Laptop Testovi FORUM
November 20, 2008, 06:05:24 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: www.laptoptestovi.com

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Toshiba Satellite L40 i Acer Aspire 5520  (Read 1414 times)
Faun
Newbie
*

View Profile
« on: October 05, 2007, 09:26:02 PM »

Laptop mi je potreban pre svega za programiranje bilo u javi bilo .net-u. Zbog VS2005 nije lose da ima 1G ram-a.

Ovaj model sam odabrao pre svega zbog cene koja bi trebalo da bude oko 45 000 din. Na netu sam video da postoje dva modela sa ovom oznakom
1.http://www.itsvet.com/proizvod/toshiba-satellite-l40-139-intel-celm-1.6ghz-1024mb-120gb-dvd-supermulti-15.4''-wxga-winvhp/comp_comp_laptop/22/1024
2.http://www.itsvet.com/proizvod/toshiba-satellite-l40-13g-celm-1.86ghz-1024mb-80gb-dvdrw-15.4'-wxga-winvhp/comp_comp_laptop/22/1005

Da li ima razlike izmedju ova dva modela sto se tice trajanja baterije. Bitno mi je baterija solidno traje, min 2h.

Ili mozda da uzmem HP 530CD
"Poseduje procesor Intel Core Duo T2050, 1.6 GHz, 512MB DDR 2, veliki TFT displej dijagonale 15.4" WXGA BrightView, hard disk 80 GB, DVD rezač, fax modem 56k, 10/100 Mbps Lan, poseduje 2 USB 2.0 porta..."
I da mu naknadno nadogradim memoriju.

Ja se izvinjavam sto saljem ovoliki post. Pokusavam da prodjem sto jeftinije, a da opet ne budem vezan za rad u kuci  Smiley

Hvala.
« Last Edit: October 17, 2007, 05:02:52 PM by Faun » Logged
Faun
Newbie
*

View Profile
« Reply #1 on: October 06, 2007, 01:02:09 PM »

Šta mislite o Acer aspire 5520 - 5A1G16MI

Isti je kao
http://www.itsvet.com/proizvod/acer-aspire-5520-5a1g16-turion64-x2-1.7ghz-1024mb-160gb-dvd-rw-15.4''-wxga/comp_comp_laptop/3/1178
samo što mu procesor nije Turion vec Athlon.

Rekli su mi da mu baterija traje do 3h što je za mene ekstra Smiley
« Last Edit: October 06, 2007, 01:05:22 PM by Faun » Logged
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #2 on: October 07, 2007, 03:17:53 PM »

Prvo treba rascistiti oko specifikacija jer mi se cini da je doslo do zabune. Kolege sa IT sveta su navele da ove dve Toshibe imaju razlicite integrisane graficke karte, sto je vrlo neobicno. Povrh svega, na Toshiba-europe sajtu pise da oba modela imaju GMA 900, dok na Intelovom sajtu pise da 943 cipset ima GMA 950 grafiku. Ja bih poverovao Intelu, ipak je on pravio cipset Smiley
Dve bitne razlike koje sam ja uocio su brzina procesora i kapacitet hard diska. Razliku u trajanju baterije necete osetiti, bar kad su ove dve Toshibe u pitanju, pa ostaje samo da vi procenite da li vam je bitnija velicina harda ili brzina procesora. Nisam programer, tako da ne znam koliko je to procesorski zahtevno, ali mi se cini da je razlika u kapacitetu prilicna, dok je razlika u brzini relativno mala.

HP 530CD poseduje veliku prednost u procesorskoj snazi ali i optimizaciji potrosnje. Za razliku od Celerona, Core Duo poseduje Intel SpeedStep tehnologiju koja obara radni takt procesora kada ovaj nije opterecen i na taj nacin produzava autonomiju, koja je, koliko sam video vama prilicno bitna. ALI!!! Sve ovo ima smisla kada se koriste iste baterije. Ako je na HP-u baterija manjeg kapaciteta, sva ta napredna tehnologija vam nece znaciti puno. Nazalost, do podataka o kapacitetu baterije je jako tesko doci. Proizvodjaci daju neke procene vremena rada na bateriji, ali mi iskustvo govori da je to uglavnom za kucanje u Wordu sa ekranom koji je zatamnjen kao tokom bombardovanja. Pogledajte ovde http://www.laptoptestovi.com/Testovi/Uporedni-testovi/Uporedni-test-jeftinih-laptopova-do-800-evra/Page-3.html i videcete koliko se autonomija moze razlikovati kod slicno konfigurisanih modela. Ako ikako mozete naci i uporediti baterije, imacete odgovor na vase pitanje. Ukoliko se odlucite za HP, obavezno odmah ugradite dodatnu memoriju. Em je sada memorija jeftina, em cete izbeci nepotrebne komplikacije kasnije, em se necete muciti sa 512 MB.

Sta god da su vam rekli, na modelu Aspire 5520 se nalazi Turion procesor, i to X2, sto znaci da je u pitanju Dual Core. Nova serija Acer Aspire laptopova me je prijatno iznenadila, pre svega kvalitetom izrade i dizajnom. Sutra cu postaviti test modela 5920G pa, iako je rec o mnogo snaznijoj konfiguraciji od 5520, ponesto ipak imaju zajednicko. Na sajtu Acer Srbija sam pronasao sledeci podatak za bateriju na modelu 5520 - "6 cell 71W battery life up to 2:30h". Kljucni podatak ovde je "6 cell". Iskreno, na jeftinim laptopovima je jako tesko naci dugotrajnu bateriju pa je ovo sasvim OK autonomija.
« Last Edit: October 07, 2007, 03:20:46 PM by Panta » Logged

Faun
Newbie
*

View Profile
« Reply #3 on: October 07, 2007, 08:04:17 PM »

Hvala na odgovoru. Drago mi je da postoji sajt specijalizovan za laptopove Smiley

Najverovatnije ću kupiti Acer aspire 5520. Po konfiguraciji mi odgovara, a jedino je pitanje kvaliteta. Neki smatraju da je loš, a neki ga hvale. Svejedno, moraću da probam Smiley U prodavnici sam video da mu tastatura nije baš najbolja, nekako je mekana, ali nije problem. Bitno mi je samo da ne moram svaki čas da trčim u servis Smiley

Javaljam se kad kupim i malo istestiram da podelim utiske.
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #4 on: October 10, 2007, 05:07:15 PM »

Upravo sam dobio na test Acer Aspire 5520G. Ukoliko vam treba neka informacija iz prvu ruke, slobodno pitajte. Ono sto sam uocio je da baterija ne odgovara onoj na sajtu. Ova ima 11,1 V i 4000 mAh.

Faun
Newbie
*

View Profile
« Reply #5 on: October 17, 2007, 05:27:40 PM »

Evo konacno i ja da se javim Smiley. Kupio sam Acer Aspire 5520 pre jedno 6 dana (zato sam i promenio naziv teme).

Ja sam extra zadovoljan. Komp ne koristim za igrice tako da ne mogu da pricam o kvalitetu graficke, ali za programiranje je dusu dao Smiley. U prodavnici mi se nije sasvim svidela tastatura, ali sam kasnije skapirao da lepo lezi pod rukom. Procitao sam test za Acer Aspire 5920G i uglavnom to vazi i za 5520. Naravno, ako se uzme u obzir da je znatno slabija konfiguracija. Sto Space tastera tice, nisam imao problema sa tim iako sam mislio da ce ih biti jer je nesto skracen sa desne strane.

Sto se baterije tice, traje preko 2h (nisam tacno merio). Instalirao sam XP i uglavnom ga koristim za programiranje (u slucaju multimedije bi to vreme bilo nesto krace). E sad, koja je baterija u mom laptopu, to ne znam. Ne znam ni kako moze da se vidi Smiley

Posto mi je ovo prvi laptop, ne znam da li je ovo mana ili prednost. Ekran se teze otvara nego sto sam ja ocekivao i svaki put imam osecaj kao da ce da se iskrivi.

Jedini problem je nedstatak driver-a za XP. Uz komp dolazi cd sa driver-ima za Vistu. Uglavnom sam nasao sve. Neke sam uzimao od slicnih modela i funkcionisu. Jos trazim za bluetooth. Sto je najgore, ne znam ni da li imam integrisan bluetooth. U uputsvu pise da postoji, ali ja nikako ne mogu da ga nadjem Smiley
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #6 on: October 22, 2007, 03:05:24 AM »

Cestitam na kupovini.
Sto se tice ekrana, vremenom ce se "razraditi" tako da mu to i nije neka mana. Steta sto ste odmah instalirali XP. Trebali ste prvo pod Vistom proveriti sta sve ima, kako radi i zapisati tacne oznake komponenti a tek onda instalirati XP. Ako na kutiji pise da ima BT, onda ima. Model koji je kod mene na testu ima Bluetooth, upravo sam proverio. Jeste li ga aktivirali (dugme ispod Power tastera, odmah pored onog za mail)?
E, da, bili ste u pravu, ipak je Athlon 64 X2 procesor a ne Turion. Razlika je u kolicini L2 cash-a ali oba rade vrlo slicno.
Kada bi nesto mogli da zamenite, dodate ili oduzmete na svom laptopu, sta bi to bilo? Sta vam smeta?

Faun
Newbie
*

View Profile
« Reply #7 on: November 14, 2007, 05:00:57 AM »

Ja se izvinjavam što se nisam do sada javio. Bio sam u nekoj frci, a malo sam postao neodgovoran u poslednje vreme.
Laptop me odlično služi. Ekran se razradio i više nema problema pri otvaranju.

Zamerke bi bile sledeće:
1. Veliki odsjaj ekrana, što predstavlja problem pri radu sa jakim spoljnim osvetljenjem (ljudima sa strane to izgleda super, ali prilikom rada zaista predstavlja problem). Ima tu i jedna prednost, lakše se održava od mat ekrana Smiley
2. USB priključci sa leve strane su dosta kruti (kad ubacim USB, jedva ga izvučem), tako da uglavnom koristim one sa desne strane. Mislio sam da će se vremenom razraditi, ali do tada ima da se namučim i rasklimam ceo laptop Smiley. Tako da, ako su slobodni sa desne strane, njih ću koristiti.
3. Ponekad mi blokora. Ekran ostane crn i ne reaguje ni na jedan taster, pa moram hardverski da ga resetujem. To mi se desilo jedno tri puta i do sada nisam uočio neku pravilnost. Moguće da je zbog drajvera.

Pogodnosti:
1. Baterija mu traje 2h. Gledao sam film, koji traje toliko, doduše preko slušalica, i ostalo je još malo.
2. Sve aplikacije rade zadovoljavajućom brzinom. Igrice nisam igrao, tako da u tom segmentu nemam informacija.
3. Zvuk nije loš, mada ga ne bih preporučio za slušanje muzike preko njegovih zvučnika.

Što se tiče Viste, i ja sam skapirao da sam trebao prvo nju da instaliram. Glavni razlog zašto je nisam instalirao je baterija. Ako budem imao vremena preko vikenda, instaliraću Vistu i javljam kako to izgleda Smiley

Za bluetooth sam pritiskao ono dugme ispod Power tastera, ali javlja da ne postoji bluetooth uređaj.
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #8 on: November 14, 2007, 02:01:19 PM »

Ajd' daj tacnu oznaku tvog modela da proverimo za Bluetooth. Onu oznaku posle 5520G...

Faun
Newbie
*

View Profile
« Reply #9 on: November 14, 2007, 07:20:16 PM »

Ej, pa nije 5520g, nego 5520. Puna oznaka je 5520 anwxmi 5a1g16mi.

Nadam se da ću preko vikenda instalirati Vistu, pa da vidim tačno šta sve imam Smiley. I mene zanima.
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #10 on: November 14, 2007, 09:08:50 PM »

Model koji sam ja testirao nosi oznaku 5520G - 6a1g16mi i ima bluetooth. Razlika u oznaci mala ali izgleda bitna.

Faun
Newbie
*

View Profile
« Reply #11 on: November 23, 2007, 06:15:12 PM »

Konačno instalirana Vista Smiley

Bluetooth mi nije nasao jer ne postoji Smiley. Ostale stvari sve funkcionisu. Kako je lepo kad imas original drajvere. Za sada je sve dobro radilo. Čak mi je proradio i čitač kartica za koji nisam mogao da nađem drajvere za XP. Pod XP-om sam i imao problema i prilikom konektovanja kabla za lan, sistem mi je javljao neku gresku i morao da se restatuje. Pod Vistom nema tih problema. Javljam ako nešto iskrsne.

E sad, što se tiče zahtevnosti Viste. Jede operativnu memoruju samo tako Smiley. Kad mi ništa nije pokrenuto, radi na 50%, znači nekih 360 M. Prilikom pokretanja nekih zahtevnijih programa to se popne i do 90%. Mada, meni sada sve funkcioniše u granicama tolerancije, ali to je ipak pri gornjoj granici. Videću kako će biti kad podignem neki server, ali tu ne očukujem mnogo. Ipak, njega ću koristiti samo za testiranje.

Dakle, da rezimiram. Laptop sasvim ok radi pod Vistom, ali ga ne bih preporučio za igranje igrica. Pri nekom Vistinom testu za ocenu performansi je dobio ocenu 2,5 i to pre svega zbog 3d grafike. Piše da se uz svaki program koji je pravljen za Vistu piše koja je minimalna ocene konfiguracije da bi on funkcionisao. Ja sam nešto švrljao po netu, ali nisam našao da se uz bilo koji program spominje neka ocena za Vistu. Ali, možda će nekome koristiti.

Jedna zamerka za hardver je loše raspoređena memorija. Od operativne memorije (koje inače ima 1G) 256M uzima grafiča i još joj vista dodeljuje nekih 100M (koliko sam ja skapirao) tako da mi na grafiku ode nekih 350M.

Voleo bih da neko ko ima gore pomenutu Toshibu da neki komentar kako ona funkicioniše. Da vidim koliko sam se zeznuo Smiley
ned123
Global Moderator
Full Member

View Profile
« Reply #12 on: November 24, 2007, 04:21:42 AM »

Ne bih se puno brinuo za tu "ogromnu" potrošnju memorije. Vista je dizajnirana da konstantno koristi skoro svu raspoloživu memoriju u sistemu, ako ne za otvorene programe, onda za keširanje podataka za koje otkrije da im se često pristupa. Ipak, za sasvim udoban rad na Visti, preporučljivo je posjedovanje 2GB RAM-a. Razlog je, ne toliko Vista, koliko generalni trend u pisanju programa. Samo pogledajte koliko je memory-footprint prosječnog drajvera "narastao" za posljednje 3 godine. Programeri nemaju nikakvog razloga za optimizaciju koda, pored ultra-jeftinih HDD-ova, memorija i Quad-Core procesora.
Ne brini, nisi se zeznuo, niti je Celeron uporediv sa Turion X2, niti je GMA950 uporediva sa ATi X1100.
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: