Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: DELL Inspirion N5010 - User review  (Read 1911 times)

Sh@rance

• Full Member
    • Email
DELL Inspirion N5010 - User review
« on: May 13, 2011, 02:31:31 PM »

Ево да вам представим дотични модел. Нисам баш неки познавалац  лаптопова  тј. немам нека претерана искуства са њима ово ми је други модел који сам купио па ћу се потрудити колико могу да вам га представим.
Ево да почнем из почетка. И како је траја моја деветомесечна потрага за лаптопом. Нисам захтеван корисник неиграм најновије игрице јер ме то не интересује једина ако се може назвати захтевна игра је CS 1.6 остале игре су све ситне типа ризико, монопол , зуме и тако неке ситне игрице. Небавим се видео обрадом, нисам дизајнер нити спуштајнер :D нити ми лаптоп треба за рад. Значи нормалан корисник коме треба персонални рачунар који могу да понесем са собом где год да кренем. Филмови, музика, интернет и наравно игрице које сам већ навео горе.  Иако у кући већ поседујем десктоп рачунар ја сам ожењен човек и имам двоје деце. Пошто деца ко деца умеју да чачкају по рачунару играју игрице гледају цртаће од тада је моја потреба за лаптопом. Рачунар који ми незаузима место у кући и могу да га пренесем и понесем где год да кренем. Узивам у јутарњој кафи коју испијам на тераси и читајући новине и форуме преко свог лаптопа.
Иначе ја лично обожавам технику и тако кад ми се нешто свиди морам да га поседујем.  Поседовао сам  MSI EX600 купљен 01.07.2008 служио ме је феноменално и био сам презадовољан са њим вероватно бих он још био код мене да му није цркла графика само месец и нешто дана након истека гаранције. Тада је кренула потрага за другим лаптопом. Био сам се загрејао за Тshibu Satellite P500 јер сам тада наводно хтео лаптоп од  18,4“ када сам га видео у једној продавници одушевио сам се реко себи овај ће бити мој. Под великим притиском својих пријатеља и жене одустао сам од куповине. Савети су били лудаче један толике паре хоћеш да даш за лаптоп ти ниси нормалан, шта ће теби то ај да радиш нешто на њему па и да те разумемо купи себи лаптоп до 600 еура немој бацати новац и слично. Ту наравно повучем ручну и размислим у праву су. Ја будала ладно бих дао 1200 еура за лаптоп. Купим лаптоп до 600 еура а за осталих 600 могу да уплатим  летовање за моју четворочлану породицу. Тада пошто сам се био јако загрејао за тај лаптоп одустанем од куповине било каквога лаптопа јер су ме охладили начисто. Прође од тада скоро 9 месеци ја некупих лаптоп охладио се тотално од њега мислећи кад га до сада нисам купио нетреба ми ни сада.
Пре неки дан зове ме другар који држи продавницу рачунарске опреме каже налети до мене имам једно 15 модела лаптопова дођи да видиш. И ту наравно упали се варница која се била угасила. Није ми требало рећи два пута. Одем у радњу и видим наравно од 15 модела 13 су били кршеви од 30000-42000 дин. Које небих никада купио једина два модела ка су ми се свидела су Dell Inspirion N5010 i HP-G72. Наравно имао сам захтеве шта лаптоп треба да има Процесор i3 минимум,  Bluetooth обавезно , express card slot пожељно али и немора, мало већи хард диск и наравно солидну графику не баш интегрушу. Ломио се око та два модела и хтедох да купим  HP-G72  јесте да је био слабији по перформансама од Dell Inspirion N5010 и имао је мањи хард диск али ја се залетео на 17,3“ кад случајно погледах тај HP није имао Bluetooth. Поче другар штаће ти Bluetooth даћу ти ја адаптер који иде на usb. Погледа ја поново у  Dell видим да је 3 године гаранција и одмах се сетим мог горког искуства са предходним лаптопом. И тако одлучим да пазарим Dell Inspirion N5010. И мислим да се нисам покајао цена му је била код њега у радњи 53500 дин. Ја сам га добио за 50000 дин.
Тренутно сам задовољан са њим што се перформанси тиче. Само једну ствар очекујем од њега а то је да ради и да се непоквари.
Надам се да вас нисам удавио са овим уводом  ;D  Ево да кренемо редом.
Bolje je pitati i biti glup 5 minuta nego cutati i biti glup ceo zivot.

Sh@rance

• Full Member
    • Email
Re: DELL Inspirion N5010 - User review
« Reply #1 on: May 13, 2011, 02:31:49 PM »

Модел је Dell Inspirion N5010 D7GXJ
Specifikacija
Procesor   Intel Core i3-380M 2.53GHz (3MB L3 Cache)
Chipset   Mobile Intel HM57 Express chipset
Memorija   4096MB DDR3 1066MHz
HDD   500GB SATA 5400rpm
Monitor   15.6" LED HD BrightView (1366 x 768)
Grafička karta   ATI Mobility Radeon HD 5650 1GB DDR3 (DirectX 11)
CD/DVD   DVD RW Dual Layer
Zvučnici   Stereo Speakers
Mrežna karta   10/100 Ethernet
Wireless   802.11 b/g/n
Operativni sistem   Bez operativnog sistema
Baterija   6-cell Lithium-Ion (Li-Ion) battery
Težina   2.7kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Bluetooth   Integrisan Bluetooth
Card Reader   7-1 čitač kartica
USB   3
eSATA   1
AudioOut   1
MicIn   1
LAN (RJ 45)   1
Analogni VGA   1
HDMI   1
Web Camera   integrisana Web kamera 2.0Mpix sa ugrađenim mikrofonom
Garancija   36 meseci
Из спецификације је се види да је у њему веома солидна машина за новац који кошта.
Лаптоп је По мом укусу и прелепо дизајниран. Само кућиште које је са горње стране око тастатуре израђено од  светло сиве пластике која подсећа на брушени алуминијум делује баш да је квалитетно урађено док  пластика око екрана неулива баш поверенје. Пластика на поклопцу екрана тј. на средини где му стоји лого се угиба али ништа страшно али када се поклопац екрана ухвати за ивице са горње стране и почне увијати тек тад се види да је пластика лошија.
Са предње стране лаптопа се налзи микрофон и звуцници који се сасвим слоидно чију чак се може рећи да су добри.

Са леве стране се налази HDMI прикључак, аудио улази један за слушалице један за микрофон и један USB порт.

Са задње стране се налазе два USB порта,  VGA конектор и прикључак за напајање.

Са десне стране се налази прикључак за мрежни кабал, e Sata у комбинацији са USB,  DVD и читач картица 7-1.

Морам одмах да напоменем да су два USB порта која су ставњена позади по мени велика грешка. Јер кад су вам два USB порта која се налазе са стране заузета мора да се устаје да бих нешо повезали на задње портове.

Тастатура је солидног квалитета са веома малим угибањем и веома је пријатна за рад, некоме смета сто је десни шифт већи од ентера мени ти несмета али на пример моја ѕамерка је да су 4 стрелице горе доле лево и десно, могле да буду веће јер има места. Замерка је још сто непоседује  тастере за паљење и гашење WI-FI  и Bluetootha, камерице већ је то спаковано у комбинацији са функционалним тастерима. Једина предност је сто меоже да се бира далиће приоритет бити мултимедиа или функционални тастери.
Веб камера је веома солидног квалитета  од  2.0Mpix и поред ње се налази лед диода која се пали приликом паљења камере тако да и у ноћним условима кад нема осветљења може да се користи.

Бацио бих акценат и на Bluetooth да феноменално врши своју функцију. Јер Bluetooth миш који поседујем као и повезивање мобилног траје свега пар секунди.

Што се тиче загревања лаптопа у нормалном раду лаптоп је веома хладан тј. дланом не можете осетити ни једну тачку на лаптопу да  да се загрејала, када се оптерети са неком новијом игрицом грејање се осети само у доњем делу лаптопа испод тастатуре од половине тачпада до леве ивице лаптопа. Морам напоменути да иако је на фул оптерећењу вентилатор је изузетно тих и чује се само струјање ваздуха, док је у нормалном раду скоро нечујан.

Што се перформанси тиче ту небих баш трошио речи види се из спецификације једноставно је одличан по том питању а и игрице му непредстаљају никакв проблем Тестирао сам пар игрица које сам нашао F1_2010, МОХ не знам тачно који део али је велика око 5 ГБ и Assassin's Creed II то сам пробао тера све у фулу без икаквих проблема .

Ту су још и меморија 4096MB DDR3 која ради у дуал моду
Хард диск 500GB SATA 5400rpm веома пристојног капацитета али брзина је могла бити на 7200.
Заборавих још да напоменем у кутији са лаптопом се не добијају драјвери већ мора да се скида са Dell-овог сајта процерура је веома једноставна укуца се сервице таг који се налази на полеђини лаптопа и добијаш драјвере на длану још један минус за Dell што подржава само висту и win 7 x64. Скидање драјвера може да представља проблем људима који су купили само овај лаптоп односно ако у кући немају још један компјутер.
Генерално презадовољан сам са њим и мислим да је био одлична куповина.
Ако се још нечега сетим ја ћу допунити.
Фотке ћу пребацити из предходне теме

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #2 on: May 13, 2011, 09:29:32 PM »

Vidim da se slazemo oko vecine detalja. Drago mi je zbog toga :)
Meni je licno OK sto ima USB portove pozadi, jer kad su zbijeni sa strane ili smetaju kablovi u radu ili neki stari USB flash blokira pristup drugom USB portu.

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #3 on: May 19, 2011, 06:28:17 PM »

Dajte mi jedan savet. U laptopu mi je HDD 500GB koji se vrti na 5400, a imam Hdd segate momentus od 320GB koji se vrti na 7200 ostao mi od proslog laptopa. Sta mislite dali da ubacim ovaj brzi u laptop ili da nediram nista?

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #4 on: May 19, 2011, 09:52:25 PM »

Mozes da ubacis taj brzi u laptop, a za veci da kupis kuciste i tako dobijes eksterni disk za bekap podataka.

h5n1

• Sr. Member
« Reply #5 on: May 20, 2011, 12:24:28 AM »

nikad nisam imao prilike da čujem kako radi HDD od 7200 rpm, da li je bučan ?

ajde ako ga namestiš , javi po ovom pitanju

inače , slažem se sa Pantom, staviš brzi HDD u kompu, za onaj veći, sporiji, kupiš kućište i koristiš ga za back up i te stvari

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #6 on: May 20, 2011, 08:50:35 AM »

Imam fioku za HDD i u njemu mi vec stoji taj od 320Gb na 7200 znaci treba samo da izrotiram hardove.

h5n1

• Sr. Member
« Reply #7 on: May 20, 2011, 09:31:28 AM »

uuuuu, ovo je odlično, samo proveri , da li možeš u ovu fioku da staviš HDD većeg kapaciteta, mislim da se njihova elektronika pravi po kapacitetu, možda se desi da lepo ne očita koliki je HDD ili da se ona , ili HDD ošteti ....

coldman

• Full Member
« Reply #8 on: May 22, 2011, 01:54:03 AM »

Ne bi trebalo da ima ikakvih problema jer je u pitanju HDD koji se vrti na 5400rpm kapaciteta od 500GB a ovaj od 7200rpm je od 320GB, a koliko me secanje sluzi(a sluzi me), kada se navodi max podrzani kapacitet obicno se tako stavlja- primera stave HDD 160GB 7200rpm i HDD 250GB 5400rpm... Ali opet nista ne kosta da se proveri i procacka po netu.

Za mene je veliki minus odsustvo multimedijalnih tastera i LED lampi za na primer NumLk, CapsLk... Sada to je nekome ok ali meni je minus. Takodje mi se ne svidja ono "nepostojece dugme" oko strelica. Ko je video zna o cemu govorim. Sad, nisam se bas nesto igrao sa doticnim ali sa slicnim modelom jesam tako da se tu zavrsava moje izlaganje. :D E da, plus za US tastaturu  8)

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #9 on: May 22, 2011, 10:40:01 PM »

Sustina je u tome ko sta voli i koliko je spreman novca da izdvoji. Ja na laptop gledam kao na skupu igracku za odrasle. Za novac koji kosta ima sasvim solidnu konfiguraciju cak sta vise i dobru i po meni najbitnije 3 godine garancije to mi je bilo prvo.
Baterija mu traje na Power save modu osvetljenje na pola, ukljucen Bluetooth i WI-FI i koriscenje Telenor 3G interneta aktivnog surfovanja po internetu 2 sata i 10 min znaci bez gasenja. Po meni odlicno zadovoljan sam. Ostale mane i meni smetaju koje sam naveo ali nemoze i jare i pare.
Najbitnija stvar je da sam ja prezadovoljan sa njim  :)
HDD nisam ubacivao mrzi me da ponovo instaliram sistem. Najverovatnije da cu ovaj od 320GB 7200 da prodam i da kupim isto od 500GB na 7200 mozda i veceg kapaciteta ako nadjem.
« Last Edit: May 22, 2011, 10:42:49 PM by Sh@rance »

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #10 on: May 28, 2011, 09:44:50 PM »

Htedoh malo pre da zamenim hard u laptopu. Otvorim mali poklopac sa zadnje strane misleci da je tu HDD kad ono tu memorija. Za hard disk mora da se skida celo postolje. Tako da sam odustao od toga.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #11 on: May 29, 2011, 05:47:30 PM »

Eto, neko je mislio na tebe i odlucio da ti ustedi vreme koje bi potrosio na reinstalaciju sistema ;)

coldman

• Full Member
« Reply #12 on: May 30, 2011, 09:04:52 PM »

Mozes da ga odneses u servis, oni ce da ti zamene HDD za dzabe  8)

dejan3101

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #13 on: August 15, 2011, 04:15:12 PM »

Svaka cast druze za review. Ja sam bio obecao ljudima koji su mi pomagali ovde na forumu da cu napraviti isti ( posto sam uzeo isti dell samo sa DualCore procesorom), ali nisam stogao od obaveza, tako da hvala tebi sto si uradio to. Zelim ti da te dugo sluzi ovaj komp. Mene za sada da kucnem u drvo sasvim fino sluzi. Sve najbolje, pozdrav.

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #14 on: November 02, 2011, 12:55:15 AM »

Evo da se javim povodom ove teme posle 6 meseci koriscenja. Generalno sam zadovoljan za sada. Laptop mi radi svaki dan od jutra do sutra bolje receno ne gasim ga. Sto se tice odradjivanja posla zadovoljan sam cak i prezadovoljan ali za to je rano reci, treba on jos dugo da radi da bi bio bas zadovoljan bez kvara. Elem problem na koji sam naisao za ovih 6 meseci je sledeci zato i ozivljavam ovu temu. Pogledajte ovaj klip na youtube
http://www.youtube.com/watch?v=nOB-aZs-eiY
Znaci problem isti i kod mene. Verovatno da nekome to nebi smetalo ali mene je uzasno nerviralo. Jednostavno komp zablokira ne reaguje nista jedno 10-20 sekundi i onda prokine. U toku dana moze da se desi jednom, dva puta, pet puta, a moze ni jednom sve zavisi i nema pravila nebitno dali je to gledanje filma, slusanje muzike, igranje igrice ili surfovanje netom. Od prvoga dana sam sumnjao u HDD ali nisam bio 100% siguran dok nisam nasao ovaj video klip sa potpuno istim problemom i onda sam bio 100% siguran da je to to.
Da sam potegao pitanje garancije verovatno bi ispusio za to jer stvarno nema pravila, danas moze da mi se desi ni jednom da zablokira, a moze blokira jedno 5 puta u toku dana. Verovatno da na hardu ima neki bad sector i dad dodje do njega da zabode. Probao sam i sa ponovnim formatiranjem celog harda ali nista prica je ostajala ista. Ponavljam nije neki strasan problem mozda nekome to nebi smetalo ali ja sam picajzla po tom pitanju i uzasno me nerviralo. Sreca pa imam onaj hard od 320 GB 7200rpm tako da sam prionuo na posao i zamenio HDD.
Napravio sam par fotki evo i da ih okacim
U laptopu je bio hard WD Scorpio 500 GB 5400rpm
sada je ubacen Seagate Momentus 320 GB 7200rpm

Hdd WD Scorpio od 500GB koji je bio u Laptopu je zavrsio u ciftekovoj koznoj fioci i sluzice mi kao spoljni HDD
E sada u samom laptopu sam izgubio skoro 200GB prostora sto nije malo tih 200 je otislo na spoljni disk ali u sustini dodje mi na isto.
Hard koji je bio u laptopu na 5400rpm je bukvalno bio necujan cak i nocu kada je mrkla tisina, ovaj HDD na 7200rpm je za nijansu bucniji ali to moze da se cuje iskljucivo nocu kada je bas mrkla tisina. Meni laptop stoj uvek na hladnjaku sa ukljucenim ventilatorom tako da tu razliku u buci sam testirao bas po mrklom mraku tj tisini bez hladnjaka. Cuje se ali totalno ne primetno iskljucivo kada je mrkla tisina.
E sada sto se brzine tice tu je je vec vidljiva brzina ali ne bas preterana. Laptop primetno brze radi kod podizanja sistema, otvaranja aplikacija i prensa podataka. Primetno je brze ali ne bas toliko da sad mogu nekom da preporucim da menja svoj hdd od 5400 na 7200 samo zbog toga. Razlike ima ali ne bas tako drasticne.
Sto se tice hdd-a koji je bio u laptopu kao spoljni hard disk radi bez ikakvih problema.
Cela prica se svodi da sam resio problem i da sad laptop radi kao sat  ;)
Kada bih nasao da kupim ovu stvarcicu sto je Panta preporucio jednom forumasu
http://forum.notebookreview.com/hardware-components-aftermarket-upgrades/388625-diy-adding-ssd-hdd-storage-using-optical-bay-caddy.html
Istog momenta bi kupio SSD drive od 120GB i ubacio u laptop a ovaj od HDD 500Gb u ovu fioku sto ide na mesto dvd-a. DVD mi ne treba 5 para i ne koristim ga u opste samo prilikom instalacije sistema mada sistem moze da se dize i preko usb flesa tako da je kod mene stvarno visak.
« Last Edit: November 02, 2011, 01:25:33 AM by Sh@rance »
Pages: [1]   Go Up