Laptop Testovi FORUM
November 20, 2008, 02:18:56 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: www.laptoptestovi.com

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: poredjenje...od 550-do 650 :)  (Read 716 times)
ljubas
Newbie
*

View Profile
« on: April 13, 2008, 04:21:10 PM »

Pozdrav za sve,narocito za kreatore ovog sajta...
Na pocetku (a i u toku )hteo bih samo da se osvrnem na preporuceni  model iz testa-  toshiba L40-17r, misljenja sam da je to dobar laptop u tom rangu, samo bih hteo da napomenem da iz specifikacija koje sam gledao, on ima 1gb rama,a kod vas u testu pise 2gb. Da li gresim?
Mozda je velika razlika u ceni medju laptopovima u ovom datom  okviru ali sigurno imaju svoje prednosti i mane, i da ce svakom nesto biti prioritet.
Stavio bih u slicnom-istom rangu i L40-18x koji je nesto malo skuplji,i zamolio za komentar ako ga je neko testirao .
Tu su jos par modela u istoj kategoriji,pa bih da cujem misljenje ,savete.... kakva su iskustva i preporuke?
I zanima me ako ko zna koje su razlike u kvaltetu izrade kod razlicitih proizvodjaca acer,toshiba,hp,msi.., da li postoji neko pravilo, Ili pravila nema, ili sve zavisi od modela,ili serije...?
Pored navedenih pomenuo bih jos neke slicne,to su:
-MSI EX610X-007EU
-Tosiba L40-15B
-TOSHIBA Satellite A200-24A
-ACER Aspire 5520-6A1G16Mi, kao i  5520G-402G16Mi
-ASUS F5RL Intel-Core2 Duo
-HEWLETT PACKARD 6720s GR849ES
...
I ako ko ima nekog svog favorita u toj kategoriji mogao bi da ga ubaci u trku.
S obzirom da mi se malko:) vise svidja tosibina serija L40,pogotovo 18x,-lep dizajn- zanima me  i kakva je ta gragika X3100?
Ima i onih koji su dosta slicni, pa je razlika u grafici,ili u "dodatnoj opremi"- Bluetooth,cardreader,hdmi...il sta vec.
Verujem  da izbor spada na licne potrebe i afinitete.
Al eto mogao bi mozda neko od svih da se izdvoji neki the best:)...
Ja imam par favorita od navedenih al cu ih izdvojiti drugi put,mozda dok se malo ispitaju i isprobaju.
Pozz
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #1 on: April 13, 2008, 08:23:49 PM »

Hajde da vidimo jesam li sve pohvatao kako treba Smiley
Toshiba L40-17R na testu jeste imala 2 GB, jer je Comtrade iskoristio mogucnost da u okviru zadatog cenovnog ranga "dopuni" konfiguraciju, ali je i cena korigovana u skladu sa tim.
Ovo dalje nisam skapirao. Da li vi to preporucujete da se uradi test u kome bi cenovna granica bila 550-650 evra? Dovoljno je baciti pogled na cenovnike i shvatiti da je tako nesto realno neizvodljivo. Ima previse modela i cene se brzo menjaju, pa bi stalno neki modeli ispadali a drugi upadali u pomenuti opseg. Iako uvek postoji mogucnost da kvalitet (narocito ekrana) varira od serije do serije, razlike izmedju pojedinih modela (konkretno Toshiba L40-17R i L40-18X) su iskljucivo u performansama. Sa druge strane, performanse modela razlicitih proizvodjaca sa istim komponentama su gotovo identicne... Upravo sam shvatio da prepricavam deo velikog testa Grin Poenta je da se na osnovu testa modela L40-17R i bilo kog drugog modela konfiguracije slicne onoj u L40-18X moze sa velikom verovatnocom zakljuciti gotovo sve o modelu L40-18X (nadam se da nisam previse zakomplikovao ovo "objasnjenje" Smiley).

Pravilo je da nema pravilo, ali neke smernice postoje. Manje poznati proizvodjaci se uglavnom trude da kupcima ponude bolje performanse za isti novac, kada se porede sa najpoznatijima. Logicno je zakljuciti da se to moze postici samo ustedama na racun kvaliteta. Tu su bitne dve stvari. Prvo, ponekad manje poznati naprave odlican model koji svesno prodaju sa minimalnom zaradom, samo da bi napravili dobar imidz. Drugo, cak i kad prave kompromise u kvalitetu, postoji velika sansa da vi to ne iskusite na svojoj kozi. Recimo da plastika nije dovoljno kvalitetna. Ako vas laptop ne ispustite na tvrdu podlogu, tesko da ce vam biti bitno koliko je ta plastika zaista kvalitetna. Cesta pojava kod jeftinih modela je da se kvare u vecem procentu od onih skupih. Ako imate garanciju (a trebalo bi) onda je najgore sto vam se moze desiti da laptop odredjeno vreme stoji u servisu. To ume da potraje pa je naravno nepozeljno i iritirajuce, ali nije smak sveta. U sustini, analogija je slicna onima kod automobila, pa se mozete lako prepoznati. Svi znamo za Mercedes i Volvo, ali kad pogledamo u novcanik...
Gotovo svi proizvodjaci imaju jeftine i skupe serije, pa se ne moze generalizovati da neki brend ima dobre laptopove a drugi lose.

X3100 je trenutno najbolja INTEGRISANA grafika. Ovo znaci da ce normalno raditi sve osim novijih igara. Pomenuto stanje ce se ZNACAJNO promeniti dolaskom AMD Puma platforme u predstojecim mesecima. Ocekuje se da ce ova integrisana grafika imati performanse koje ce biti negde izmedju onoga sto sada pruzaju GeForce 8400 i 8600.

ljubas
Newbie
*

View Profile
« Reply #2 on: April 13, 2008, 10:33:28 PM »

Kao i vecina ovde, verujem da u potrazi za kupovinom laptopa i informisanjem, dodju i do ovog sajta i pokusaju da saznaju nesto,nauce i donesu inteligentnu odluku o kupovini.
Zato sam i ja postavio u ovoj temi moj "okvir " u smislu finansijskog protezanja ,kako bih izvuko neke informacije i pronasao za mene bestbuy varijantu. Inace nisam zamislio nikakvu trku i ubuduce postavljanje modela u slicnom cenovnom rangu,jer je naravno ne zahvalno tako nesto. mislio sam da ce mozda neko  komentarima da me ubedi u kupovinu nekog drugog laptopa...i tako to..
Sajt je u "fazi postavljanja na noge" i vidi se da je isti ozbiljan, i da ima perspektivu, tako da zelim uspeh ekipi u radu, i svakako pracenje ostalih tema na sajtu i forumu je zahvalno odpratiti.

Imacu priliku uskoro da upalim i malo procackam tosibu L40-18x, pa cu i uskoro nadam se i odluciti se za nju, mm...mozda:),ako nesto ne stane na put,mislim na lepse i bolje:)
Al koliko cu saznati nesto vise o masini nisam siguran,sem jaceg vizualnog dozivljaja sigurno,/videcemo.
 A i nadam se da se brat/sestra 17r dobro pokazao/la iz vasih testova tako da se dosta i na vase iskustvo i poverenje iskreno oslanjam.
Bacicu koji komentar,ako nesto budem zapazio...
pozz
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #3 on: April 14, 2008, 06:17:47 PM »

Sto se tice saveta, trudim se da ljude "naucim da pecaju, umesto da im poklonim ribu" Smiley
Nemoguce je pokriti sve modele i to je jedini nacin.
Nadam se da ce se i drugi ukljuciti, mada je struktura posetilaca takva da uglavnom dolaze manje iskusni, koji traze savet, pa se na forumu i ne stice prava slika koliko ih ima.

Sto se tice komentara, svaki je dobrodosao.

ljubas
Newbie
*

View Profile
« Reply #4 on: April 21, 2008, 11:56:55 PM »

Da ipak sam bio u pravu kada sam rekao da ce nesto mozda stati na put, a to je ono hvala Bogu slatke muke sto se kaze- veliki izbor, i stalno prebacivanje s modela na model, s proizvodjacha na proizvodjacha, i odjednom ti muka, posle svih tih trazenja i informisanja, ko je kakav ,kako se pokazao..Smiley
Kad sam vec otvorio temu reko ajde i na njoj da pisem , mada neznam kuda vodi iskreno,al vidim nije jedina...
Posle svega mislim da cu ipak sacekati jos nekih mesec dana sa kupovinom notebook-a,da naguram dovoljan staz u firmi:) a i uzgred da mi se malo iskristalise u glavi oko laptop fantazije, gde cu naravno naleteti na jos 100 -tinak slicnih laptopova koji ce mi se svideti....Smiley
Danas sam npr naleteo na zanimljivu (a i malo cudnu)masinu..

Hp je u pitanju 530  intel Core duo t2600
2.16 Ghz/2mb casha,667-Mhz Fsb
15.4'' WXGA BrightView
chipset Mobile Intel 945GME Express
Ram:1024 mb
dvd +/-RW
Hdd: 120Gb,5400 rpm,SMART SATA
Grafika :Intel Graphics Media Accelerator 950,up to 224 mb Shared
Kaze 3x usb- gledao sam ima 2,uzas
lan,modem,vga,sluske,mic ulaz,WLan802.11 a/b/g
Baterija Litijum jonska,4 celije
Pcmci,
Garancija : 1 god
Zainteresovala me je posto joj je i cena ok da kazemo: 39000.

E sad vidi se da ima jak procesor, i to je jedina prednost (i sto je free dos)
Zanima me kakva li je ta grafika,lici mi na neku eto tipa- samo da se ima grafika,i sigurno da ima jos mana ,tipa samo 2 usb porta i ostalo, (sto na primer mene zanima..)
E sad ja bih da se malo informisem i da pitam
 , koliko je i bitna ta cash memorija -l2 u procesroima sobzirom da je uvek ima malo u cpu-skupa je zar ne?
I Zanima me zasto toliko maloo ima tih grafickih kartica za laptopove na trzistu? Bas ih ljudi slabo menjaju na svojim masinama:)
S bzirom da u novijim ima ugradjen express slot umesto pcmci slota, pa i pretpostavljam da se i takve kartice proizvode i takvih ce samo i biti u buduce ,i mislim da bi mi to bio problem i da bih odustao samo zbog tog starog pcmcia slota,posto se i fizicki razlikuje od novog tako da nema univerzalnih  kratica za ova dva slota.A taj slot ce uvek trebati, na primer meni za neku noviju dobru zvucnu...
Ja sad iskreno ne znam kakva je razlika izmedju ExpressCard/34 i ExpressCard/54,tako isto i kod Pcmcia, verovatno u velicini?
A sto se tice izbora definitivno svako treba pre svega onaj manje upuceniji da se informise, i da uvidi koja mu namera sledi, i samim tim da ukapira i otkrije sta mu je njpotrebnije u laptopu i na njemu(konektori,slotovi...)
Inace ne verujem da bih uzeo ovaj laptop,zbog svega navedenog,al eto komentarisemo.

Pozz
« Last Edit: April 22, 2008, 12:10:47 AM by ljubas » Logged
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #5 on: April 22, 2008, 12:35:38 AM »

Ajde da komentarisemo Wink
HP 530 definitivno ima samo 2 USB porta. To je cak duplo vise nego sto ima MacBook Air Grin
Intel GMA 950 je stara i slabasna graficka karta, toliko da o njoj ne vredi trositi reci.
L2 cash memorija jeste bitna, samo negde manje negde vise. U igrama, generalno, ne utice previse. U DivX-ovanju i Zip-ovanju utice mnogo. Ipak, ne moze se generalizovati da vise L2 casha uvek znaci brzi procesor, odnosno, moze ali samo ako su procesori iste generacije i ako imaju istu arhitekturu (pravljeni na osnovu istog jezgra).
Grafickih karti ima malo jer se ne mogu menjati (ili moze ali je neisplativo) a i proizvodjacima se ne isplati da previse "sarene" ponudu jer sve to poskupljuje proizvodnju.
Razlika izmedju Express card 34 i 54 je naravno u velicini (to im je sirina u milimetrima), ali u slot za 54 moze da stane i ona manja, pa tu nema brige. Ispravno razmisljas, uvek je bolje imati noviji i napredniji standard, mada ces svoj problem sa zvucnom moci da resis i sa USB modelima.

ljubas
Newbie
*

View Profile
« Reply #6 on: April 22, 2008, 12:52:49 AM »

Ne znam nije mi poznat taj  MacBook Air, ...Tacno da moze  zvucna na usb,-olaksica mala ,al ako imas  par usb portova kao na ovom 530, a na jednom vec imas zaboden npr flesku ili BlueTooth 2.0,(pod istom pretpostavkom da nema integrisan BlueTooth)  itd...
Hvala na objasnjenjima za grafiku i ostalo.
A sto sam naleteo na dellov model negde na netu( njih kao da niko ne spominje ,a mislim da su brend)
U pitanju je
 Dell Inspiron 1525            
spec:

Procesor:    Intel Core Duo 1.60Ghz
Cipset:    Intel chipset
Memorija:    1GB DDR2 667
Hard disk:    120GB SATA
Grafika:    Intel GMA X3100 up to 384MB
Ekran:    15.4" WXGATruLife 1280 x 800
Opticki uredjaj:    DVD-RW
Mreža:    modem, LAN, WLAN
Konektori:   IrDA, Bluetooth, S-Video, HDMI, 4xUSB
FireWire-1394, 8-1 card reader, audio
GSM SIMM slot capable  ??

Težina / Dimenzije:    2.7kg
Webcamera:    Integrisana kamera 2Mpix
Operativni sistem:    FreeDOS
UKUPNA CENA:    54000   
Ostale napomene:   
Garancija: 36 meseci !---ovo je vrlo zanimljivo,ako nije greska.
    BOJE: CRVENA, PLAVA, ZELENA

Po specifikaciji ok ,  i naravno garancija a za ostalo nemam pojma?
ivanspz
Newbie
*

View Profile
« Reply #7 on: April 22, 2008, 01:22:28 PM »

E sad, posto sam dobio kritike (mada nisam ja kriv) da ne bi opet ispalo komercijalizovanje...

Ali definitivno, posto je rec o rangu cena 550-650e dodati jos 10-20e i moja "preporuka" bi izgledala ovako:
http://www.laptop-srbija.com/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=408

A ako treba ipak da se drzimo "granica" navedenih  bilo bi nesto ovako:
http://www.laptop-srbija.com/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=733

Jos jedanput napominjem, dajem predloge cisto iz MOJIH subjektivnih razmisljanja!!!
ljubas
Newbie
*

View Profile
« Reply #8 on: April 23, 2008, 01:41:03 AM »

Da nashao sam i tu tosibu izmedju ostalih laptopova u tom rangu.
Toshiba Satellite A210-19D dosta je dobra, sa time sto su naveli od konektora i nameravam i nju da gledam uzivo...Prelazi malo cenu moju,al ono iscimao bih se i za to sitnoo...Smiley
ASUS X51RL-AP199 -sam gledao, on je jeftiniji ali svakako prihvatljiv,nije mi nesto dizajn...i zaboravio sta sve ima od konektora al mislim da je siromasniji... Roll Eyes
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: