Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: DELL Inspirion 1545 Cel 900 - User review  (Read 3418 times)

coldman

• Full Member
DELL Inspirion 1545 Cel 900 - User review
« on: November 23, 2010, 04:44:01 PM »

DELL Inspirion 1545
Intel Celeron 900 2.2 GHz FSB 800MHz 1MB cache
Mobile Intel HM55 Express chipset
250GB SATA2 5400rpm 8MB cache
2GB DDR2 800MHz(mogucnost prosirivanja do 8GB)
15.6 inch LED HD BrightView (1366 x 768)
Intel GMA 4500MHD
DVD RW Dual Layer
6-cell Lithium-Ion (Li-Ion) battery
802.11 b/g/N-draft
10/100/1000 Gigabit Lan
Stereo Speakers
2.7kg
Card Reader, 3xUSB 2.0, Webcam Creative 1.3MPix, integrated mic, Audio Out, Mic In, Bluetooth
No OS

Pazario sam nedavno gore pomenuti laptop. Ono sto moze da vas privuce kod ovog laptopa je sasvim pristojna konfiguracija, garancija od 2 godine, stilski piano finis, vrlo pristupacna cena. Dolazi bez instaliranog operativnog sistema a uz njega ide SAMO JEDAN disk koji je ustvari Free DOS, ne razumem zasto ne idu drajveri ali tu je jedan mali minus odmah. Moracu da pomenem cenu od 38000 sto je za jedan Dell i vise nego pristupacno. Ali krenucemo redom.

Procesor je iz serije Pentium Celerona i nosi oznaku 900, radni takt je 2.2GHz i sa svojih 1MB kes memorije je odlicno uklopljen u ostatak hardvera ovog notebook-a. Front Side Bus je 800MHz sto je sasvim ok sa obzirom na seriju notebook-a a i naravno da ne postoji mogucnost overkloka. U pitanju je x64 platforma, odnosno 64 bit-na osnova tako da moze se instalirati 64 bit-ni operativni sistem kao i bilo koji 32 bit-ni. Poseduje 1 jezgro izradjeno u 45nm tehnologiji. Maksimalna potrosnja(full load) je 35W. Maksimalna temperatura deklarisana prema proizvodjacu je 105 stepeni ali to nije slucaj u praksi jer se temperatura krece oko 65 stepeni. Kod mene je laptop radio vec oko 72h bez pretanka i nije bilo problema jer je hladjenje radilo svoj posao. Pogledajte slike da vidite sta i kako se desavalo.. Mnozilac procesora je 11. Rezime- odlican izbor za low-cost laptop.

Sve sto mogu da kazem o Mobile Intel HM55 Express chipset-u je da je iz pete serije Intel Mobile Chipset-ova i da ima mogucnost i za Blu-Ray(ovaj laptop nema BR citac/rezac). Podrzava Hihg Definition Audio(naravno da je integrisan), eSATA i jos par ne tako intersantnih stvari.

HDD je 250GB Western Digital ATA i predstavlja dobar izbor i, ako se ja pitam, razlika izmedju 320 i 250 je sitna tako da je sasvim dovoljan za prosecnog korisnika. Temperatura se kretala do 41 stepena. Vrlo je tih sto svakako moze da bude samo plus.

Memoriju je Hynix i u pitanju je jedan modul od 2GB(2048MB). Ali svakako plus je sto moze memorija da ide do 8GB. Memorija je DDR2 na 800MHz latencije CL6 6-6-6-18. Ali moze se uraditi downclock memorije na 667MHz ukoliko zelite da latencija bude manja, odnsono CL5.

15.6 inca glossy monitor sa aspektom 16:9 i maksimalnom rezolucijom 1366x768 sto je opet odlicno s obzirom da je gledanje 720p videa odlicno. Naravno glossy dovodi do izrazaja efekat ogledala tako da mozete i da se ogledate u njemu dok je ugasen. Ali opet, cena je presudna. Ono sto je bitno je da nema nikakvog rasipanja piksela na uglovima kao ni razlivanja boja. Ono sto je mana je los kontrast i ostrina teksta. Naravno kada se namesti dobar ugao posmatranja ovo se moze zanemariti.

Intelov graficki  integrisani akselrator je odlican i ne pravi nikakvih problema u radu, niti kada prebacate sekvence u filmu(nema zastoja) a svakako plus je jer se drajveri osvezavaju redovno tako da na svakih 2-3 meseca mozete da ocekujete novije drajvere. Mali potrosac struje- odlicno.

U laptopu je PLDS rezac- to je Philips&Lite On Digital Solutions Corp. pa predpostavljam da je unutra neki ATA Optiarc. Rezac jos uvek nisam probao ali moram da napomenem da nema da se download-uje neki noviji firmware. Kao citac pokazao se kao i svaki nov. Nisam imao bas izgrebanih i ostecenih diskova da probam ali ono sto sam ubacio je procitao momentalno.

Baterija je 6-celijska Litijum-jonska 4400mAh. U najnovijem Reader-u je na Battery Eater testu "izdrzala" 01:31:02(hh:mm:ss) sto moram da kazem da je impresivno. Naravno bio je ukljucen full resolution mod i puno opterecenje. Ono sto je takodje za pohvalu je da sa ukljucenim WiFi-jem i muzikom drzi oko 95 minuta. Pri gledanju filma sa nekih 60% osvetljenja- odgledao sam ceo film od nekih 120 minuta, posle sam ga ukljucio na adapter jer mi je trebao. U principu, ako slusate muziku. gledate film i slicno- baterija bez problema izbaci nekih 2:30 sata. Bice okaceni i rezultati Battery Eater testa.

Poseduje 3xUSB 2.0 sto je sasvim ok. RJ-45 ulaz i citac za kartice kao i analogni ulaz za monitor.

Wireless je odlican i sa instalacijom Win7(kasnije o tome) se sam ukljucuje i trazi mreze. Svakako moram da pohvalim ugradjivanje N tehnologije. Jeste da je to za Srbiju buducnost ali ko kaze da necete nositi laptop van zemlje?

Velika pohvala je za stereo zvucnike koji su, kada se u obzir uzme da je laptop u pitanju, izuzetno jaki. Ne poseduju neki preterani bas ali su opet bolji nego na vecini 15-16 incnih laptopova na koje sam nalazio. Posto sam audofil, nije mi tesko da odredim kvalitet, boje zvuka... Svakako ovde jedan plus.

Instalirao sam Windows7 Ultimate x86 verziju i sa njom odlicno radi. Sve pohvale. Sto se tice drajvera- vec sam rekao da nisam dobio disk ali zato kada ukucate svoj serial tag na DELL sajtu izlaze svi drajveri koji su za vas notebook.

E a sada bih ostalo sveo na pluseve i minuse uz navodjenje razloga naravno.

*Tastatura je US i vrlo je udobna. Cak je odlicna za brzo kucanje, nema nikakvog prebacivanja i kasnjenja. Hod je malo duzi ali imaju i odlican "zvuk", svakako jedna od boljih tastatura kod low-cost notebook-ova. F1-F12 tasteri imaju kako multimedijalne tako i funkcijske opcije a u BIOS-u(koji je moram da spomenem odlicno odradjen kao graficko okruzenje) mozete da birate da li ce prvo ici funkcijske ili multimedijalne opcije. I jos jedan veliki plus(meni se svidja) je dugme pomocu koga otvarate vratanca citaca koje se nalazi na tastaturi.

*Touchpad je vrlo precizan i tacan kada je u pitanju dupli klik. Ne postoji mogucnost skrolovanja gore-dole i levo-desno kao sto sam vec vidjao ali ok. Hod levog i desnog tastera je malo dublji pa se to mozda nekom ne svidi. Ja preferiram stari "click".

*Webcam je nemoguce kostistiti jer ne postoje drajveri za isti. A Dell support je nemoguce dobiti. Ali ne kazem da se u nekoj bliskoj buducnosti nece resiti ovaj problem. Tu ide minus.

*Bluetooth je takodje nemoguce koristiti jer nema drajvera. E sada kada u obzir uzmete da postoji Dell Inspirion 1545 koji je isti po specifikaciji kao i ovaj ali nema samo webcam a za njega postoje drajveri(naravno da sam probao i njegove drajvere) koji kod vas nece da rade- ne znate da li da placete ili da se smejete. Naravno nadam se da ce u nekoj blizoj buducnosti i ovaj problem biti resen. Jos jedan minus.

*Hladjenje je odlicno- (napomenucu da nije stavljano na postolje jer ne posedujem isto) kuler se samo zavrti ali "nema sta da hladi" :) Oseca se da je laptop "mlak" i to posle 72h rada... Impresivno!

*Piano finish- otisci ostaju non-stop a ovo nekoga ume da iritira ali da izgleda lepo i sjajno to se mora priznati. Kuciste je odlicno odradjeno i nema onaj flip(sigurnosni klin) kada poklopite monitor vec se samo gurne, sto ni malo ne smeta. takdoje mora da se pomene da se ne cuje nikakvo puckanje plastike niti se bilo sta savija.

*Garancija 2 godine- bila bi 3 godine ali je uvoznik skinuo 1 jer nema OS-a. Ali moram da napomenem ovo- od 3 velika uvoznika DELL-a(nasa zemlja nema predstavnistvo) samo jedan radi kompletno kao DELL predstavnistvo. Tj. politika DELL firme je da ako svoj uredjaj odnesete kod uvoznika(a ne u zvancino predsavnistvo) na reklamaciju u garantnom roku, DELL je u obavezi da nadje nove delove ali zato vi placate ruku servisera. Zato jedino firma DirectLink radi kao predstavnistvo DELL-a(servis i popravka za Dz) a i to je samo pitanje do kada, bar po njihovoj nedavnoj izjavi. Tako da morate i o ovome razmisliti pri kupovini.

Ja sam konkretno pri kupovini dobio i optickog misa Gigabyte i sasvim pristojnu torbu.
Laptop se prodaje u vise boja ali se sve to veoma brzo rasproda. Ali i crna je vrlo stilska i elegantna.

Sve u svemu, ako zelite jedan family racunar ili ste sasvim zadovoljnim gore ponudjenim, ovaj laptop je pravi izbor. Za cenu od 38-40k kako se krece, predstavlja verovatno best-buy u ovom segmentu laptop racunara. naravno sve ovo je zasnovano na mom licno zapazanju. Moja ocena bi bila za ovu klasu 9/10. Molim da sve sugestije i pitanja slobodno postavite. Bice jos slika sutra najkasnije.

« Last Edit: December 17, 2010, 10:27:09 PM by Panta »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
Re: DELL Inspirion 1545 Cel 900 - User review
« Reply #1 on: November 23, 2010, 10:08:08 PM »

Fino odradjeno, ali moram da postavim par pitanja i komentara. Napisao si "temperatura koja je cak i oko 105 stepeni". Ovakoreceno ispada da se tvoj procesor zagreva do te temperature, a pretpostavljam da si mislio na maksimalnu temperaturu koju procesor moze da izdrzi. Ovo treba razjasniti da ne dovedemo ljude u zabludu.
Mozes li malo pojasniti ono oko testiranja baterije? Ako si koristio Reader's test onda onih sat ipo i nije neki rezultat. Da ti nije mozda ostalo High performanse podesavanje u Power managementu? Sa tom baterijom bi autonomija morala biti skoro duplo duza pri minimalnom opterecenju.
Ovo za drajvere mi je potpuno neverovatno. Probaj da programom Everest ocitas tacne oznake komponenti za koje ti fale drajveri pa izguglaj.
Lepo si primetio ove varijacije po pitanju garancije. Verujem da ce mnogima biti znacajna ta informacija kad budu kupovali Dell laptop.

coldman

• Full Member
« Reply #2 on: November 23, 2010, 10:29:41 PM »

Par brzih stvari- za temperaturu sam zato i spomenuo i citiram: "Ali tako se nalazi u specifikaciji proizvodjaca."
Temperature cu da okacim sutra jer laptop sada nije kod mene.
Za test baterije sam stavio sve na high sto se tice podesavanja jer konkretno, kao overklokeru, bitno mi je da vidim koliko moze da ide "do kraja". Znaci puno opterecenje je bilo. Ali uradicu i normal test.
Sto se tice drajvera nisam jedini- posto sam pravi freak za racunare nasao sam mali milion ljudi koji trazi iste. Google daje rezultate ali nijedan drajver nije ono sto se trazi. A i vecina njih je "hand-made", odnosno drajvere su "sklapali" upload-eri. Da ne fale ta 2 drajvera bio stvarno the apsolute best-buy. Drajvere, da napomenem, BUKVALNO sam trazio preko 3 sata.

ab

• Full Member
« Reply #3 on: November 24, 2010, 08:25:25 AM »

@coldman
ZAnimljiv pregled;)

Proizvođača memorije možeš da saznaš (ako je reč o Windows sistemu) malim odličnim programom koji ne zahteva instalaciju  System Information for Windows.

Što se tiče drajvera to je neverovatan bezobrazluk proizvođača i Dell-a i Toshiba-e koja takođe ne isporučuje drajvere.

Ovo pojašnjenje uvoznika sa plaćanjem popravke u garantnom roku mogu po onoj narodnoj da "okače mačku o rep" jer je usuprotnosti sa zakonima Republike Srbije. Mada kako država štiti svoje potrošače nije ni čudo što se dešava da sa tehničkom robom ne stižu ni odgovarajuća upustva ili sa pak stignu na CD a pdf je zaštićen da ne može da se odštampa.

Tu je stvar jasna ako ne možeš da obezbediš podršku nemoj da uvoziš. Ako ne možeš da ispuniš standarde Della nemoj da se baviš tim poslom. Naša IT industrija i trgovci konstantno plasiraju priče (ranije po IT časopisima asad sve više i po dnevnoj štampi) te najbolji smo u ovome te u onome a ne možemo neke osnovne civilizacijske tokove da ispoštujemo.

p.s.
Ovaj model se može pronaći i sa instaliranim Windows starter i 3  godine garancije i cenom od 40 000din
« Last Edit: November 24, 2010, 08:31:18 AM by ab »

coldman

• Full Member
« Reply #4 on: November 24, 2010, 05:03:22 PM »

Dopunjeno je ono sto je falilo a kao sto sam obecao evo jos slika(editovano jer sam menjao rezoluciju):

Ovde moze da se vidi taj odsjaj i otisci koji ostaju:

Leva i desna strana:

Pogled odozgore i opet kako ostaju tragovi:

Everest temperature:

GPU-Z sa podacima o grafickoj:

CPU-Z sa podacima o procesoru:

CPU Temp i Orthos sa podesavanjima Stress CPU and RAM runtime 1 minute 49 seconds(samo sam ga oprobao):

CPU Temp i Orthos sa podesavanjima Stress CPU with Gromacs coreruntime 48 minutes 43 seconds(ali ne verujem da ce iko da ga muci ovako):

BIOS koji sam spominjao:

Hvala Panti na korisnim komentarima i zamerkama te ako ih ima jos zeleo bih da ih cujem.
Takodje hvala ab-u :D ali sam se snasao i za memoriju. Samo je trebalo pogledati Everest ponovo.
Ja nisam birao ovu verziju jer sam dobio Windows7 Ultimate x86 i x64 verzije pa zbog toga je bilo bez OS-a. Ali cak i ova sa Win7 Starter-om je i vise nego primamljiva za tih 40k.
« Last Edit: November 24, 2010, 05:17:07 PM by coldman »

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #5 on: November 24, 2010, 11:12:07 PM »

Sad je mnogo bolje i jasnije. Nekome bi mozda bio minus (nekome mozda i plus) sto tastatura nema numericki deo.

coldman

• Full Member
« Reply #6 on: November 24, 2010, 11:32:40 PM »

Meni je npr. minus ali navika je cudo.  8)
Konacnu ocenu sam sveo konkretno uzevsi u obzir cenu, funkcionalnost, dizajn pa uporedjivanje sa drugim modelima u tom cenovnom rangu. I na kraju bolje je garancija od 2 godine nego od 1.

coldman

• Full Member
« Reply #7 on: November 25, 2010, 08:12:24 PM »

Hteo bih da dodam- kamerica radi ali sa programima kao sto su MSN i Skype. Isto tako, moguce je uslikati kamericom koristeci Skype. Pa opet- bolje ista nego nista. DELL Webcam Center je nemoguce koristiti bez drajvera ali kamera ovako radi super...
Jos samo da provalim za blutut ali to ce tesko da mi podje za rukom jer sam probao da koristim metodu kojom su sredili Inspirion 1525 i ovde to nece da upali.

vladakg

• Newbie
  • *
« Reply #8 on: December 10, 2010, 11:09:30 AM »

Ne znam gde si kupio laptop, ali ovaj model je imao sa Win 7 Home Premium 64-bit i 3 godine garancije za 40k!!!

coldman

• Full Member
« Reply #9 on: December 17, 2010, 07:10:31 PM »

Da ali ja sam dobio Win7 x86&x64 od faksa originale- sve verzije pocevsi od Starter pa do Ultimate. Isto kao sto sam dobio i za XP.
Zato sam se odlucio na ovu verziju. Ionako se kodovi ORIGINALNI za Win7 Professional prodaju za po 700-800 dinara. I ovo je proverena informacija.

vladakg

• Newbie
  • *
« Reply #10 on: January 13, 2011, 02:53:43 PM »

a nalepnica ;)

coldman

• Full Member
« Reply #11 on: January 15, 2011, 04:15:05 PM »

Dok god imas original instaliran i imas jedinstven kljuc(lako se proverava preko sajta Microsofta) niko nece da te dira. Ja sam drugaru za prodavnicu IT opreme dao licencu za Win XP. Kada su dolazili i proveravali naravno da je sve bilo ok. Sta ce mi jedna mala nalepnica :) Ja lako mogu da dokazem da je to moja kopija Win-a cim odem na net-> MSDNAA sajt  8)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #12 on: January 15, 2011, 04:37:53 PM »

Nisam siguran da li je to pravilo ili nisu hteli da zakeraju. Mislim da je nekad nalepnica bila neophodna kao dokaz da je Windows bas za taj uredjaj, a da nije iskopiran sa nekog drugog. Mozda ce neko reci da je Windows-Windows, ali nije tako. Pojedini proizvodjaci dobijaju velike popuste na kolicinu, ali je uslov da Windows bude vezan samo za odredjeni njihov proizvod.

coldman

• Full Member
« Reply #13 on: January 15, 2011, 04:51:42 PM »

To svakako, a sto se tice tog popusta ja imam Win XP SP2 Pro koje je dobilo Ministarstvo Zdravlja i koji je sasvim legalna kopija, kako se nasao kod mene, to je posebna prica. Ali za ovo znam da nije imao problema. Mada uvek moze da se stavi Linux.
E a sada cuo sam i za one koji kazu da su na aerodromima zaustavljani ljudi i nije im dozvoljeno bilo da ako imaju nelicenciran Win na kompu napuste zemlju?

ab

• Full Member
« Reply #14 on: January 15, 2011, 10:06:34 PM »

Iako ovo sa nelepnicom odlazi u off (možda bi bilo dobro da se premesti i otvori nova tema).

Da je neki Win legalan dokaz je nalepnica odnosno broj (na laptopovima je na zadnjoj strani) odnosno račun, firma dakle bez računa ne može da dokaže legalnost OS. Ako ja kupljen Windows 7 izdelim sa deset ljudi to onda više nije legalan Windows. Dakle ako neka institucija ima određen broj legalnih primeraka pa se oni "prošire" oni više nisu legalni. Dozvoljeno je svoju licencu (pojedinačnu) instalirati na sva računara u smislu desktop-laptop i to je to.

Što se tiče priča o proveri hardvera odnosno OS to je lovačka priča koja kruži kako bi se zastrašili oni koji nemaju legalnu kopiju. Poznajem osobu koja se upravo vratila sa višemesečnog obilaska Dalekog istoka i J. Amerike  i jedna od svari koje sam saznao je da ni na jednom aerodromu ni na jednom mestu niko nije proveravao doduše legalnu kopiju Windows 7 OS i netbook računara. Ovda možda treba napomenuti da je pasoš i državljanstvo EU mada ne verujem da je to u konkretnom slučaju imalo bilo kakav uticaj.
Pages: [1] 2   Go Up