Nakon Toshibe U300, koja je na nas ostavila slab utisak, na test smo uzeli još jedan laptop iz grupe modela čiji je ekran dijagonale 13,3 inča. Dell XPS M1330 RED predstavlja veoma zanimljiv proizvod i pokazuje zašto je Dell jedan od dva najveća proizvođača laptopova. Iako se po komponentama ne razlikuje od brojnih drugih modela na tržištu, XPS M1330 poseduje nekoliko aduta kojima će osvojiti vaše simpatije.

S obzirom da na našem sajtu po prvi put predstavljamo model iz Dell XPS serije, reći ćemo par reči o njenim osnovnim odlikama. XPS je skraćenica od "Xtreme Performance System". U pitanju je jedna od najkvalitetnijih serija Dell prenosnih računara. Postoje desktop i laptop XPS serije, a nasuprot široko rasprostranjenom mišljenju, XPS računar ne podrazumeva brzu grafičku kartu. Igračima je namenjena posebna XPS Gaming serija (mada je razlika u odnosu na standardnu XPS seriju najčešće samo u grafičkoj karti).

Dell XPS M1330 red prenosni racunar

Treba naglasiti da postoji više varijanti Dell XPS M1330 laptopova, pri čemu razlike nisu samo u konfiguraciji već i u dizajnu. Testirani model spada u "Product Red" seriju, što ga čini posebno zanimljivim. "Product Red" je brend iza koga stoji nekoliko velikih kompanija. Akciju je pokrenuo Bono, pevač grupe U2, a pridružili su se, između ostalih, American Express, Apple, Converse, Motorola, Emporio Armani, Microsoft i Dell. Ideja je da svaka od pomenutih kompanija napravi posebnu seriju proizvoda, od čije prodaje deo zarade ide u fond za pomoć obolelima od AIDS-a u Africi. Na slici se nalaze Bill Gates, Bono i Michael Dell.

Bill Gates Bono Michael Dell

 

Iako je dobar deo laptopova obojenih živim bojama namenjen prevashodno ženskoj populaciji, ovaj XPS nikako ne upada u tu grupu. Kombinacija sive i crvene (boja cigle) je odlična, a na matiranoj površini ne ostaju otisci, što je takođe veliki plus. Dizajn je atraktivan i moderan, ali daleko od šljaštećih varijanti koje često viđamo ovih dana. Ovakva kombinacija čini da Dell XPS M1330 Red dobro pristaje svima, od ozbiljnih poslovnih ljudi, do mladih koji žele atraktivan laptop. Poklopac je crvene boje, oivičen sivim trakama. Na sredini se nalazi Dell logo, a pri dnu se jasno uočava XPS oznaka. Deo poklopca kojim je povezan sa telom laptopa je neobičnog, zaobljenog oblika i ostavlja jako lep utisak, naročito kada se gleda sa strane. Teško je rečima tačno opisati šta izaziva takav efekat, ali već na prvi pogled notebook izgleda kvalitetno urađeno, a testiranje kvaliteta kućišta uobičajenom metodom (pritiskanjem kritičnih mesta) otkriva da taj utisak ne vara. Celokupna konstrukcija je veoma kvalitetna. Iznad ekrana se nalazi integrisana kamera (2 MP) sa indikatorom rada, dok se sa levo i desno od nje nalaze mikrofoni. Ekran je kvalitetan, a slika jasna. Refleksija jeste primetna, ali su sve ostale karakteristike vrlo dobre.

 

Dell XPS M1330 red laptop

 

Iznad tastature se nalazi senzori namenjeni radu sa multimedijalnim sadržajima. Levo od Power tastera se nalazi taster za pokretanje Dell MediaDirect skupa programa. Tastatura je odlična. Tasteri imaju dubok hod, a osećaj pri kucanju je veoma dobar. Sve to ne bi bilo previše iznenađujuće da ne pričamo o relativno malom laptopu, a poznato je da u toj klasi tastatura često ume da bude problematična zbog nedostatka prostora.

Dell XPS M1330 Red poseduje relativno mali ali precizni touch pad. Uz desnu i i donju ivicu su obeležena područja za vertikalni i horizontalni skrol. Tasteri uz touch pad su dobri i precizni, a nisu bučni. Desno od touch pada se nalazi čitač otiska prsta. Mnogi su skloni da zanemare upotrebnu vrednost ovog dodatka, smatrajući da im takav nivo bezbednosti nije neophodan. Pored toga što onemogućava neautorizovan pristup podacima, čitač otiska prsta može biti vrlo koristan ako koristite mnoštvo šifara za pristup raznim internet stranicama. Umesto pamćenja i stalnog ukucavanja šifara, celu proceduru možete zameniti upotrebom pomenutog čitača.

Sa čeone strane se pored čitača kartica nalaze i audio konektori pomoću kojih možete priključiti dva para slušalica i tako uživati u filmu ili muzici zajedno sa dragom osobom.

 

Dell XPS M1330 Red notebook

PROVERENA PLATFORMA

Manje zanimljivi deo ovog laptopa jesu njegove komponente. To ne znači da su one loše, već da se Dell XPS M1330 tu ne razlikuje od mnogih drugih prenosnih računara. U pitanju je proverena Intel Centrino platforma i to najnovija, Santa Rosa verzija. Grafička karta je integrisana - Intel X3100 (mada postoji i verzija sa Nvidia GeForce 8400M grafičkom kartom), što ograničava njene domete na poslovnu upotrebu. Testirali smo jednu od slabijih varijanti koja je opremljena sa 1 GB memorije, pa možete dodati još 1 GB za udobniji rad. Procesor je Core 2 Duo i radi na 1,83 GHz, što je sasvim dovoljno, čak i za zahtevnije aplikacije. Čak ni pri intenzivnom radu nismo uočili primetnije zagrevanje laptopa. Hard disk nije impozantnog kapaciteta, ali spada među brže. Zvučnici su relativno tihi, a to i samo dva USB porta spadaju u retke mane ovog laptopa.

Na Battery testu je postignuta zavidna autonomija, ali se isključivanjem laptopa sa adaptera slika zatamni za nijansu više nego što nam se dopada. Kada se napaja iz strujne mreže Dell XPS M1330 Red daje svetlu i kontrastnu sliku na koju nemamo primedbe. Operativni sistem je Windows Vista Home Basic.

ZANIMLJIVI DODACI

Uz ovaj model se isporučuje par zanimljivih dodataka. Dell XPS M1330 Red ne poseduje integrisani modem, što na tržištu kao što je naše može predstavljati problem. Zato se u paketu dobija eksterni USB modem, čime se eliminiše potencijalna glavobolja. Za potpun konfor poslužiće Dell Express Card Remote Control, odnosno maleni daljinski upravljač, koji staje u slot za express card. Male dimenzije nisu previše uticale na funkcionalnost, koja je sasvim pristojna. Njegova uloga posebno dolazi do izražaja u kombinaciji sa Dell MediaDirect, softverskim paketom koji omogućava uživanje u muzici i filmovima bez podizanja operativnog sistema. Još jedan dodatak predstavljaju slušalice koje nose oznaku Creative EP-630 "In Ear". Reč je o veoma kvalitetnim slušalicama koje na našem tržištu koštaju oko 35 evra kada se kupuju zasebno. Iako na kutiji piše Creative, slušalice neodoljivo podsećaju na Sennheiser in ear cx300, pa pretpostavljamo da je reč o istom modelu. U paketu se dobija i par rezervnih kapica i vrećica za čuvanje slušalica. Komplet zaokružuje crno siva torbica za nošenje laptopa.

Ne treba zaboraviti da je Dell XPS M1330 Red težak samo 2,1 kg, što ga čini lakšim i od nekih laptopova sa ekranom dijagonale 12 inča. Sve navedeno ima svoju (očekivano visoku) cenu, a nama se čini da je ona ovog puta u potpunosti opravdana. Ako želite mali, lagani i kvalitetni laptop, Dell XPS M1330 Red predstavlja odličan izbor.

 Rezultati testova - DELL XPS M1330 RED

PC MARK054.131
3D MARK031.687
3D MARK05878
3D MARK06437
HD Tach Average (MB/s)50,8
Battery Test3h 22' 27”
  
 Specifikacije - DELL XPS M1330 RED

ProcesorIntel Core 2 Duo T5550 na 1,83 GHz
ČipsetIntel 965GM
Memorija1 GB DDR2
HDD (GB)160
Optički uređajDVD+-RW
Grafički adapterIntel X3100
Ekran (“)13,3 (1280x800)
Konektori2xUSB, VGA, HDMI, Express card, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartica (8-u1)
Težina (kg)2,1
Cena (€)920
Kontakt:Direct Link
 

Comments (8)

  1. Dejan Dragic

FAn sam Dell-ovih masina ovaj je 2 po redu a uskoro ce stici i treci. Ne mogu da kazem da je to generalno losa masina ali evo vlasnik sam jedne konfiguracijsko skoro najjace za XPS, vec vise od godinu dana i nisam zadovoljan. Moja masina ima...

FAn sam Dell-ovih masina ovaj je 2 po redu a uskoro ce stici i treci. Ne mogu da kazem da je to generalno losa masina ali evo vlasnik sam jedne konfiguracijsko skoro najjace za XPS, vec vise od godinu dana i nisam zadovoljan. Moja masina ima 320GB HDD, 4GB RAM, procesor T8300 Core 2 Duo na 2,4GHz i upravo tu NVidia graficku kartu koju ste pominjali a koju sam uzeo samo zbog jace web kamere od 2 Mp.Ona je upravo i generator svih problema na XPS-u i izgleda da nije srecno resenje za kompaktibilnost sa svim ostalim komponentama. Naime racunar je radio perfektno nekih 5 meseci i u jednom trenutku zamrljani ekran u nijansama zelene i crvene boje. Naravno otisao je na servis koji ga je poslao u USA gde mu je zamenjena maticna ploca,Posle zamene iste isti problem se pojavio nedugo posle zamene i ponovo servis ali ovoga puta i sa zacinom pregorevanja HDD-a. Masina je vracena i danas radi odlicno ali uvek postoji strah od ponavljanja istog kvara i dovodjenja u sumnju cuvanja podataka pa mi je zato uvek zakacen externi HDD na koji prebacujem podatke za slucaj da se desi to sto mi se desilo. Strogo preporucujem svakome ko kupuje XPS konfiguracije da ih uzima u opciji bez NVidia grafike i jedini minus ce mu biti web 1,3Mp. Da se razumemo ovo nije masina za igranje pa je ne treba tako ni tretirati. Uskoro prelazim na XP2 sa Win 7 i mislim da ce to biti ono pravo

Read More
  Attachments
 
  1. Nele

Dell je uradio pravu stvar sa ovim proizvodom i perfonamse su isuzetne. U pitanju je Dell xps m1330...sta mu je ciniti. Prosto mi nije jasno da dell dozvoli da ekran prosto odjednom potamni, a da se na jakom suncu jedva vidi nesto od displeja.

ak...

Dell je uradio pravu stvar sa ovim proizvodom i perfonamse su isuzetne. U pitanju je Dell xps m1330...sta mu je ciniti. Prosto mi nije jasno da dell dozvoli da ekran prosto odjednom potamni, a da se na jakom suncu jedva vidi nesto od displeja.

ako imate bilo kakav savet sta moze biti problem bio bih vam zahvalan.

Read More
  Attachments
 
  1. Panta

Prvo sto mi pada na pamet je opcija za ustedu energije koja smanji osvetljenje ekrana. Proverite u Power Options (Advanced opcije), mozda je tamo podeseno da se posle izvesnog vremena smanji osvetljenje.

  Attachments
 
  1. Nele

Hvala na savetu al\' nije to ipak 15 g. radim sa racunarima i jedino po meni resenje tj. problem moze biti da je chip video ostecen jer se desavalo vec kod ove serije ili pak ono u sta sumnjam najvise da je prosto lampa u displeju otisla a...

Hvala na savetu al\' nije to ipak 15 g. radim sa racunarima i jedino po meni resenje tj. problem moze biti da je chip video ostecen jer se desavalo vec kod ove serije ili pak ono u sta sumnjam najvise da je prosto lampa u displeju otisla a prilikom otvaranja video sam da i kablovi prolaze pored procesora i kulera i malo ostecen od pregrevanja. Videcu sta se moze uciniti. Mislim da ja ipak moram to raskomadati i deo po deo proveriti na displeju jer externi video radi fenomenalno...

Za drugi savet ako ga ima neko uvek mi je dobrodosao i unapred zahvaljujem!

Read More
  Attachments
 
  1. Nele

Ipak sam nasao u cemu je problem... kabal do displeja se ogulio pa samo treba zameniti i radi ko sat!!! Toliko je jednostavno bilo da sam na kraju tek probao tu varijantu... a ono sto se pise da se pojavljuju zelene mrlje , taman ekran i sl. sve...

Ipak sam nasao u cemu je problem... kabal do displeja se ogulio pa samo treba zameniti i radi ko sat!!! Toliko je jednostavno bilo da sam na kraju tek probao tu varijantu... a ono sto se pise da se pojavljuju zelene mrlje , taman ekran i sl. sve je ovo uzrok, po meni.

Read More
  Attachments
 
  1. Panta

Svaka cast na resenju. Je li se problematicni kabl ogulio ili ostetio od pregrevanja?

  Attachments
 
  1. Nele

Od pregrevanja jer prolazi pored kulera i takav je skom malo sabijen da je prosto moralo to kad tad da se desi...sto se tice ostalih perfomansi, ubija kako radi!!!

  Attachments
 
  1. Panta

Da je vise takvih kao vi, serviseri bi ostali bez posla Lepo ste to sredili.

  Attachments
 
There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location