Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Graficka karta - Koja ? Zasto ? Zato !  (Read 2024 times)

NoVVVeS

• Jr. Member
  • **
    • Email
Graficka karta - Koja ? Zasto ? Zato !
« on: November 08, 2008, 08:52:49 PM »

Kupujes Laptop i pitas se koji? E, pa sad...Hardver je mnooogo kompleksna cjelina i ne postoji univerzalni odgovor. Ovu cjelinu cine: maticna ploca, procesor, cipset, graficka karta, HDD, optika, ekran...itd...itd  ::)  Mislim da bi dobro bilo da svaki pojedinacni dio ima zasebnu temu i detaljna objasnjenja.
    GRAFICKA KARTA u Laptopovima. Koja je najbolja integrisana a koja posebna?Sta se moze sa prvom a sta sa drugom?
      Njihova primjena u konkretnim poslovima, igricama, gledanju filmova itd.                 
      Moje pitanje bi konkretno glasilo: Koje su prednosti dobre posebne graficke karte? Sta sve omogucava?

[/list]

Panta

• Administrator
    • Hero Member
    Re: Graficka karta - Koja ? Zasto ? Zato !
    « Reply #1 on: November 08, 2008, 09:10:41 PM »

Auh, kako kratko pitanje a za preciznu definicu odgovora treba vremena i vremena. Ajde, probacu sad u par recenica jer imam 4 istestirana laptopa koji cekaju da napisem tekst :)
    Mislim da se linija izmedju integrisane i "diskretne" grafike sve vise gubi. U novije vreme prekretnica je svakako AMD 780G cipset sa integrisanom ATI HD3200 grafickom kartom.
    Nekada je komunikacija izmedju komponenti u sistemu bila ogranicavajuci faktor, pa je integrisana grafika dodatno "gusila" i usporavala sistem. Kada se tome doda i da je uzimala deo tada skupe i male kolicine RAM memorije, dobija se neka okvirna slika. Recimo, u novije vreme HD video materijal postaje sve bitniji, a starije graficke karte ne mogu lepo da ga reprodukuju. O 3D performansama je nepotrebno govoriti. Intel maltene do danas na svojim integrisanim grafickim kartama nije dostigao kvalitet video izlaza koji ATI i Nvidia pruzaju odavno na "diskretnim" resenjima. Ipak, najbitnije je bilo ono "gusenje" sistema, a siguran sam da bi to mnogo slikovitije objasnili ljudi koji su se bavili obradom slika i slicnim radovima na starijim laptopovima.
    Jedno vreme sam intenzivno planirao test koji ce u realnim aplikacijama pokazati prednosti neintegrisane grafike, ali me je nova generacija integrisanih GPU-ova i cipsetova pretekla i time u prilicnoj meri obesmislila takav test.
    « Last Edit: November 08, 2008, 09:12:26 PM by Panta »

NoVVVeS

• Jr. Member
    • **
      • Email
    « Reply #2 on: November 08, 2008, 10:22:20 PM »

Imao sam prilike da nebrojeno puta dozivim "gusenje" sistema prilikom video montaze u Pinnacle programu u slucajevima kada video kadrovima mpg formata dodajem slike jpg formata pa onda na sve to tranziciju, pa efekte pa titlove i na kraju muzicku mp3 pozadinu i na sve onako skockano play da pogledam svoje djelo, kad ono :P...Jedan kadar otvara, tranziciju ne prepoznaje, na drugom kadru u stvari gledam i dalje prvi, efekte secka, sliku jpg ne prikazuje. Umjesto svih onih ljepota sto snimih i fotografisah na ekranu crnilo, pa nesto prikaze al' se muzika ne cuje...Ja na stop pa na play, ono sve u redu do iduce tranzicije, pa Jovo- nanovo do ludila i na kraju se "smrzne" sve i ja gledam samog sebe u odrazu ekrana i ne prepoznajem se >:(Ovo bi trebalo biti najslikovitiji opis "gusenja" sistema i przenja mojih zivaca ;D 
    Sta mogu ocekivati od Mobile Intel GMA 4500MHD i prateceg cipseta. Gdje se zavrsava njihov domet ??? Naravno, da sve ovo gore opisano ni slucajno ne smije da se desi na ovoj Tecri, jer bi istog dana bila na "malim oglasima"

Panta

• Administrator
    • Hero Member
    « Reply #3 on: November 09, 2008, 01:45:42 PM »

Paaa, mozes da ocekujes da pusta Blu-ray bez seckanja 8) Mislim da ce ti 1066 FSB dosta znaciti. Generalno, mislim da ce dostici neki prihvatljivi minimum za udoban rad. Nisam mogao u specifikacijama da vidim koja je brzina hard diska, a to moze da predstavlja usko grlo u radu.

NoVVVeS

• Jr. Member
    • **
      • Email
    « Reply #4 on: November 09, 2008, 03:20:23 PM »

HDD 250 GB - Serial ATA-300 - 5400 rpm. Koliko sam razumio FSB 1066 znaci brzinu komunikacije procesora sa cipsetom i uopste cijelim sistemom, i veoma je bitan pri ovako zahtjevnoj montazi. Takodje mislim da L2C 3 mb igra svoju ulogu a da bi od 6 mb bio idealan. Mnogi prelazi - Tranzicija - slike na sliku kao i efekti koji su cesto u 3D obliku traze od hardvera maximum i veoma brzu komunikaciju jer se skoro sve desava u realnom vremenu.
    Koliko je gore pomenuti HDD usko grlo ??? Sta dobijam povezivanjem externog HDDa 500GB 7200 rpm na Hi-Speed USB / eSATA konekciiju ?
    Kamera kojom snimam je Sony Full HD, ima svoj HDD od 120GB, pravi fotke od 10,2 Mgpx. Do sada sam snimao u HD rezoluciji koju pakuje u mpg formatu a potom je USB kablom direktno prebacujem na HDD u kompu u istom formatu. Potom je obradjujem - montiram - pa renderujem u mpeg 2 i snimam na DVD disk.
    E, sad ako snimim Full HD video zapis, pa isti prenesem na HDD u Tecri, zatim montiram i zelim da pogledam u Full HD 1920 x 1080 na LCD TV-u a pri tome imam integrisanu grafiku - Intel GMA 4500MHD Dynamic Video Memory Technology 5.0, kao i Video - VGA - HD D-Sub (HD-15) da li da ocekujem  :P ili mozda  8)

NoVVVeS

• Jr. Member
    • **
      • Email
    « Reply #5 on: November 09, 2008, 05:20:05 PM »

Da dodam, moze koristiti onima koji bi da malo ozbiljnije montiraju svoj video zapis a to je da pored ostalih dobrih perfomansi svih komponenti, treba, cini mi se, i dosta RAM Memorije.
    Naime kada u odgovarajucem programu poredjate sve video i jpg fajlove, pa ih vezete zahtjevnim prelazima, dodate efekte, titlove, muziku, pa onda svaki od ovih razvlacite ili skracujete po nekoliko puta da bi ste dobili bas onaj idealni prikaz a onda jos podesavate jacinu zvuka i jos sijaset video-audio finesa, postavlja se pitanje...Ko ce bre da popamti sav ovaj sadrzaj i sve tolike korekcije, pa jos i da vam ih prikaze u realnom vremenu da biste pogledali i mozda jos nesto promjenili...i na kraju renderovali u zeljeni format 8)
    Osim ovog u audio programima kreiram i svoje verzije pjesama sa istim "fanatizmom" ali sa tim se hardver mnogo lakse nosi.
    Da rezimiram ukupne impresije...Zadivljen sam sta i kako sve mogu dobar hardver i softver i da smo limitirani samo svojim darom. Jos kad bi i nas Stvoritelj to mogao reci za nas...no ovo je vec metafizika...pa da ne otkinem kao pri prethodnoj poetskoj inspiraciji :P
    Jedno je sigurno, da treba mnogo truda da se sve ovo pokapira a ujedno i VELIKA ZAHVALNOST ljudima koji svoj trud i znanje nesebicno prenose :)

Panta

• Administrator
    • Hero Member
    « Reply #6 on: November 09, 2008, 06:19:27 PM »

A zasto nisi sve ovo napisao na pocetku, pa da ti odmah preporucim neki Cray? :) Pa meni je vec sad zao te Tecre, kad samo pomislim kako ces da je mucis. OK, ne bih  da te smorim sad kad si vec narucio laptop, ali zasto si toliko potencirao kvalitet izrade i kuciste, ako su ti toliko potrebne izuzetne performanse? Mozda bi neki laptop nesto slabijeg kucista, ali sa diskovima u RAID-u bolje odgovarao. Tvoje potrebe zadiru u dva segmenta, a takve kombinacije nisu ceste. I zar sav taj posao obavljas na terenu? Zasto nisi uzeo zver od desktopa i solidan laptop? Mislim da ces eksternim diskom na eSATA konektoru dobiti dosta. Uvek je zgodno imati dva harda pri takvoj obradi, jer kopiranja i ucitavanja onda idu dosta brze.
    Na cemu si do sada radio?

NoVVVeS

• Jr. Member
    • **
      • Email
    « Reply #7 on: November 09, 2008, 08:54:40 PM »

Ma, ja sam ti "Leteci Srbin iz CG"  ;) Zivim u SCG sa oba oka u glavi  :o Radim i tamo i ovamo i u vise gradova. Zena i djeca u Srbiji gdje sam i ja cesto.
    Snimam sve sto ljudi zele a i sto sam volim pa od toga pravim "mala chuda". Pustam muziku u klubovima, uglavnom svoje verzije.
    Na desktop se ne mogu osloniti cesto jer sve to mora da stane u rancu na mojim ledjima i da funkcionise tu gdje jesam. Da ne pominjem "demokratsku volju" idiota sa njihovim granicama i carinama.
    Ovaj Laptop kao pokretna radna stanica mora da ima sve oblike zastite, jer u slucaju havarije nema posla a tim ni prihoda. Uz obaveznu zastitu trebam i perfomanse...ne bas "ala Ferrari" ali bez gusenja i smrzavanja sistema.
    Trenutno nisam u finansijskom blagostanju pa je ovo bila kupovina uz "srecne 36 mjesecne okolnosti" bolje Tecre od planirane. Cak i za kesh tesko bih kod nas kupio nesto ovako kvalitetno a za ove pare.
    E, sad uz Vasu pomoc pokusavam da sagledam sve mogucnosti ove Tecre i da joj pomognem pratecim periferijama da izdrzi sve torture, jer dok ne napravimo "chudo" nema predaha ni njoj ni meni. Kada radim, mozes me "zaliti" koliko i Tecru  :'( ali nam nema spasa dok ne "zadivimo svijet" a onda sve iznova i jos ljepse 8)...Ma, ja sam ti manijak svog posla ;D

Panta

• Administrator
    • Hero Member
    « Reply #8 on: November 10, 2008, 12:00:48 AM »

Obrisi suze junace :) Sad kad si ga narucio - nema boljeg laptopa na svetu od tog. Strpi se par dana pa ce ti se sve samo kasti.

NoVVVeS

• Jr. Member
    • **
      • Email
    « Reply #9 on: November 10, 2008, 01:06:11 AM »

Dobro kazes ;) Nema posla od guslanja, dok ne podjem sa ovim Samurajem u boj. Pa na bojnom polju vidimo ko je vjera a ko nevjera 8)

h5n1

• Sr. Member
    « Reply #10 on: November 10, 2008, 01:49:21 PM »

O kom modelu Tecre se radi?

NoVVVeS

• Jr. Member
    • **
      • Email
    « Reply #11 on: November 10, 2008, 09:45:43 PM »

Toshiba Tecra  A10-13A, pogledaj detalnije podatke u "preporuka za Lap do 1400e". Ukoliko imas kakve spoznaje, mnogo bi znacilo ;)
    Pages: [1]   Go Up