Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Toshiba Satellite A500-13F - User review  (Read 3297 times)

godzilla

• Newbie
  • *
Toshiba Satellite A500-13F - User review
« on: December 12, 2009, 12:41:14 PM »

TOSHIBA A500-13F

Pre mesec dana sam konačno pazario novi laptop. Stari dobri Fujitsu-Siemens je otišao u zasluženu penziju tačnije, u ruke mog ćaleta. Služio je meni tri godine, kao odani sluga, a da nikad nije zakazao, teretio sam ga radovima sa fakulteta, ali nije mogao više da izdrži, tako da je došlo vreme za kupovinu novog laptopa i izbor je pao na Toshiba-u A500-13F. U trenutku kupovine bio je najbolji izbor za mene, što se tiče cene (82 000 dinara) i specifikacije hardvera, ali i za moje potrebe. Možda će nakon ovog teksta i vama da bude zanimljiv.

http://www.itsvet.com/proizvod/toshiba-satellite-a500-13f-intel-core2-duo-2.0ghz-4096mb-500gb-dvdrw-16.0''-wxga-winvhp/comp_comp_laptop/22/3303

Procesor:
Intel Mobile Core 2 Duo P7350 2.0 GHz – Penryn (FSB: 1066 MHz Rated, L2 Cache: 3 MB)
Matična ploča:
Toshiba Satellite A500 Intel Cantiga GM45 – Centrino 2 Montevina
Sistemska Memorija:
4096 MB DDR2-800 (Samsung Dual Channel Symmetric 400 MHz)
Grafička Kartica:
ATI Mobilty Radeon HD 4650 1024MB (PCI-E 16X, 128 Bit – GDDR3)
Hard Disk:
500 GB (Toshiba MK5055GSX - 8MB 5400 RPM S.M.A.R.T.)
Optički Uređaj:
DVD-RW Super Multi Drive DL (Panasonic 2MB S-ATA)
Ekran:
16“ Toshiba TruBrite® LED HD TFT 16:9 – 1366:768
Povezivanje:
WLAN, LAN, Wi-Fi, Bluetooth.
Portovi:
USB 2.0 X3, HDMI, eSATA, Optical S/PDIF, Headphone, VGA izlaz, Express Card Slot
Multimedija:
Harman/Kardon 2 Stereo Speakers, Kensington Lock Slot, 2.0 MPix HD Web Camera + Microphone, 5 in 1 Bridge Media Card Slot Reader.
Težina:
2,75 Kg
Dimenzije:
365 X 384 X 259 mm

Što se tiče izgleda i dizajna, on je fantastičan. Nemam apsolutno nikakvih zamerki, jer kad se setim starog ovo je fenomenalno. Laptop je zaista lepo urađen i dizajniran. Prvenstveno preovlađuje crna boja, sa sivim detaljima po rubovima laptopa, oko zvučnika i tačpeda. Preko celog laptopa prevlače se crne konture, linije koje zaista donose lep i fansy izgled ovom laptopu, meni se realno to mnogo dopada.

Što se tiče same konstrukcije i kvaliteta izrade laptopa, tu nisam našao nikakve posebne zamerke. Možda jedina zamerka bi bilo lagano ugibanje poklopca iza ekrana. Naravno to i ne mora da bude mana, ali može da izritira, ako puno prenosite laptop, meni ponekad ode na živac. Laptop je izrađen od dosta kvalitetne plastike u crnom glossy stilu, gde aposolutno sve sija. Interensantan je detalj, da se možete ogledati na poklopcu ovog laptopa, kao da imate ogledalo. Naravno, ovo se neće svima dopasti, jer sam po sebi glossy dizajn donosi dosta neprilika prilikom održavanja. Da bi se laptop održao čist i uredan, biće vam neophodna neka krpica, kao npr. Švedska magična krpa, koju ja svakodnevno koristim, jer je neophodna. Na površini gde se nalazi tastatura, nema velikih ugibanja prilikom kucanja teksta, a i tasteri su zavidnog kvaliteta, mada bi po meni mogli biti i bolji, ili je to posledica dugotrajnog rada na starom Fujitsu-Siemens-u. Jedino što ne znam da li je tastatura nepremočiva ili ne, jer nigde to nisam mogao da pronađem u specifikaciji, koju sam dobio uz laptop. Da to testiram, mislim da mi neće pasti na pamet :). Pored standardne tastature, nalazi se i numerička tastatura. Šarka koja drži ekran je dosta dobro urađena, mada u određenim situacijama, kada recimo brže kucate ili igrate neku igricu pa „silujete“ tastaturu, ona će da vibrira i lagano da pomera ekran, gore dole, ali ako na to ne obraćate pažnju nećete ni primetiti.

Sa prednje strane laptopa se nalaze: Čitač kartica, Infracrveni port za daljinski, prekidač za Wireless LAN, Bluetooth i indikatori stanja laptopa (AC/DC Indikator, Power Indikator, Stanje baterije, aktivnost hard diska i slota za memorijske kartice)

Sa desne strane se nalaze: DVD-RW čitač,  2X USB priključak, AC/DC priključak i Kensington Lock Slot.

Sa leve strane se nalaze: USB priključak, HDMI priključak, eSATA priključak, S/PDIF priključak, priključak za slušalice, VGA izlaz, Express Card Slot, LAN priključak.

Ispod ekrana, tačnije iznad tastature nalazi se dugme za paljenje i media tač opcije koje zaista lepo izgledaju. U okviru media tač opcija se nalaze kontrole za pokretanje Toshiba Eco moda, media plejera, za premotavanje i preskakanje multimedijalnih fajlova, isključivanje i uključivanje svetla i tasteri za kontrolu jačine zvuka.

Tač ped se nalazi više sa leve strane i uklopljen je u gornju površinu, ali je sama njegova površina izborana da bi se olakšao rad sa njim. Što se tiče rada tač peda tu nema nikakvih zamerki, čak radi odlično i dosta je precizan, samo će te morati da se naviknete.

Pored komandi za kontrolu multimedije laptopa, sa leve i desne strane se nalaze Harman/Kardon zvučnici. Zvučnici su, jednostavno, fenomenalni. Odlično su uklopljeni i pustaju mnogo dobar i jak zvuk. Nema šumova i pucketanja kada se pojača do maksimuma. Meni jednostavno izgledaju i zvuče fenomenalno.

Na mom laptopu instaliran je Windows 7 Ultimate 64-bit, koji radi savršeno. Od trenutka kada sam ga kupio pa do danas, niti jednom nisam imao problema sa radom, čak se nije desilo ni da mi sistem zablokira. E, sad da li je to zbog samog windows-a ili laptopa, a možda i zbog oboje, ne znam, ali sve dok je tako meni je odlično.

Kada se upali, treba mu oko nekih 30 sekundi da se podigne sistem. Tokom samog paljenja nema nikakvih zvukova od strane kulera, već se oni pale samo pri aktivnom radu, ali su tihi, tako da nećete ni primetiti, a kamoli čuti šuštanje vazduha, pogotovo ako slušate muziku.

Windows ekspirijens (experience) indeks je 5.5.

Temperatura laptopa na svim poljima ne prelazi 50 stepeni. Naravno ovo je temperatura bez Cooler Master-ovog kulera za laptop Notepal Infinite. Kada njega koristim praktično od trenutka kada sam i kupio laptop, temperatura se smanji u proseku 8 stepeni za sva polja.

Perfomanse u igrama su odlične. ATI-jeva grafička zaista odlično gura sve što sam do sada probao, a procesor je tu da pomogne i zaista sve brzo radi. Sve igrice igram na maksimalnim detaljima i nema nikakvog zastajkivanja u igrama. Do sada sam na njemu igrao Resident Evil 5, Arma 2, Nba 2K10, PES 2010 i Red Alert 3, sve pri maksimalnim podešavanjima i detaljima, bez ikakvih problema. Tako da ko voli igrice, neće imati nikakvih problema.

Gledanje filmova je uživanje, a pogotovo HD filmova. Probao sam da pokrenem 3 HD filma u isto vreme i nikakvih problema nisam imao, laptop se lepo sa njima izborio. Prebacivanje fajlova sa laptopa na USB Flash disk, zavisno od veličine fajla varira. Kada prebacujete manje fajlove grupno, mnogo mu više vremena treba da prebaci, nego kada prebacujete jedan fajl slične veličine. Kada se koristi eksterni hard disk nema nikakvih odstupanja, bilo da su pojedinačni manji ili veći fajlovi i grupni, pogotovo ako koristite eSATA priključak, kao što ga i ja koristim sa eksternim hard diskom WD Passport 500GB.

HDMI priključak radi odlično, podešavanja su jednostavna i dovoljno je samo da ga prikopčate gde hoćete i sve radi praktično automatski.

Wireless LAN (Intel WiFi Link 5100 AGN) i Bluetooth (Toshiba Bluetooth Stack) sam koristio i korstim sa mobilnim telefonom Nokia E55, nikakvih problema nisam imao, sve sam prepoznaje i radi automatski, tako da vama samo preostaje da prebacujete ono što hoćete. Bluetooth sam probao na razdaljini od 20 metara i radi, što me je začudilo, jer kod sestre na njenom laptopu neće ni do 10 metara da prebacuje.

Web kamerica radi odlično. 2 mega piksela maksimalna rezolucija. Softver za kamericu je jednostavan i zaista ima sva potrebna podešavanja. Kamera daje zaista dobru sliku i u kombinaciji sa Skype-om je super, a svakodnevno je koristim u komunikaciji sa roditeljima i prijateljima preko neta. Mikrofon koji se nalazi pored kamere radi odlično i nema apsolutno nikakvih šumova, kada se snima, a ni kada četujete.

Ekran je odličan, samo bi mogao da bude veće rezolucije (1366 X 768 je rezolucija ovog ekrana), s obzirom da je ekran od 16 inča. Nema nikakvih preslikavanja i prelivanja slike, uglao gledanje je dobar, čak i kad stanete paralelno sa laptopom, možete videti šta se na njemu radi.

Baterija je kapaciteta 43200 mWh, a proizvođač je Toshiba, ali je jezgro baterije Duracell. Što se testa baterije (Battery Eater Pro 2.7) tiče rezultati su onakvi kakvi jesu, nisam baš preterano oduševljen, rekao bih da je moglo to da bude i bolje. Znači rezultati su sledeći: Pri minimalnom opterećenju (Reader's Test) baterija je izdržala jedva 2 sata i 3 minuta. Ne znam možda grešim, ali meni je ovo možda premalo. Ovo mi je prvi Toshiba-in laptop, tako da nisam imao iskustva sa njima.

Elem, na drugom testu (Classic) je izdržao svega 50 minuta. E, sad jedino je da mi vi koji ste imali iskustva sa Toshiba-inim laptopovima kažete, da li su ovo loši rezultati.

Što se tiče grejenja, pri maksimalnom opterećenju temperatura je bila veća za nekih 8 stepeni u proseku u odnosu na normalno opterećenje, a čak 15 stepeni, kada koristim laptop u Toshiba Eco modu. Grejanje prilikom rada je neprimetno, tačnije vrlo malo se greje sa leve strane tač peda i to pri maksimalnom opterećenju. Sve u svemu ja sam zadovoljan, jer sam gledao razne testove po internetu i kad sam video da mi je temperatura laptopa niža nego kod ostalih laptopova sličnih karkateristika, postao sam još više zadovoljan.
« Last Edit: December 12, 2009, 12:46:02 PM by godzilla »

godzilla

• Newbie
  • *
Re: Toshiba Satellite A500-13F - User review
« Reply #1 on: December 12, 2009, 12:42:30 PM »

Što se tiče same upotrebljivosti i funkcionalnosti, to već zavisi od toga šta želite od laptopa. Ja lično više volim glomaznije i čvršće mašine, zato sam i uzeo ovaj model. Raspored konektora je dobar, mada ja bih više vole da je čitač memorijskih kartica sa leve strane, nekako sam navikao, ali i ovako se čovek na sve navikne. Radi sve zadatke koje mu zadam i sa te strane sve moje potrebe zadovoljava. Koristim zahtevnije programe i neophodna mi je stabilnost u radu, a to sam sa ovim laptopom i dobio. Kada pokrenem Auto Cad 2010, Flexsim 4, Office programe i programe za obradu videa i fotografija, jer uglavnom radim sa njima, nema apsolutno nikakvog zastajkivanja u radu i bagovanja, tako da apsolutno zadovoljava sve moje kriterijume i pokreće sve što treba.

Sve u svemu da sumiram, ja sam oduševljen i prezadovoljan laptopom i uz dve godine garancije i onaj No metter what dodatak, još više sam zadovoljan. Za sada radi odlično i nadam se da će tako i da bude nadalje. Nikakvih prevelikih zamerki nemam i samo reči hvale. Pa ga preporučujem svima koji razmišljaju da ga kupe i da budu zadovoljni kao i ja.

P.S. Ako sam nešto bitno zaboravio ili ako imate neka pitanja i zamerke, naravno da ću to da odradim i da odgovorim. :)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #2 on: December 12, 2009, 11:59:59 PM »

Pre svega sve cestitke na odlicnom testu. Detaljno, precizno i jasno, bas kako treba. Sto se tice testa baterije, dobijene vrednosti su manje-vise ocekivane. Mozda je autonomija pri minimalnom opterecenju mogla biti malo veca. Jesi li prilikom tog testa smanjio osvetljenje ekrana na minimum? Jos jednom svaka cast na dobro odradjenom testu.

godzilla

• Newbie
  • *
« Reply #3 on: December 13, 2009, 03:04:45 PM »

Hvala! Apsolutno sam sve je stavio na minimum, a i u Toshiba Power Consumption programu u okviru Eco System-a, pokazivao je potrošnju od samo 20 W! Mada, meni to ne predstavlja nikakav problem, jer uglavnom mi je laptop priključen na struju, a i ovako sam prezadovoljan sa njim :).

h5n1

• Sr. Member
« Reply #4 on: December 13, 2009, 03:24:58 PM »

Odlican text, sve pohvale za trud.

Samo jedno pitanje, kako ova Toshibica stoji sa bukom, da li se cuje ventilator, ili se cuje samo blagi huk vazduha?

godzilla

• Newbie
  • *
« Reply #5 on: December 13, 2009, 10:20:04 PM »

Čuje se samo blagi huk vazduha. Kada primakneš uvo skroz do otvora za izlaz vazduha, čućeš kako ventilator radi, ali vrlo malo. Barem je tako kod mene.

h5n1

• Sr. Member
« Reply #6 on: December 13, 2009, 10:22:11 PM »

Čuje se samo blagi huk vazduha. Kada primakneš uvo skroz do otvora za izlaz vazduha, čućeš kako ventilator radi, ali vrlo malo. Barem je tako kod mene.

Odlinco za ovakav laptop!

godzilla

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: December 13, 2009, 10:26:24 PM »

Jedino što sam zaboravio da napomenem da ova ploča podržava i DDR3 memorijske module i to 8 GB maximalno. Tako su mi i rekli kad sam ga kupio, ali i piše u user manual-u koji je došao uz njega. Tako da je sada trenutno u njemu DDR2, ali kad mi šukne, ja ću da stavim DDR3! :)

P.S. Još mi je čudnije što na zvaničnom sajtu piše da ima samo DDR2 podršku, a ovamo na papiru koji sam dobio uz njega je drugačije! Zaista čudno.
« Last Edit: December 13, 2009, 10:30:07 PM by godzilla »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #8 on: December 13, 2009, 11:22:11 PM »

Vecina laptopova se prodaje u brojnim varijantama sa sitnim razlikama, pa zbog toga na razlicitim mestima mogu da se nadju razlicite informacije vezane za specifikacije.
Pages: [1]   Go Up