Laptop Testovi FORUM
November 20, 2008, 05:52:25 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: www.laptoptestovi.com

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Molim Vas za pomoc HP 6715b VS MSI EX610X  (Read 849 times)
Marco_PFC
Newbie
*

View Profile Email
« on: December 08, 2007, 01:53:01 AM »

Pozdrav, sledece nedelje bih trebao da kupim laptop i dvoumin se izmedju ova dva modela (HP 6715b,  MSI EX610X), razlika u ceni je 5,6 hiljade (MSI je skuplji), stim sto MSI ima graficku (HD 2400), 2GB memorije ali slabiji procesor (Tk-55), dok HP ima integrisanu grafiku(X1250), 1GB memorije i procesor koji je po meni bolji(TL- 58) jer ima 1MB L2 kesa. Laptop mi nije poterban za igice vec za programe poput Photoshop-a, Flash-a, Net beans-a i njima slicnim jer se bavim web desingom. Pa bih Vas molio za vase misljenje. Unapred hvala!!!
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #1 on: December 08, 2007, 02:27:46 AM »

Imas dva pristupa odlucivanju: 1. kvalitet; 2. performanse.
Javlja mi se da ce o prvom pitanju Ned123 imati sta da kaze Smiley
Ne znam kako si izbor sveo samo na ova dva modela, ali sto se tice performansi prednost je nesumnjivo na strani MSI-a. Procesor jeste slabiji ali ce ti 2 GB memorije znaciti mnogo vise, narocito kada se uzme u obzir da kod HP-a nije ni pun gigabajt zbog graficke karte. Na strani HP-a je kvalitet i nekako mi se cini da ova dva modela nisu namenjena istoj ciljnoj grupi. Razmisli i o modelima Acer Aspire 5520G-5A2G16MI i Toshiba Satellite A210-15K.

ned123
Global Moderator
Full Member

View Profile
« Reply #2 on: December 08, 2007, 07:13:09 AM »

Dobro me poznaješ Smiley
E, još kada bi razlike u performansama bile makar tolike, kolike su razlike u kvaliteti (na strani HP-a). Već smo rekli (biće i u "Vodiču", koji si vjerujem, već pročitao), da se Athloni TKxx serije ne stavljaju u "ozbiljne" mašine. Programi koje ti koristiš nisu grafički zahtjevni (u smislu 3D renderinga), tako da će integrisana grafička biti sasvim dovoljna (a značajno će doprinijeti smanjenoj potrošnji, većoj autonomiji i manjem zagrijavanju). Memorija nikad nije bila jeftinija, pa ćeš i za manje od razlike u cijeni između dva laptopa, lako dokupiti još jedan "stik", što će ti u svakoj normalnoj firmi rado ugraditi besplatno u startu. Za web dizajn je bitnija jedna sitnica, koja se zove ekran. Ne znam da li imaš preference (mat ili "glare"), ali ovi modeli mogu razlikovati i po tome (nisi napomenuo o kojoj se verziji HP-a radi?). Preporučujem da oba pogledaš uživo, jedan pored drugog (jedino se tako, po meni, može sagledati sva "strahota" "glare" monitora).
« Last Edit: December 08, 2007, 08:17:05 AM by ned123 » Logged
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #3 on: December 08, 2007, 12:31:33 PM »

Moram priznati da se ne slazem bas u potpunosti sa Nenadom. Integrisanu graficku treba izbegavati kad god je moguce, narocito ako se planira rad u zahtevnim aplikacijama, a to Photoshop sigurno jeste. Jednostavno, brzina komunikacije sa memorijom je mnogo manja pa ce se pri intenzivnom radu osetiti razlika. Cinjenica je da uz HP dobijas neke lepe stvari, ali mi se cini da mozes i bez toga (citac otiska prsta, TPM...). Ovaj HP je namenjen poslovnim ljudima i za njih sve to ima dodatnu vrednost, ali tebi nece ubrzati rad. Slazem se sa Nenadom da je najveca nepoznanica ekran. Dobar mat ekran ce kod mene uvek imati prednost, ali u ovoj cenovnoj klasi je tesko ocekivati DOBAR ekran (priznajem da nisam video ekran na  HP 6715b). Sjajan ekran ume da iritira na jacem svetlu ali su boje mnogo prirodnije sto je bitno za web dizajn. Da budem iskren, razlika u ceni je prilicno velika pa pretpostavljam da je HP na akcijskom snizenju i da je u pitanju Pakom. Najbolje je da odes u neki njihov shop i zamolis da ti ukljuce oba modela.

ned123
Global Moderator
Full Member

View Profile
« Reply #4 on: December 08, 2007, 01:40:52 PM »

...brzina komunikacije sa memorijom je mnogo manja...
http://www.laptoptestovi.com/Testovi/Acer/TEST-ACER-ASPIRE-5920G-LAPTOPA.html
http://www.laptoptestovi.com/Testovi/IBM-Lenovo/TEST-LENOVO-THINKPAD-T61-LAPTOPA.html
Sandra kaže da nije... Čak i ona mala razlika (ispod 5%) potiče od različitih NB-ova. Lenovo posjeduje mainstreem 965GM, dok Acer ima "performance" verziju 965PM.
Realni testovi (iz mog iskustva) takođe kažu da, ako memorija radi u dual-chanell režimu, značajnija razlika u brzini rada memorije, između laptopa sa integrisanom i dedicated grafičkom kartom, ne postoji. Ono što je u radu za procesorski zahtjevnim 2D aplikacijama (Photoshop) bitno, je brz procesor, kvalitetan ekran i eventualno veća količina RAM-a, ako se radi sa većim slikama. Dobit koja se ostvari sa jednom "jadnom" 64-bitnom grafičkom kartom, apsolutno se vrlo brzo poništava povećanjom potrošnjom (čak i HD2400 troši cca 5-10W, što lako može iznositi i trećinu potrošnje cijelog laptopa), povećanim zagrijavanjem i bukom.
« Last Edit: December 08, 2007, 02:24:24 PM by ned123 » Logged
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #5 on: December 08, 2007, 03:44:44 PM »

Nazalost, Sandra se koristi u nedostatku boljeg test programa. U pitanju je genericki test i koristi se zbog svoje konstantnosti. Tesko je izmeriti razlike u realnim aplikacijama. Kada predlazem izbegavanje integrisane grafike pozivam se i na iskustvo kolege sa posla koji je promenio vise laptopova. Desavalo mu se da sa integrisanom grafikom (ostatak konfiguracije jako slican) skrolovanje jako velikih fajlova u InDesignu bude primetno sporije. Doduse, to jeste relativno ektreman slucaj, ali desava se. Cinjenica je da u svakodnevnom radu razlika nece biti lako primetna.

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: