Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: HP6735b,N200,R61i  (Read 1557 times)

lemic

• Newbie
  • *
HP6735b,N200,R61i
« on: December 16, 2008, 04:36:53 PM »

Procesor AMD Athlon64 X2 QL60 1.9GHz/3600FSB/2x512kB
Memorija 4096MB DDR2 800MHz
HDD 250GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD3200 up to 1.4GB shared
CD/DVD DVD RW Dual Layer Lightscribe
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell
Težina 2.7kg

Dodaci i raspoloživi konektori
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader Integrisan 8-u-1 čitač kartica (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card)
Docking Konekcija 1
USB 4
Serial 1
AudioOut 1
MicIn 1
FireWire (IEEE 1394) 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
Web Camera 1.3 MPix
Garancija 12 meseci
52000rsd

Procesor Intel® Core™2 Duo T7250 2.0GHz 2MB FSB800
Memorija 2048MB DDR2 667MHz
HDD 160GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800
Grafička karta nVidia GeForce 7300 256MB DDR2
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100 Ethernet
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem Windows Vista Home Premium
Baterija 6 cell
Težina 2.8kg

Dodaci i raspoloživi konektori
Fingerprint Reader Integrisan
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader Integrisan 4-u-1 čitač kartica (SD/MMC/MS/MS Pro)
USB 4
AudioOut 1
MicIn 1
FireWire (IEEE 1394) 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
TV Out 1
Web Camera 1.3MPx
Garancija 12 meseci
50000 rsd

Proizvođač : Lenovo

Model : ThinkPad R61i UV1DTCD Intel Core2 Duo 1.83GHz 2048MB 160GB DVD-RW 15'' XGA

Osnova   
Tip : PC

Čipset : Intel 965GM

Procesor : Intel Core 2 Duo

Takt procesora : 1.83GHz

Dijagonala ekrana : 15.0 "

Grafička karta : Intel GMA X3100

RAM memorija : 1GB

Kapacitet hard diska : 160 GB

Brzina rotacije hard diska : 5400 obrt./min.

Optički uređaj : DVD±R/RW

Baterija : Li-Ion, 6 cells

Ostalo   
Komunikacija : 56K, LAN, WLAN 802.11a, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g, Bluetooth, 

Portovi : D-sub out, RJ-45, RJ-11, PCMCIA I, PCMCIA II, ExpressCard/34, ExpressCard/54, 

Broj USB portova : 3 kom.

Unos : Qwerty tastatura, Touchpad, 
 Mislim da ima i citac kartica
oko 55000 rsd

E sda hteo bih da cujem vase misljenje u poredjenju ova tri laptopa. Lap bih se koristio za filmove,muziku,obradu teksta,internet,ponekad neka igrica znaci za svakodnevnu upotrebu,sa dosta rad po terenu.
Prvenstveno me zanima vase misljenje o procesorima,tj koliko se greju,koji vise trosi bateriju,snaga mi nije presudna,koji je bolji za moju upotrebu. Isto tako za graficku kartu. Ovaj N200znam da ima neintegrisanu graficku,zato bih volei isto misljenje o ove tri graficke.
 Na kraju kvalitet izrade mi je ne malo bitan zbog terenskog rada.
Hvala

Panta

• Administrator
  • Hero Member
Re: HP6735b,N200,R61i
« Reply #1 on: December 16, 2008, 06:07:33 PM »

Na mene je cela nova HP "b" serija ostavila dobar utisak kvalitetom izrade. Jedino im ekran nije nesto ekstra, ali je bar matiran. Doduse, ima i skuplja verzija koja ima ekran rezolucije 1680x1050, e ona je zmaj. Sa druge strane, procesor na 6735b se greje i trosi vise od ovih C2D. Graficka mu je takodje najbolja u ovoj konkurenciji.
Nvidia 7300 nije integrisana ali je prilicno stara graficka.
R61i je takodje veoma kvalitetan laptop. Meni su recimo integrisane Intelove graficke pravile problem pri povezivanju na LCD TV. Nisam uspevao da na izlazu dobijem zeljenu rezoluciju.
Mislim da ce najvecu autonomiju pri radu na bateriji imati R61i, mada broj celija na bateriji nije dovoljan podatak. Mozda ce i HP-biti dobar, ali to zavisi od opterecenja procesora. Znaci, pri maksimalnom opterecenju ce verovatno HP trositi vise od R61i, dok ce pri malom opterecenju razlika biti mnogo manja.
Znaci, N200 bih izbacio iz igre, a odlucio bih izmedju 6735b i R61i.
Cek, cek, sad videh, na R61i je ekran 15 inca ili je to greska u specifikaciji? Nije wide? Da li ti to odgovara vise ili manje?

lemic

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: December 16, 2008, 10:00:36 PM »

Jeste na R61i je 15 incni monitor. Pa meni je vise to neobicno nego sto mi odgovara iili ne. Sam laptop zbog toga izgleda jednostavno neobicno,neznam kako bih se drugacije izrazio. Koliko sam shvatio da zbog toka nema nikakvih restrikcija u prikazu na monitoru. Usto je monitor jos i mat.  Verovatno nebi razmisljao o ovom laptopu ali je on ostao jedini sa starom cenom i to pitanje da li ga imaju jos jer mi nesto mazu oci. Svi ostali modeli IBM su drasticno poskupeli pored toga sto su inace bili skupi. Mislim da je na njega bila garancija tri godine ali nisam siguran.
 Za procesor sam te hteo pitati da li je ovaj athlon na HP-u ta nova puma platforma ili je i to prica za ispiranje mozga.
Neznam da li sam te dobro razumeo za graficke karte. Ova neintegrisana na N200 da li je bolja od ove ATI 3200 na HP ili su tu negde bez obzira koliko je stara. Znam uz to da trosi vise baterije.
Hvala

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: December 16, 2008, 10:20:31 PM »

QL60 ima Griffin jezgro i deo je Puma platforme, tako da je to OK.
HD3200 je malo brza i bolja od GeForce 7300. Mozda u nekim starijim sintetickim testovima (3D Mark 03) nije velika razlika, ali je generalno HD3200 neuporedivo modernija karta.

lemic

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: December 17, 2008, 09:11:33 PM »

Posto je onaj R61i ispario jer su me blago receno veslali da imaju taj model i kasd sam dosao do njih da ih ne antireklamiram oni mi nude sve i svasta ali ono posto sam dosao da pogledam ne,sad mi je opcija i sledeca masina.
Model Name: 27463ZG
Description: ThinkPad SL500 NRJ3Zcd
Operating system provided: Genuine Windows Vista Business

Display   
Screen type description: WXGA TFT with integrated camera AntiGlare
Viewable image size (diagonal): 15.4inches
Screen illumination: Backlit
Max colors or grey shades: 16777216
Max resolution: 1280x800

Graphics Subsystem   
Video RAM std/max: -- / --
Graphics chipset: Intel Integrated Graphics X4500

Processor   
Processor manufacturer: Intel
Processor (CPU): Intel® Core 2 Duo processor T5670
Processor internal clock speed2:  1.80GHz
Front Side Bus: 800MHz

Memory 
Memory (RAM) std/max: 2x1GB / 4GB
RAM slots total: 2 SODIMM
RAM speed supported: 667MHz
RAM type: PC2-5300 DDR2 SDRAM

Hard Disk   
Hard disk size1: 160GB
Hard disk type: Serial ATA

Optical device
Optical device: DVD Recordable (Dual Layer)
Optical device speed8: 8X Max
Device interface: EIDE

Audio 
Integrated speakers: 2
Speaker power rating: 3 Watts   
Speaker Quantity: 2 (Internal Speakers)
Audio chipset: Conexant Azalia Audio Codec
Audio data width: 24-bit

Communications 
Fax/modem: V.90 and K56 Flex (no voice)
Fax/modem speeds: 56Kbps data/14.4Kbps fax
Infrared port: No
Wireless standard: Intel WiFi Link 5100 AGN
Network card: Realtek Gigabit Ethernet (RTL8111C)
Network interface: Gigabit Ethernet- Integrated

Standard Features   
Pointing device type: ThinkPad UltraNav
Keyboard type: Full size
Keyboard light: No

Power Management 5 
Heat emissions: 65W
Sound emissions: 40dB
Battery life - min/max: 4.0 Hrs
Battery type(s): 6 Cell Lithium-Ion
Charge time - on/off: 3.0Hrs / 3.0Hrs

Slots total (free) and type: PCI/PCI Express
Ports: External Display (VGA)
External Microphone/Line-In
Headphone / Line out
HDMI
IEEE 1394a
RJ-11
RJ-45
4 USB 2.0
7-1 Multi Media Card Reader (SD/SD HC/xD/xD Type H/MMC/MS/MS PRO)

Weight & Dimensions 6 
Weight: 2.9Kg
Height: 37mm
Width:  358mm 
Depth:  260mm
Travel weight: 2.86Kgs

Limited warranty 3 
Type of service: Customer Carry-in Repair
Warranty period: One year parts and labor (system battery: one year)
  Cena 58000 rsd.
Posto meni performanse nisu toliko presudne u odnosu na kvalitet komponenti i izdrzljivost da li ovo vredi te pare u odnosu na HP 6735b. Ja ionako planiram da instaliram XP 32 bit na bilo koji lap koji uzmem pa mi onih 4 Gb memorije gde je skoro polovina neiskoristena i ne znaci mnogo. Jedino HDD malo moze biti problem ali i to je sve pristupacnije. Cuo sam po raznim coskovima da su IBM/lenovo laptopovi iz ove klase najjaci u toj srednjoj klasi ka visoj naravno. Moze li mi neko reci da li ovaj model ima Bluetooth?
Posto je garantni rok kod svih diskutabilan sem kod MSI moja zelja je da idem na kvalitet. E sad da li se to isplati ili ne?
 Zvao sam Pakom i garantni rok za 6735b je godinu dana a prica o produzenju je za malu decu. Pre nekoliko meseci sam razgovarao sa nekoliko uvoznika i nekoliko njih mi je reklo da neke marke primaju molbe za produzenje roka ali da iz sedista kompanija vise nestizu odgovori,pogotovo sada u ovim dobrim vremenima. Voleo bi da me neko demantuje za ovo.
Poz
P.S.
« Last Edit: December 17, 2008, 10:05:15 PM by Panta »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #5 on: December 17, 2008, 10:24:10 PM »

Malo sam ti skratio post, cisto da bude preglednije. Da krenem od kraja. Ne podnosi se nikakva molba za produzenje garancije, pa samim ti nema ni hocu-necu odgovora. Ili postoji opcija produzenja garancije (koja se placa), ili ne postoji. Trece nema.
Upravo testiram ThinkPad SL300 koji ima Bluetooth, iako ni u njegovoj specifikaciji na zvanicnom sajtu to nije pomenuto. Verujem da je slicna sitacija i sa ovim SL500, ali to ipak treba proveriti sa prodavcem.
Ako se ne varam i SL500 ima onaj presijavajuci poklopac, koji se meni ne dopada. Ovaj SL300 ima glossy ekran, ali je LED osvetljenje i laptop ima fenomenalnu autonomiju. Mislim da bi slicna situacija sto se tice autonomije bila i sa SL500 (mada njegov displej, cini mi se, trosi vise struje, ne samo zbog velicine).
Mislim da su dva modela oko kojih lomis koplja slicnog kvaliteta. Mozda ces ipak najvecu prednost imati od PRETPOSTAVLJENE duze autonomije kod Lenovo modela. 
Jos jedna sitnica. Primetio sam da na ovom SL300 ventilatori rade skoro non-stop. Jesu tihi, ali se ipak pomalo cuju. Zanimljivo je da rade iako je temperatura procesora ispod 30 stepeni. Sad citam malo po nekim forumima i izgleda da su i neki primerci SL500 serije zakaceni tim tripom. Ne mislim da je to neki veliki problem, ali eto, cisto da znas.
« Last Edit: December 18, 2008, 01:02:55 AM by Panta »

lemic

• Newbie
  • *
« Reply #6 on: December 19, 2008, 12:12:16 AM »

Jeste i ona ima sjajni poklopac sto i mene nervira i nema one kvacice za zakljucavanje. Nego se poklopac samo spusti na one gumice.
Kad vec testiras taj sl300 mozes li mi reci da li ima nekih odstupanja od poznatog IBM kvaliteta ili ne recimo u odnosu na R seriju posto je SL serija relativno nova na nasim podnevlju.
Prodavce mi ne spominji. Ovaj lap sam nasao kao jedini u gradu i imaju specifikaciju za njega u vidu 3 znaka C2D. Posto vec mesecima merkam laptopove jer nikako da sklopim finansijsku konstrukciju taj lap sam vec odavno primetio u toj radnji. I isto tako nepismeno napisana specifikacija a kad bi ti rekao gde je to pao bi u nesvest. Radi se o jednoj renomiranoj po meni barem za prodaju tehnike. Tipa sve na jednom mestu. Cena je relativno povoljna za IBM i zato sam se najvise zagrejao za to jer mi je izgleda vise san nego zelja da nabavim lap iz Thinkpaid serije.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #7 on: December 19, 2008, 11:58:47 AM »

Paaa, SL serija cilja na kupce nesto pliceg dzepa (u poredjenju sa R i T serijom), pa je logicno da nije sve bas tako dobro (tipa, sarkice nisu onako robusne i slicno). Mada, verujem da bi ljudi nasli mane i samo zato sto znaju da je u pitanju jeftinija serija. Psiholoski efekat je cudo. Mislim da je skroz OK laptop. Da ima matirani poklopac i ekran bio bi jos bolji. Po netu se suska da su neke serije imale probleme sa touchpadom i ventilatorom. Moj primerak je imao dobar touchpad, ali se ventilator cudno ponasao, odnosno predugo je hladio bez potrebe. Mada, to i nije neka velika mana.

lemic

• Newbie
  • *
« Reply #8 on: December 19, 2008, 08:21:11 PM »

Kupio sam ovaj SL500 nrj3zcd
Platio ga 58000 rsd. Dve godine garancija. Sad sta mi Bog da.
Ima Vistu biznis na sebi i sad se razmisljam da je skinem i da stavim XP ali sad sam malo cackao po njemu i neradi lose.
Kad stignem ostavljam utiske ali posto sam ja tupson za kompjutere ja mogu da ostavim samo laicke komentare. tipa sija se nesija se i ostale za obicne smrtnike a za testove sa ciframa ipak cete sacekati nekog drugog.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #9 on: December 20, 2008, 12:10:03 AM »

E pa cestitam. Sto se tice Viste, probaj da se priviknes, ipak je lepo imati legalni OS. Sto se tice utisaka, samo opusteno. Napisi svoj User review, opisi laptop svojim recima i ne brini.
Pages: [1]   Go Up