Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Dell vostro 1310 - User review  (Read 5001 times)

combuster

• Newbie
  • *
    • Email
Dell vostro 1310 - User review
« on: November 21, 2008, 02:22:06 AM »

Dell Vostro 1310 je nov model vostro linije poslovnih laptopova koje je Dell plasirao pocetkom godine. Novi modeli se mogu naci sa 13.3", 15.4" i 17.1" ekranima (1310, 1510, 1710 oznaka modela respektivno). Razlog zbog kojeg sam se odlucio na kupovinu Dell laptopa je garancija od 3 godine i pristupacna cena. Pri kupovini laptopa vodio sam se svojim potrebama i smernicama - laptop treba da bude lak, prenosiv, da se ne greje puno (inace gubi se smisao reci lap-top). Nisam pobornik fancy dizajna i volim strogo poslovan look. Korisnik sam Linux operativnog sistema pa mi je sa te strane bila potrebna i dobra podrska i kompatibilnost sa Linux OS-ovima. Dell pruza jaku podrsku Linux korisnicima (ima svoj repozitorijum, svoju "custom" distribuciju i nudi laptopove sa Ubuntu Linux-om). Ukratko trazio sam Dell iz gore navedenih razloga baziranog na Santa Rosa platformi, 13.3" mat ekranom i minimum 6-cell baterijom. Vostro 1310 je bio bas ono sto sam trazio.

Specifikacija je sledeca:

Intel Core2Duo Mobility T5670 1.8 GHz (2MB cache-a)
maticna ploca bazirana na Intel i965GM chipset-u
Intel X3100 GPU integrisana grafika sa deljenom memorijom do 384MB
1GB DDR2 667MHz SODIMM Hynix
Western Digital 160GB 5400 rpm SATA HD
TEAC DV-W28SLC DVD/RW
Realtek 8111 Gb LAN + Intel 3945 a/b/g WiFi
Sigmatel HD Audio codec
O2Micro Card reader + Firewire
Alps touchpad
Bluetooth
6 cell baterija

Sto se dizajna tice nije se moglo ocekivati mnogo buduci da pripada poslovnoj seriji laptopova. Ostre ivice, crna mat plastika za enterijer, glossy finish spolja sa jedva primetnim "metalnim opiljcima" kako bi ih nazvao. Buduci da je glossy finish u pitanju otisci prstiju su neminovni pa laptop je potrebno "briskati" na dnevnoj bazi. Nema switch za podizanje gornje povrsine sa ekranom jer nema bravu koja je zakljucava vec je od unutrasnje povrsine laptopa deli samo 4 gumena odbojnika koji se nalaze iznad ekrana. Zato su sarke izuzetno pouzdane i potrebno je malo vise "sile" kada podesavate ugao ekrana sto daje osecaj sigurnosti. Po specifikaciji kuciste laptopa je ojacano magnezijumskom legurom sto bi trebalo da ostvari povoljan utisak po pitanju kvaliteta izrade. Iako je plastika od koje je izradjen izuzetno kvalitetna i ne "krcka" plastika se ipak na nekim mestima poprilicno uvija sto i nije za pohvalu. Takodje se ekran poprilicno uvija ali ne dolazi do bilo kakvih distorzija u prikazu prilikom ovakvog vida maltretiranja. Osim fancy povrsine jedino gde su Dell-ovi dizajneri pokusali da malo modernizuju look su touch sensitive tasteri za play/pause, next, previous, volume up/down i eject dugme koji kada se pritisnu zasvetle plavom bojom. Tu su i indikatori za rad hd-a, wifi, bluetooth, num/scroll lock i dugme za power on koji takodje svetle plavom bojom.
Sa prednje strane laptopa se nalaze indikatori koji pokazuju kada je laptop ukljucen na adapter a kada radi na bateriju i mali tajusni MONO zvucnik koji emituje "limeni" zvuk koji uistinu ne probija ali necete cuti pola tonova. Sa desne strane se nalaze slot loading dvd rezac, wifi/bluetooth switch, 3 USB porta kao i prikljucak za AC adapter. Pozadi su baterija, VGA 15-pinski D-SUB i RJ45 a sa leve strane se nalaze 1 USB port, otvor za hladjenje, firewire, mic/line out, sd card reader i express card slot.

Ekran je mat, velicine 13.3" i rezolucije 1280x800. Buduci da nema glossy povrsinu refleksije nema cak i kada je laptop iskljucen sto omogucava da se koristi na otvorenom bez ikakvih problema. Osvetljenje je zadovoljavajuce i ravnomerno mada ima malo backlight bleeding-a pri dnu ekrana ali nije nista strasno. Horizontalni uglovi gledanja su dobri a text je citljiv cak i kada se gleda pod uglom koji je veoma blizu 180 stepeni dok su promene u prikazu strasne pri vertikalnim uglovima pa morate naci odgovarajuci polozaj ekrana i ne mrdati ga. Iako je ekran velicine 13.3" text je lako citljiv a rezolucija koju imaju i 15.4" ekrani omogucava da imate istu radnu povrsinu kao i na popularnim 15-icama. Manji ekran znaci i manja potrosnja pa i baterija drzi znatno duze. Boje su malo "hladne" ali sam to i ocekivao od ekrana sa mat povrsinom. Kontrast je odlican a i osvetljenje dosta jako, ono sto mi se ne dopada je veliki skok izmedju dva stepena osvetljenja pa prvi manji je dosta tamniji.

Tastatura ostavlja odlican taktilni utisak, hod tastera nije ni mnogo plitak ni mnogo dubok, tasteri ne zapinju pri pritisku i hitro se vracaju u pocetni polozaj, za 13.3" laptop tasteri uopste nisu zgusnuti ni prenatrpani a font na tasterima je blago iskosen i poprilicno "ozbiljan" sto mi se svidja. Tastatura se ipak dosta ugiba (tzv. flex) i zajedno sa ugibanjem plastike oko tastature cini se da je ta sredisnja povrsina laptopa slabo podrzana. Ipak se magnezijumska legura postavljala samo po okvirima gde uistinu se cini da ni pajserom ne bi razvalili ovog malisana. Touchpad ima dobar odziv i pruza odlican ugodjaj pri radu ipak nije Synaptics nego Alps sto mu smanjuje kompatibilnost sa mnogobrojnim software-ima za "kalibraciju" touchpad-a. Za razliku od samog touchpad-a tasteri za levi i desni klik su izuzetno slabog odziva pa se desava da neki put ne odradi dvoklik onako kako ocekujete.

Duzina trajanja baterije je izuzetno zadovoljavajuca. Brzina punjenja iznosi oko 1h 45min ali narednih pola sata radi u trickle charge rezimu posle cega se indikator punjenja ugasi. Posle 4 meseca koriscenja sa projektovanog kapaciteta od 57.7Wh kapacitet je opao na 55.2Wh ili 95%. Bateriju nisam mnogo stedeo i praznio sam je po potrebi, oko dva-tri puta nedeljno kada mi zatreba. Kada je WiFi ukljucen a pozadinsko osvetljenje maksimalno baterija drzi od 2.5h do 3h u zavisnosti od opterecenja. Kada je uvek maksimalno opterecen duzina trajanja se smanji na 2h do 2h i 10min. Kako nemam neki benchmark utility pod Linux-om za testiranje baterije recimo da sa ukljucenim virtualbox-om i photoshop-om koji primenjuje batch proces na nekih 500 slika (dakle opterecenje ne pada ispod 50%), surf, muzika, i to je nekih 2h i 10min. Da se puno mislilo o prenosivosti govori i tezina laptopa koja jedva prelazi 2kg.

Hard disk se ne greje puno (40-45 stepeni) i pri radu je poprilicno tih, ono sto ne valja je konstantno "kliktanje" hd-a kada miruje. Pretpostavljam da je u pitanju parkiranje magnetne igle. Problem se resava i u Windows i Linux operativnim sistemima koriscenjem hdparm utility-ja kojeg mozete naci na internetu. U windows-u komanda za pokretanje bi bila "hdparm.exe -B 254 /dev/sda" sto setuje power management na minimum. Ovo nije boljka samo ovog Dell-ovog modela pa svi korisnici laptopova koji imaju isti problem mogu ga resiti na ovaj nacin. DVD/RW je slot loading tj nema caddy (fioku) pa je dovoljno samo "pogurati" dvd/cd u njega. Ne poseduje eject dugme na samom rezacu ali postoji taster osetljiv na dodir sa gornje desne strane koji sluzi za izbacivanje medijuma. Rezanje diskova ide glatko mada ne mozete mu podesiti brzinu da reze uvek na recimo 6x. Uvek na pocetku je brzina rezanja 2x do nekih 20%, zatim se brzina povecava na 4x i tek od 60% prelazi na 6x. Naravno da bi rezao brzinom od 6x na pocetku je potrebna veca obrtna brzina jer je obim manji ali ovaj rezac kao da radi kontra, na pocetku se jedva cuje kada reze da bi se tek na kraju "zalaufao" kako treba. Ipak buffer underrun opcija je podrzana tako da pri ovim prelascima sa manje na vecu brzinu rezanja nece doci do gresaka i praznjenja buffer-a.

Graficka kartica po specifikaciji uopste nije losa, HT&L, DX10, SM 4.0, OpenGL 2.0 ali od tog posla zbog losih drajvera nema nista. Dugo dugo vremena Intel nije nasao za shodno da napise drajver koji ce enable-ovati HT&L, performanse varijaju od drajvera do drajvera, cas imate u omiljenoj igrici 25FPS, pa sa novijom verzijom 50FPS da bi se sa najnovijom vratili na 20FPS... Situacija pod Linuxom je jos gora, Tungsteen koji razvija drajvere za Intel graficke kartice je u nemogucnosti da napise pristojan drajver, slican paradox je sa xorg-om koji u verziji 7.3 daje u Urban Terror-u (Q3 engine, OpenGL) na nekim mapama daje 60FPS a na nekim 30 dok u verziji 7.4 ne prelazi 30FPS na ma kojoj mapi bili. Takodje je VGA out poprilicno los, slika ume da flickeruje poprilicno iako je 300MHz RAMDAC itekako dovoljan da slika bude kristalno jasna. Ipak na ovoj masini opusteno mozete "pikati" PES2K8, Warhammer serijal sa sve Soulstorm-om, FarCry radi izuzetno lepo, EvolutionGT takodje kao i ToCA. Samo treba "potrefiti" drajver. Dakle kartica ima izuzetnog potencijala ali dok se Intel ne uozbilji malo sa drajverima od tog potencijala necemo videti nista.

Za divno cudo ovako mali i prenosiv laptop ima 4 usb porta. Treba naglasiti da se dva porta koji su jedan iznad drugog ne koriste za neke jace potrosace jer recimo imam gadne prekide u signalu sa logitech pro desktop 2400 kada u njih "ustekam" 2.4GHz T/R.

Ventilator je poprilicno tih i efikasno hladi laptop koji je radi sto boljeg hladjenja blago izdignut sa 4 stopice. Mozete ga drzati na krilu bez problema i jedino se zagreje kada ga bas zacepite odozdo sa nekim vunenim cebencetom i sl.

Sto se podrske tice dell revnosno izbacuje revizije bios-a a najnovija je A13. I to je sve. Ne ocekujte update-ovane drajvere u Dell izvedbi vec cete morati sami da skinete najnovije drajvere. Tu su ipak drajveri i za XP i za Vistu iako su poprilicno matori. Zajednica je brojna i dobro tehnicki potkovana pa ce se uvek naci neki "guru" na njihovim forumima koji ce vam pomoci da resite problem sa svojim ljubimcem.

Za kraj mogu reci da je Dell Vostro 1310 odlican laptop za poslovne ljude kao i za ucenike i studente koji zele pouzdanost i prenosivost u pravom smislu te reci. Trogodisnja garancija uliva poverenje a mozete ga naci po ceni od oko 600EUR. Uz laptop dobijate i dell usb mis kao i externi conexant usb modem.
« Last Edit: November 21, 2008, 04:54:53 PM by Panta »

NoVVVeS

• Jr. Member
  • **
    • Email
Re: Dell vostro 1310 - User review
« Reply #1 on: November 21, 2008, 04:57:01 AM »

Izvanredno "slikanje" rijecima !  Bravissimo !!!

combuster

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #2 on: November 21, 2008, 10:13:10 AM »

Hvala, malo sam "ubijao vreme" i vidim da ima gramatickih gresaka ali bilo je 2am pa mi je za oprostiti. Pozdrav! Evo i slika, nemam digitalni fotoaparat a i mobilni je dosta mator pa sam slike morao da povucem sa net-a...
« Last Edit: November 21, 2008, 10:29:43 AM by combuster »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: November 21, 2008, 12:58:14 PM »

Dobro nam dosao i svaka cast na opisu.

combuster

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #4 on: November 21, 2008, 01:30:36 PM »

Hvala mod, hvala :D

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #5 on: November 21, 2008, 01:55:36 PM »

Kraljevcanin? :)

combuster

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #6 on: November 21, 2008, 02:06:07 PM »

Da, da, taj sam :)

shakal

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: May 08, 2009, 06:41:44 PM »

Svaka cast za opis!Ja malo nisam strucan kao Vi, pa me malo bune ove oznake  :) , ali bi mi trebalo par saveta!
Pre par dana sam kupio "VOSTRO 1510"  to mi je prvi laptop i za sada su utisci jako dobri, e sada me zanima sta se radi tj. za cega sluzi express card slot? To je bila prva stvar...druga : kad upalim npr, Vinamp nece da mi rade komande za pustanje muzike (plaz,pause,stop,next,previous) , pa ako bi bili ljubazni da pomognete...Unapred zahvalan shakal
POZDRAV
« Last Edit: May 08, 2009, 06:46:57 PM by shakal »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #8 on: May 08, 2009, 07:51:23 PM »

Express card slot se koristi za razna prosirenja. Da ne bih sad puno nabrajao, najbolje je da pogledas sta sve ima na OVOM LINKU.
Da li ti komande rade u Windows Media Playeru? Ako ne rade ni tamo, onda nisi instalirao neki programcic (ili drajver) koji regulise rad tih tastera.

shakal

• Newbie
  • *
« Reply #9 on: May 09, 2009, 12:39:40 PM »

hvala puno... :)
Pages: [1]   Go Up