PERFORMANSE
Dolazimo i do dela koji vas verovatno najviše interesuje, a to su performanse. ASUS Transformer Book T100 ima Intel Atom Z3470 procesor, koji je deo nove Intel Bay Trail-T platforme. T100 je prvi proizvod sa Intel Bay Trail platformom, a o tome koliki značaj mu je pridao veliki Intel govori i podatak da je T100 prvi put javnosti predstavljen na Intel Developer Forumu. Atom procesore generalno „bije“ glas da su spori i štedljivi, ali nova generacija nema puno zajedničkog sa prethodnicima. Zahvaljujući novoj arhitekturi, Intel Atom Z3470 sa četiri jezgra može da parira Pentium procesorima na višem radnom taktu. Ono što Z3470 jeste nasledio od starih Atoma jeste izuzetno mala potrošnja, koja sa sobom povlači i malo zagrevanje. T100 tokom testiranja ni u jednom trenutku nije postao neprijatno vruć, a performanse su više nego dovoljne za sve potrebe prosečnih korisnika, pri čemu mislimo na surfovanje Internetom, gledanje filmova, slušanje muzike i rad u Office paketu. Moramo priznati da smo bili prijatno izenađeni kako sve glatko radi. Ono gde novi Atom zaostaje za drugim Intel procesorima je grafički podsistem, pa se na T100 ne mogu igrati zahtevnije igre. Ipak, zahvaljujući ekranu osetljivom na dodir uživaćete u potpuno drugačijem doživljaju koji nude igre pravljene posebno za touch ekrane.
Testirani model je imao eMMC za skladištenje podataka (zamena za HDD i SSD), kapaciteta 32 GB, od čega je skoro polovina rezervisana za preinstalirani Windows 8. Iako je memoriju moguće proširivati Micro SD karticama, preproučujemo da odaberete model sa 64 GB ili čak i model koji pored osnovnih 32 GB ima i klasičan HDD  kapaciteta 500 GB. Ovaj HDD se nalazi u docku, pa vam njegovi podaci nisu dostupni kada T100 koristite u klasičnom tablet modu. Zanimljivo je da je ASUS u model sa 32 GB ugradio još 8 GB na kojima se nalazi recovery particija, ali taj prostor nije moguće obrisati i koristiti za neke druge potrebe. Kod skupljeg modela je recovery particija deo osnovih 64 GB, pa razlika u slobodnom prostoru između dva modela nije 32GB kao što bi se u prvi mah pomislilo.

ASUS T100

BATERIJA
Kao što smo pomenuli, Atom Z3470 spada u veoma štedljive procesore, a to se najbolje videlo u testu baterije. Iako je T100 prvi ASUS Transformer koji nema bateriju u docku, autonomija rada koju nudi je impresivna. Sa smanjenim osvetljenjem ekrana bićete u mogućnosti da gledate filmove čak do 11 sati
! Naravno, kako osvetljenje ekrana rastetako i autonomija opada, ali čak i sa osvetljenjem na 50% moći ćete da gledate filmove oko 9 ipo sati. Još intenzivniji rad će dodatno skratiti vreme pre potpunog pražnjenja baterije, ali je rezultat u svakom slučaju impresivan.

WINDOWS 8.1 I OFFICE 2013
Velika prednost ASUS Transformer Book T100 hibrida u odnosu na većinu laptopova na tržištu je što se isporučuje ne samo sa Windowsom 8.1 već i sa punom verzijom Microsoft Office Home & Student 2013 paketa. Ovaj paket obuhvata Word, Excel, Power Point i One Note. Bitna napomena: Obavezno sačuvajte narandžasti kartončić koji se dobija uz T100 jer bez njega ne možete aktivirati Office paket. Ako ga izgubite gubite i serijski broj za office, pa preporučujemo da ga prepišete još negde.

DEČIJE BOLESTI
ASUS je očigledno požurio da što pre ponudi tržištu atraktivan proizvod, pa nije imao dovoljno vremena da uskladi novu Intel platformu i novi operativni sistem (T100 je u prodaju pušten istog dana kada i Windows 8.1). Zato se u prvim danima pojavilo dosta negativnih komentara koji su se u najvećoj meri odnosili na bagove prilikom pokretanja uređaja iz sleep moda. Srećom, u pitanju su bili softverski problemi za koje se pojavilo rešenje. Da bi dobili stabilan uređaj obavezno flešujte BIOS na najnoviju verziju, a treba odraditi i update drajvera i softvera kroz aplikaciju ASUS Live update. Nakon toga će sve raditi kako treba.

ASUS T100 laptop
PUN POGODAK
Iz svega navedenog je jasno da je ASUS Transformer Book T100 pun pogodak. Po pristupačnoj ceni se dobija hibridni 2-u1 uređaj koji možete koristiti i kao laptop i kao tablet, sa solidnim performansama i odličnom autonomijom. Zato T100 dobija našu toplu preporuku kao odlična kupovina.

ZA:
Odlična cena
Windows 8.1 i puna verzija Microsoft Office Home & Student 2013 paketa
Fantastična autonomija
IPS ekran

PROTIV:
Bučan touchpad
Sjajna plastika je magnet za otiske prstiju
Malo prostora za skladištenje podataka u najslabijoj verziji

Rezultati testova - ASUS TRANSFORMER BOOK T100

PC MARK 7 2.430
3DMark Cloud Gate 1.175
Cinebench R11.5 - CPU/OpenGL 1,24 / 5,92 fps
HD Tune Average Read 58,2 MB/s
Trajanje baterije gledanje filmova, Min osvetljenje 11h

 

Specifikacije - ASUS TRANSFORMER BOOK T100

Procesor Intel Atom Z3470 na 1,33 GHz (1,86 Turbo boost)
Memorija 2 GB DDR3

eMMC

32 GB
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel HD Graphics Gen 7
Ekran (“) 10,1 (1366x768)
Konektori 1xUSB 3.0; Micro HDMI; Wireless 802.11b/g/N; Bluetooth; Čitač Micro SD kartica
Težina (kg) 1,07
Softver Windows 8.1 + Microsoft Office Home&Student 2013
Cena (€) 380
Kontakt BC Group

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location