Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: HP Compaq 8510p Vista ili Win 7  (Read 1469 times)

Antara

• Newbie
  • *
HP Compaq 8510p Vista ili Win 7
« on: October 28, 2010, 04:04:10 AM »

Postovani, mislio sam da svoj LAP posle skoro 2 godine rada na Visti castim Sedmicom. Da li mi preporucujete da to uradim?? Moja konfiguracija je sledeca:

Intel Core Duo T7500 2.2 ghz
Ati radeon hd2600
2 gb RAM
160 gb hard

Dakle, trenutno imam Vistu Busines 32-bita a hteo bih da predjem na Windows 7 Ultimate 64-bita. Da li je ova konfiguracija dobra za taj OS?
Inace, glavna stvar oko koje se lomim jeste ta sto ne znam da li imam original Vistu. Naime, ja sam ovaj lap dobio sa instaliranom Vistom i na njemu stoji nalepnica Microsoft Vista. Kako to da proverim?
Dalje, zanima me da li ce mi lap bolje raditi ako instaliram sedmicu??? (inace, ja sam i sada zadovoljan kako radi na visti, samo sto mu treba dosta da podigne sistem).
I trece, kako da proverim da li postoje drajveri za moj model lapa koji su prilagodjeni za rad na sedmici???
Hvala svima!

h5n1

• Sr. Member
Re: HP Compaq 8510p Vista ili Win 7
« Reply #1 on: October 28, 2010, 10:38:27 AM »

Microsoft i jeste izbacio 7-cu zato što je Vista bila užas, tako da prelaskom na 7-cu možes samo da dobiješ.

Moj lapac je slične konfiguracije kao i tvoj, i tera 7-cu bez problema, tako da će i tvoj.

Sa donje strane laptopa, imaš stiker na kome piše serijski broj tvoje Viste, taj serijski proveri sa onim sa kojim ti je instalirana Vista, to ćeš naći u Control Panelu.

A da li će ti komp biti kompatibilan sa 7-com, za to skini ovaj program i vidi:

Windows 7 Upgrade Advisor.

Ako ti lapac prođe pozitivno, onda , kada instaliraš 7-cu, odi u kontol panel, i odradi apdejt sistema, pored svih potrebnih zakrpa za sam sistem, 7-ca će naći i potrebne drajvere, i to je to.

Antara

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: October 28, 2010, 02:22:12 PM »

Sad sam proverio serijske brojeve. Serijski broj na kojoj radi moja Vista sadrzi 20 karaktera, a na stikeru sa donje strane lapa je sasvim drugaciji serijski broj koji sadrzi 25 karaktera. Iz ovoga mogu zakljuciti da imam nelegalnu vistu tj. pirata.
Mogu da kazem da mi je sad lakse  ;D jer sam zaista imao zelju da predjem na sedmicu. I naravno, posto nemam love sad da kupujem original softver moracu se zadovoljiti piratskom verzijom. Ovo nikako ne znaci da podrzavam pirateriju ali za sad drugacije ne moze, dok ne skupim love i kupim original.
Inace, lap lagano prolazi tesk kompatibilnosti i za 64-bitnu verziju pa cu najverovatnije nju i da instaliram.

Ako ti lapac prođe pozitivno, onda , kada instaliraš 7-cu, odi u kontol panel, i odradi apdejt sistema, pored svih potrebnih zakrpa za sam sistem, 7-ca će naći i potrebne drajvere, i to je to.

Da li to sad znaci da necu mocu da odradim update sistema i da mi sedmica nece sama naci potrebne drajvere???

h5n1

• Sr. Member
« Reply #3 on: October 28, 2010, 03:28:04 PM »

.....

Da li to sad znaci da necu mocu da odradim update sistema i da mi sedmica nece sama naci potrebne drajvere???

Cim je izasla 7-ca,ja sam naleteo na krekovanu verziju koja mi dopusta apdejt, raspitaj se kod prijatelja ko ima neku krekovanu sedmicu koja se sigurno apdejtuje, pre nego sto je instaliras. Da ne bude p[osle nekih problema, pa da ti kazem unapred.

Antara

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: October 28, 2010, 06:26:51 PM »

Kakvi problemi mogu nastati??? Ja sam mislio da sam skinem sve potrebne drajvere. Moze li tako???

h5n1

• Sr. Member
« Reply #5 on: October 28, 2010, 06:32:41 PM »

pa pustiće da koristiš 7-cu mesec dana, ili koliko beše termin za aktivaciju, i posle će te, pri sledećem butovanju počastiti crnim ekranom.

možeš sam da skineš drajvere, mada je malo smorno, ali može

Antara

• Newbie
  • *
« Reply #6 on: October 28, 2010, 07:10:01 PM »

ne razumem... Znaci da mogu da instaliram sedmicu samo jednom??? Ili, posle mesec dana ce mi je automatski zamraciti? Ne znam... video sam sad na visti da mi je iskljucen automatic update. Valjda to znaci da mogu to isto da uradim i na sedmici...

h5n1

• Sr. Member
« Reply #7 on: October 28, 2010, 07:37:23 PM »

da, posle mesec dana će te sačekati crni ekran, zatošto imaš mesec dana da je aktiviraš

e sad, ako nađeš dobro krekovanu verziju, 7-ca će biti automatski aktivirana, pa ćeš moći da je i apdejtuješ a i da skineš drajvere sa apdejtom

ja imam takvu 7-cu, šta su joj radili pa radi sve ove dobre stvari za DŽ  ;D , pojma ti ja to neam  ;D

mada ja u principu ne podržavam pirateriju i tako te stvari ....  ;D

Antara

• Newbie
  • *
« Reply #8 on: October 28, 2010, 08:25:05 PM »

skinuo sam upravo neku sedmicu ultimate sa aktivacijom. je li to ok???

mada ja u principu ne podržavam pirateriju i tako te stvari ....  ;D

Naravno...  ;D

h5n1

• Sr. Member
« Reply #9 on: October 28, 2010, 08:36:32 PM »

instaliraj 7-cu i odi u  Start -->Control Panel -->System and Security -->System, skroluj do kraja i videćes gde piše Windows Activation, i ako tamo piše Windows is Activated , trebalo bi da je sve OK, probaj tada apdejt da vidiš da li je sve prošlo kako treba

Antara

• Newbie
  • *
« Reply #10 on: October 28, 2010, 09:11:46 PM »

Hvala!!!! :D Moram prvo da vidim sta ide a sta ostaje pa onda na flesh :D

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #11 on: October 28, 2010, 10:33:06 PM »

Cekaj, stani, polako...
Prvo, zasto bi menjao sistem kojim si zadovoljan? Drugo, gotovo sigurno imas legalnu Vistu. Nisam cuo da je iko lepio stiker na laptop sa piratskim softverom. I ja imam legalnu Vistu i ne pada mi na pamet da prelazim na piratsku Sedmicu. Ukljuci Automatic Update na Visti i uzivaj. Trece, preskocite pricu sa detaljima o piratskom softveru da ne bih morao da brisem postove.

Antara

• Newbie
  • *
« Reply #12 on: October 28, 2010, 11:42:40 PM »

Pa... da sam zadovoljam to jesam, ali imam osecaj da bih sa sedmicom bio jos zadovoljniji. A da li mi je Vista legalna to stvarno ne znam. Naime, serijski broj se ne poklapa. Na poledjini racunara pise sasvim drugi broj. A i video sam da mi je Automatic Update iskljucen. Da pocnem od pocetka: pre skoro 2 godine sam na fakultetu dobio da biram da li cu da uzmem ovaj HP lap i Acer ili Acer i Nokiu N95 (cini mi se). Ja sam naravno izabrao HP i Acer, HP ostavio sebi a Acer prosledio tetki. Dalje, uz racunare nisam dobio bas nista, nikakve cd-ove, uputstvo i sl. Samo sam dobio torbe (izuzetno kvalitetne), po 8gb kingston fleske i naravno adapter. Dakle, moje misljenje je da je neko uzeo legalni softver a meni ubacio pirata, bez obzira sto na njemu postoji nalepnica. Znaci, ja moj lap nisam kupio i ne mogu da budem siguran sta je sve prosao pre nego sto je dospeo do mene. Znaci, ja ga nisam dobio sa kutijom, sertifikatima, garancijom i sl, vec samo tako u torbi.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #13 on: October 29, 2010, 09:24:17 PM »

Tehnicki (ili pravno, kako god) gledano, niko ne moze da ti uzme Windows sa laptopa. Za razliku od Windowsa koji se prodaje "u kutiji", Windows koji stize uz laptop vazi samo za taj uredjaj i uz odgovarajucu nalepnicu. Cak i kad bi ti uzeo broj tog Windowsa i uneo ga na desktop racunaru, on ne bi bio legalan. Da, verovatno bi radio kako treba, ali ako uleti inspekcija ili bilo ko drugi, to se ne racuna kao legalan operativni sistem jer je kupljen pod drugacijim uslovima koriscenja.
Serijski broj ima 25 karaktera, ali mislim da to sto ti gledas u Windowsu nije serijski broj vec mozda Product ID, sto nije isto. Poprilicno sam siguran da imas legalnu Vistu.

Antara

• Newbie
  • *
« Reply #14 on: October 29, 2010, 09:44:08 PM »

a ovaj... kakva inspekcija moze da uleti??? A serijski broj sam proverio, ne poklapa se sa ovim koji pise sa zadnje strane.
Pages: [1] 2   Go Up