Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Satellite L300 - potrebni drajveri  (Read 2161 times)

Vtec

• Newbie
  • *
    • Email
Satellite L300 - potrebni drajveri
« on: March 06, 2009, 09:01:05 PM »

Pozdrav svima!

Dobio sam jednu Toshibu L300 za instalaciju OS-a. Hocu da stavim vistu 64, ali nemam drajvere koji idu uz taj laptop. Kupljen je nov i navodno prodavac je rekao da se skinu sa interneta, to mi nikako nije jasno da se uz nov laptop ne dobiju drajveri, ali ajde nema veze...

U pitanju je tacno ovaj model: Toshiba satellite L300 1AM, PSLBGE.

Uzeo sam link iz ovog posta

http://www.laptoptestovi.com/forum/laptop-softver/korisni-linkovi-drajveri-za-laptopove/msg369/#msg369

Ali tu mi ne nudi uopste drajvere za vistu 64, to mi nije jasno!?

Panto & ostali help  ;D

Panta

• Administrator
  • Hero Member
Re: Satellite L300 - potrebni drajveri
« Reply #1 on: March 06, 2009, 10:29:34 PM »

Uh, trebace ti ili puno srece ili puno "pesackog" posla. Jedna varijanta je da na istom tom linku pronadjes neke druge modele koji imaju istu ili veoma slicnu konfiguraciju, a da imaju drajvere za 64-bitnu Vistu (recimo deo drajvera ces mozda naci pod Satellite Pro A serijom). Druga varijanta je da uz pomoc programa tipa Everest napravis tacan spisak komponenti i onda na sajtovima proizvodjaca potrazis odgovarajuce drajvere. Treca varijanta je da nadjes drajvere za laptop nekog drugog proizvodjaca sa istim komponentama (Intel GL40 chipset trazi iste drajvere, bez obzira ko sklopi laptop).
Generalno, drajvere za osnovne komponente ces naci relativno brzo, ali problem mozda mogu biti specijalizovani Toshibini usluzni programi.
Inace, u poslednje vreme je postalo moderno da se ne isporucuju drajveri na CD-u. Kao fol stede CD-ove i tako stite zivotnu sredinu.

Vtec

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #2 on: March 06, 2009, 10:37:48 PM »

Da, to sam i nasao vec na toshibinom support forumu, ali cekao sam ipak da mi ti potvrdis informaciju..

Napisao je tip da treba traziti pod A serijom i odabrati to sto mi treba:

http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?messageID=144585&#144585

Obzirom da nemam vremena ni zivaca da se bakcem sa time, zrtvovacu 0.8gb rama i stavicu 32 bitnu verziju  ::)

Ne mogu da verujem koje su to fore vezano za drajvere! Asusa kad sam kupio dobio sam sve kao gospodin instalirao i kraj price...

Hvala Panto na brzom odgovoru!  ;)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: March 06, 2009, 10:43:13 PM »

Nema na cemu, zato sam tu 8).

Vtec

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #4 on: March 08, 2009, 01:13:51 PM »

Imam jos jedno pitanje  ;D

Kako da prosirim radnu memoriju graficke karte? Radi samo na 128 (dedicated memory), a tamo pise shared up to 1384mb? Ili je mozda fora da racunar sam uzima koliko mu treba u trenutku?
U biosu nisam nigde naisao na tu opciju i bios mi deluje dosta siromasan sa opcijama  ::)

Takodje mi nije jasno kako vidi svih 4gb rama kad je stavljen 32-bitni OS? :)

« Last Edit: March 08, 2009, 02:16:34 PM by Vtec »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #5 on: March 08, 2009, 03:47:00 PM »

Nemoj da se zamaras grafickom. Da ima i GB memorije ne bi joj nista znacilo jer je njoj GPU usko grlo a ne memorija. Bas sam testirao dva Acer eMachines laptopa koji su cak imali u BIOS-u opciju za odredjivanje kolicine video memorije, ali u testovima nikakvih efekata nije bilo.
Ta Vista "vidi" 4 GB ali ne moze da ih adresirala, odnosno ne moze da ih koristi. To je puko ocitavanje vrednosti.

Vtec

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #6 on: March 15, 2009, 07:20:41 AM »

Tnx  ;)
Pages: [1]   Go Up