Što se performansi tiče, ovako bi stvari trebalo da stoje:
-Puma platforma omogućuje da se takt procesora smanjuje po potrebi, pa čak da se i celo jedno jezgro isključi što donosi veću autonomiju i manje zagrevanje, a kada je puna snaga potrebna Athlon X2 QL-60 na 1,9 GHz (kodno ime Griffin) zadovoljava svakakve potrebe. Rađen je u 65-nanometarskoj tehnologiji, ima 2x64KB L1 keša i 2x512KB L2.
-Čipset ima oznaku 780G.
-ATI HD 3200 grafička kartica sa 1,4 GB deljene memorije je do sada najbrže integrisano rešenje, neki kažu do 3x brže od bilo kog drugog. GPU je RS780M, 55nm sa taktom od 500MHz.
-4GB RAM-a obezbeđuje neograničenu slobodu, i to 2x2GB što donosi i dual-chan režim.
-SATA HDD od 250GB (5400 rpm) je sasvim dovoljan. HP DriveGuard se brine o njemu tako što ga zaključa svaki put kada primeti iznenadni pokret odnosno pad ili slično. Postoji i mogućnost enkripcije celog diska, što većini korisnika neće biti potrebno, ali može biti zgodno. Tu je i takozvani Disc Sanitizer koji briše podatke sa diska jednim potezom tako da se oni ne mogu vratiti (za slučaj da ste haker i FBI vam iznenada upadne u sobu, vi samo klik i gotovo

).
Mala napomena, u nekim specifikacijama se može naći da ovaj model ima čitač otiska prsta što nije tačno. U radnji gde sam ja kupio ta greška je stojala na sajtu sve dok ih nisam konsultovao povodom toga, to je sad ispravljeno. Naime, na zvaničnom HP sajtu stoji "optional: fingerprint reader", a ovi naši su to samo prepisali bez onog "optional" (ma šta to značilo, verovatno je za SAD i Kanadsko tržište čitač ugrađen).
Mislim da će bilo kome više pomoći konkretan opis testa na realnim aplikacijama (makar on bio skroz subjektivan) nego bilo koje brojke i poeni na raznim CPU, GPU, RAM testovima... pa ću se i potruditi da se držim toga.
- Office 2007 - Šta da kažem, ovo bi radilo i na mnogo slabijim mašinama besprekorno, što je i ovde slučaj.
- Adobe Photoshop CS3 - Rad sa posterima, slikama ili bilo čim što bi i zahtevnijem korisniku palo na pamet prolazi vrlo fino, pre svega zahvaljujući ogromnoj količini RAM-a. Vrlo sam zadovoljan što se toga tiče.
(prelazim na igrice)
- Need for Speed Pro Street
- 800x600, svi detalji na high osim recimo world shadows i fx koji stoje na medium - bez kočenja ili sa neznatnim. Ovu opciju preporučujem svima koji vole lepu sliku dok igraju a kojima smeta bilo kakvo kočenje (možda bi mogla još neka opcija u "world" detaljima da se postavi na niži nivo). Najveća mana je što levo i desno stoje crne ivice, jer rezolucija nije predviđena za wide ekran.
- 1280x800 - sa low-medium detaljima radi sa malo kočenja, ovo može i da ne smeta uopšte, slika je preko celog ekrana i lep utisak ostavlja bez obzira na smanjene detalje.
- Induktivno, sve preko gore navedenog donosi sve više kočenja, mada se igrivost može postići i sa vrlo zahtevnim podešavanjima.
- Civilization Beyond the Sword - u jednoj reči sa maksimalnim detaljima bez ikakvog kočenja.
- PES 6, 2008 - Perfektno...
Sve u svemu, ATI odnosi pobedu definitivno, bar u mojim očima. Zaboravio sam da pomenem da je DirectX 10 kompatibilna, pa će se korisnici Viste i DirectX 10 igara sigurno obradovati. Ja nisam veliki igrač, ali uživam da vidim recimo zakrpe na putu dok vozim Lambordžini kome varniči zadnji branik dok udara u asfalt, ili ICBM kako pravi pečurku nad Čikagom...

Probleme imam sa Kaspersky Internet Security-om, gde on jendostavo koči grafički (ne koči mašinu, to je u redu). Kada otvorim KIS prozor i krećem se po menijima, stvara se utisak da su to meniji neke neverovatno zahtevne igre. KIS imam instaliran i na deset puta slabijoj mašini i tamo radi ok. Imao sam problema i sa instalacijom drajvera, mada ko nije, ali to se reši već nekako. Ostalih problema i zamerki nisam imao.
Poredio sam ga sa 6735s i ovo su bila zapažanja. 6735s je skroz crne boje, ima delova gde ostaju otisci prstiju. Nema tastere osetljive na dodir i tastatura je, kako se meni čini malo lošijeg kvaliteta (uz to, nema ni zaštitu protiv prosipanja tečnosti). Ekran je glare, uglovi gledanja su nešto manji, ali je odsjaj prilično primetniji, tj kod mene ga i nema. Zbog toga sam se i odlučio za "b" klasu. Performanse bi trebalo da budu slične, osim RAM-a gde "s" ima 2GB manje sve ostalo je isto, ali to nisam imao priliku da testiram.
Inače uz HP laptop se ne dobijaju nikakvi drajveri, ali na HP-ovom sajtu se mogu naći svi za XP 32-bitni, Vistu i 32-bitnu i 64-bitnu, ali ne i za XP x64 što je veliki minus HP-u. Ja trenutno koristim XP 32-bitni gde on vidi samo 2,74GB RAM-a, sa tendencijom da se potpuno prebacim na XP x64 čim sakupim drajvere. Vistu sam probao, radi dobro, nisam je puno koristio, za prelazak na novi OS sačekaću Win 7... verovatno.
I na kraju, baterija. Što se Battery Eater testa tiče rezultati su ovakvi: Pri minimalnom opterećenju (a) (Reader's test) baterija je izdržala 2h i 52 minuta. Odozdo je posle toga bio samo mlak, ni toliko, baterija isto. Na drugom testu (b) (classic) je izdržao 56 minuta posle čega je baterija bila prilično topla i jedan deo površine odozdo. U (a) testu se nije uopšte čuo, a u (b) je kuler za nijansu brže radio pa se to moglo primetiti, ali i ta buka je bila na niskom nivou. Dok sam surfovao netom, kuckao u Wordu i slušao muziku (neke manje zahtevne operacije) baterija mi je trajala 2 sata i 15-ak minuta, što je i ispod mog očekivanja, ali kako će mi laptop uglavnom služiti kao zamena za desktop, to mi nije ni važno toliko.
Opšti utisak je 99% pozitivan. Sa x64 OS bi sve trebalo da funkcioniše još bolje od ovde prikazanog (svi testovi su rađeni na Win XP-u 32-bita SP3). Uz to, spada u modele gde je cena krajnje pristupačna pa ga toplo preporučujem svima kojima se svidelo ono što su pročitali ovde.

Pozdrav
PS Možda sam nešto zaboravio, mada sam se trudio da opišem sve (važno) što mi je palo na pamet. Ako neko ima pitanje, rado ću na isto odgovoriti.