. Pridružena su mu dva blago ispupčena metalik srebrna tastera. Izgled tastature smo već opisali, pa ćemo sad pomenuti i kvalitet. Na snažan pritisak kojim proveravamo stepen ugibanja, tastatura je odgovorila velikim otporom. U prevodu, ugibanje je bilo neprimetno, što nas je prijatno iznenadilo. Tasteri imaju dubok hod, pa je sveukupna ocena tastature i touch pada vrlo visoka.

 

Toshiba Satellite A300D laptop

 

Piktogrami uz ivice kućišta označavaju položaj VGA, USB i mrežnih portova, kao i čitača kartica, ali ne i S-video i FireWire-a, verovatno jer se ovi ređe koriste. Sa čeone strane se nalaze potenciometar za zvuk i prekidač za Wireless. Umesto uobičajenih multimedijalnih tastera, Toshiba Satellite A300D ima niz senzora osetljivih na dodir. Svetle istom belom bojom kao i linija koja oivičava touch pad. Ukoliko vam se ovo ne dopada, možete isključiti svetlost, pri čemu senzori i dalje normalno funkcionišu, samo ih je malo teže uočiti.

Toshiba Satellite A300D multimedija

 

Ekran je dobar, a osvetljenje i kontrast su veliki, pa je rad moguć i pri jakoj spoljnoj svetlosti, uprkos izraženoj refleksiji. Multimedijalni ugođaj dopunjuju Harman/Kardon zvučnici, o čijem kvalitetu ne treba puno trošiti reči. S obzirom na orijentisanost ovog laptopa ka kućnoj multimediji, neprijatno nas je iznenadilo odsustvo DVI i HDMI konektora.

 

Toshiba Satellite A300D Harman kardon zvucnici

 

Zanimljivo je da ovaj laptop možete koristiti za punjenje raznih drugih uređaja koji se napajaju preko USB porta, zahvaljujući novim „USB Sleep-and-charge“ portovima. To znači da laptop može biti i ugašen, a vi ćete i dalje biti u prilici da punite, recimo, svoj MP3 plejer. Naravno, ako laptop nije priključen u struju njegova baterija će se prazniti.

 

Toshiba Satellite A300D konektori
 
Toshiba Satellite A300D prenosni racunar

 

Po prvi put smo imali priliku da testiramo laptop sa ATI Radeon HD 3470 grafičkom kartom. Ovaj model predstavlja naslednika popularne HD 2400 serije, a po performansama je za 10-ak procenata bolji od HD 2400XT, što je solidan rezultat. Poseduje 128 MB sopstvene memorije, a po potrebi može koristiti i deo sistemske. Toshiba Satellite A300D-125 je opremljena jednim memorijskim modulom od 2 GB. Hard disk ima pristojan kapacitet, ali je daleko od brzinskog šampiona. Ovo je jedna od komponenti na kojoj Toshiba tradicionalno štedi. Web kamera daje sliku prosečnog kvaliteta, sa nešto bleđim bojama. Deo kućišta levo od touch pada se zagreje nakon dužeg intenzivnog rada (pre svega procesora), ali ne u toj meri da bi postalo neugodno. Garancija je dve godine, što je dovoljno da pokrije period u kome laptop ima veliku tržišnu vrednost.

Iako nam se neke stvari nisu dopale, konačna ocena za Toshiba Satellite A300D-125 laptop je povoljna. Ukoliko vam ne smetaju sjajne površine i nedostatak kvalitetnijeg video izlaza, kupovinom ovog modela dobijate sasvim solidnu kućnu multimedijalnu mašinu koja će izgledom privlačiti pažnju.


 Rezultati testova - Toshiba Satellite A300D-125

PC MARK054.050
3D MARK033.835
3D MARK053.265
3D MARK061.769
Doom 3 1024x768 Ultra
34,8
HD Tach Average (MB/s)39,6
Battery Test2h 23' 15”
  
 Specifikacije - Toshiba Satellite A300D-125

ProcesorAMD Turion 64 X2 TL-60 na 2 GHz
ČipsetAMD M690
Memorija2 GB DDR2
HDD (GB)200
Optički uređajDVD+-RW
Grafički adapterATI Radeon HD3470
Ekran (“)15,4 (1280x800)
Konektori4xUSB, VGA, Express card, S-video, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartica
Težina (kg)3
Cena (€)760
Kontakt:BC Group
 

Comments (7)

  1. Nikola

Prezadovoljan sam izborom ovog racunara. Kao postojeci korisnik toshiba satelite starije linije, sve pohvale na vrhunskom dizajnu, opcijama....JEDINA zamerka koja me izludjuje je plavo svetlo pored ugradjene kamerice, koje upada u kadar kada je...

Prezadovoljan sam izborom ovog racunara. Kao postojeci korisnik toshiba satelite starije linije, sve pohvale na vrhunskom dizajnu, opcijama....JEDINA zamerka koja me izludjuje je plavo svetlo pored ugradjene kamerice, koje upada u kadar kada je kamera aktivna i daje pola slike PLAVO. Nisam nasao mogucnost da to iskljucim, pa ako neko zna neka me posavetuje sta da radim?
Nikola

Read More
  Attachments
 
  1. Nikola

Sto se tice dizajna savrsenstvo! Ali tri mane koje sam ja primetio i razocarao se su : Plavo svetlo na kameri, upada u kadar tako da je pola slike plavo, sama kamera ima opciju night mode koja skoro da ne sluzi nicemu, samo ako je jako svetlo...

Sto se tice dizajna savrsenstvo! Ali tri mane koje sam ja primetio i razocarao se su : Plavo svetlo na kameri, upada u kadar tako da je pola slike plavo, sama kamera ima opciju night mode koja skoro da ne sluzi nicemu, samo ako je jako svetlo slika moze biti ok. Treba oko 45 sec do 1.5min da se podigne OS - Vista ( Nov racunar nista nije instalirano ) Baterija jedva izdrzi 2 sada i to u power save modu!!! E sada mozda ja gresim ili ne umem da podesim sve kako treba pa molim nekog ko je iskusniji da mi objasni ako gresim???
4 godine sam koristio model a110 203 i bio PREZADOVOLJAN.
Pozdrav

Read More
  Attachments
 
  1. Panta

A sta radite u ta dva sata kad se prazni baterija? Da li je pod punim opterecenjem ili surfujete, citate...?

  Attachments
 
  1. Nikola

samo surfujem...koristim wifi ali sam ppkusao i sa LANom direktno na modem...isto jedva dva sata....

  Attachments
 
  1. Nikola

korisnim messenger i ponekada kameru....

  Attachments
 
  1. Panta

Baterija na tom modelu nije sjajna. Ako sam dobro video njene specifikacije 10,8V 4000mAh. Skinite program CPU-Z i proverite na kom taktu radi procesor kad je na bateriji. Ako koristite XP a nemate patch za AMD procesore mozda uvek radi punom...

Baterija na tom modelu nije sjajna. Ako sam dobro video njene specifikacije 10,8V 4000mAh. Skinite program CPU-Z i proverite na kom taktu radi procesor kad je na bateriji. Ako koristite XP a nemate patch za AMD procesore mozda uvek radi punom snagom pa zato brzo prazni bateriju. Probajte i sa smanjenjem brightness-a ekrana.

Read More
  Attachments
 
  1. Nikola

Korisnitm fabricku vistu...pogusacu sa tim programom pa Vam se javljam. Hvala puno...A brightnes je po defaultu smanjen jer je na power save modu....

  Attachments
 
There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location