Laptop Testovi FORUM
September 03, 2010, 03:48:51 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: www.laptoptestovi.com

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Problemi sa AHCI na HP 6715b  (Read 4906 times)
Goran
Newbie
*

View Profile Email
« on: January 17, 2008, 11:11:21 PM »

Pre svega da se zahvalim na postojanju ovog sajta jer bez njega, kao potpuni laik, ne bih mogao da odlucim koji laptop da kupim.

Elem, pre dva dana kupio sam HP 6715b (procesor AMD Turion64x2 TL-58 itd.) sa Free DOS-om.

Koristeci Vase uputstvo sa http://www.laptoptestovi.com/Edukacija/uputstvo/Uputstvo-kako-instalirati-Windows-XP-na-SATA-hard-disk.html, pokusao sam da instaliram XP-bezuspesno
Ubrzo po pocetku instalacije, dobijam poruku "ahci8086.sys corrupted". Verovatno je trebalo da ukljucim AHCI u BIOS-u, ali ne mogu da nadjem gde to da uradim.
Kada startujem BIOS (kod mene pise Computer Setup 1.63) i otvorim System Configuration- Device Configuration i nigde ne stoji "SATA native mode"Huh

Molim da mi neko pomogne jer me vec hvata panika!!!!!
ned123
Global Moderator
Full Member

View Profile
« Reply #1 on: January 18, 2008, 12:04:13 AM »

Poruka "ahci8086.sys corrupted" upućuje na to da fajl nije ispravan. Da li si pri integraciji (pretpostavljam da si koristio Nlite netod) odabrao ahci8086.inf fajl u RAID/i386 folderu raspakovanog ATI drajvera? Čudi me da nemaš opciju "Native SATA" u BIOS-u. Dotična opcija se jasno pominje u "Maintenance and Service Guide" za 6715b. Da li prolazi instalacija nemodifikovane verzije Windowsa XP(preporučljivo sa SP2)?
Goran
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #2 on: January 18, 2008, 12:41:56 AM »

Radio sam po trecem metodu sa Nlite. Uradio sam 2 CD-a: 1-sa raspakovanim amd64 folderom, 2- sa i386 folderom i sa oba mi pojavljuje istu gresku.
Nemodifikovana verzija XPSP2 ne prolazi - prijavljuje da ne prepoznaje hard disk.
Za BIOS nemam pojma- pokusacu da posaljem sliku kako bi videli sta mi otvara. 
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #3 on: January 18, 2008, 01:20:12 AM »

Cudna poruka, a cudno i da nema opcije za Native SATA. Evo sta kaze uputstvo za 6715b: System Configuration menu - Device configurations - ● Enable/disable SATA Native Mode. Jesi li probao da nadjes drugu verziju drajvera? Ili makar da skines sa drugog linka?

ned123
Global Moderator
Full Member

View Profile
« Reply #4 on: January 18, 2008, 08:41:22 AM »

Možeš pokušati sa:
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/Driver_DownloadFile.aspx?FileType=Driver&FileID=3090
Koju verziju NLite-a koristiš? Pokušaj predzadnju ili verziju prije nje.
Native SATA je sigurno aktiviran, zato XPSP2 ne prolazi.
Goran
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #5 on: January 18, 2008, 06:13:50 PM »

Evo slike:
http://img85.imageshack.us/img85/9729/dsc00247rk0.jpg
Nigde nema Native SATA.

Probao sam NLite verzije 1.4.1 ; 1.3 Final i 1.3.5.
Sa svim verzijama ista prica.

Probao sam drajvere sa sajta
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/Driver_DownloadFile.aspx?FileType=Driver&FileID=3090 ali isto.
Skinuo sam jos par drajvera sa raznih strana - Opet nista
Pomagaj te!!!
northwood
Newbie
*

View Profile
« Reply #6 on: January 18, 2008, 11:05:54 PM »

Koju verziju BIOS-a imas?
Goran
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #7 on: January 18, 2008, 11:19:41 PM »

Meni nigde ne pise BIOS. Ja imam Computer Setup (valjda je to BIOS).
Pise na slici da je verzija 1.63.
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #8 on: January 18, 2008, 11:28:58 PM »

Uh, ovaj tvoj problem me ubi. Prekopao sam ceo HP-ov sajt ali nisam nasao dovoljno dobro resenje. Jedno od resenja je flesovanje BIOS-a, ali onda moze doci do problema kao sto se pominje ovde http://forums11.itrc.hp.com/service/forums/bizsupport/questionanswer.do?threadId=1195056
Probaj da postavis pitanje na HP-ovom support forumu ali obavezno naglasi da nemas trazenu opciju u BIOS-u (linkuj sliku). Nigde nisam video da se jos neko zali na slican problem.

ned123
Global Moderator
Full Member

View Profile
« Reply #9 on: January 19, 2008, 08:44:55 AM »

Verziju BIOS-a ćeš saznati u File/System Information pa pod ROM BIOS Version (može biti i malo drugačije).
Da li si pokušao da instaliraš Vistu (ako imaš instalacioni medij), čisto da provjeriš da li se ona može normalno koristiti.
Implementacija SATA standarda kod ATI/AMD-a (a i kod NVidia-e) često omogućava korištenje PATA drajvera čak i za disk u native SATA modu, tako da je vjerovatno zbog toga HP uklonio pomenutu opciju. Da li si potpuno siguran da ti je instalacioni disk XP-a 100% ispravan, ako jeste onda je problem u BIOS-u laptopa (ne u nedostatku pomenute opcije), što bi možda bilo osnov za reklamaciju.
northwood
Newbie
*

View Profile
« Reply #10 on: January 19, 2008, 12:01:30 PM »

sa jednog foruma (vezano za HP 8710w):
"potrebno je ubaciti i text-mode-driver za HDD kontroler da bi XP setup prepoznao sata disk"
Da li si ti kojim slucajem ubacio PNP!?
« Last Edit: January 19, 2008, 12:08:35 PM by northwood » Logged
Goran
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #11 on: January 19, 2008, 12:48:06 PM »

Za ned123:
BIOS ROM Version mi je F.07.
Nisam pokusavao da instaliram Vistu.
Disk XP mislim da je ispravan jer sam ga skoro instalirao na starom racunaru.

Za northwood-a:
Jel mozes malo bolje da mi pojasnis taj text-mode-driver i gde mogu da ga skinem?
Sta je to PNP?

northwood
Newbie
*

View Profile
« Reply #12 on: January 19, 2008, 12:55:46 PM »

Za ned123:
BIOS ROM Version mi je F.07.
Nisam pokusavao da instaliram Vistu.
Disk XP mislim da je ispravan jer sam ga skoro instalirao na starom racunaru.

Za northwood-a:
Jel mozes malo bolje da mi pojasnis taj text-mode-driver i gde mogu da ga skinem?
Sta je to PNP?

BIOS ti je poslednji sto je OK, ali opet ne znam kako fali opcija za Native SATA Huh

http://www.laptoptestovi.com/images/stories/edukacija/Windows_XP_na_SATA_hard_disk/Instalacija_Windowsa_XP_na_SATA_hard_disk_4.jpg
Razlika je sto se Text-mode driveri, prosto receno, integrisu pre instalacije Windowsa (tj. nema vise potrebe za disketom), dok PNP mod sluzi za integraciju ostalih drivera kao sto su ethernet, zvuk, itd...Moje pitanje je: da li si izabrao pravu stvar, tj. text-mode? Smiley

« Last Edit: January 19, 2008, 12:58:53 PM by northwood » Logged
Goran
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #13 on: January 19, 2008, 01:06:02 PM »

Da.Izabrao sam Textmode Driver.
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #14 on: January 19, 2008, 03:07:01 PM »

Mozda ne bi bilo lose da se obratite zaposlenima u radnji gde ste kupili laptop. Ako budete imali srece mozda naidjete na nekog ko ima iskustva sa tim modelom, a mozda je i neka banalna sitnica koju mi ovako "na daljinu" previdjamo.

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: