Ovaj mesec je u znaku laptopova namenjenih igračima. Ako ste posle dva nedavno testirana MSI gaming modela pomislili da kod nas nema ništa brže, razmislite ponovo. Predstavljamo vam Toshibin adut - Qosmio F50 laptop, sa Nvidia GeForce 9700M GTS grafičkom kartom. Borba za vrh je zanimljivija nego ikad, a naš test će pokazati da frejmovi nisu jedino što se broji prilikom ocenjivanja.

 

Toshiba Qosmio F50 laptop

 

Iako se po obliku dosta razlikuju, Satellite A300, Satellite P300 i Qosmio F50 serije imaju zajedničke dizajnerske elemente. U pitanju je Fusion dizajn koji je kod modela F50 obogaćen Vibe elementima. To se pre svega odnosi na šare, odnosno sive pruge koje se protežu duž poklopca, ali i unutrašnjeg dela laptopa.  Za razliku od modela A300 gde su pruge bile poprečne, ovde su uzdužne. Očigledno je da pripadaju istom dizajnerskom stilu. Na sredini kućišta su ove linije prave, a što se ide bliže ivici kućišta poprimaju talasasti oblik.

 

Toshiba Qosmio F50 lap top

 

Ne samo pomenute linije već se i  dizajn celog laptopa odlikuje talasastim oblicima. Toshiba taj novi dizajn naziva “Vibe design”. Moramo priznati da nam se Vibe dopao. U stvari, dopala nam se ideja sa neobičnim oblicima, ali bi više voleli da nije piano finiš. Zahvaljujući neobičnom obliku Toshiba Qosmio F50 ima blago futuristički izgled. Bili smo pomalo iznenađeni neočekivanom debljinom ovog laptopa. Šarmantni buca može da se pohvali mnogo čime, ali ne i vitkom linijom.
Pritisak na Power taster pokreće "light show". Pale se brojne lampice koje svetle beličastom svetlošću. Neke od tih lampica su u stvari senzori osetljivi na dodir, koji vrše funkciju multimedijalnih tastera. Jedna od LE dioda je u obliku tanke linije koja oivičava touch pad sa gornje strane. Uloga joj je da olakša snalaženje pri slabijem osvetljenju. Ukoliko vam smetaju, svi svetleći efekti se mogu isključiti jednostavnim dodirom odgovarajućeg  senzora. Naravno, senzorski tasteri će i dalje biti funkcionalni, samo neće svetleti.

 

Toshiba Qosmio F50 notebook

 

Šljašteća tastatura vizuelno izgleda atraktivno i izaziva efekat divljenja, naročito kod lepšeg pola, ali kao direktnu posledicu takvog dizajna ima dve mane. Prva je očigledna i odnosi se na uočljive otiske prstiju, dok je druga mana manje estetska a više praktična. Ukoliko niste vešti i ne znate kucanje "na slepo", u pojedinim trenucima vam može zasmetati prelamanje svetlosti ukoliko pada na tastaturu pod određenim uglom. Jednostavno, može se desiti da odbljesak zaseni oznaku na tasteru. Naravno, dovoljno je minimalno pomeranje laptopa ili glave pa da ovaj efekat nestane, ali ne vidimo zašto bi bili uskraćeni za bilo koji položaj u radu koji nama odgovara. Vredi napomenuti da ovo ne važi samo za Qosmio, već za sve laptopove koji imaju tastaturu izrađenu od materijala sa velikim stepenom refleksije, odnosno popularni "piano" finiš. Inače, tastatura se blago ugiba na sredini. Touchpad i njegovi tasteri su svetla tačka Qosmia F50. Srebrnasti točkić za regulaciju jačine zvuka je svakako među zanimljivijim detaljima na ovom laptopu, naročito jer se nalazi na neuobičajenom mestu, levo od touchpada.

 

Toshiba Qosmio F50 touchpad

 

S obzirom na cenovnu kategoriju nadali smo se boljem ekranu. Izražena refleksija, prosečan ugao gledanja i skromna rezolucija nisu karakteristike koje očekujemo na laptopu koji košta više od 1000 evra. A unutra sve lepše od lepšeg. Najnovija Intel platforma, moćna grafička karta, sjajni zvučnici (harman/kardon) sa subwoofer-om... Ukratko, sjajna multimedijalna mašina sa sportskom (gaming) notom.

 

Toshiba Qosmio F50 harman kardon

 

I dok su nam Nvidia grafičke karte na MSI GX720 i Asusu N10J (čiji će test biti objavljen uskoro) pravile problem, u smislu da nismo mogli da ih nateramo da rade punom snagom kada je laptop isključen sa strujne mreže, dotle je GeForce 9700M GTS na Qosmiu odbijao da spusti radne taktove, ma šta mi radili i bez obzira koje podešavanje u Power sekciji izabrali. Ovo se naravno negativno odražava na autonomiju, ali Qosmio F50 realno gledano i nije koncipiran kao laptop kod koga bi valjalo računati na dug rad pomoću baterije.

 

Toshiba Qosmio F50 desno
 
Toshiba Qosmio F50 levo

 

Jedan od problema može biti preveliki broj preinstaliranog softvera. Podizanje sistema traje dugo, a i dobar deo resursa se nepotrebno zauzima. Predlažemo da u početku pronađete malo vremena, deinstalirate sav softver koji vam nije neophodan i tako ubrzate rad laptop.
Kada se u stranu sklone dizajn i šminka, ostaje laptop kome retko koji drugi model može da konkuriše, kada su performanse u pitanju. Od tri modela testirana u ovom mesecu, koji mogu da zadovolje apetite igrača, Toshiba Qosmio F50 postiže najbolje rezultate u testovima. Da ima malo bolji ekran, dobila bi našu toplu preporuku, ali ovako ostaje da presude vaši afiniteti.

 Rezultati testova - Toshiba Qosmio F50

PC MARK055.978
3D MARK0322.687
3D MARK0512.758
3D MARK067.524
HD Tach Average (MB/s)51
Battery Eater MIN/MAX
58`/1h 40'
  
 Specifikacije - Toshiba Qosmio F50

ProcesorIntel Core 2 Duo T8400 na 2,26 GHz
ČipsetIntel PM45
Memorija3 GB DDR2
HDD (GB)320 (2x160)
Optički uređajDVD+-RW
Grafički adapterNvidia GeForce9700M GTS
Ekran (“)15,4 (1280x800)
Konektori4xUSB, VGA, HDMI, eSATA, Express card, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartic
Težina (kg)3,3
Cena (€)1050
Kontakt:Laptop Centar
 

Comments (13)

  1. mix

odlican

  Attachments
 
  1. James

Hope you will not get tired on making posts as informative as this. I really appreciate your effort. Thanks a lot for sharing us about this update. e liquid packaging

  Attachments
 
  1. john

Your blog is very informative and great. Its very great read for me because your writing skills is so good and you will write this post in very good manner. Thanks!
صيانة مكيفات الهواء في الكويت

  Attachments
 
  1. Henry

Great inspiring article. I am really enjoy reading your post because its very unique information for me. Thanks a lot for sharing this wonderful post.
condos for sale in mississauga

  Attachments
 
  1. leather kilts

Leather kilts provide one-stop solutions to your everyday needs for your kilts & skirts. We take care of your kilts & skirts based on your measurements

  Attachments
 
  1. Tactical kilt

tactical kilts
The Tactical Kilts for men are here to give a tough time to competitors in its exclusive design, ethereal style, and perfect fit customization.

  Attachments
 
  1. Kilt Master

Kilt Master
is the Ultimate Scottish Clothing and Accessories Company that offer an Extensive Collection of High Quality Kilts

  Attachments
 

This unique Tactical Duty Kilt is a fully functional utility kilt made of highly durable polyester/cotton blend with Rip Stop weave and DuPont Teflon fabric protector for stain resistance and easy maintenance.
Hybrid Tactical Kilt

Steampunk kilts

  Attachments
 
  1. leather kilts

This is an awesome blog....This is an informative Blog ....... i Like it....
Kilts For Men
Utility Kilts
Work Kits

  Attachments
 
  1. leather kilts

This is an awesome blog....this is an informative blog..... i like it.....
Kilts for Men
Utility Kilts
Work Kilts

  Attachments
 
There are no comments posted here yet
Load More

Leave your comments

Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location