Laptop Testovi FORUM

Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: [1] 2   Go Down

Author Topic: Чишћење Лаптопа  (Read 5312 times)

Sh@rance

• Full Member
    • Email
Чишћење Лаптопа
« on: November 25, 2009, 12:52:22 PM »

Ево данас после неколико месеци одлучих да очистим мога мезимца од прашине. Жао ми је сто нисам сликао од самога почетка него сам се сетио пред крај да дочарам другима(онима који незнају) како се то ради и да није баук, али трудићу се да објасним колико будем могао да бих помогао другима. Мој лаптоп је стар годину ипо дана и ово му је друго генерално чишћење. Симпроми висока температура процесора(није спадала испод 60 степени) и претерана бука вентилатора у лаптопу(наравно да је бучан кад је био пун прашине). Можда је проблем код мене сто га чистим на 6 месеци хладнјак за лаотоп јер сам и њега растурао и детаљно чистио, прашине у њему је било да неповерујете, а он ем што добро хлади лаптоп исти тако и добро убацује прашину у лаптоп. Цела зезанција око чишћења и хладњака и лаптопа је трајала око сат времена. па ево да почнем.
Потребан алат за чишћење је WD 40, Шрафцигер, Графитна маст(ја је користим неко користи уље), Термал паста, Стара крпа и наравно добра воља.

Скинути поклопац са задње стране лаптопа

Одвити све шрафове са хладњака процесора, графичке карте и на вентилаторском делу

Ухватити руком бакарне цевчице у пределу процесора и графицке карте и повући на горе у случају да неће слободно малко јаче пошто паста држи између процесора и хладњака.

Када се хладњак одвоји од процесора и графике повуће према себи под углом од 45 степени и тада напоље излази и вентилаторски део са све решетком.

Влажном крпом добро оцисти остатке старе пасте и са процесора и са графике и са хладњака тј бакарног дела који долази на ЦПУ и ГПУ. Све делове лепо оцистите са крпом да се сијају :).

Е сада сто се тиче вентилаторског дела излазну решетку би било пожењно издвати на компресор ја сам је добро напрскао са WD 40 и опрао под млазом топле воде тако да се сада сија :). Вентилатор одвојити од статорског дела и вентилатор сам опрао под млазом топле воде а статорски део пребрисао влажном крпом осовиницу на вентилатору и лежиште на статорском делу где долази осовиница сам добро напрскао са WD 40 да се одмасти и у то лежиште сам ставио мало графитне масти

Вратити вентилаторски део на своје место и завити шрафове за метални део од хладњака.

Процесор и Графичку карту премазати термал пастом врло мало колко да прекрије процесоре и полако вратити исто под углом од 45 степени цео хладњак са вентилаторским делом на своје место.

Завити шрафове на Хладњаку од процесора и ГПУ-а на хладњаку пишу и бројеви тако да неморате размишљати којим редом да увијате. Ито би било то.

А умало да заборавим на крају иде гланцње спољног дела лаптопа :)

И на крају учинак температура није спадала испод 60 степени, а сада

Надам се да ће ово некоме бии од користи. Поздрав
« Last Edit: January 21, 2010, 03:06:29 PM by Sh@rance »
Bolje je pitati i biti glup 5 minuta nego cutati i biti glup ceo zivot.

Panta

• Administrator
  • Hero Member
Re: Чишћење Лаптопа
« Reply #1 on: November 25, 2009, 07:33:21 PM »

Svaka cast na korisnim savetima. Verujem da ce ovo ohrabriti mnoge da ociste svoj laptop.

aja

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: November 25, 2009, 10:35:17 PM »

Ne bih se zaklela da cu se usuditi ovo da uradim... :o  poshto chishcenje?  :D ;D

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #3 on: November 25, 2009, 11:16:36 PM »

Ма веруј да је просто као пасуљ. Нисам ја ово ставио да бих се рекламирао него да помогнем људима како очистити лаптоп а неоднети га у сервеис и чекати данима да вам врате.

aja

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: November 26, 2009, 03:07:38 PM »

Znaam da nije, shalim se.. Nego tako sam ja otvarala razne stvari i popravljala neke sitnice oko kucne tehnike, ali kada mi je otkazao citac diskova na desktopu... Kaze mi lik kako to samo treba da otvoris, ocistis laser stapicima za usi natopljenim alkoholom i vratis... i okurazim se ja, ali ne stignem dalje od shrafova na chitachu, jer ne uspem da ih odvijem koliko su krvnicki zategnuti ): i tako sam jedan oglodala i batalila da ne napravim jos vecu stetu...

h5n1

• Sr. Member
« Reply #5 on: November 27, 2009, 10:11:22 AM »

Trebao si ubaciti i slike ciscenja i skidanja ventilatora, ako si to vec radio!

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #6 on: November 27, 2009, 12:46:32 PM »

Pa rekao sam da sam se setio pred kraj. Bice dopunjeno kad sledeci put budem cistio

h5n1

• Sr. Member
« Reply #7 on: November 27, 2009, 03:11:49 PM »

Pa rekao sam da sam se setio pred kraj. Bice dopunjeno kad sledeci put budem cistio

A, OK, sorry!  ;)

Sholex

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Reply #8 on: September 13, 2010, 02:33:34 PM »

Lepo urađeno. Samo još jednu stvar bih dodao, pastu treba staviti u najmanjoj mogućoj količini, tek koliko da prekrije čip. Ona je tu samo da kuler bolje legne uz površinu čipa. ;)

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #9 on: September 13, 2010, 09:12:55 PM »

Slazem se sa Sholexom. Previse paste moze da napravi kontraefekat.

Broker

• Newbie
  • *
  • Long Live Linux
    • Forum PalubaInfo
    • Email
« Reply #10 on: March 12, 2011, 04:38:16 PM »

Da li je preporučeno da ovo rade neiskusni korisnici?

Panta

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #11 on: March 12, 2011, 11:43:51 PM »

Zavisi KOLIKO su neiskusni i da li se neiskustvo odnosi samo na laptopove ili generalno na racunare. Mnogo zavisi i od modela laptopa jer se neki lako rasturaju, a neki bas tesko. Ako nisi siguran, bolje ne cackaj nego probaj usisivacem da sredis koliko-toliko.

Broker

• Newbie
  • *
  • Long Live Linux
    • Forum PalubaInfo
    • Email
« Reply #12 on: March 13, 2011, 02:04:50 AM »

Upravo je neko to i trebao da napiše na samom početku. ;)

coldman

• Full Member
« Reply #13 on: March 13, 2011, 11:08:09 AM »

Ili izduvavanjem na nekoj pumpi, ali jedino ako imaju onaj filter za vodu. Jer ona stvar je strasna :) Pod pritiskom sve izbaca :) Samo kazem da ima filter za vodu jer u suprotnom...  ::)

Sh@rance

• Full Member
    • Email
« Reply #14 on: March 18, 2011, 11:55:33 PM »

Na kojoj to pumpi moze da se izduva bilo sta sem gume? Na skoro svim pumpama kompresori su digitalni i nece da rade dok vrh kompresora nestavis na ventil prvo izmeri pritisak u gumi pa tek onda krene da radi na vrednost koju si mu zadao. I dok su bili stari kompresori sa manometrima opet nisi mogao bilo sta da izduves jer da bi kompresor duvao vazduh morala je da se podglavi iglica na samom kraju izduva sto je nemoguce bilo sta tako uraditi sem opet naravno napumpati ili ispumpati gumu.
Za produvavanje kompjutera treba najobicniji kompresor koji ima svaki vulkanizer,auto farbar, mehanicar itd..... i to kod vulkanizera kad se ide mora da se skine manometar za duvanje guma i da se stavi bas pistolj koji sluzi za produvavanje. Na pumpama se necete ovajditi.
Jedina mana svih kompresora sto su puni kondenzata jer nemaju susace tako da uz vazduh duvaju jos i kondenzat. I kod produvavanja laptopa opet je pozeljno skinuti poklopac sa zadnje strane da bi ta prasina mogla negde da izadje. Pozeljno je nekada bar jednom godislje osveziti i termal pastu. Ja sam moj pokojni laptop morao cesto da rasturam jer je msi poznat po skart ventilatorima koji posle 3 meseca poludi pocne da cangrlja kao lud iako je pre toga detaljno ociscen.
Moj zet ima Dell laptop neznam tacno koji je model ali je star jedno 4 godine nikad u zivotu mu nista nije radio a kamoli cistio od prasine laptop mu najnormalnije radi normalno greje se malo vise njemu nesmeta i nedira nista. Ja sam picajzla po tom pitanju kod mene je moralo sve da bude tip-top
« Last Edit: March 19, 2011, 12:02:59 AM by Sh@rance »
Pages: [1] 2   Go Up