Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: pomoc za kupovinu laptopa  (Read 1167 times)

Magi

• Newbie
  • *
pomoc za kupovinu laptopa
« on: May 01, 2009, 08:30:24 PM »

Hteo sam da uzmem Toshiba Satellite A300-1ND (zbog novijeg procesora P8400 i ATI kartice 3650) koja kosta oko 80000RS. Dali vredi razlika u odnosu na model Satellite A300-20N.
Imali drugih marki koje bi mogao da uzmem u obzir.
Zbog par programa koje traže grafičku (programi za obradu medicinskih DICOM slika) moram da pređem sa svog Vostra 1310 koji se inače pokazao kao odličan mali.
Plus nervira me preinstalirana Vista, već duže vreme koristim Windows 7 i Ubuntu.
Ako znate i neki koji bi bez rizika mogao svaki dan da vučem na posao

Panta

• Administrator
  • Hero Member
Re: pomoc za kupovinu laptopa
« Reply #1 on: May 01, 2009, 11:32:33 PM »

Mozete li malo pojasniti na koji nacin ti programi traze graficku? Da li im je potrebna bilo koja neintegrisana graficka ili...? Razlika u ceni moze biti opravdana samo ako vam brzi procesor pomaze da brze odradite posao pomocu koga zaradjujete novac. Tesko da ce vam u svakodnevnom radu zatrebati tako brz procesor. Ako vam je Vostro 1310 bio dobar, Toshiba A300-20N ce vam biti jos bolja.   

Magi

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: May 02, 2009, 11:43:08 AM »

Program traži "dedicated 128MB VRAM" minimum , inače radi i na slabijim konfiguracijama pod uslovom da imaju takvu grafičku (ne istom brzinom, pošto je pisan za radnu stanicu). Naradije bih promenio software, ali takav software košta koliko i 8 laptopova. Takođe, slike (filmovi) su u rezoluciji 1024x1024 ili 1440x1440 pa ih pregledam (razna merenja i 3D rekonstrukcije) na većem monitoru. Zato nisam bio siguran da li će ATI 3470 ovo moći i kojom brzinom.
- u slučaju da je tako, sinoć sam našao MSI E310X u ponudi kod nas za oko 60000RS sa AMD Athlon X2 i ATI 3450 sa 256MB DD3 memorije  i 13,3 monitorom, koji je verovatno istih dimenzija kao i moj Vostro (lakše se vuče na posao), dali možda imate neka iskustva sa njim? Da li je snaga procesora dovoljna za multitasking, Vistu, kakvo je trajanje baterije i kakav je kvalitet tastature. Nisam ranije imao iskustva sa AMD procesorima.
Toshiba mi se čini kvalitetnija marka u smislu izrade, mada kažu da je baterija prilično tanka a i 15,4 mi je prilično kabasto
Ako znate još neki 13,3 koji  se prodaje u Srbiji sa diskretnom grafičkom do 85000RS (maksimum)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: May 02, 2009, 04:46:01 PM »

Nazalost, nisam bio u prilici da testiram EX310, tako da ne mogu komentarisati tastaturu. Koliko vidim, ima sestocelijsku bateriju, pa bi autonomija trebala biti prosecna. Sto se tice AMD procesora, generalno su sporiji 10-20% od Intel Core 2 Duo na istom taktu, a u rangu Dual Core. Cinjenica je da trose i greju se malo vise od Intel pandana. Ova razlika se primecuje u procesorski zahtevnim aplikacijama, dok u multitaskingu veci uticaj ima kolicina memorije, pa tu ne bi trebalo biti problema. Kombinacija koju vi trazite je specificna, jer su mali laptopovi uglavnom poslovni modeli koji imaju integrisanu grafiku, pa vam izbor nije veliki. Cena za ovaj model je takodje vrlo prihvatljiva jer je na drugim mestima znatno skuplji. Koliko ja vidim, trenutno nema modela u toj kategoriji koji bi konkurisao ovom MSI-u. Jedino ako se slucajno pojavi na nekoj akciji.

Magi

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: May 02, 2009, 08:33:08 PM »

Hvala na obaveštenju, samo još jedno pitanje:  između pomenutih Toshibe i MSI koji bi vi birali (uzevši sve u obzir)?
Recimo da će vaše mišljenje biti presudno. Možda bih napomenuo da i veliki broj predavajna i prezentacija koje pravim sadrže velike AVI fajlove (zna da zadavi slabiji računar), kucam prilično u toku dana (inače tastatura na Vostru baš i nije najkvalitentnija, ali se navikne), kompjuter je često na bateriji. 

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #5 on: May 03, 2009, 09:57:17 PM »

Bez razmisljanja bih uzeo Toshibu iz jednog jedinog razloga. Ona vam do kraja ovog meseca omogucava da kupite laptop, radite na njemu nekoliko dana i vratite nazad ukoliko vam ne odgovara. Na taj nacin se ne morate osloniti na preporuku drugih ljudi, vec mozete sami proceniti koliko vam odgovara. Ne zaboravite samo da odmah nakon kupovine odradite kompletnu proceduru prijavljivanja koja ce vam omoguciti povracaj novca u slucaju da niste zadovoljni.

Magi

• Newbie
  • *
« Reply #6 on: May 04, 2009, 08:06:26 PM »

Toshiba it is! Hvala puno na preporukama. Kada budem kupio napisaću pregled ili barem ću se potruditi da napišem nešto slično.
Ovo je odličan forum, jedan od retkih koje ću redovno posećivati.
Pages: [1]   Go Up