Laptop Testovi FORUM
November 22, 2008, 12:49:57 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: www.laptoptestovi.com

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: FSC Amilo Pa 2548  (Read 1290 times)
h5n1
Jr. Member
**

View Profile
« on: June 06, 2008, 04:29:18 PM »

Sta mislite o FSC Amilo Pa 2548?
Jel ste li imali prilike da se susretnete sa njim?
Cuo sam da se mnogo greje!

Evo malo nesto o njemu:

Čipset: nVidia nForce 630M
Procesor: AMD Turion64 X2 Dual-Core TL-56 (1.8GHz, FSB 800MHz, 1MB L2)
RAM 3GB DDR2 667MHz, hard disk 320GB SATA, SuperMulti DL DVD rezač
Ekran: 15.4" TFT WXGA BrilliantView 1280 x 800
Grafika: nVidia GeForce 8400M G (128MB GDDR2 VRAM, do 767MB sa TurboCache tehnologijom)
Mreža: 56K modem, 10/100 Mbps Fast Ethernet LAN, 54 Mbps 802.11b/g WLAN, Bluetooth 2.0
HD audio sa 8-kanalnim S/PDIF digitalnim izlazom, stereo zvučnici (2 x 2W), širokopojasni mikrofon
Integrisana web kamera rezolucije 1.3MPix
4-u-1 čitač kartica (SD/MMC/MS/MS Pro)
Kensington Lock port
Litijum-jonska 6-ćelijska baterija (11.1V / 4400mAh), autonomija do 2:00 h
Dimenzije: 358 x 259 x 38.8 mm
Težina: 2.9 kg

A o ovom :

FSC Amilo Pro V3545 C2D T5500(1.66GHz) 2x512MB 160GB GF7300 15.4" WXGA BT Linux Eval

Ne treba mi neka jaka grafika,uglavnom cu da ga koristim za surf i to.
Na njemu ce biti instalirani FreeBSD i Linux,inace ova dva laptopa su donekle preslikana moja desktop konfiguracija,na kojoj ova dva OS-a rade savrseno.Ali eto ,nemam prilike da "uzivo" radim sa njima,pa moram ovako,da pitam,da bih izabrao.

Uglavnom mi je bitan kvalitet i tisina!
Moze i preporuka za neke druge modele na koje bi radili BSD i Lindza.
« Last Edit: June 06, 2008, 04:31:17 PM by h5n1 » Logged
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #1 on: June 06, 2008, 05:17:20 PM »

Nisam testirao Pa 2548, ali sama cinjenica da ima neintegrisanu graficku govori u prilog nesto vecem zagrevanju. Ipak, ne mislim da je to nesto preterano, tim pre sto ga, po tvojim recima, neces previse opterecivati. Drugi model ima dobar procesor, ali sve ostalo je iz prethodne generacije. Nisi naveo cene ni zasto si se odlucio bas za FSC i ova dva modela.

h5n1
Jr. Member
**

View Profile
« Reply #2 on: June 06, 2008, 07:52:58 PM »

U,moja greska za cene,evo:

-FSC Amilo Pa 2548.......59.099 din
-FSC Amilo Pro V3545....44.461 din.

Odluka je pala zbog hardvera,koji je dobro podrzan pod BSD-om i Linuxom.
Ove laptopove sam nasao na Pakom-ovom sajtu,i oni su se jedino uklopili u ono gore.
Prodavac kod koga kupujem radi samo sa njima,inace ,zivim u malom gradu pa nemam neku mogucnost izbora koja postoji u vecim gradovima,pa tako krpim nesto.Mram dobro da odlucim,jer posle nema menjanja ako se pogresi!
Inace,ja bih neki HP,ali su neki njihovi modeli malo skupi za mene.

A za ovo grejanje,to mi rece jedan tip,kome se mnogo greje,ali bas mnogo,jer nije pokrenuo nista od aplikacija a on se vec posle nekog vremena "upalio"!

EDIT

Inace,sajt je extra,slucajno sam saznao za njega.
Malo sam citao neke teme,i vidim da je drustvo OK!

« Last Edit: June 06, 2008, 07:58:52 PM by h5n1 » Logged
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #3 on: June 06, 2008, 11:03:10 PM »

Uh, uh, uh, kakve cene...
Na sajtu Gigatrona ima model pod imenom Pi2548, ali kad se klikne na detalje pise Pa2548, pa proveri da li su mozda napravili gresku u kucanju. Po specifikaciji bih rekao da je to model koji ti trazis. Cena je oko 50.000 dinara. Sajt mozes naci na ovom linku http://www.gigatronshop.com Tamo imas i info telefone pa proveri.
Pomenuti model Pa2548 imas i u PC Practicu. Cena je nesto veca, oko 51.500. Evo ti i link http://www.pcpractic.rs/product.php?id=1722
Sto se tice hardvera, iste komponente ima i dosta drugih modela, tako da se ne moras ogranicavati na FSC.
Siguran sam da ce ti firme koje sam pomenuo rado izaci u susret i omoguciti kupovinu iako nisi iz Beograda. Mislim da 100 evra ustede nije malo. Za te pare se isplati i kupiti kartu i doci u BG.
Hvala na komplimentima za sajt. Najbolji nacin da se zahvalis je da tamo gde budes kupio laptop pomenes da si preporuku dobio na ovom sajtu Wink

h5n1
Jr. Member
**

View Profile
« Reply #4 on: June 07, 2008, 10:31:11 AM »

I ja sam video taj model na Gigatronovom sajtu,i to ,kao sto ti rece,za 100evra jeftiniji.
Ove cene koje sam stavio su sa Pakomovog sajta.
Ocito da ime ne slazu,neko je negde napravio gresku.
 Kad prodje vikend,pozvacu ih,kao sto rece,da proverim,mozda se potkrala greska kod nekog od njih.

I na sajtu Gigatrona i na sajtu PCPractica su cene ,skoro,za 100evra nize,nemoguce da je Pakom toliko napucao cene.Ili je greska.

Sto se tice hardvera, iste komponente ima i dosta drugih modela, tako da se ne moras ogranicavati na FSC.

Procitao sam skoro sve teme ovde na forumu,i vidim da znas mnogo,pa ono ako ti nije tesko,napisi neki model,neka tvoja preoruka.
« Last Edit: June 07, 2008, 11:10:54 AM by h5n1 » Logged
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #5 on: June 07, 2008, 02:26:37 PM »

Nisam bas strucnjak za Linux, ali sam nacuo da ATI nema bas najbolje drajvere. Ti ces to sigurno bolje znati. Ne znam kakva je situacija sa Intel X3100 grafikom, ali pretpostavicu da ima dobrih drajvera za Linux. Ako bas hoces kvalitet, pogledaj Lenovo R61i modele ili recimo ACER TravelMate 5720-301G16Mi (njihova TravelMate serija je kvalitetnija od Aspire modela). Sa druge strane, iako svi govore da zele kvalitet, obicno misle samo na puku ispravnost. Kvalitet podrazumeva vise od toga, ali i kosta, pa mnogima tako nesto nije dostupno, ali ni potrebno. Toshiba je generalno uvek solidan izbor. Upravo su se pojavile nove serije (L300 i A300). Sada cak i najjeftiniji modeli imaju dve godine garancije. JAKO je bitno da odredis kako ces koristiti laptop. Ako ce uglavnom biti u kuci i za surf i filmove, onda mozes ici na neku od najjeftinijih varijanti (na sajtu http://www.laptoptestovi.com imas rubriku gde smo izdvojili par modela). Cesto se desava da modeli cija je razlika u ceni i po 150 evra imaju isto kuciste i kvalitet izrade, a da je razlika samo u brzini komponenti, sto tebi mozda nije ni potrebno.

h5n1
Jr. Member
**

View Profile
« Reply #6 on: June 07, 2008, 04:08:23 PM »

Hvala Ti za predloge.
Pogledacu.

Samo da kazem.

Danas sam kod drugova,u servisu gde rade,ima prilike da pogledam i malo poradim na FSC Amilo Xa 2528 17.0" Tu64x2,ovo je verzija koja je malo bolja od FSC Amilo Pa 2548 15.4" TL-56,koji sam mislio da kupim.
Kao sto sam napisao,jedan tip mi je rekao da se FSC Amilo Pa 2548 15.4" TL-56 mnogo greje,iako ima nVidia GeForce 8400M G,pa ono mislio ajde mozda je ona uzrok tome.
Ali,pri radu sa FSC Amilo Xa 2528 17.0" Tu64x2 toga uopste nije bilo,mislim,zagrejao se on,ali to mu je bila neka radna temperatura,i posle sat vremena ona je bila ista,a on ima nVidia GeForce 8600M GS grafiku,koja je jaca od one prethodne,pa samim tim je trebala i da bude toplija.Sam racunar dolazi sa preinstaliranom Vistom,koja radi savrseno na njemu.Monitor mu je od 17",nisam ima prilike da radim na vise laptopova,da bih znao gde mu je kvalitet,ali imao je solidne uglove gledanja.Na racunaru su i zvucnici (2 x 2W) sa subwooferom (3W),koji se solidno cuju.Racunar dolazi i sa daljinskim upravljacem preko koga se upravlja racunarom,ali samo u pogledu multimedije.
U kutiji dolazi i torba na poklon,sto nije lose,ja sam nalazio torbe za 15" modele sa cenom do 4000din,sto,ono za prvu priliku i nije lose,dok se ne kupi neka bolja ako se korisniku ova ne svidja.Ali mislim,radi i ova posao.
Sve u svemu ,ovaj laptop je na mene ostavio pozitivan utisak,a da da ne zaboravim,i tastatura je solidnog kvaliteta.

Pored njega se zadesio i HP 530,jeste da je malo slab a i jeftin ali je na oko veoma lep,drug mu je ubacio jos 1G rama,pored njegovih 512,i sa XP radi bas solidno.Svidja mi se sto je slim i kvalitetno je odradjen.

Sad,ako ne skupim novca za FSC Amilo Xa 2528 17.0" Tu64x2,mozda kupim HP 530 CD T2600,malo jacu verziju HP 530,ali kao sto sam rekao,gledam da komp bude kvalitetan,ali ako se nema novca za to onda komponente diktiraju Linux i BSD.

Eto mozda ovo nekom koristi,sto sam ispisao za FSC Amilo Xa 2528 17.0" Tu64x2.

A da ,FSC Amilo Xa 2528 17.0" Tu64x2 dolazi sa Vistom,ali samo vec instaliranom,ne dobija se nikakav disk sa koga bi mogla naknadno da se instalira.Na hardu se nalazi folder sa drajverima i to je to.
Sad ne kontam,ako u cenu racunara ulazi i cena OS-a zasto nije dosao i DVD sa Vistom.Mislim dao si kintu za njega.

Ali ajde da vise ne smaram.

Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #7 on: June 07, 2008, 08:00:21 PM »

Kada je zagrevanje u pitanju, jako je tesko porediti razlicite modele. Cinjenica je da se 8600 greje vise od 8400, ali temperatura celog laptopa zavisi i od sistema za hladjenje. Postoje velike razlike i kod modela iste dijagonale, a ti si uporedjivao 15,4 i 17 inca. Veci laptop pruza vise prostora za bolju ventilaciju, pa je i logicno da je manje zagrejan.
Sto se Viste tice, poprilicno sam siguran da se dobija i odgovarajuci softver koji omogucava pravljenje bekapa cim se zavrsi instalacija sistema. Verovatno na disku postoji i recovery particija, tako da ne moras brinuti za Vistu. Uostalom, sa donje strane se verovatno nalazi serijski broj, a to je sve sto ti treba da bi imao legalnu verziju. Vecina proizvodjaca se ukljucila u akciju zastite zivotne sredine i smanjuju broj CD/DVD-ova koji dolaze uz laptop.

h5n1
Jr. Member
**

View Profile
« Reply #8 on: June 08, 2008, 09:31:38 AM »

Vidis,nisam obratio paznju na velicinu na i zagrevanje.

Nasli smo na disku neku particiju od 11G,na kojoj Vista prijavljuje da nema nicega.
Nisam imao vremena da se vise smaram sa ovim laptopom,covek je kupio i za sat vremena ga je morao odneti.
Da,za serijski si u pravu,postoji nalepnica sa njim na donjem delu.
ned123
Global Moderator
Full Member

View Profile
« Reply #9 on: June 09, 2008, 05:52:12 PM »

Nasli smo na disku neku particiju od 11G,na kojoj Vista prijavljuje da nema nicega.
Backup particija?
h5n1
Jr. Member
**

View Profile
« Reply #10 on: June 09, 2008, 06:07:20 PM »

Pretpostavljao  sam da je tako nesto,ali nisam imao vremena da cackam.
Da znam za ubuduce. Grin

Havala.
nlnns
Newbie
*

View Profile Email
« Reply #11 on: July 18, 2008, 10:43:38 PM »

Heh...kupila sam bas ovaj model pre nekih nedelju dana (u gigatronu za nekih 48000) , i nesto se razmisljam da ga vratim... Radi on odlicno, i sve je ok, samo ima nekih (nebitnih?) fizickih nedostataka, tipa neodgovarajuci ulaz za mikrofon ili memorijsku karticu, koji omogucavaju ulaz istih samo do pola, malo teze vadjenje usb-a iz sva tri ulaza, i naravno znatno vece grejanje u odnosu na recimo msi modele sa kojima sam radila. Sad, meni mikrofon i ne treba, pa mogu da radim i bez toga ali kartica... a opet i to grejanje je mozda jace kod FSC modela, pa je mozda i to zanemarljivo? Zna li neko? Sta mislite, da li da ga menjam ili da ga ostavim kako jeste?  Huh
ned123
Global Moderator
Full Member

View Profile
« Reply #12 on: July 19, 2008, 08:12:11 AM »

Ulaz za mikrofon nikako ne može biti "neodgovarajući". On je apsolutno standardan i jedino može biti u pitanju lošija finalna izrada (u posljednje vrijeme uobičajeno za FSC). Samo ga treba malo jače gurnuti.
Memorijska kartica - isti odgovor (u slučaju da ne radi napola stavljena).
USB portovi - isti odgovor (loša finalna izrada).
Grijanje - manje - više uobičajeno za kućne laptope.
Ako se bojiš da ćeš nešto slomiti, odnesi u prodavnicu pa nek oni pokušaju.
h5n1
Jr. Member
**

View Profile
« Reply #13 on: July 19, 2008, 11:10:03 AM »

To za karticu,ja sa tim nemam problema,prihvata one koje mi trebaju,ako nesto zaskripi tu je adapter.
A grejanje,pa s obziron na obzir da ima jaku grafiku,nije cudo da se malo vise greje,i meni se to desavalo,na pocetku,ali sada ,kada je neko vreme proslo,cini mi se da se manje greje tako da sa tim nemam problema.

Sto se mene tice,zadovoljan sam sa ovim FSC-om.
Panta
Administrator
Hero Member

View Profile
« Reply #14 on: July 19, 2008, 11:21:26 AM »

Kao sto rece Nenad, sanse da su koristili nestandardne konektore su zaista minimalne. Verovatno je potreban malo jaci pritisak, mada mogu da razumem tvoju nelagodnost kad je u pitanju tako nesto. Generalno, ti konektori ce se vremenom "razraditi", tako da ce sve doci na svoje mesto. Meni se desavalo i sa skupljim modelima da imam probleme, narocito sa USB portovima. Sta se desava sa karticama kad ih ubacis do pola? Da li citac reaguje i da li ih prepoznaje. U svakom slucaju, ako ne zelis da rizikujes, zamoli nekog iskusnijeg da proba.

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: